петък, 18 май 2012 г.

Алея Последна


На 17 май, заедно с председателите на ДСБ в Добрич и Балчик, дадохме пресконференция за рецидив на казуса "Алея Първа", този път в Балчик.

(С Петър Петров - ДСБ Балчик и Антония Кирова - ДСБ Добрич, снимка Добрич Онлайн)

Пълния текст на позицията ни можете да прочетете в килера. За всеки, който се интересува, разполагам с писмени доказателства за всички твърдения - нотариални актове, договори, съдебни решения по идентични казуси.

Тук няма да се спирам на конкретния казус, а на политическите изводи: 

1) "Ревизията на управлението на Тройната коалиция" е избирателна. За идентични нарушения властта понякога завежда дела, а понякога си затваря очите. Това е хранителна среда и предпоставка за най-отвратителна корупция и партизанщина. 

2) Групировката ТИМ (и не само...) явно стои над закона в цяла Североизточна България (и не само...). Фаворизирана при предишното управление, днес позициите ѝ са видимо засилени. Искам да подчертая, че това не е проблем на ТИМ - те лапат зелника. Проблемът е в безпомощната, свързана с мафията, зависима и корумпирана власт.  
От своя страна, подобна власт е гаранция за бедност, изостаналост, липса на инициатива и конкуренция - оттам ниска заетост, ниски доходи, бедност. 

3) Политическите партии, дори и в опозиция, си траят. Траят си, изглежда, дори и бъдещите политически партии, които пледират за ново начало в политиката. Да ви имам новото начало... този филм го гледаме отдавна.

Накратко - има причини да мислим за края на политиката у нас. Безпомощност срещу корпоративните интереси, купени избори (справка Кюстендил),  мафиотски прийоми при издигане на кандидати (справка Сливен) ... На този фон, ключова реформаторска партия като СДС си позволи лукса да отхвърли най-влиятелните си и успешни лица, за сметка на задкулисно влияние на управляващата партия и лични вражди и фрустрации.

Но политиката има място. Пресконференцията ни беше отразена от практически всички местни медии (радио Добруджа, Добрич онлайн, Добруджанска трибуна, Североизточната притурка на 24 часа...). И - забележете - местните медии не пренебрегнаха проблема за сметка на коалиционните драми в СДС и СК. Те знаят кое вълнува хората и писаха за политиката, а не за клюката.
На национално ниво, темата стигна до Медиапул и Дарик нюз, които за съжаление я махнаха доста бързо - това БЕШЕ линк към новината :)

Смелата и открита политика има бъдеще. Защото говори за истинските проблеми на хората. Наскоро чух, че приятели (без кавички!) ме ожалвали, защо се "закопавам" в ДСБ.

Не се тревожете за мен :) Аз съм там, където се прави политика. Изборът ми не е определен от лични вкусове (така си избирам кръчмите) или материален интерес (затова си имам добра професия). Определен е от амбицията ми да се занимавам с политика и да допринеса малко за едно по-справедливо и богато общество. Ако този избор прави партията ни слаба, нека е слаба днес - рано или късно хората ще се върнат към политиката и ще обърнат гръб на гешефтарството, което ги прави бедни и несигурни.

Изборът да действащ според личния интерес или модата на деня, воден от страх или угодничество към силните, е последният избор на всеки политик. Алея последна ...

Няма коментари: