вторник, 8 октомври 2013 г.

Държавата подписа безусловна капитулация. А ние?

... или State Capture 2.0



Изобщо няма да коментирам правните аспекти на казуса #Пеевски

Защото не вярвам, че такива съществуват. Правни аспекти няма. 

Разполагаме с достатъчно информация за упражнявания върху Конституционния съд натиск. Дори днешното писмо на Делян Пеевски съдържа достатъчно данни. Разполагаме и с резултата от гласуването. Нека сме наяснo - тук няма сложен правен спор, който да обуслови гласуване 6:6. Причината е друга. 

Повече от десетилетие, а всъщност - вече седем десетилетия - у нас властта се упражнява чрез смесица от страх, подкупи, изнудване и заплахи. Този подход обезсмисли дейността на администрацията и на държавните регулатори. Той властва безусловно в правосъдието и вътрешния ред, които от началото на 80-те години досега са закрилник и проводник на мафията. Купуването на гласове и манипулациите на избори убиха доверието в Парламента. Властта и мръсните пари корумпираха медиите и ни лишиха от свободата на словото, завоювана за кратко. 

Пробивът в Конституционния съд има символно значение. След обезсмислянето и обезценяването на всички институции и власти на свободното общество, се посяга и на формалния негов символ - Конституцията на Републиката. 

Видима е опасността България да не е вече дори фасадна демокрация. Фасадата пада. Върху нас.

След три часа, на площада. За да има какво да губим. 

12 коментара:

Анонимен каза...

Там сме, Радане!

Анонимен каза...

Нали политически лица не трябваше да участват на протеста уууууууу. Нали трябва да е безпартиен ???

Sevar каза...

Всеки може да протестира като Гражданин! А и при огромната масовост на Протеста напоследък, не мисля, че може да се говори за яхване на Протеста от някоя политическа сила...

Анонимен каза...

С какво Пръмова и Зелето и от Плевен са по-добри от Пеевски? А ти, Радане, колко дела спечели през 2012 г. и какви данъци плати от хонорари - сподели, бе момче, с документи.

Анонимен каза...

ще кажа нещо много просто - Не махнаме Туй (Фидосова) за да се върне Онуй (пеевски)
Предлагам Постоянни протести пред Парламенат и съдебната палата.
Нямаше да ме е яд, ако законът бе приложен законът, но има прецедент със Стоян ганев от 1993 г когато той бе освободен от посат си, поради идентичин причини - зае нова длъжност - и сега КС даде ново тълкувание на старо решение. това го няма никъде в правото.

Анонимен каза...

изпаднахем в институционалан криза. Президент срещу парламент.
Конституционен съд издава противоноституционни решения и дори не е единен в становището си.
Конституционен съд ТЪЛКУВА свои предишния определения.
Половината комисии не са запълнени от предтавитеил на най-голямаат партия.
Кворумът в парламенат се проваля през два-три дни.

ШОК! какво ли ни чака?
Може би - оставка на президента, и веднага след това - на премиера, следвайко логиката на събитята - пълна институционна криза.
фактичесик нито една от важните институции НЕ РАБОТИ.

Анонимен каза...

Радане, чувам , че ще объсждате с Кунева новаат конституция.
Ето ви няколок идеи
1. Всички депутати, кметове, областни управители - до два мандата максимум. Видяхме каков става като пусенш хора КатоИва Атанасов, Мая Манолова, Румен Овчаров
2. Главният прокурор да бъде не 7, а 5 години
3. Областните управители и регионалните кметове да се избират от народа.
4. Във конституционния съд да се премахнат всякакви квоти на праламенат и президнета и се избират магистратите само един иземжду друг.

Т. Тодоров каза...

Не по темата.
Г-н Кънев,
В безсмислеността „Южен поток” добавям, не нови, но крайно песимистични разсъждения:
1. Защо се говори за много работни места, а никой не конкретизира колко. От къде ще бъдат заплащани трудовите възнаграждения на работещите и съответните материални и проектни ресурси? От фирмите изпълнителки? А на тях кой ще плаща – държавата или заемът за реализация на проекта със съответната лихва. Ако е държавата , т.е. ние плащаме за изграждане на съоръжение, което де факто не е наше, а докато стане наше е възможно то да е амортизирано. Ако плащаме от заема с примерно 8% лихва, отново пълним активите на руски или каквито и да са банки.
2. Дори и лихвите да се договорят на по ниски нива, при наличието на проектант извън България, жонглиращ с разходи на теоретична основа, в конфликт на интереси, в полза на руската страна, стойността на проекта ще бъде увеличен по познатия начин – чрез допълнителни споразумения зад кулисите.
3. При условия за заплащане на българската част от проекта чрез кредит и то неизгоден, без транзитните такси в периода на погасяване и наличие на глобална криза, най бедната страна в Европа предоставя територия в интерес на друга страна, де факто безплатно за неопределен и непредсказуем период.
4. Цената по която руснаците ни продават газ е по-висока от тази в в централна Европа. И къде е смисълът да участваме в този неадекватен финансово проект? Че и да се гордеем...Недостатъчно е да дефинираме подобна позиция като поредно робско поведение с единствена цел – да угодим и спечелим, подло воювайки с морал и природа.
5. За екологията – неглижират се последствията от шума, инфразвука, вибрациите на мощните компресори. А наоколо живеят хора, намерили относително спокойствие в неморалния ни свят. Те просто са игнорирани, незабелязани, защото безумния проект носи политически и финансови индулгенции. За тези, които съсипват страната ни.
6. Община Варна слугува на НЕВИДИМАТА СИЛА, не реагира на това, че посягат на природата и хората в региона. Слугуват на „великите манипулатори” с нечовешки, но „експертни” действия в защита на банкови сметки. Български и руски. Това, че Варна-юг се взривява е „дребна подробност”. Налагането на политическия и финансов диктат ни връщат във времената на „...политбюро реши...”


Т. Тодоров, Варна, Ракитника,октомври,2013г.

Анонимен каза...

радане, чувам че отново връщате Костов в голямата игра. голяма грешка правите според мен щом е шеф на нещо си, той де факот ще се занимаав с политика, а в такъв случай никога не можеш да убедиш привърженициет си, че си независим от него, правиш същата грешка като Мартин Димитров - допускаш Костов да да ти се качи на главата. Клайно време е този човек да се оттегил окончателно от политиката, посат Почетен председател, означава той да не се появява пред медии никога през живота си. Може да дава съвети - но не пред камера. за него камераат вече трябав да е табу. пуснете ли го дори само веднъж пред камера, да знаеш че се сривате. никой няма да те признае за име, кунева също изчезав всичик ще говорят за Костов и костоваците в смисъл на "архаизъм" "мастонодти", не ставайте смешни, всяка паритя трябва да се обновява. вие костов го направихет като георги димитров- да наднича от всеки портрет. накаря героя от лайпциг всичик го намразиха заради постянното присъствие. И с Костов така - човек трябав да знае кога да се оттегли. Че се оттегляше през 2001 от СДС. че напускаше СДС.че създаваше ДСБ. Че правеше коалиции. че участване в нови калиции. Накрая напусна. И отново се завръща. той е като Терминатора - вечен.
Айде стига моля ви се!

Анонимен каза...

Не чети бе ....до този от 15.10 13,19 часа!
За какво ти е да четеш, че трябва и да мислиш на това отгоре !Я по добре пускай фекалните си думи пред президентството с дружките !
:))
Не се гневи , не се гневи бе ...умнико ! :))

ahmed каза...

Благодаря много е възможно, моля посетете моя скромен блог

شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم

входни врати каза...

Много добра статия. Но аз чесно казано губя надежда, че нашата държава ще се оправи :(