петък, 7 септември 2018 г.

Ловки мошеници и полезни идиоти. (Или защо "крайната десница" не може да реши проблемите, с които омайва електората)


В неделя ще има избори в Швеция. На тях - очаквано - т.нар. "крайна десница" Sverigedemokraterna (Шведски демократи, SD), а всъщност класически национални социалисти, ще получи много висок резултат. И ще ни залее поредната двустранна истерия - от ляво за възхода на фашистите, а от полезните идиоти - за прекрасната "консервативна вълна".

(Джими Окесон, лидер на SD)

Всъщност, Швеция е единствената скандинавска държава, в която "крайната десница" все още не е участвала в управлението. И в Норвегия, и в Дания и във Финладния националистите (във Финландия вече само част от тях) участват или подкрепят десни кабинети. Това е в голяма степен логично, поради твърде дългия период на политика едновременно насърчаваща миграцията и поддържаща системите на пълна социална защита на населението, което води до образуване на големи мигрантски "анклави". Практически, Скандинавският полуостров е нещо като крепост на "крайната десница" в европейски мащаб.
Националните социалисти в Скандинавия обаче - подобно на всички политически мошеници - имат огромен проблем, когато са на власт. Те посочват съществуващи проблеми и съответно - имат силно влияние върху емоцията на електората. Те обаче сочат - поне в две посоки - изцяло грешни и неприложими политически решения:
1) Всички сkандинавски "крайно десни" (както и 90% от тях в цяла Европа) залагат на социалистическа икономическа програма. Те се борят за запазване (по-скоро - "реставриране") на северния социален модел и обвиняват пришълците - в т.ч. българи, румънци и други граждани на ЕС - за разрушаването му. 
Всъщност именно този социален модел е основна причина за възникване и развитие на мигрантските "анклави", както Макрон много правилно посочи и в кампанията си, и в ежедневната си политика. Огромна част от изолираните мигранти, които са в основата и на престъпността вътре в гетата, и на повишения брой на някои особено тежки престъпления извън тях, са "клиенти" на социалния модел, а не работещи хора. Нещо повече - самият социален модел е напълно невъзможен, по демографски причини, без засилена миграция. Работещите мигранти поддържат социалния модел, но пък той поддържа "гетата".

2) Отново всички "крайно десни" са силно скептични към интеграцията на Европа, да не говорим за федерализацията й
Всъщност икономическият успех на северните държави се дължи изключително на Единния пазар (в който участник е и Норвегия). А защитата на външните граници на Европа от безконтролна миграция е възможна само при обща политика по сигурността, което означава - споделен суверенитет. Защото политиката по сигурността и упражняването на легитимната "груба сила" от властта са неделими от суверенитета...

Не, изборите в Швеция няма да бъдат нито началото на фашистки режим, нито на някаква добра тенденция за решаване на "мигрантския проблем". Проблемът с мигрантските гета може би дори ще се задълбочи, както се случи в Дания след идването на власт на кабинет, зависим от националните социалисти - независимо от шумната реторика и плакатните законопроекти.
Решенията са другаде - в реформиране на Европейския социален модел на национално и федерално ниво. И в изграждането на обща, федерална европейска политика по сигурността. И те няма да дойдат от ловки мошеници и полезни идиоти.

2 коментара:

Mariam каза...

XMAS е тук отново, не се оттегли, кандидатствайте за всички видове XMAS заем с САЩ днес! XMAS БЕЗПЛАТНА ПОДАРЪК ПАКЕТ ЗА КЛИЕНТИТЕ.

Първият легитимен заем винаги е бил огромен проблем За клиентите, които имат финансови проблеми и се нуждаят от решение за това. Въпросът за кредитния рейтинг и обезпечението са нещо, за което клиентите винаги се притесняват, когато търсят заем от легитимен кредитор. Но ... ние направихме тази разлика в кредитната индустрия. Ние можем да уредим заем от диапазона от $ 5,000.00 USD до $ 5000000,00 USD с ниска лихва от 2% Моля, отговорете незабавно на този имейл: (simonfinnloan.inc@gmail.com)

Isabella Charlotte каза...




Hi everyone. I saw comments from people who already got their loan from challot and then I decided to apply under their recommendations and just few hours ago I confirmed in my own personal bank account a total amount of $30,000 which I requested for. This is really a great news and I am advising everyone who needs real loan to apply through their email (challotloan@gmail.com) I am happy now that i have gotten the loan I requested