понеделник, 10 декември 2018 г.

"Жълтите жилетки" - лицето на новото "ляво" или консервативен протест? Или и двете...


“Жълтите жилетки” - като всяка форма на колективен гняв - са съвсем автентичен, и много “френски” протест. Никакъв Путин не може да организира това, да сме наясно. (Може да подбутва, но не и да организира...)

                                                                          ©Le Pays d’Auge

Има обаче нещо ново, даже повече от едно:

 - обичайно, френските протести, масови и бурни, се ръководят от синдикатите и политическата левица. Сега те са по-скоро сред обектите на гнева, обвинени в предателство.

 - освен безспорно социален, протестът има една нова характеристика - той е анти-“екологичен”, т.е възприема част от програмата на крайната “десница” в САЩ, а отскоро - и в Европа. Нешо повече - наред с класически левичарски искания като увеличена МРЗ, намалена пенсионна възраст и спиране на реформите на трудовия пазар, протестиращите се обединяват срещу всяко повишение на данъците - необичайно за френската левица. 


Всъщност, случващото се е повече от логично. От десетилетия, покойната европейска социалдемокрация изоставя социалната си основа, в посока на модернизъм, социал-либерализъм и екологизъм.
А социалните проблеми съвсем не намаляват, дори напротив - задълбочават се. Реформите на Макрон - според мен напълно неизбежни - са болезнени и трудни, особено за работниците и функционерите - бивши избиратели на социалистите.

Екологичните политики  имат доста висока социална цена. Те дават възможност за съществени печалби в иновативните сектори на икономиката, подобряват качеството на живот в градовете, но и съществено повишават цената му. 

Двата успоредно процеса - непрекъсната глобализация, специализация и либерализация на трудовия пазар, а от друга страна - загуба на конкурентност в традиционните индустрии и повишаване на цената на живот поради екологични мерки, създават нов, мащабен социален проблем и ново социално разделение.

Въпрос на време беше той да се прояви като единно недоволство на “губещите” - работниците, голяма част от бюрокрацията и части от неспециализираната дребна средна класа. И не е чудно, че се прояви във Франция, където културата на протест е силна, а проблемите - ярко проявени. 
(Още повече, във Франция е на власт правителство, което усилено реформира трудовия пазар, подкрепя Единния пазар на ЕС и е про-екологично настроено. Поради особеностите на френската мажоритарна система, то разполага с огромно законодателно мнозинство, но не и мнозинство сред избирателите...)

Всъщност "протестът на Жълтите жилетки" постига точно това - той обединява легитимен гняв на хора основно от крайното ляво и крайното дясно, като дава най-малък общ знаменател на иначе непримиримите им политически възгледи. И се оказва, че този знаменател хич не е толкова малък... 

(Може би тук е моментът да напомним, че единственият политически лидер, който не подкрепи Макрон на втория тур срещу Марин ЛьоПен, беше четвъртият в класирането (с внушителните  19.5%) hardcore комунист Меленшон.)

Протестът на "Жълтите жилетки" опровергава тезата, че "ляво" и "дясно" вече не са разграничителна линия, а политиките на идентичността са по-важни от социалните конфликти

Не, просто страните в социалния конфликт са вече различни, и много по-непримирими, отколкото през последните 40 години. Разломът пак е ляво-дясно, но е много по-дълбок и опасен, защото социализмът на "левите" е съчетан с национализъм, а либерализмът на "десните" - с екологични политики. 

Новите "леви" или ляво-консервативни националисти нямат какво да предложат освен абсурдното връщане към социализма в национални граници. 

Но и новите "десни" или либерално-реформисти и "енвиронменталисти" (това няма произнасяне...) засега нямат идея за преодоляване на тежкия социален разлом, а се държат арогантно и егоистично. 

Има два пътя: 

1) Единият е задълбочаване на разделението и ясно групиране по двата фронта. Това ще обедини крайната левица с крайната десница в мощен, гневен блок на "губещите", а средната класа - с либерално-екологично-прогресивните "печеливши" от последните десетилетия. 
Освен че сблъсъкът на губещи и печеливши винаги е рисков за мира, това ще доведе и до дълбоки разделения в Европа, където Югът и Изтокът имат самочувстие на губещи, а западът и Северът - на печеливши. 

2) Другият е трудно търсене на компромиса на европейско ниво, без претенции за монопол върху истината и без фалшиви, недемократично постигнати консенсуси. Това означава сериозен разговор за социалната политика, в т.ч. и несъществуващата европейска социална политика, миграцията и климатичните политики, без табута. 

Разбира се, има и "Трети път" - и той е да се примирим, че технологичната революция е краят на демокрацията. Но това е дълга, отделна тема, която се надявам да остане за антиутопичната литература. 






7 коментара:

Claudia Klein каза...

Здравейте, Празничният сезон отново е тук. Нуждаете ли се от остра финансова подкрепа?

Малка информация за себе си.
Казвам се Клаудия Клайн, аз съм германец и представлявам Spotcap Global Financial Services. Предоставяме всички видове заем при субсидирана лихва от 3%

Имате ли нужда от заем за различни цели? Ако отговорът ви е „Да“, ще ви посъветвам да се свържете с нас, тъй като Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от продукти за заем, а също така ние предлагаме както дългосрочен, така и краткосрочен заем. Заинтересованите страни трябва да се свържат с нас за повече информация чрез електронна поща: | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 |

Знаем, че получаването на заем винаги е бил огромен проблем За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение на него, много хора намират толкова трудно да получат заем от местните си банки или други финансови институции поради високия лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг / доход, нисък кредитен рейтинг или други причини

Няма повече чакане или стресиращи посещения в банката. Нашата услуга е достъпна 24 часа в денонощието - можете да получите заем и да завършите транзакциите си винаги и където ви е необходимо

Свържете се с нас днес за повече информация относно нашето предложение за заем чрез този имейл: | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | & Получете отговор за миг.

Когато става въпрос за отпускане на заеми, ние сме много надеждни и надеждни, много е важно да работите с правилната компания.

Анонимен каза...

Радан кънев е скапан виолетов отпадък...! Бърка в гащите на Борисов, а сега и на Макрон...!! Ще кажа на този полуграмотен извратен и невъзпитан псевдо-адвокат: толкова си дребен, че на малкия пръст на Макрон се събират хиляди като теб.....! Не разбираш нищо от политика...! Les jilets jaunes са изроди екстремисти като теб...! FUCK YOU, скапан сталински задник...!

Анонимен каза...

Коментарът е мой. Mois Kohen , български еврейн А пропо: същите задници като рада кънева са крИво Минджев, кеворк, гарелов и мн. други

Abdul Moid каза...

Managed Fiber services

we take our fiber services very seriously.

fabriziusufford каза...

Wynn Las Vegas and Encore - Hotel Deals - MJH
The Wynn Las Vegas mens titanium necklace and Encore are luxury resorts, 제이티엠허브출장안마 spas and casinos, located on the Las titanium forging Vegas Strip titanium solvent trap monocore in Paradise, black titanium ring Nevada. Each is within a 10-minute walk

Oksana Verbitskaya каза...

Господин Канев,
Я, как украинка, хочу обратиться к вам от всего сердца и души, чтобы вы нас услышали.
Путин отдал приказ о подготовке теракта на Чернобыльской АЭС и это очень РИСКОВАННО. У него не осталось ничего человеческого.
Это будет настоящая катастрофа, ответственность за которую оккупанты попытаются переложить на Украину. Ядерная катастрофа не имеет границ...

Я призываю вас сделать все возможное и невозможное, чтобы закрыть небо. Если нет, то дайте нам реактивные самолеты!!! Мы защитим вас и себя!!!

Dear Mr Kanev,
I, as Ukrainian, want to address you from the bottom of my heart and soul in order you to hear us.
putin has ordered the preparation of a terrorist attack on the Chernobyl nuclear power plant and it is very RISKY. He has nothing human left.
It`ll be the real catastrophe, for which the occupiers will try to shift the responsibility to Ukraine. The nuclear catastrophe has no boundaries...

I urge you to do everything possible and impossible in order to close the sky. If not, give us military jets!!! We`ll defend you and ourselves!!!

jobsaxis.com-jobs army каза...

Pink. I'd love to see a video of how it works.