петък, 15 октомври 2010 г.

Пазарлъкът за осигуровките: Отсъстващият опира пешкира

Да, за съжаление, думата вече е пазарлък.

Колкото и да ни убеждават, че се обсъжда дългосрочна стратегия, виждаме нещо средно между борсова търговия и Капалъ-чарши с елементи на игра на късмета.


(снимки от http://zero.blog.bg )

Едните влизат, другите излизат, седят по пейките, чакат горския. Шарения...


Министър Дянков бърка принципната позиция с поведение в стил Cut Me Own Throat Dibbler,


с което излага не толкова себе си (това е трудна работа...), колкото цялостната реформаторска платформа, с която ГЕРБ дойде на власт.

Обаче на "неформалните" и "формални" срещи има отсъстващ.

Големият отсъстващ са хората, които осигуряват над 50% от заетостта в страната, произвеждат над 50% от благата и - което е най-важно - които са единственият ключ към стопански просперитет и развитие отвъд кризата. Това са следните групи, които по общоприета класификация се обединяват под името "самонаети" лица и които са "гръбнака на обществото" според всеки либерален мислител от Адам Смит през Лудвиг Ерхард до ... Симеон Дянков:)

- Самоосигуряващи се лица, в т.ч. свободни професии;
- Занаятчийски предприятия;
- Дребни търговци;
- "Гаражни" производители;
- Семейни хотелиери
- Всички еднолични търговци;
- 90% от собствениците на ЕООД;
- 99% от работещите съдружници в ООД;
- съдружниците в предприятия, в които броят на собствениците на капитала и на наетите лица е приблизително равен.

Какво за тях:

... от догодина самоосигуряващите се ще плащат вноски върху 450, 500 и 550 лв. в зависимост от доходите си. В момента всички се осигуряват на 420 лв.

Това за тях. Ядец.

Те ти, булка, диференцирани прагове. Най-ниският - увеличен със 7%, плюс увеличение на осигуровката, начислено върху вече увеличения праг... На фона на намалени продажби, ограничено потребление, ускоряваща се инфлация, стагнация на кредита.

Ще завърша с една интересна и показателна семейна история на Цоню Корнажев от последния брой на вестмик "Седем":

Големият син Цоню, който трябвало да бъде опора на останалите в семейството, загива при Одрин... моят баща Захари остава сам да се грижи за майка си и за сестра си Райна. Едва завършил ... гимназия, той става учител ... търговски пътник на текстилните фабрики... търговски представител на тези фабрики с кантора в София, като успоредно с това следва право в Софийския университет... като издържа сестра си да завърши висше образование в Гренобъл...

Това е историята на забогатяването - труд, образование, инициатива, риск. Няма арабски шейхове, няма персийски принцеси, няма пари в куфари.


Така се замогват гражданите, с тях и обществото.

Това е пътят отвъд кризата. И той може много лесно да бъде прекъснат от поредица управленски решения, обезкуражаващи ... труда, риска, инициативата.
.


6 коментара:

Коки каза...

Това ли е пътят на успеха, бре Раданчо мамин златен? Нещо за обществен договор да си чувал? Затова, че има хора болни и инвалиди, слупи и глухи, които не могат да работят по 12 часа?
Плъя на теб и тия като теб дето ще ми проповядвате манчестърски капитализъм. Вашите деца ще разстр*лваме по дуварите.

Анонимен каза...

коки: да това е пътят към успеха. Няма друг. И за да има за болните и инвалидите много хора трябва да се трудят здраво и да не им се пречи да го правят ефективно.

Нещо за манчестърския капитализъм. Такива като теб дори не се запитват защо хората са се стремели към градовете по време на този капитализъм. Просто, защото това е бил по-добър живот от селата и така се е развило обществото. За съжаление на вас ви дай само да разстрелвате и да похапвате от чуждата пита... толкова са ви силите и умствените възможности.

Младен

Георги каза...

Коки, ти като си такъв правоверен, състрадателен комунист (явно!), кажи ми какво вие състрадателните направихте за болните, инвалидите, слепите и глухите за 45 години в България и за 70 години в СССР? НИЩО, НАЛИ? ТОВА Е КОКИ ИСТИНАТА!!!!!

Или по-скоро - нещо: създадохте един затвор в който човек с недъг беше ВТОРА РЪКА ЧОВЕК и да не си взел да ми разправяш как това не било така!!!!

Сега ти предлагам да МЛЪКНЕШ и да имигрираш в КУБА, Беларус или който друг от комунистическите райски кътчета си избереш - все общества, където капиталически настроените ги разстрелват точно както ти бленуваш.

Спас Колев каза...

@Коки: За договорите, пък били те и обществени, са нужни поне две страни. Точно това казва човекът.

А плюенето и разстрелването са възможни, но е самозаблуда да ги смяташ за някакъв договор - и историята го доказва. Талейран някога бил казал на Наполеон, че с щиковете може да се направи всичко, освен едно - да се седне на тях. Но опитите могат да продължат, както се казваше в друг един текст...

Анонимен каза...

Всичко ок за "пътя", но не се сдържах да отбележа, че снимката на шейх Мохамед, владетел на Дубай и вицепремиер на ОАЕ, не е съвсем, даже хич, адекватна, понеже именно той е улицетворение на труд, образование, риск, инициатива

Анонимен каза...

Radane,

Tova e patiat no ne i v bulgaristan.

Az lichno imam opit v tazi oblast. I moga kategorichno da tvradia che obrazovanieto i vsichko za koeto govorish kato kljuch za prosperitet, niamat nikakva pochva v bulgaristan. Primeri: Goce, Gergov, Evgeni MinDjev (pardon Minchev), Mon Dieu, minister-predsedatelia.
Znaiesh li cha kato kazvam na horata ot belia sviat che BB e pojarnikar te davat zaeto kam 45 secundi!? I posle dobaviat - zashto ne. Ako e dobar rakovoditel. Vazpitani hora, k'vo da gi praish.