вторник, 8 октомври 2013 г.

Държавата подписа безусловна капитулация. А ние?

... или State Capture 2.0



Изобщо няма да коментирам правните аспекти на казуса #Пеевски

Защото не вярвам, че такива съществуват. Правни аспекти няма. 

Разполагаме с достатъчно информация за упражнявания върху Конституционния съд натиск. Дори днешното писмо на Делян Пеевски съдържа достатъчно данни. Разполагаме и с резултата от гласуването. Нека сме наяснo - тук няма сложен правен спор, който да обуслови гласуване 6:6. Причината е друга. 

Повече от десетилетие, а всъщност - вече седем десетилетия - у нас властта се упражнява чрез смесица от страх, подкупи, изнудване и заплахи. Този подход обезсмисли дейността на администрацията и на държавните регулатори. Той властва безусловно в правосъдието и вътрешния ред, които от началото на 80-те години досега са закрилник и проводник на мафията. Купуването на гласове и манипулациите на избори убиха доверието в Парламента. Властта и мръсните пари корумпираха медиите и ни лишиха от свободата на словото, завоювана за кратко. 

Пробивът в Конституционния съд има символно значение. След обезсмислянето и обезценяването на всички институции и власти на свободното общество, се посяга и на формалния негов символ - Конституцията на Републиката. 

Видима е опасността България да не е вече дори фасадна демокрация. Фасадата пада. Върху нас.

След три часа, на площада. За да има какво да губим. 

12 коментара:

  1. Нали политически лица не трябваше да участват на протеста уууууууу. Нали трябва да е безпартиен ???

    ОтговорИзтриване
  2. Всеки може да протестира като Гражданин! А и при огромната масовост на Протеста напоследък, не мисля, че може да се говори за яхване на Протеста от някоя политическа сила...

    ОтговорИзтриване
  3. С какво Пръмова и Зелето и от Плевен са по-добри от Пеевски? А ти, Радане, колко дела спечели през 2012 г. и какви данъци плати от хонорари - сподели, бе момче, с документи.

    ОтговорИзтриване
  4. ще кажа нещо много просто - Не махнаме Туй (Фидосова) за да се върне Онуй (пеевски)
    Предлагам Постоянни протести пред Парламенат и съдебната палата.
    Нямаше да ме е яд, ако законът бе приложен законът, но има прецедент със Стоян ганев от 1993 г когато той бе освободен от посат си, поради идентичин причини - зае нова длъжност - и сега КС даде ново тълкувание на старо решение. това го няма никъде в правото.

    ОтговорИзтриване
  5. изпаднахем в институционалан криза. Президент срещу парламент.
    Конституционен съд издава противоноституционни решения и дори не е единен в становището си.
    Конституционен съд ТЪЛКУВА свои предишния определения.
    Половината комисии не са запълнени от предтавитеил на най-голямаат партия.
    Кворумът в парламенат се проваля през два-три дни.

    ШОК! какво ли ни чака?
    Може би - оставка на президента, и веднага след това - на премиера, следвайко логиката на събитята - пълна институционна криза.
    фактичесик нито една от важните институции НЕ РАБОТИ.

    ОтговорИзтриване
  6. Радане, чувам , че ще объсждате с Кунева новаат конституция.
    Ето ви няколок идеи
    1. Всички депутати, кметове, областни управители - до два мандата максимум. Видяхме каков става като пусенш хора КатоИва Атанасов, Мая Манолова, Румен Овчаров
    2. Главният прокурор да бъде не 7, а 5 години
    3. Областните управители и регионалните кметове да се избират от народа.
    4. Във конституционния съд да се премахнат всякакви квоти на праламенат и президнета и се избират магистратите само един иземжду друг.

    ОтговорИзтриване
  7. Не по темата.
    Г-н Кънев,
    В безсмислеността „Южен поток” добавям, не нови, но крайно песимистични разсъждения:
    1. Защо се говори за много работни места, а никой не конкретизира колко. От къде ще бъдат заплащани трудовите възнаграждения на работещите и съответните материални и проектни ресурси? От фирмите изпълнителки? А на тях кой ще плаща – държавата или заемът за реализация на проекта със съответната лихва. Ако е държавата , т.е. ние плащаме за изграждане на съоръжение, което де факто не е наше, а докато стане наше е възможно то да е амортизирано. Ако плащаме от заема с примерно 8% лихва, отново пълним активите на руски или каквито и да са банки.
    2. Дори и лихвите да се договорят на по ниски нива, при наличието на проектант извън България, жонглиращ с разходи на теоретична основа, в конфликт на интереси, в полза на руската страна, стойността на проекта ще бъде увеличен по познатия начин – чрез допълнителни споразумения зад кулисите.
    3. При условия за заплащане на българската част от проекта чрез кредит и то неизгоден, без транзитните такси в периода на погасяване и наличие на глобална криза, най бедната страна в Европа предоставя територия в интерес на друга страна, де факто безплатно за неопределен и непредсказуем период.
    4. Цената по която руснаците ни продават газ е по-висока от тази в в централна Европа. И къде е смисълът да участваме в този неадекватен финансово проект? Че и да се гордеем...Недостатъчно е да дефинираме подобна позиция като поредно робско поведение с единствена цел – да угодим и спечелим, подло воювайки с морал и природа.
    5. За екологията – неглижират се последствията от шума, инфразвука, вибрациите на мощните компресори. А наоколо живеят хора, намерили относително спокойствие в неморалния ни свят. Те просто са игнорирани, незабелязани, защото безумния проект носи политически и финансови индулгенции. За тези, които съсипват страната ни.
    6. Община Варна слугува на НЕВИДИМАТА СИЛА, не реагира на това, че посягат на природата и хората в региона. Слугуват на „великите манипулатори” с нечовешки, но „експертни” действия в защита на банкови сметки. Български и руски. Това, че Варна-юг се взривява е „дребна подробност”. Налагането на политическия и финансов диктат ни връщат във времената на „...политбюро реши...”


    Т. Тодоров, Варна, Ракитника,октомври,2013г.

    ОтговорИзтриване
  8. радане, чувам че отново връщате Костов в голямата игра. голяма грешка правите според мен щом е шеф на нещо си, той де факот ще се занимаав с политика, а в такъв случай никога не можеш да убедиш привърженициет си, че си независим от него, правиш същата грешка като Мартин Димитров - допускаш Костов да да ти се качи на главата. Клайно време е този човек да се оттегил окончателно от политиката, посат Почетен председател, означава той да не се появява пред медии никога през живота си. Може да дава съвети - но не пред камера. за него камераат вече трябав да е табу. пуснете ли го дори само веднъж пред камера, да знаеш че се сривате. никой няма да те признае за име, кунева също изчезав всичик ще говорят за Костов и костоваците в смисъл на "архаизъм" "мастонодти", не ставайте смешни, всяка паритя трябва да се обновява. вие костов го направихет като георги димитров- да наднича от всеки портрет. накаря героя от лайпциг всичик го намразиха заради постянното присъствие. И с Костов така - човек трябав да знае кога да се оттегли. Че се оттегляше през 2001 от СДС. че напускаше СДС.че създаваше ДСБ. Че правеше коалиции. че участване в нови калиции. Накрая напусна. И отново се завръща. той е като Терминатора - вечен.
    Айде стига моля ви се!

    ОтговорИзтриване
  9. Не чети бе ....до този от 15.10 13,19 часа!
    За какво ти е да четеш, че трябва и да мислиш на това отгоре !Я по добре пускай фекалните си думи пред президентството с дружките !
    :))
    Не се гневи , не се гневи бе ...умнико ! :))

    ОтговорИзтриване
  10. Много добра статия. Но аз чесно казано губя надежда, че нашата държава ще се оправи :(

    ОтговорИзтриване