неделя, 24 февруари 2013 г.

Варна: танковете на мълчанието


Саможертвата на Ян Палах е символ на протеста срещу непреодолимата физическа сила. Човекът срещу танковете на най-голямата армия в света (и в нея български войски, пратени от Живков... да не забравяме)... Няма сила в Чехословакия, която да се противопостави на танковете през 1968 година. Няма никакво средство за съпротива. Погазени са нормите на международното право, важи само правото на силата. 

И нещо по страшно: Където важи правото на силата, там на власт е отчаянието. 

"Не беше толкова в опозиция на Съветската окупация, а в деморализацията, която настъпваше, хората не само се отказваха, но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица, когато погледнете онези хора, разбирате това което всеки вече знае, всички благоприлични хора, бяха на прага да правят още компромиси." 

Това разказва близък приятел на Палах. Действието на Ян Палах постига целта си, на ужасната цена на саможертвата. Той никога не е забравен. Правото на силата продължава още две десетилетия, но властта на отчаянието пада тогава ... през 1969г., за да не се върне никога повече в Прага. 

Няма непреодолима физическа сила срещу гражданите на Варна. Няма съветски войски. Дори български войски няма. Саможертвата на Пламен Горанов е без съмнение протест срещу сенчестата власт на групировката ТИМ, за която всеки говори на кафе, на бира и на вечеря. 
Но в България има сила, която да се противопостави на сенчестата власт. Във Варна има сила, която да я спре. Ресурсът на публичната власт е несравнимо по-голям от всяка групировка, от всяка мутра, от всеки олигарх. И дори - от всичките заедно.

 Властта в България може да се справи с всяка групировка, дори и с видимо най-силната. Може ако го поиска... Не - може, ако хората го поискат от властта

Но те изглежда не го искат. Мълчат "гражданите", които се борят край микрофона. Мълчат мошениците, които обхождат протестите и чакат нещо да изпадне, чакат шанс за далавера.  Мълчат кандидатите за предстоящите избори - не искат от гражданите на Варна този мандат. Искат мандат за схеми и далавери, както досега... мандат за преговори с ТИМ искат. 

Саможертвата на Пламен Горанов е символ на протеста срещу по-жестока сила - силата на деморализацията, на компромисите, непредизвикани от нахлуване на танкове. 

Единствените танкове, които предизвикаха този протест, са танковете на мълчанието ни. Мълчанието на политици, "общественици", медии... мълчанието на иначе шумните протести.  

Убеден съм, както писах и по-горе, че с властта на групировките може да се пребори само властта на правилата. Наложени от отговорни, демократично избрани политици. Първата крачка е някой да поиска този мандат от гражданите - да не се договаря, а да се бори. 

Дано Пламен Горанов се е преборил с тези танкове. Дано се пребори и с изгарнянията. Затова остава само да се молим. 
Но да се борим за да паднат властта на отчаянието и правото на силата. 

9 коментара:

mapto каза...

В очите на много хора от Варна ДСБ не се е разграничила от мафията официално. Минимални стъпки, които партията трябва да предприеме са:

1) Да поиска оставката на Кирил Йорданов и то в национален "ефир" (не непременно медии, но това да стане национална тема)

2) Да установи контакт с активисти от Варна (мисля, че имената са ясни, но не ги споменавам, защото не са единствени) и Зелените да се търсят начини да бъде разобличена криминалната дейност на трите имена зад ТИМ.

Albena каза...

Според разследвания групировката ТИМ е във властта не само във Варна. Относно срещу какво сме изправени и дали "няма непреодолима физическа сила", цитирам Вас от публикацията Ви "Промяна, фарс или трагедия: трите лица на протеста", а именно: "...средите около ТИМ окупират протестното движение по начина, по който повече от десетилетие контролират бизнеса и политическия живот в града - с комбинация от подкуп, манипулация и заплаха с пряко насилие." Това е по-страшно от танкове.

Анонимен каза...

офф, радане, мой, не ти ли стана ясно, че тоя блог се чете предимно от симпатизанти и членове на дсб. зарежи патоса и лозунгите и накрая дайте една позиция на дсб по текущите събития и предложения какво ще се прави. ако може и онлайн - щото въпросният електорат не гледа много телевизия. дигнете един по един сайт на регионалните ви представителства - за дсб варна знам само номер на улица и 3 снимки на ръководството.
хайде вече малко по-сериозно.

mapto каза...

Анонимен, проблемът си е твой. Нито съм от Варна, нито от ДСБ и пак не беше трудно да намеря това: http://dsbvarna.com/
Стягай се, че то се видя, че с бой не могат да ви стегнат.

Анонимен каза...

от централната страница на дсб го няма - или поне аз не мога да го открия.

Анонимен каза...

Аз пък си мислех, че трябва първо ценностна система, после икономиката.
Правила ще се слагат, след като се създадат новите процеси - обществени и бизнес.
Хората са бедни, защото трима произвеждаме колкото половин европеец, фирмите не печелят и не плащат заплати. Всичките сте такива пост-социалистически натури, че сте последните хора, които можете да направите производителност и една стока да излезе от ръцете ви конкурентна. Обикновено, в белите държави, първо управляваш малката си фирма, където доказваш, че можеш да моделираш процес, да правиш стратегия, да я изпълниш с помощта на ИТ инструменти, да владееш маркетинг и мениджмънт и тогава идват административните умения. Много ми е интересно какъв е реалния управленски и ръководен опит на подобен на теб човек. След като 95% от фирмите в Бг фалират до 3-тата година, защото от 500 години не е имало бизнес в Бг, обясни ми как ще "реформираш"? Знаеш ли как се реформира една фирма с 20 човека, реформирал ли си някога поне един отдел на фирма... не искам да се заяждам, но е време да се самоосъзнаете, че реалните ви умения не струват повече от последното място в Европа.
Ако дойда във Варна да правя бизнес и направя стоката си по-евтина от конкурентите си, мислиш ли, че ще ми пука за ТИМ и че съществува вариант ТИМ да ми попречат... нека са мафия, ще си изнеса бизнеса до Варна, ще сменя бранда и пак ще продавам. Цялото ви мислене на теб и околните партийни функционери с различни цветове стига до там как да добавите разходи, но не и приходи.

Търновец каза...

Благодаря!

Анонимен каза...

Been with Grеen Ѕmоκe almоѕt 24 monthѕ nοw.

Exсellent product and am awаiting my buу in the email, to trу the neweѕt FlavorMаx Cаrtomizerѕ.
Wіll submit reviеw vidеo clips uppon reсeipt.
..

my web-sіte; Green smoker

Анонимен каза...

Hello mates, how is the whole thing, аnԁ ωhat you wish for to ѕay on the toрic of thiѕ post, in my vieω its genuinely remаrkable in suρpοrt οf mе.


Мy weblog; http://qaci.eq.edu.au/index.php/member/38261