четвъртък, 14 юни 2012 г.

Горите, олигарсите и гражданите


Няма да пиша много, има къде да се чете. 
Няма и да разказвам за протест, на който не съм бил (бях в автобуса за Варна, в който има WiFi, чудесно наистина, но това е отделна тема). Има репортажи за рождения ден на премиера при Коцето, при Иван Бедров, Асен Генов и още доста очевидци. 

Ще направя няколко уточнения, които според мен са важни.

1) Дясната опозиция, в лицето на депутатите от ДСБ и СДС (сега ПГ на Синята коалиция), има трайна и последователна позиция по въпроса, още от предишното Народно събрание. СК е търпяла критики за пасивност в парламента и пропускане на важни теми, но този случай не е такъв. Остри изказвания имаше от Мартин Димитров, Михаил Михайлов и Иван Иванов

След като в продължение на една година фирмата „Витоша-ски” – офшорната фирма „Витоша-ски”, която рекетираше над един милион граждани на София, които не можеха да използват лифтовите съоръжения и подложи на рекет правителството на Република България, видяхме че с промените в закона, правителството се огъна под този лобистки натиск и корпоративни интереси.
Днес, колеги, Вие унижихте Народното събрание
, като коленичихте пред корпоративните интереси на една група хора, които ще се възползват от закона, но законът ощетява всички български граждани.


2) Тук не става дума за спор между еколози и пропазарно ориентирана десница. Това е възможно най-мръсната трактовка на случващото се. Става дума за брутален лобизъм и изнудване от страна на бизнес кръгове (с имена - Цеко Минев и компания около ПИБ) да запазят и разширят привилегиите си. Става дума и за тежък вътрешен  (в парламента и ГЕРБ) лобизъм на заинтересувани лица (с имена - Емил Димитров и компания около бизнеса с ловните стопанства) за получаване на допълнителни привилегии. 
Нищо по-лошо за пазара няма от привилегировани бизнеси и от прокарване на бизнес интереси през властта. 

3) Не става дума и за нови възможности за икономическо развитие. Поправките не са насочени към възможността за изграждане на нови ски писти и съоръжения, а към възможността собствениците на съществуващите да развиват бизнес без конкуренция и без съобразяване с правила за защита на горите и околната среда, най-вече като развиват "съпътстващо строителство". 
Още по-малко поправките ще съдействат за най-важното - възстановяването и модернизирането на съществуващите ски съоръжения и туристически лифтове. С поведението си ски-олигарсите показаха, че интересът им е друг. Те изоставиха дори легендарния "Бай Кръстьо" затворен близо година и лишиха София не само от ски, но и от най-удобното средство за пешеходен туризъм и почивка в планината. 

Накратко - протестът срещу този закон е напълно оправдан и обединяващ гражданите срещу произвола на властта и подопечните ѝ олигарси. Има място за много спорове относно баланса между развитие на спорта и съхраняване на природата, между интересите на собствениците и обществения интерес. 
Има преди всичко много място за отговорна регулация на управлението на горския фонд и плановете за развитие на защитените територии.

Но за всичко това е нужно първо държавата да се върне в ролята си на регулатор и на защитник на обществения интерес, да престане да бъде сопа в ръцете на самозабравили се мутри. 

Затова е протестът. 

Затова трябва и ние да го подкрепим като граждани. Опозицията трябва да осигури политическа и институционална подкрепа на исканията на протестиращите, а не да си късаме ризите и да "яхаме недоволството". 
.  

9 коментара:

Рога и Копита каза...

Добре, добре. Сега очаквам да набереш смелост да кажеш, че коренът на злото са няколко бандитски банки: ПИБ, КТБ, ЦКБ, Инвестбанк, Асет банк, ще ми се вдигнеш много в очите. За да се спре тази гангрена трябва конфискация на активите придобити с престъпна дейност и последваща прозрачна приватизация, а банкерите, извършвали финансови престъпления да бъдат дадени на съд. За съжаление политиците толкова ги е страх от разчистване на тези авгиеви обори, че не смеят да гъкнат. Най-много като доктор Киров, шефът на бившата Агенция за финансово разузнаване да идат да мрънкат на американския посланик, както пише тук: http://www.cablegatesearch.net/cable.php?id=06SOFIA1652

Пейо каза...

Как гласуваха представителите на Синята коалиция по предложените промени?

Анонимен каза...

Радане,

разбирам те за Витоша, за Цеко, за олигарсите. Аз не съм и скиор, а бях планинар, представи си колко повече ме боли за изпосечената гора.

Но на тия протести нямате място. Играете "полезни идиоти" за екоталибаните, за окупаторите, за чегеварчетата. Вършете си работата в парламента, правете малкото което можете да пречите на закона - но единственото, което можете да постигнете на тези протести, е да направите политически капитал на най-противната възможна крайна, истинска левица.

Laleelay каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Laleelay каза...

@Анонимен
@Радан

Самоопределям се като "десен". 100% съм съгласен с позицията на Радан Кънев. До тук добре...

Подкрепям СК, убедих не малка част от приятелите си да гласуват за нея 2009 година. (останах разочатован) Не съм "еко-талибан" а гражданин.

Дори и природозащитниците да са "възможната карйна, истинска левица", те представляват автентична гражданска енергия - от ужасно малко останалата ни такава.

Бях на двата протеста. Имах много приятели там, които въпреки че симпатизират на екозащитниците и на ПП "Зелените" определно не са "възможната карйна, истинска левица". Те бяха там като граждани.

В случая засилването на тази енергия води само към положителна динамика на процесите.

Защо СК няма позиция по въпроса? Защо аз не съм я чул - който се интересувам и имам приятели челнове на ДСБ и СДС? Защо протеста няма политическа подкрепа, която да контрира полицаите "на място"?

Такива усилия не са ли необходими? Така или иначе и СДС и ДСБ се борят за оцеляване.

Анонимен каза...

Автентична гражданска енергия не е абсолютна ценност. Ония дето обръщаха джиповете в Катуница, бяха автентична гражданска енергия. Миньорите и тютюнопроизводителите, за които целия свят им е длъжен да ги храни, са автентична гражданска енергия. Спри да раздаваш олимпийски медали за участие и се осмели да разсъждаваш кое е добро и зло не само по злободневните темички, а и в по-дългосрочен план. Цеко е зло, но и окупаторите са зло, и мястото на доброто не е в техните редици.

Rada Tzaneva каза...

Браво, най-сетне нещо по-задълбочено и интелигентно по въпроса за същността на тези протести! Повечето коментари обаче са напълно отчайващи, в духа на последните двайсетина години преход. Макар да ги слушам от 1989, все още не мога да разбера как елементарните формули „комунисти-антикомунисти” и „ляво-дясно”, с претенцията да са магическо обяснение за всичко, което се е случвало и ще се случва, не представляват обида за интелигентността на самопровъзгласилите се за „десни”. Тази проекция върху еколозите е нещо повече от нелепа! Какви леви, какви пет лева! Много от хората, които години наред последователно защитават каузата за опазване на българската природа, са го правили на всякаква възраст и с всякакъв социален статус. Като се почне от 26 октомври 1989 и се стигне до днес. Те бяха на митингите на 3 ноември 1989, и на 18 ноември 1989, и на 7 юни1990. Знам го много добре, защото са мои съученици от НПМГ и състуденти, и защото съм била с тях, и съм ставала свидетел на това, което правят. Те не са си сменяли убежденията в зависимост от политическата конюнктура. И докато бяхме на 16, и докато бяхме студенти, и като завършихме, и като работехме, и като нямахме една стотинка в джоба, и като започнахме сами да си печелим парите, те пак си бяха еколози. Единствената разлика е в това, че ако през 90-те групичките от 5-6 човека пред Министерството на околната среда, искащи да се вземат мерки за защита на изчезващите вълци или мечки, са приличали на някакви луди, защото по това време никой не правеше такива протести, то днес нещата са мащабни и нови поколения млади хора наистина ги е грижа и това е тяхна автентична кауза. Писна ми да слушам и чета теории на конспирацията и напълно неверни и непроверени глупости. Някъде прочетох, че щели да бъдат по-полезни, ако гасят горски пожари. Ами да, те са гасили горски пожари, и то не веднъж или дваж. Но това не бяха събития, интересни за новинарските емисии. Другата велика глупост за финансираните от Русия протести - как точно например WWF е финансиран от Русия? И как точно е крайно лява организация? Просто направо невероятно как комунистическият подход с анонимните доноси и заклеймяването на някого като „враг на народа”/„крайно ляв”, е любимо средство на самодоволните „десни” анонимковци.

dzver каза...

Принципно съм силно против Occupy движението и соц изблиците. В случая обаче мога да разбера защо се случва. Жалко за всички.

Laleelay каза...

@Анонимен

Автентичната гражданска енергия Е абсолютна ценност защото без нея автентичното гражданско общество е НЕВЪЗМОЖНО, а то Е абсолютна ценност.

Тези години толкова гражданска енергия загубихме, не можем да си позволяваме да пропиляваме повече.

Вие звучите фотьойлен сив кардинал, който си стои в стола и размишлява над българското и международно положение и го мисли като някой RTS да цъка по пеоните отдолу. Това е най-малкото цинично.

@Rada Tzaneva
"нови поколения млади хора наистина ги е грижа и това е тяхна автентична кауза"

абсолютно точно. благодаря за добрата дефиниция.