петък, 7 декември 2018 г.

ЧРД, Бай Бойко! (със закъснение, но без патерици)Бойко, не се подвеждай по инсинуации за заглавието. Пиша този поздрав с подобаващото уважение. И знам, че скоро нямаш рожден ден. Като му дойде времето, ще ти пожелая здраве, съвсем искрено. 

Обръщам се към рожденика ГЕРБ, но пиша лично до теб, защото без теб ГЕРБ няма да съществува и 90 минути - и тези 90 минути са може би по-близо, отколкото повечето хора в партията си мислят. Но виждам, че ти го знаеш. Личи си по умората, разочарованието и упоритото, недоволно самохвалство. Знаеш, че краят е близо - и вече се подготвяш той да е безболезнен, поне лично за теб, ако не за цялата партия… 

Но това, което не знаеш, е как стигна до тук. И затова си такъв кисел и объркан. Нека ти обясня. Не че - дори да ме разбереш - нещо ще направиш. Но поне тези, които нагазят в блатото, което ще оставиш след себе си, да имат идея как стана така. 

12 години е голяма работа. ГЕРБ вече е най-устойчивата партия в демократичен период, а ти си лидерът с най-много дни като премиер, сред тези, които са се явявали на що-годе свободни избори. Но - боя се - именно тайната на успеха е и обяснение на провала. И за да разбереш как стигна до тук, трябва да осъзнаеш каква беше рецептата на успеха ти. 

Тя включваше три основни принципа: 
 • Безогледен популизъм и опортюнизъм; 
 • Стратегически отказ от каквито и да било реформи и 
 • Геополитическо безгръбначие. 
Тези три принципа гарантираха винаги да имаш повече приятели и съюзници, отколкото врагове и конкуренти. И преди всичко - винаги да се харесваш и никога да не носиш отговорност… 

За да работят тези три принципа, имаше четири закона на политическо действие: 
 • Унищожаване на конкуренцията вдясно, колкото и да е добронамерена; 
 • Легитимиране на умрялата БСП като основен противник; 
 • Съобразяване с ДПС и Кремълската пета колона (ако изобщо има разлика) във всяка критична ситуация и
 • Изграждане на Партия-държава от късносоциалистически тип, основана на партийни назначения, корупция и купуване на гласове.

Е, честито. Успя. Почти. Ето и резултатите: 
 1. Отгледа обществено мнение, готово да се противопостави на всяка, дори и най-плаха реформа и неспособно да търпи каквато и да било проява на отговорност от страна на властта; 
 2. Изгради медийна среда (която все още ти лъска чепиците), изцяло критична към реформаторски политики, издигаща популизма и безгръбначието в култ и напълно зависима от парите на олигархията и бюджетните подаръци; 
 3. Укрепи левицата - не само като партийни структури, но най-вече като обществени настроения, готови да подкрепят нови, популистки левичарски проекти; 
 4. Подчини властта си на чужди и враждебни сили, които контролират правосъдието (и особено прокуратурата и ДАНС) и медиите - същите сили, които подготвяха разправа с теб и партията ти през лятото на 2013г., и които по всяка вероятност щяха да успеят, ако не беше получил подкрепата на демократичната десница; 

Разбирам, че тези първи четири точки не те тревожат особено, В крайна сметка, на теб грам не ти пука за институциите и свободите, а силната левица разглеждаш като важен елемент от своя властови пъзъл - иначе от кого ще ни спасяваш всеки път? Затова, нека да минем на най-важното: 

Ти успя да настроиш общественото мнение толкова вляво, и толкова пренебрежително към ценностите на ЕС и към НАТО, че то се обърна срещу теб самия. Защото повечето хора - както сам отбеляза, докато лъжеше едни хора в Кърджали - разсъждават просто. Щом ти си дясното, а дясното е ЕС и НАТО, значи като им писне от теб - а им писна зверски - писнало им е и от “Европата”, и от “американците”, и от “демокрацията и пазарната икономика”, и въобще…, както се казва в един много интелигентен съветски виц, който не знаеш. 

Преди всичко - ти успя, насила, да възпрепятстваш възникването и укрепването на социалната класа, която трайно да те харесва и подкрепя - дребната средна класа от провинцията и кварталите на София. Ти направо й разката фамилията - за да угодиш на чиновниците от Партията-майка, на олигарсите и на ДПС. 

И успя, в постоянните си - и често успешни - опити да разбиеш демократичната десница, да накараш образованата средна класа в София и големите градове да те мрази повече, отколкото мрази червените. 

Знам, че сега се оглеждаш за партньори “вдясно”. Забрави. Това вече беше. Днес, ако някой вдясно си стисне ръката с теб, както направих аз преди четири години (прочее, и до днес не съжалявам, но това е съвсем отделна тема), няма просто да се сбогува с политическата си кариера. Ще го бият на улицата, а може и с ритници, както казват Илф и Петров (това са съветски писатели, но вицът по-горе не е техен). 

Време е да бъдеш честен - да кажеш на партията си, по случай рождения ден, а и от уважение към лоялността им, че излизаш от властта. И тя с теб - задълго, или пък завинаги. И да кажеш също, че оставяш след себе си безумна хавра - разпаднати институции и нереформирани социални системи, бедност и преди всичко - гняв. Гняв, който може да докара на власт някаква безумна комбинация от леви популисти, антиевропейци, червени мошеници и национални социалисти. И да разруши всичко, което - въпреки теб - беше изградено от средната класа в България и шепата политици-реформатори, които през годините упражняваха част от властта. 

Можеш, разбира се, на раздяла да опиташ да оправиш част от простотиите, които сам сътвори - да спреш (пак) безумието АЕЦ “Белене”, да работиш заедно с Европа за премахване на монопола на Газпром, да прекършиш господстващото положение на “Лукойл”, да започнеш нужните реформи за влизане на България в Еврозоната и ядрото на ЕС, да премахнеш политическото посредничество при европейските фондове. И още много можеш да направиш… 

Но няма - защото не ти стиска. Казвам го просто, за да е ясно, че има и друг начин да се управлява. Различен и по-добър. И това време ще дойде, но без теб. И заради теб - с голямо закъснение. И без патерици… 


.

9 коментара:

Анонимен каза...

А бе направо е време да спре да се мъчи. Както и всички нас. Отдавна вече не гадаем от криволичещата му политика в началото, на къде ще ни повлече.Но той, както и аватарът му, способен само от средите на ДС и ГРУ, смесваха доста професионално ефективна заблуда с истина.Но времето показа накуцването. Винаги в ляво и винаги завой натам. От запад към изток.По енергийните проблеми на БГ. По енергийните мераци на РФ. По материалните мераци на себеподобните. По поведението на заптиетата МУ в медиите,и най-вече във Ф/К. В изборните правила.В неизпълнението на Европейските упреци за корупцията и правосъдието.
Нека спре по някакъв достатъчно достоен начин. Харакири, изстрел в тиквата или приставане на любимата му Русия директно там. Фалшиф е! Фалшивф е! Фалшиф е!
Няма място повече в политиката. Нека да си джитка футболчето там в Москва. Макар че има благодарни да го подслонят навсякъде по света.Тук просто стопира развитието ни.

Unknown каза...

Колкото и да се мъчи, пъчи и старае, ББ няма да стъпи на малкото пръстче на Иван Костов в шампионата за пръв разбивач на десницата.

traveller каза...

Най-голямата обида за некадърника, който се опитва да припише собствената си политическа неграмотност на най-успелия български политик за всички времена, са двата немощни коментара от не по-малко некадърни от самия него симпатизанти. Не си струва да се оборват немощните, псевдоинтелектуалски напъни на др. Кънев. Толкова си може комунистическата интелигентура. Двамцата със Смилов са своеобразен еталон за хронична мозъчна констипация и никакви лаксативи не са в състояние да превърнат спонтанните им мозъчни освобождения в смислен и заслужаващ внимание коментар.

Анонимен каза...

Сега се сещам какво всъщност причинява отвличането на либийския кораб? Това изглежда пиратска акция на престъпници , използвали българските власти, но има геополитически резултат, който има за цел да скара държавата ни с един огромен доставчик на газ за България. И понеже министърът на транспорта е награмотник, невидимото ще ни се стовари, ако не разгоним говедата и не върнем кораба. Защото именно скарването с Либия ни гарантира газ само от Русия. Така биха ни скарали и с Египет... А човекът на Ториното имаше изяви в Украйна на страната на руските части... Сещате ли се какво и кого ползва бехзаберието и неграмотността на кадрите на ГЕРБ?

Анонимен каза...

Хвани единия,удри другия!Радан танцува едно лято,ББ повечко,но и той ще си отиде.Няма вечни,за жалост и нашият живот си отиде! Маскари сте!

Amazon my tv каза...

Through www.amazon.com/mytv - how you can connect your mobile phone to Amazon Prime. Through amazon.com/mytv, you can watch your favorite TV shows, series movies. You can watch prime videos anywhere on your device. Users need to create an Amazon account if they don’t have an Amazon account and enter the Amazon my TV activation code to watch Amazon prime videos on your device.

amazon.com/mytv | www.amazon.com/mytv

www.buymodapills.com каза...

Nice post, you give the clear idea of the topic and I subscribed your blog, I have some links to share here
Get up To 90% Off buy modalert online
Get up To 90% Off buy artvigil online
Get up To 90% Off buy vilafinil 200mg online
Get up To 90% Off buy waklert online
Get up To 90% Off buymodapills

Честит Рожден ден, Бойко каза...

Здравейте!
Следващия път може да му изпратите една картичка за рожден ден оттук https://pozdravime.com/rozhden-den/myzhe/ Може би ще се зарадва много :D

Анонимен каза...

Абе, Радо, ти какъв си конформист-глобалист...и политически лицемер!