вторник, 18 август 2015 г.

Jet lag размисли


Две нощи, след полет с десетчасова разлика, имам твърде много време за размисъл. Разсъждавах за огромната (и - за съжаление - увеличаваща се) разлика между нашата обществена и политическа действителност и постиженията на амбициозните общества от двете страни на Атлантика. Имам предвид променящи се, адаптиращи се към новия свят държави като САЩ, но и Холандия, Скандинавските страни, Полша и Балтийските републики. И дори съседна Румъния, която тръгна от по-ниско от нашето ниво. 
Разсъждавах и за поредната небивала по яростта си атака, която се разви срещу Реформаторите и мен лично, докато отсъствах. А може би това е една и съща тема, и това е отговорът на въпроса защо са тези постоянни атаки.

Реформаторският блок се оказа в центъра и на атаките на мафията, и на надеждите, и на разочарованията на българските граждани, по две много прости причини:

1) За първи път от повече от десетилетие, управляваща партия разглежда властта като инструмент за промяна, а не лъжица за пълнене на гушата. Факт е, че и ДСБ в 40 НС, и СК в 41 НС предлагаха разумни реформи. Но нямаха досег до властта да наложат дори и йота от тях. А участниците във властта бяха купувани, за да се превърнат в защитници на кражбите и спирачки за промяната. Десетина месеца са достатъчни, за да се види, че Реформаторите не се купуват и не се продават. Или поне мнозинството, за да не бъдем крайни оптимисти. 

2) Въпреки слабостта си като структури, организация и присъствие в НС, но със силата на желанието си за промяна, наложихме непознат стил на управление: Стилът на преговорите и компромиса. Започнахме да управляваме така, както се управляват САЩ и страните от Северна Европа - с постоянни тежки преговори и разумни компромиси. В името на тази промяна, която тези страни, през последното десетилетие, успешно извършват (за разлика от шумните си братовчеди в южната и изтична част на континента). 

Този стил не се харесва нито на мафията, която вижда, как лостовете на властта бавно, но сигурно, се изплъзват, нито на най-радикалните ни привърженици, които са свикнали да правим политика на принципа "Всичко или нищо". За петнайсетте години на новото хилядолетие, този принцип обаче доведе до ... едно голямо Нищо. 

Равновесието на силите в обществото не предполага революционна промяна. Но и още нещо - страните, които успяха да се приспособят към XXI век, не проведоха революции. Те вървяха по пътя на преговорите и компромисите в тежки коалиции. Лидерите с големите усти и с големите мнозинства, независимо дали са "консерваторите" на Груевски в Македония, "десните" на Берлускони в Италия или социалистите на Сапатеро в Испания просто фалираха държавите си. Власт без коректив е опасна за гражданите. По-добре трудни преговори, отколкото лесен фалит... 

Успешни ли сме в желанието за промяна по пътя на преговорите и компромиса? Само частично. Крайно недостатъчно. Когато правиш политика през преговори, единството и способността да говориш ясно, непоколебимо и непротиворечиво са решаващи за успеха. Разпасаните команди се справят трудно, досега постигнатото е чак учудващо много за организационното ни състояние. И по-важно - когато се бориш за промяна, нямаш право на компромиси с принципите си. А ние допуснахме партизанските борби вътре в блока да отслабят експертния ни потенциал, да обградят министрите ни с партийни кадри, вместо с най-добрите експерти в страната, организациите ни да ламтят за партийни назначения. 

Убеден съм, че Реформаторите имаме потенциала да поведем България с темпото на XXI век. Ако не темпото на САЩ, Швеция и Финландия, то поне това на Балтийските републики, Полша и Румъния. За да се справим със задачата обаче трябва да променим първо себе си. 

И още нещо: Не стреляйте по фалшиви патици. Не местните избори ще променят страната. На местните избори, всеки ще получи своето - ГЕРБ най-много гласове, ДПС мнозинството от гласовете на мюсюлманите, РБ и ПФ - увеличено влияние в местната власт и няколко знакови победи, левицата - крив макарон. Но това съвсем няма да промени България. 

Темата на политическата есен не са местните избори, а държавният бюджет. Той ще покаже станали ли сме отговорни към парите на данъкоплатците (както кампанията за местните избори показва шеметна безотговорност към тях...). В САЩ, 90% от кметовете са безпартийни, но преговорите за бюджета продължават шест месеца. Когато и у нас бюджетът стане по-важен от изборите, българите ще престанат да се изселват на запад. Когато видят, че властта управлява отговорно, а не крадливо, техните с труд изкарани пари...9 коментара:

Анонимен каза...

От Реформаторския блок,трябва да се концентрират върху факта,ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ИМ,(НАПРИМЕР ТЕЗИ,ИМАЩИ ВРЪЗКА ПРОМЕНИ В МВР,НСО И Т.Н.)...ПРОСТО ПОТЪВАТ НЯКЪДЕ БЕЗ СЛЕДА, А РБ ПРОСТО СЕ СЪГЛАСЯВА С ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ!?Тоест-мнозинството на ГЕРБ,угажда на милиционерското лоби,свързано с ДС,а РБ,служи само за "демократичен"параван,който показва само ..."друго мнение"!! Тази инфантилност и наивност на беззъбия РБ,започва да работи вече срещу него и надеждите му за по голям процент на предстоящите избори,започват да намаляват...Никакви причини не могат да оправдаят"омекването" на РБ,защото то вече може да се тълкува и като колаборация с криминалната ГЕРБ! А може би,депутатите на РБ,харесаха депутатските си заплати и бонуси и се превръщат в притурка-параван на другите престъпни партии...

Питащият каза...

Такава е маята . Когато ОДС дойде на власт за какво ги бе прати избирателя в Народното събрание и каква я свършиха?Ами правеха бюджети и приватизация (без да питат откъде са парите), но не най-важните реформи по демократизацията и декомунизацията на страната. На практика правителството на ОДС и Иван Костов обслужи интересите на тия срещу когото народа протестираше и искаше да линчува. Измамиха своите избиратели и сдадоха властта безславно. Изминаха почти 15 години от това безславно време на подмяна и на ценности и приоритети, като изключим ориентацията към Европа и НАТО, а случилото не е осмислено, грешката не е разбрана и се повтаря. Ами аз за такива идиоти не гласувам. Още когато видях каква коалиция се заформя написах че това е парламент на агонията и падане на маските. И се случва точно това. Президент охлюв, изпълзял незнайно как до върха като в баснята и пишман реформатори ,които ще правят бюджет вместо реформи съюзени с една мутра и други съмнителни муцуни.

Анонимен каза...

Всичко е така , но макар местните избори да не са равни на парламентарни , ако там има спад всички ще гракнат : " преядоха с власт " и т.н. и т.н. , така , че това не бива да се случва . Но , на фона на варна и Свищов , май първо преди да "Слагате ред в държавата " трябва да си подредите къщичката .

Unknown каза...

Опитайте с точкови удари по уязвими места. Например следващите 2 месеца работата на РФ е съсредоточена под знака на оптимизиране на образователната система. В рамките на 2-3 основни насоки. Кратко и ясно формулирани, така че хората да ги чуят и запомнят. Зад тази краткосрочна кампания да стои депутат или експерт, който смятате да налагате като политическа фигура.
В края на периода публично и максимално достъпно обяснете какво сте постигнали и къде и кой ви е пречил.
Провокирайте хората с нови идеи за управлението. Например промяна в Конституцията: Президента назначава и освобождава главния прокурор. Т.е. държавния глава определя държавния обвинител и отговаря за него, като може да го освобождава след като си е изпълнил поставените задачи. Ако не се лъжа в САЩ е така.
Недоволствайте от практиката на конституционния съд да тълкува разширително конституцията. Те не са законодателен орган и никой не им е делегирал такива правомощия.
Популяризирайте лицата от ДСБ. Нека все повече от тях да станат познати на хората.
Успех
С.Ангелов

Ангел Грънчаров каза...

Ето и моето разбиране, въздлъжко е, по тази причина се принуждавам да дам линк: Без реформи и то истински страната ни я грози тотална катастрофа, провал по всички линии, изгонване от ЕС и НАТО и лапването й от хищната руска мечка Дано не бъда обруган че съм нарушил приличието, но и да бъда обруган, жертвата си заслужава: да се знае, че има хора, които мислим инак...

chudomir neznakomov каза...

От началото на прехода ни стратегията на „ всичко или нищо „ бе индулгенцията за правоверност на Демократа. Но се оказа, че често е стратегия и на интелектуалния мързел. На отричане на продължителното и последователно усилие, водещо до съзряване на всички участници в процеса, до корекции и решения - правилни, но немислими в началото дори за най-горещите им пропоненти.

Николай Николов каза...

Г-н Кънев,Вие вярвате ли в това,което сте написали?Аз съм костовист и очаквах от Вас,да бъдете истински наследник на Иван Костов,който очисти нашата партия от ченгета и кариаристи.Вие най-вероятно не сте ченге,но може би Ви харесва мисълта за една спокойна,дълга политическа кариера,без сътресения,под топлото крило на агента на комунистите и Русия Бойко Борисов.България по нищо не прилича на Западна Европа и Щатите за да искаме преговори с политическите си противници,отстъпки и пак преговори.В тези държави няма толкова силна пета колона на Русия.Вашият министър-председател,който Ви става все по-любим е част от тази пета колона,може би най-важната част през последните години.След краткия проект с Царя,Бойко,продукт на службите,успя да излъже народа и под фалшивата маска на десен политик да обслужва интересните на милиционерската олигархия.В момента той си играе с Вас котка с мишка,г-н Кънев,ако не Ви е ясно това,ще Ви стане ясно след местните избори на които РБ ще се представи зле и когато Бойко ще почне атака срещу Вас-видите ли,какви слаби съюзници имам и прочие ченгелийски номера. Г-н Кънев,смелостта няма алтернатива в модерния свят.Ще Ви припомня само,че със смелост германците се изправиха срещу целия свят в две световни войни и сега са най-силната държава в Европа.А най-добрият пример в този контекст са финландците,които през зимната война срещу Сталин,нападнал ги вероломно,защитиха суверенитета,териториалната цялост и в края на крайщата свободата и живота на децата си.Смелостта значи свобода и добър живот,г-н Кънев,смелостта значи борба,а срещу агентите на ДС и резидентите на Русия след 25 години опити чрез преговори не остава нищо друго освен открита и яростна борба.Зад вас са все още 200 хил. убедени привърженици на нашия Стамболов на съвремието-Иван Костов.Не ги разочаровайте повече с празни приказки в преговорите и отстъпки пред ченгетата.Кажете не на кариеризма и ни призовете да излезем на улицата и да разобличим фалшивия десен политик Боко Тиквата.
П.С. Накрая един въпрос-имате ли ясна представа за състоянието на местните си структури,или това е маловажно?

Горанов каза...

Допуснахте груба грешка вие от т.нар. Реформаторски блок - след като видяхте, че е абсурд да се направят каквито и да било реални реформи в този парламент трябваше да напуснете, а не да драпате за постове и оставане във властта. Това, което правите в момента не са реформи, а обединяване на структури, закриване на други и чисто чиновнически простотии. Истински важните реформи отидоха в трета глуха. Разберете, че простотии от типа "ние сега го правим, ама ефекта ще се усети друг път" не вървят, още Буров е казал, че добрия политик е този, който осигурява и дава днес и сега, не утре. И пак казвам, че не смятам, че сте виновни, тъй като сами по себе си нямате ресурс да направите каквото и да било, но трябваше да реагирате рязко и категорично, а не бабешката, както направихте. Що се отнася до засилено присъствие в местната власт след изборите - не го вярвам, не сте много популярни, поне в провинцията.

Анонимен каза...

А как да сме сигурни, че и ДСБ не участва в корупционни схеми?