събота, 12 юли 2014 г.

Котка в чувал (не се гласува)


Поредният черен петък предизвика гореща дискусия по темата:
Трябва ли държавата, чрез усилията на БНБ, Фонда за гарантиране на вземанията и резерва си да опита да оздрави частично КТБ (чрез отделяне на "здравото" в Креди Агрикол) и защити депозитите над гарантирания размер? 

Отговорът засега е: Нямаме нужната информация, за да вземем решение. 

Преди да се аргументирам, три кратки уточнения:

1. Не е напълно коректно просто да кажем "Не бива данъкоплатецът да поема тежестта", по две причини:
Първо, не е задължително подобна гаранция от държавата да се превърне задължително в ефективен харч на пари. Депозитите ще бъдат в държавната вече Креди Агрикол и при сериозен ангажимент, че държавата стои зад тази общо-взето здрава банка, няма причина всички да се хвърлят да теглят. Даже напротив. В случая с ПИБ, след като държавата пое ангажимент да плаща, тегленето спря. Харч за данъкоплатеца нямаше. 

2. Данъкоплатците, за съжаление, сме вече натоварени. КТБ е голяма банка и средствата във Фонда не покриват гарантираните депозити в нея. При изплащане на гарантираните суми, бюджетът/резервът ще бъде ангажиран. Възможно е в краткосрочен план това дори да е по-скъпото решение, предвид аргументите в т.1 по-горе.

3. Няма никаква връзка между опита за оздравяване на част от КТБ и търсенето на всички "кредити без досие", каквото и да значи това. Операция по преследване на тези пари е абсолютно, категорично задължителна, независимо до какво ниво са гарантирани депозитите. 

Сега по същество

Не можем да дадем отговор, без да имаме информация. Съжалявам, много ми се иска да го играя идеалния десен популист и да сърфирам по вълната #Нямадаплатим от днес до изборите. Знам, че огромна част от нашите симпатизанти и лидерите на мнение в нашата общност симпатизират на това просто, смело и честно решение. Поел си риск за 8% лихва - гориш. Няма аз да ти плащам риска с данъците си, че и децата ми, с данъците си. 
Това е и моето мнение. В различни периоди от живота си съм имал прилични суми (винаги под гарантирания минимум) в банка и през ум не ми е минавало да ги сложа в КТБ. 

Но има една голяма въпросителна:

Носи ли фалитът на КТБ т.нар. системен риск за финансовата система на страната?

Или да го кажем много по-просто: Колко от негарантираните депозити в КТБ са на други банки? Колко са на застрахователи? Колко са на здравни фондове?
И най-важното: Колко са на Универсални пенсионни фондове, в които всички родени след 1960г. внасяме 5% от доходите си всеки месец. А тези фондове по закон са длъжни да държат голям процент от парите си в банков депозит и е твърде вероятно да са били изкушени от високите лихви. 

Без да имаме отговор на тези въпроси, няма вярно решение. Ако се окаже, че КТБ е важна част от финансовата система, и в нея има много пари на други финансови институции, и особено на пенсионни фондове, изобщо не става дума за алчността и глупостта на отделни физически лица-вносители, които са се полакомили от високата лихва. Става дума за алчността и глупостта на мениджъри на фондове, които държат нашите пари, нашите застраховки, нашите бъдещи пенсии от втория стълб. 
И не е въпросът, че тези мениджъри трябва да носят отговорност, нито че КФН трябва да носи отговорност за контрола си върху инвестициите им. Въпросът е, че колапс на финансовата система днес означава, че нашето поколение ще бъде икономически затрито по начина, по който кризата от 1989-1997 затри поколението на родителите ни. Тогава милиардите, нужни за оздравяване на "здравата част" от КТБ ще ни се струват детска игра... 

В момента и "болната" и "здравата" част от КТБ са котка в чувал. Нямаме никаква достоверна информация за кредитния и депозитния портфейл на банката. Не знаем нито #KОЙ дължи кредитите без досие, нито #КОЙ е титуляр на депозитите над 196 000 лева. 

Без тази информация нищо не може да се гласува и никакво отговорно решение не може да се вземе. Тази информация трябва да е публична, защото партиите в Парламента не са никакъв критерии за компетентна и честна преценка. За два дена срещи и разговори и дебати в мрежата срещнах безкрайно по-задълбочени и компетентни мнения, отколкото чух от представителите на властта и опозицията, да не говорим за БНБ. 

И накрая - един disclaimer: Нито аз, нито партията ДСБ, нито коалицията РБ, нито което и да било свързано с мен лице имат какъвто и да било интерес от това депозитите над 196 000 лева да бъдат защитени. Моето лично мнение е, че ако няма риск за националните финанси, отговорното решение е да бъде възстановена само гарантираната част от тях. 
.

27 коментара:

  1. Георги Първанов (ирония на съдбата, така си се казвам)
    Ето една трезва точна и ясна преценка на ситуацията.
    Нужно е да се отсее зърното от сламата. Според мен всички частни вложители с депозити над гарантирания минимум трябва да "изгорят", тъй като или са били запознати с риска или пък ако не са били запознати, то тогава е съмнителен начинът по който са придобили такива суми, освен разбира се ако не са сред милионерите от спортния тотализатор.
    Аз самият без да разбирам от финанси съм се изкушавал от високите лихви на КТБ и като човек, който не разбира проверих кредитния рейтинг на КТБ и другата банка, на която се бях спрял, на КТБ бе отскоро понижен и избрах другата. Въпреки, че сумата бе много далеч от гарантирания минимум се радвам, че съм си спестил излишни емоции, така че "като не знаеш питай".
    А на Вежди Рашидов, (когото, като склуптор и човек на изкуството харесвам) и на другите политици с депозити в КТБ мога да кажа "Хитрата сврака... с двата крака"!

    ОтговорИзтриване
  2. Спазването на закона и на правилата не е десен популизъм. А тази голяма гаранция на депозитите е една от причините да се случи всичко това. Говорим за загуба от 1-2% от БВП, няма да изчезнат нито пенсиите, нито застраховките.

    ОтговорИзтриване
  3. Чл. 123а. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) Всички активи на фонд за допълнително пенсионно осигуряване се съхраняват в една банка-попечител на базата на сключен договор за попечителски услуги между пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, и банката-попечител. Ami Sega?

    ОтговорИзтриване
  4. Не се излагай Радане. Сега е момента Реформаторския блок да набере почитатели - чрез ясно и справедливо мнение за депозитите в КТБ. А ти вместо до отстояваш автентичната дясна и същевременно справедлива позиция - всеки да си носи риска от инвестиционните си решения, демонстрираш ултралеви уклони. Де факто казваш - "Всички, включително бедните, да поемат загубите на политици и бизнесмени имаши над 200 000 лв. в КТБ. Не мога да повярвам, че това ти е позицията. Единствения вариант за да отстояваш тази позиция е да имаш над 200 000 в КТБ - и ти като Вежди и като Стоян Александров. Направо не мога да повярвам - всички политици сте се навързали като свински черва около КТБ.

    ОтговорИзтриване
  5. Много е важно мнението на Georgi Rudev "Всички политици сте се навързали като свински черва." Това е светата истина.
    Именно, започвайки от тази света истина обръщам внимание на следното, Г-н Реформисте.
    Доброволните задължителни пенсионни осигуровки, които може да има в КТБ са в лични партиди. Т.е. не плачете за тях и техните притежатели. Ако те доброволно са избрали пенсионен фонд, в който са сложили парите си за пенсия по Втория стълб, това също е тяхна лична, честна, персовнална отговорност, а не солидарна! (освен ако не са били принудени от работодателите си, да се осигуравят в определени фондове, които пък са държали парите си в КТБ). Ако това е така, то свинското черво е на лице.
    Т.е., кучето е заровено далече във времето назад и на много дълбоко в прогнилите (както се вижжда вече) свински черва, които сте вие, т.н. български политически елит, а всъщност Българско Елитно Позорище (БЕП).
    Сега като цяло. Всичко, което сте написали е елементарна демагогия, на която никой не се връзва. Елементарна демагогия е да се правите, че давате съвети как да се излезе от тази ситуация чрез технически, незадълбочени разсъждения на парче.
    Проблемът е генерален и той не може да се излекува по нито 1 от технико-демагогските ви рецепти.
    Проблемът се нарича Аморалност, просмукана до чревната флора на управлението и политическата система гнусна корупция, кълбо от свинска чревна флора, в което сте затънали всички политици в България.
    Ако говорим за техническо решение сега, което няма да реши въпроса въобще, но поне ще бъде поставено на някаква принципна основа то е. Държавата гарантира и безусловно възстановява с лихвите само обществените средства, които са в КТБ. Нищо друго, което е въпрос на частен риск и лично решение.
    Пак казвам, много се влоши качеството на мафиозо-елита. Необразованост х неподготвеност плюс тежки криминални зависимости=катастрофа. Катастрофата сега започва. Крадете! Тамо са раите, да плащат кражбите ви, а вие да глъмувате, че страх от системен риск било начало на всяко благо.
    Ами има Базел, 1 Базел 2, Базел ...? Как така не са спазвани? Какви са ви и одиторите, които са правили одита- корупционисти, които по 5 пъти са си "губили" печатите, защото вече не знаят на кого са ги раздавали за заверката на фалшими отчети.
    Ето това имам пред вид, като казвам лошо качество на мафията, просмукала до дъно всяка партия, всяко управление и жалко демагогстваща, с което се опитва да се спаси. Спасения Няма, докато Вас (БЕП) ви има в определянето съдбините на един цял много по- интелигентен от вас, БЕП-овците, народ!

    ОтговорИзтриване
  6. Господин Кънев, нека да бъдем принципни и да спазваме правилата, каквото и да ни струва това! Много по-вредно и деморализиращо е, ако поради "некои съображения" се правят компромиси и "специфични законодателства"! А "това просто, смело и честно решение. Поел си риск за 8% лихва - гориш. Няма аз да ти плащам риска с данъците си, че и децата ми, с данъците си." е единственото законно, дисциплиниращо и морално такова!
    Жеко Илиев

    ОтговорИзтриване
  7. І
    Та какво е решението на казуса (и Колко ме отвращавате с демагогията си г-н Реформисте).
    1. Имаме криминално престъпление, или по-точно верига от особено тежки криминални престъпления, довели до кражбата (открит нагъл и безпардонен грабеж)на 3,5 млрд лв. (поне).
    Това особено тежко криминално престъпление в особено голям размер започва от даването на държавните парични потоци в КТБ, през съсипването на банката от българското правителство на Орешарски, и престъпното намерение тези 3,5 млрз. лв. да бъдат "покрити" от парите на българските данъкоплатци.
    2. Криминално престъпление - обир на публични средства със съдействието на Правителство, Прокуратура, ДАНС, МВР и оправдавано с лъжи и непоемане на дължимата по Закон отговорност от шефа на ЦБ. (де се е чуло и видяло да се изнасят групове (наричани за "по-драматично" тук "чували") с валута от страната, без това да е направено и контролирано по линия на ЦБ? Такъв филм няма и не може да има. Та това е част от платежния баланс на България и част от валутните резерви на страната. Как така няма да мине през ЦБ, а ще ходи на чартърен самолет... и никой няма нито да чуе, нито да прочете, нито да види...? ЦБ е част от системата на ЕЦБ и ако такова нещо се е случило, то би трябвало автоматично да е подадена информация към ЕЦБ. Това е невъзможно, освен ако някой от Вътрешен надзор на ЦБ не е изключил всички системи на ЦБ, което е невъзможно нито теоретично нито на практика.
    3. Съд (Нюрнбергски) за национално предателство, предателство към народа на България, опит за съсипване на финансовата и банковата стабилност на България, за грабеж в особено висок (епохален) размер в полза на чужди държави и лични интереси, на всички отговорни лица.
    Съд за горните, защото те унищожиха международния пристиж на българския банкер, с непоправими последици.
    Отнемане на лицензите и дипломите на платените "одитори" на КТБ, както и на по-горепосочените!
    Това са: Министър председателите, министрите на финансите,УС на БНБ, както и лицата Пеевски и Цв. Василев за периода от т. 1 до сега.

    ОтговорИзтриване
  8. Стига демагогия и дрън дрън Ганкиното, Реформисте. Тия дрънканици можете да ги приказвате само на пра-пра-пра-пра баба ми!
    - Международен одит на ПИБ (любимата на мафията "системна" (боже какъв системен смях ме напушва),банка - банката на мафиотите от другата кръвнишка група, и връщане в държавните каси на парите, които отново бяха присвоени от мафията с кражбата им, отново платена от голия, бос и топящ се със скоростта на светлината български народец.
    5.Ако това не стане, следващия път, когато Пеевски реши да строи за бонус на Путин Северно-Южен поток към Антарктида, то той ще трябва венозно да започне да източва крънта на българските граждани, защото от тук насетне те само това ще могат да дадат на ненаситна русофилска безмозъчна българска мафия, която представляват българските политици и в управление и в оставка и в опозиция и в намерение за управление.

    -Междувременна, по-удачно е да се правят промени в НПК не за арест, на тези които "всяват банкова паника", т.е. които се опитват да попречат на това хората да бъдет НЕинформирани (в нарушение на основно човешко право на информация), а да се наложи чрезвичайно (руски естествено) наказание Публична екзекуция чрез обезглавяване, на всеки, който се усъмни в почтеността на господата, участвали в тази престъпна комбинация. Престъпниците в България са по презумпция почтени и невиновни. Нека така бъде записано и в Конституцията. Майтапи....ужасни майтапи...

    Дребна забележка. Финансови специалисти от най-виско независимо ниво пишат, че фалитът на КТБ (а и на ПИБ следователно) няма да предизвика финансова криза в България, защото, по-голямата част от банковата система в България се състои от чужди стабилни банки.
    Тогава, не че се заяждам, но престанете с тази "системност", (защото повдигате въпроса за системен риск, който пак хвърляте така демагогски в пространството, че вече повърнах от това). Такъв няма за банковата система в България, ако фалират банките на мафията. Напротив, с фалита на банките на мафията банковата система в България ще бъде санирана и оздравена. Има системен риск само за системата на финансиране на самата мафия и нейните проекти, източници и начини за грабеж. Това ли разбирате под "системен риск"?
    Системен риск, Реформисте, е съществуването на тъпата, проста, безпардонна, аморална, безнравствена мафия в България, служеща на чужди и собствените си примитивни интереси, която си играе със съдбата на цял Народ от бедния ром в последното гето,дето гласува по заповед на Киро Ращковия (огън да го гори дано во веки), до инвеститори, предприемачи, лекари, изобретатели, младежи и пр. че и с нервите и времето на цял Европейски съюз, Международен валутен фонд и Световна банка, че и на американското правителство ако щете.
    Вие Реформисте,вие и всичкия БЕП сте в друга, паралелна вселена. Там, в тази паралелна вселена вие, работещите, инвестиращите, развиващите се хора българи, роми, турци и пр. ви пречим, с нашия ум, с нашите познания, с нашия интелект, с нашите умения. За вас нашият труд, знания, интелект, жертви не са нищо, ако не са пожертвани за ваше облагодетелстване.

    Вие, партиите на Мафията, гризете костите ни, изяждате децата ни, обезкървявате останалото все още и въпреки вас живо в тази страна.

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се , че държите да се спазват законите на държавата и влоговете да са защитени , както е по закон. За мен по интересен е факта , какво ще се случи с КТБ след като бъде обявена в несъстоятелност. 3.5милиарда раздадени пари не могат да бъдат изядени , изпити ,потрошени по заведения и нови играчки за големи момчета. Кредитите са инвестирани в компании ,чиято стойност не е 0лв.Достатъчно е да споменем БТК,ПЕТРОЛ И някои оръжейни фирми.Да не се окаже, че тези активи струват повече от 3.5миларда и някои политици да точат лиги за придобиване без пари на най-оборотните бизнеси в държавата.Кой ще води несъстоятелността ? Кой ще отписва кредитите ? Да не стане така , че данъкоплатеца да плати 3,5 милиарда , а някои властимаши да се обогатят невиждано.!!!! Да не стане един завличал , а тези след него двойно.Както е казано "следвай парите" и всичко ще се изясни.

    ОтговорИзтриване
  10. Добре Кънев. Важното е, че реагира бързо след като видя, че голяма част от потенциалните избиратели не разбират твоята вчерашна позиция.
    Значи все още обръщате внимание. Поздравления.

    Сега вземете в следващият месец и от РБ, напишете една политическа брошура 5-10 страници, показваша вашите основни принципи (лево или десно), идеи, конкретни стъпки и начини как ще върнете България на правилният път. По една страница за всяка област- икономика, външна политика, здраве, образование, съд...

    После я раздайте на хората по спирките да четат. Така да няма изненади след изборите кой какво казал, кой какво разбрал...

    Успех.

    ОтговорИзтриване
  11. Пенсионните фондове в КТБ не са толкова големи обеми, т.е. няма да е драма. Статистиката е в КФН.
    Някой беше питал за одитора на КТБ- KPMG е

    ОтговорИзтриване
  12. Радан отново го избива на популизъм. След като видя, че идеята му всички да плащаме заради лакомите за високи лихви вложители е непопулярна този път се зае да търси съчувствие за пенсионните фондове. За по-голяма убедителност ангажира цялото поколение на родените след 1960г как щяло да бъде "икономически затрито". Сякаш всичките техни пенсионни фондове държат парите си само в КТБ а това е доста съмнително.

    Тези пенсионни фондове не са един а няколко и човек може да избира в кой фонд са парите му. Поне за фонд "Доверие" съм сигурен, че когато се появи опасността да бъде продаден на съмнителни чужденци и от фонд с безукорна репутация на мениджмънта да се сдобие със съмнителни собственици хората масово започнаха да прехвърлят вноските си в други пенсионни фондове, т.е. такава възможност има.

    Така че Радане и с пенсионните фондове положението е както с влоговете. И те като влоговете са инвестиционно решение на което всеки е длъжен да преценява риска и съответно да носи последствията. След като човек научи, че пенсионният му фонд държи вноските му при КТБ първата му работа трябва да е бяга надалеч от такъв фонд. Измисли нещо по-умно че вече 2 пъти се издънваш.

    ОтговорИзтриване
  13. Единственото правилно решение е да се спази закона, а всички, направили неразумна инвестиция да си понесат последствията.

    Вие казвате "Трябва ли държавата, ..." - коя държава? Държавата е тази, която допусна Виденовата криза. Държавата е тази, която вдигна загражденията (незаконно) и огради един огромен периметър около Народното събрание. Да не продължавам.

    Второ - дясното мислене предполага свобода и отговорност. Свобода да решаваш и отговорност да си носиш последствията. Това е така за отделните хора и за фирмите и за държавните предприятия. Ако държавата се намеси, всичко ще се потули и усещането за безнаказаност ще се затвърди. Гласувайте за това да се дадат 1.5 милиарда за спасяване на милионери, вместо за здравеопазване (примерно) и обяснете на тези, които умират от липса на добро здравеопазване, че е за тяхно добро.

    Последно, за пенсионните фондове. "Държавата" може да се погрижи за тези пари допълнително, със сигурност има по-адекватни начини за възстановяването им от предложения в момента.

    Не може да напишете една колеблива статия, в която отказвате да заемете позиция и накрая да кажете, че всъщност вашето мнение и на ДСБ и на РБ е еди какво си. Кажете го ясно и точно и не се крийте зад някакви условности. Ако нямате достатъчно информация, мълчете си, докато я получите и тогава кажете позицията на РБ - все пак сте негов говорител.

    ОтговорИзтриване
  14. Единственото правилно решение е да се спази закона, а всички, направили неразумна инвестиция да си понесат последствията.

    Вие казвате "Трябва ли държавата, ..." - коя държава? Държавата е тази, която допусна Виденовата криза. Държавата е тази, която вдигна загражденията (незаконно) и огради един огромен периметър около Народното събрание. Да не продължавам.

    Второ - дясното мислене предполага свобода и отговорност. Свобода да решаваш и отговорност да си носиш последствията. Това е така за отделните хора и за фирмите и за държавните предприятия. Ако държавата се намеси, всичко ще се потули и усещането за безнаказаност ще се затвърди. Гласувайте за това да се дадат 1.5 милиарда за спасяване на милионери, вместо за здравеопазване (примерно) и обяснете на тези, които умират от липса на добро здравеопазване, че е за тяхно добро.

    Последно, за пенсионните фондове. "Държавата" може да се погрижи за тези пари допълнително, със сигурност има по-адекватни начини за възстановяването им от предложения в момента.

    Не може да напишете една колеблива статия, в която отказвате да заемете позиция и накрая да кажете, че всъщност вашето мнение и на ДСБ и на РБ е еди какво си. Кажете го ясно и точно и не се крийте зад някакви условности. Ако нямате достатъчно информация, мълчете си, докато я получите и тогава кажете позицията на РБ - все пак сте негов говорител.

    ОтговорИзтриване
  15. Поздравявам Ви за еволюцията от вчера насам и затова, че се вслушвате в гласа на "обиковените хора". Ще си позволя обаче, да отправя критика - тази криза Ви даде златен шанс да се разграничите и поведете народното недоволство срещу пладнешкия обир подготвян от БНБ, но Вие го пропиляхте. Разочарован съм защото уж Вие трябваше да сте "автентичните десни". А не сте. Също ми прави впечатление липсата на солидна икономическа експертиза. Дори само да четете форумите на Икономедия ще намерете десетки аргументирани мнения защо сегашния план на БНБ е лош. Накратко, ДСБ има определено проблем с политическото позициониране (нека веднъж за винаги уточни каква партия иска да бъде - дясна, центристка или лява) и също е крайно наложително да ангажирате икономически експерти. Казвам го с цялото си уважение към Вас - Вие сте честен и интелигентен човек, но нямате познания в тази област и си личи. Много бих желал честни хора като Вас да заемат по-важна роля в българската политика, но трябва да сте по-добре подготвени.

    ОтговорИзтриване
  16. Друг важен ракурс, който трябва да се има пред вид.
    1. Не случайно използвах руската дума "чрезвичайно" законодателство. И преди всичко на това чрезвичайно законодателство и чрезвичайни наказателни мерки, трябва да се обърне внимание. "Чрезвичайното" - извънредното законодателство, е характерно за дикатурите.Те управляват с него, а не с Конституция и установени закони. Като юрист, трябва да го знаете. А закона, предложен от БНБ, както и ареста, предложен за обсъждане на банков проблем са Зловещо Извънредно Законодателство, което е много ясен белег на Диктатура. Ясно е, че се налага Диктатура на Мафията.
    Това е генерален въпрос, защото той характеризира средата, в която съществува в България и домакинство и бизнес и общество като цяло.
    Това е въпросът, който БЕП-овците заобикалят, вкл. го заобиколихте и Вие (като БЕП-овец).
    Да, Реформисте, ние живеем в открита Диктатура на Мафията.
    2. Питам се, създателите на тази Диктатура на Мафията, как са мислили, че ще им се размине??? Как са мислили, че ще им се размине да газят нагло и безпардонно европейско законодателство, което всъщност е българското банково законодателство, което те премазаха и прегазиха в случая с КТБ, Креди Агрикол и нека не забравяме любимата на Мафията ПИБ.
    Не съществува по принцип, на теория и практика, начин да им се размине, защото БНБ, е част от системата на ЕЦБ, и по правилата на функциониране на системата на ЕЦБ, не може, няма как, да се размине нито на Искров, нито на Бобева, нито на Чобанов.Питате ли се, г-н Реформисте, кой от членовете на СЕЦБ, би седнал на една маса с Искров, а той е член на СЕЦ по право, като гуверньор на ЦБ от ЕС. Кой би му подал ръка и дали би го направил, защото ако го направи, след това ще рухне доверието в тази ЦБ, чийто гуверньор подаде ръка на Искров. Кой би си рискувал доверието?
    Следователно има нещо още по-зловещо - в бъдещите намерения на Мафията.
    Кога би могло да им се размине на тези криминали? Само при налагането на открита и терористична диктатура и забележете - влизането в друг съюз, не Европейския, който ще ги закриля от търсене на отговорност за това мега-престъпление, и където ще им се размине.
    Следователно, зад цялата тази криминална ситуация не прозира ли друга, политико-икономическа ситуация-сериозно намерение на изваждане на България от ЕС и влизането й в съюз, в който на престъпниците, извършили това епохално престъпление, никой не би потърсил отговорност. Защото бъдете сигурен, СЕЦБ вече е потърсила и търси отговорност за станалото, (за което се звънко се мълчи), и ЕК ще търси отговорност на горните лица преди всичко, като пряко отговорни.Те нарушиха договора ни с ЕС с извънредното си законодателство, което няма нищо общо с договорената и съществуваща до сега синхронизация с правото на ЕС!
    Зад всичко това не прозира ли един друг, много по-мащабно зловещ замисъл?

    ОтговорИзтриване
  17. Защо Ви наричам БЕП-овец, г-н Реформисте.
    Нека погледнем арък пример, биографичната справка на една от главните виновници за това мащабно криминално и обществено престъпление, мога да кажа един Обществено опасен субект, Даниела Бобева, (официално публикувана на сайта на МС) настоящ вице-премиер на Икономическото развтие Даниела Бобева-Филипова.
    -1994-1995 г. – съветник в Министерския съвет.
    - Т.е. съветвала е Виденов как да направи общата икономическа, банкова и финансова криза в България.Има опит в това отношение женицата, не случайно са я извадили "изпод прикритие".

    1995-1996 г. – Бобева е председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции
    - Т.е. съдействала за безпрепятствено навлизане на "мръсни пари (изразът е ваш и проблемът е от вас повдигнат) в последните 10 минути на престъпното управление на Виденов, което унищожи паричното състояние на всеки нормален българин.
    - Февруари-май 1997 г. – министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебното правителство

    НО И. Голямото НО- 1997-1998 г. – директор на дирекция „Международни отношения” в БНБ
    - Кое правителство управлява в този период, та тази меко казано, тази личност от едно криминално управление да се премести в друго, -- "реформистко" и да бъде "изпрана"??
    1998-2001 г. – вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Леле, без коментар!

    - Кое правителство!!!??? управлява тогава? Правителството на партията, която сега председателстувате Вие!

    -2003-2013 г. – Бобева-Филипова е директор на дирекция „Международни отношения” в БНБ....

    Нека се върнем на образната диагностична метафора за мръсните свински чревца и тяхната флора и фауна (без бира).

    ОтговорИзтриване
  18. И ако Вие, г-н Реформисте, се пънете да докажете, че сте нещо друго, а не БЕП-овец, то трябваше вместо да пишете дивотии, които образно казано представляват замазване на чревна флора (лайна) с фон дьо тен, то Вие трябваше скоростно да пледирате за следното.
    1. Повдигане но обвинение в Прокуратурата на Орешарски, Чобанов, Бобева и Искров (знаете за какво и по какъв състав) (Знаете ... или да обяснявам?)
    2. Ре-структуриране (не казвам реформисване) на БНБ по следния прозрачен за бъдещата й дейност начин, които единствено може да върне доверието в тази основна институция и да премахне възможността от суспендиране на изискуемата й по Закон и европейски правила независимост УНИЩОЖЕНА ОТ ГОРНИТЕ ЛИЦА обслужващи една проста, безогледна, човеконенавистническа и тъпа Мафия.
    1. Изваждане на банковия надзор от системата на БНБ и конституирането му като самостоятелна надзорна институция, прозрачна и независима, прозрачно и пряко отговорна (както е в германския модел)
    3. БНБ се превръща само и единствено в БОРД и изпълнява само функциите на Борд, като това гарантира нейната независимост от Мафията и всяка политическа намеса. Оглавява се от шефа на Борда.

    4. Спазване на принципите на независимостта на ЦБ (Борд), и банковия надзор, утвърдени в европейското банково законодателство още през 1997 г. и възприети в българското законодателство чрез синхронизирането му с европейското в българското законодателство по силата на Договора за присъединяване към ЕС.

    Ако не сте БЕП-овец (овец означава овца на руски), то веднага трябва да направите това искане и да настоявате за изпълнението на тази програма, само чрез която може да се възвърне доверието във финансовата система и нейните учреждения.

    ОтговорИзтриване
  19. Радан, трябва по-смело. Времето изтече. Кой от вас "реформистите" ще посмее да каже истината. Всички са за затвора. Не са необходими термини като state capture, а само здрав разум. За съжаление чувам само bla-bla-bla. Терминал 1 - the bill is passed.

    ОтговорИзтриване
  20. Господин Кънев,
    Ако актуалния закон се спазва, не данъкоплатците, а ФГВБ ще бъдат натоварените. Вие трябва да знаете това твърде добре: Фонда е юридическо лице – нещо като застрахователна компания за банки. Той се финансира от вноските, които банките му плащат всяка година и от приходите от инвестирането на тези вноски. Той не се финансира от безвъзмездни дарения от държавата, както смятат много политици на деня. Нещо повече: ФГВБ се управлява и от самите тези банки! Един от 5-те членове на УС на ФГВБ е представител на Асоциацията на банките в България.
    Вярно е, че Фонда няма достатъчно средства, за да покрие гарантираните депозити (3.6 млрд. лв. в депозити, но само 2 млрд. лв. налични средства във ФГВБ), но нужните допълнителни 1.6 млрд. лв. ще бъдат дадени на Фонда като кредит най-вероятно от МФ. Кредит, който ФГВБ ще трябва да изплати обратно след като събере колкото е възможно повече от длъжниците на КТБ и разпродаде останалото. Аз мисля, че другите банки, представени във ФГВБ чрез тяхния член в УС, няма да оставят лесно мистерията с „липсващата“ кредитна документация. Да не забравяме, че по-голямата част от тези други банки са австрийски, италиански и гръцки и някак не ми се вярва, че дори цялата българска мафия може да ги контролира или сплашва. С други думи: ако има една институция в момента, в чийто интерес наистина е разплитането на това кълбо с косми, то това е ФГВБ.
    По информация от одита, 600 млн. лв. са депозитите на институционални инвеститори т.е. пенсионните и здравни фондове за които говорите. Това в общи линии са „трохи“ на фона на останалото, но ако наистина е необходимо, нека държавата да покрие тези депозити с парите на данъкоплатеца. Това е „малка цена“ за истината.
    А що се касае до системния риск: БНБ официално обяви, че системен риск няма. По изключение съм склонен да вярвам на БНБ просто защото не мога да си преставя коя друга банка би имала нещо общо с една толкова токсична институция.
    В заключение, господин Кънев, бих ви призовал да престанете да „страхувате“ хората – тактика, която се надявам не ви е привична. А също така да заемете ясна и гръмко изказана позиция спрямо опитите да се прикрие поредното и може би най-голямо доказателство за съществуването на български октопод. А ако успеете да направите това ще защитите и моето предварително доверие във вас, което (поне до този ви постинг) планирах да изразя в своя изборен глас.

    С уважение,
    Цветомир

    ОтговорИзтриване
  21. Всъщност, не мога да не изразя огромното си задоволство от факта, че вчера при Президента всъщност беше вкаран в действие плана, който посочих преди това, за излизане от мафиотската банково-финансова криза.
    1. С решението да се влезе в Европейския банков съюз (европейски надзорен механизъм) надзорът излиза от БНБ, както предложих аз преди това. При това излиза не само от БНБ в структура в България, а излиза от България и отива далече от пипалата на Октопода!
    Трябва да подчертая, че Искров от ДВЕ години се бори СРЕЩУ излизането на надзора от БНБ чрез присъединяването на България към Банковия механъзом за надзор, общ за ЕС. В това кой знае, неизвестно ми е закщо, му помагаше Института за пазарна икономика, като и Искров и ИПИ обругаваха този абсолютно необходим механизъм.
    2. Президентът поиска най-строго наказание за виновниците. Както го поисках и аз. Само че, аз посочих управляващите виновници. Той не, може би защото чака някоя прокуратура, също вън от България да ги посочи. Вярвам, че такава ще се намери. Но тези хора наистина трябва да понесат най-строго наказание. Повтарям кои са пряко отговорните. Орешарски, Искров, Бобева, Чобанов.
    Те трябва да бъдат наказани най-строго, както изисква по принцип за виновниците Президента Плевнелиев и както те заслужават.
    3. НЕ СЕ ПОДКРЕПИ ЧРЕЗВИЧАЙНИЯ ЗАКОН, КОЕТО ПАКАЗВА, ЧЕ МАФИЯТА ОТ АЛЧНИ ТЪПАЦИ, ОБСЛУЖВАНА ОТ АЛЧНИ ТЪПАЦИ КАТО НЕЯ, СПОМЕНАТИТЕ ОРЕШАРСКИ, БОБЕВА, ЧОБАНОВ, ИСКРОВ не е непобедима.
    Разбира се, всичко това стана под външно искане и след изявлението на Драги, че ЕЦБ няма да позволи повече увеличаване на бюджетните дефицити.
    Сега има нови въпроси.
    Какво ще стане, като се опразни Фонда за гарантиране на депозитите за изплащането на депозитите на КТБ???
    Колко време банките, които формират този фонд ще трябва да събират кредитите, раз-продават имуществото на КТБ, за да възстановят фонда... 100-200 години? И колко ще се облагодетелстват от разликите между одиторските оценки и пазарната стойност на активите на КТБ???
    Какво правваме с изпразнен ФГВВ, ако ПИБ отново се източи от собствениците и се наложи за трети път да бъде "спасявана", след като за изплащане на депозитите в КТБ не стигат във ФГВБ 1,5 млр. и ще ги теглим пак като заем.
    Дали изобщо ЕК, след изявлението на Драги ще ни разреши този нов заем? Защото ако той бъде изтеглен, според мен тавана на дълга ще се вдигне не на 3, а на 4%, което няма на ни бъде резрешено.
    Единственото ми удовлетворение от цялата тази мерзост, сътворена от знайни и незнайни изроди, е, че Мафията се самоизяжда, гърчи се, мъчи се, както измъчва българския народ вече сто години.
    Нека се мъчи, неща се гърчи. Колкото по-зле за Мафията, толкова по-добре за нормалните хора и за България.
    Сагата сега започва на друго ниво. Раздърпването на КТБ, в което всеки мафиот ще гони свои видими и невидими интереси, предполагаеми и непредполагаеми интереси,политически борби и противопоставяне до крайност, в което БЕП овцете ще се излагат и ще лъсва свинката им опашка, че и това, което е под нея.

    ОтговорИзтриване
  22. И така г-н Реформисте, под навитата опашчица има разни нечисти неща.
    Като например:
    ДСБ си има депозит в КТБ...
    Защо ДСБ си е омешала парите с парите на Мафията?

    Виновниците за престъпно създадената криза се спасяват в разрез с всякакви правила и принципи.

    Станишев, когото Беновска спомена за главен виновник (напълно възможно) се отправи в Брюксел заедно с Моника, която не за пръв път краде банка, а Моника имала 20 мл. евро от ... ПР... смях и сълзи!!!

    Даниела Бобева-Филипова, която не за пръв път показва якия си баджак зад създаването на финансова криза, също се спасява. Тя е Ваш кадър ценен и за Черепа.
    Та Бобева освен че си покри баджака и той не дразни естетическите възприятия на населението напоследък, като отговорен министър за икономическото развитие, никаква я няма.
    Не само това. Правителството, в което именно тя е зам. министър по икономическото развитие, т.е. пряко отговорна за тази идиотска мафиотска криза ... я изпращало да оглави българо-гръцката банка в Солун Как така правителството я изпраща, когато тя е вице препмиер. Т.е. тя се изпраща сама!!!! Това не е ли конфликт на интереси? Да, разбира се Е конфликт на интереси. Пък и тази банка няма никаква дейност, но има мноооого добри заплати. От къде идват те????
    Та да чуя официалната Ви позиция по тези въпроси.
    И ке позволите ли, ако не сте един обикновен БЕП овец, това да стане????
    Чакаме да видим къде ще покрие
    сланината си Чобанчето и къде ще даде на химическо чистене костюмите си за стотици евра престъпния елемент Искров.

    И чакаме да видим Вие, какво ще кажете и направите по тези въпроси.
    Възмездие и справедливост, търсене и посочване на отговорност, трябва вече да има. Това е Рубиконът ви. Ако не го преминете, няма да ви бъде като политически фактор.

    ОтговорИзтриване
  23. Странно, много странно, Г-н Реформисте, ЛидерЮ силен болгарский демократический.
    Странна, много ама много странна, е наивността на г-н Борисов, който декларира, че утре щял да сключи споразумение за управление с Вашата Партиййййчица.
    Г-н Борисов не види ли, г-н Борисов не чуе ли? Не види ли той и не чуе ли, как в 2013 г. вашата партийййчица е сключила договор на някаква лаборатория по риска на Костов Вожд и Учител в ползу мафии? Т.е. че Вашата партийчица е участвала в заговорът за свалянето на правителството на ГЕРБ????!!!!
    Г-н Борисов или е глух, или е сляп или е глух и сляп едновременно или чавка му е изпила мозъка.
    А Вие, г-н Реформисте, напълно се обосрахте с този дотговор с правителството на Орешарски и пари сте взели от мафиозо. Защо се обосрахте? Защото хем пари сте взели и договор сте сключили с мафиозо, против Борисовото правителство, хем сте излъгали и ортака си Орешко мафиозо служащ, че ще му кажете какви са рисковете пред пред престъпленията му.
    Можете ли падна по-надолу, Г-н Реформисте?
    Да, можете.
    Спомням си един роман от полски автор. Той завършваше така
    "Стигнах дъното.
    Някой отдолу почука...."
    Очакваме да отговорите на почукването под дъното до което сте паднали, и продължите да падате... под дъното.
    Само това можем да очакваме от вас, независимо от наивността детска, че и бебешка, на Г-н Борисов.

    ОтговорИзтриване
  24. НАГЛОСТ! Искров си е взел един месец отпуска и е отишъл на южен остров!

    ОтговорИзтриване
  25. „Съгласен съм, че първата сила има първия мандат. Нека да видим резултатите. Никой не е казал, че правителството ще се състави с мандата на първата сила“, каза още Радан Кънев. Той допълни и че все още никой не знае кой ще е победител на вота, макар всички да предполагат

    Радане,

    Това е лошо, което казваш. Дясната политика е честна игра, което значи, че първата сила съставя правителство с нейният мандат. Няма драми, няма пазарлъци и усуквания. Дори и правителство на малцинството. Това, което казваш по същество е абсолютно същото, което направиха БСП/ДПС/Атака досега! Влизаш във филм, от който няма излизане чист. А и не са това десните политики. Това е политиканстване.

    Държиш ли да си десен политик- уважавай принципите. Има разлика между компромис и договорка. Може да се направи компромис Борисов премиер и да се даде тласък на реформите, които вече нямат отлагане, но не може да се въртят дребни игри с мандатите. Това е голямата картина, а не обратното.

    Ако поставиш общественият интерес преди партийния, нещата стават по-ясни!

    ОтговорИзтриване
  26. Пенсионните фондове в КТБ не са толкова големи обеми, т.е. няма да е драма. Статистиката е в КФН.
    Някой беше питал за одитора на КТБ- KPMG е

    ОтговорИзтриване
  27. Много добър анализ, с голямо удоволствие прочетох статията!

    ОтговорИзтриване