сряда, 27 март 2013 г.

Родът Къневи: три поколения за Варна


Преди няколко дни, докато разговаряхме за предизборната ми кампания, един приятел ми каза - "най-лесно ще е да измислиш някой дядо от Варна, за да затвориш тази тема, че си от София".

Не се и бях замислял, че човек може да си "измисли" дядо (оказа се, че в политиката се прави често...). Слава Богу, не се и налага. Родът ми е дълбоко свързан с Варна. Не просто като местожителство, а като принос, отдаденост и обществена работа. Тъй като темата беше интерпретирана различно по медиите, публикувам малко повече конкретна информация:

Първият варненец в рода ни е прадядо ми - адвокат Никола Кънев, 
родом от Брацигово. Юрист, публицист и политик, многократно избиран за градски съветник и за председател на Общинския съвет в града, местен председател и член на националното бюро на Демократическата партия. Народен представител от Варна и първи попдпредседател на XIV ОНС (1908-1911г.). Никола Кънев е вносител и автор на законопроекта за електрификация на град Варна. Той е въвел практиката на публичен депутатски отчет пред избирателите, която е станала запазена марка на демократите през годините: 
Най-вероятно това е и причината на името му да бъде кръстена и улица в центъра на града след смъртта му през 1922г. 
Известен е бил като републиканец, луда глава, човек с остър език, който не се бои от преки конфликти. Имал е и приятели, и врагове, което лесно може да се види от справка в електронния архив на Варненската библиотека. 


Синът му - инженер Боян Кънев е по-малко известен днес, но приносът му за града е може би по-голям.
 Завършил хидроинженерна специалност в Мюнхен, той е един от строителите на Морската столица - такава, каквато я знаем днес. През 30-те години е идеолог, проектант и строител на модерното пристанище, Аспаруховия мост, корабостроителните заводи във Варна и Русе. В края на десетилетието е назначен за заместник-директор на Дирекция "Водни съобщения" към МС, пост, равнозначен на днешния министър на транспорта и съобщенията. (Оттогава постоянното местожителство на семейството ни е София, но връзките с Варна не са никога прекъсвани. Единият от братята ми - Васил Кънев е възпитаник на Френската гимназия във Варна, другият отби военната си служба във ВМФ.)
Повече за Боян Кънев - отново в архива на библиотеката.  

Житейският път на дядо ми Боян продължава ... в концентрационния лагер в Белене. Немски възпитаник и враг на народната власт, мечтателят за морска България завършва живота си в изолация и вътрешна емиграция в дома си в София. В същия дом и в същата вътрешна емиграция прекарват голяма част от живота си третото поколение мъже от рода - покойният ми баща Милен и чичо ми Никола - неговият чудесен разказ за семейството можете да прочетете тук - Къневи фамилия на артисти и политици.  Те нямаха възможност за обществена работа, за тях тя беше забранена..

От момента, в който се захванах с политика, Варна е основният ми интерес. Не само заради родовата история, а заради позорното петно върху Варненската политика през последното десетилетие. Играта по въже на кмета Йорданов, властта на мафията, гешефтите в общината, зарязаният в дупките обществен интерес станаха емблема на града, който повече от столетие е бил най-свободният, най-богатият и най-красивият в България. 

 Вярвам, че това петно може да бъде измито. И градът може да бъде отново свободен, богат и красив. И че всички ние можем и трябва да излезем от вътрешната емиграция - наложена преди от един тираничен режим, днес - от тиранията на мафията. 

Честно казано, дълго време се въздържах да пиша този текст. Неудобно ми е да се "хваля" с чужди дела. В десетки лични разговори обаче разбрах, че тази тема е важна. Може би защото в историята на семейството си нося и този спомен за хора, отдадени непоколебимо на обществения интерес и на развитието на модерна Варна. 

Аз няма да бъда първият народен представител от Варна в рода си. Ще бъда вторият. И ще ме съдите не само по обещанията ми, но и по по-тежко мерило - достойнството на мъжете преди мен. 

9 коментара:

Анонимен каза...

това разбира се, ако дсб съберат достатъчно гласове.

Анонимен каза...

Браво, Радане!

Личеше си, че си от "сой"!

Дано успееш, въпреки всичко, което е извън теб и желанията на свестните хора!

Belomore каза...

Няма нищо неуместно, както няма и хвалби - виждам само високо вдигане на летвата!
Подход, който мога само да приветствам - родът не като въображаема заслуга, а като ангажимент.

Родовият завет и потенциал не са задължителна политическа предпоставка, но - условно казано (на HR / кадрови език) - са предимство.

Логично, редно и коректно е да бъде представено, а варненци да го знаят и осмислят, когато избират.
Остава само и да мислят, когато избират...

А ако ДСБ не събере достатъчно гласове, вероятно нищо трагично и необратимо няма да стане, напротив. Партията няма да изчезне, а ще има шанс (този път обаче вече наистина последен) за промяна, която иначе със сигурност няма да се случи.
Дори и тогава всеки глас пак ще си има своята тежест, макар и по-различна - за да аргументира един или друг вид промяна, нещо като инвестиция в бъдещето.
Ако ли пък не е така, то тогава халал му тежестта на гласа и при каквито и да е обстоятелства. Но това вече е друг въпрос.

Антон Георгиев каза...

Здравейте Радан,

страхотна биография и се възхищавам на такива хора/наследници.

Със сигурност прадядоците ни са се познавали понеже моят (горе долу по същото време) е бил областен управител на Варна.

Желая успех и стискам палци

Поздрави

Антон Георгиев

ahmed каза...

Благодаря много е възможно, моля посетете моя скромен блог

شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم

Unknown каза...

Господин Кънев,

Не знам дали сега имате време да си посещавате блога, още по-малко да се занимавате с генеалогии, но пък кой знае. Баща ми, възрастен човек на 78 г., казва се Атанас Дим. Тодоров, знае, че се пада втори братовчед с чичо Ви Никола (а логично и с баща Ви). Чичо Ви Никола е работил в Българска телевизия с майка ми Евгения Раева (сценограф) и също е потвърждавал, че сме роднински семейства. От няколко години се опитва да възстанови точно каква е връзката на нашето с Вашето семейство (всъщност той едва днес предположи, че Вие сте от тези Къневи и сега намеренето от мен в блога Ви го потвърждава). Вие може би имате общо с (непознатия на мен, но познат от детството на баща ми) господин Радан Бакладжиев? За него също сме сигурни, че ни е роднина, но пак не знаем откъде и как.
Та нашите имена за жалост са доста банални и едва ли ще помогнат. Баща ми се казва Атанас Тодоров, внук на ОЗ генерал Атанас Тодоров. Дали някои от по-характерните имена в рода ни извикват асоциации с Ваши близки и далечни роднини: Данкови, Меджиделиеви, Хаджибойчеви (Шумен), Шекерджиеви (Търново), Минчеви (Търново), Мазакови (Търново), Янакиеви (Търново), Кърджиеви (Шумен), Ючормански (Шумен и/ли Добруджа и Варненско), Патоеви?

Ще се радвам, ако намерите време да пишете.

С уважение и пожелание за успехи в и извън политическата борба,

Ваш,

Борис Ат. Тодоров, София

Анонимен каза...

i
САМО ВЪВ ВАС ВЯРВАМЕ КАТО ДЕМОКРАТИ!!
успех, УСПЕХ ЖЕЛАЯ И ВИ ПОПУЛЯРИЗИРАМ!
Yordanov

Анонимен каза...

Здравейте,наистина може да се гордеете с прародителите си.
За мен обаче е интересно и искам да ви попитам защо разказвате на дълго и широко за пра дядо си и дядо си, а не казвате нищо за баща си и майка си. Какво са работили, какви постове са заемали, каква е била политическата им принадлежност. Все пак вашето израстване дължите на тях, не на пра дядо си, нали така?
За да спечелите доверието на хората трябва да сте открит и да не се страхувате от истината.

Анонимен каза...

Специално за Аспаруховия мост лъжеш!!Това съоражение е уникално за Европа по времето си и е заслуга на генерал лейтенант Митьо Сисьов от ВМТ един от най големите специалисти по мостове и понтонни съоражения.Той пък е мой чичо...Не искам да си мерим чичовците-ти се потомък на Браациговско адвокатче,ти самият си адвокатче,но аз съм адвокат.И ти можеш да правиш поритика в Брацигово,е другада.На теб ти дърпа конците ченгето Атанас а тези които са зависими от ченгетата рано или късно стигат до тук...