понеделник, 21 януари 2008 г.

Путиниадата свърши, животът продължава

Не смятам много да се разпростирам относно събитията от края на миналата седмица.

Кой видял - видял. Кой разбрал - разбрал.

И масрафите, и униженията, и политическия натиск, довел до сключване на договори против националния интерес и в ущърб на идеята за обща европейска стратегия за енергийна независимост.

Препоръчвам на читателите на блога тази статия от "Дневник". Аз не съм капацитет по темата и няма да я коментирам.

За мен важното е, че за сефте имаше осъзната и публично проявена съпротива срещу безогледната политика на българското правителство. За сефте едно малцинство български граждани успя да пробие медийната изолация по темата "Путинизация" и да изрази ясно позицията си по отношение на загубата на национален суверенитет в отношенията с Русия, а и по темата за човешките права в самата матушка Рус, за безпрецедентата намеса на Русия във вътрешните работи на "близката чужбина", за енергийния рекет, упражняван срещу Европа с помощта на "Европейска" България на Гоце Първанов.

Позицията на това малцинство може да бъде видяна в прекрасното есе "Путинизация" на Комитата, в горчивия хумор на Sulla, в страниците на GanTREE, излъчванията на "Черната станция" на Николай Павлов, в блога на чудесния журналист (и - логично - вече извън трафаретната "медия" bTV) Иван Бедров.

Мнозина коментират, че протестите срещу Путин са били зле организирани, хаотични, дори вредни или глупави. Присъствах на всичките, част от критиките са основателни.

И какво от това. Както казва един приятел, "Демокрацията се учи".

Последиците от "големия шлем" на двойката Путин-Първанов са изцяло негативни.

Но животът продължава. Важното е, че има еволюция на общественото мнение. Ще бъде трудна и бавна, но към по-добро.

8 коментара:

Анонимен каза...

"Последиците от "големия шлем" на двойката Путин-Първанов са изцяло негативни."
Да, споменатата по горе "двойка" играха заедно в един отбор против нашия отбор, против нашите интереси.
Ужасното е че, толкова малко хора разбраха за какво иде реч, и още по-малко хора реагираха.
Единствената ни "утеха" е, че е много вероятно струята на "Бургас - Александрупулис" да е тънка като конец, но и тя ще е достатъчна да стане лъжицата катран в меда на моя южен бряг.
Иначе загубите ще останат за наша сметка и дълги години ще се питаме - абе защо мама му стара си останахме най-бедната роднина в Европа.
Едно време, в "развития" соц., един морски капитан-далечно плаване обичаше да употребява израза "Не си за тука", когато се радваше на умни, кадърни и предприемчиви хора.
С риск да ме напсуват доста хора, с ръка на сърцето казвам - не сме още за Европа.......

Анонимен каза...

Vbloga na Angel Gransharov ima statiaj koajto si struva da bade prochetena-,,Prodaljavai darovish......."Ako takiva statii se pechatat v mediite samo togava moje damu prosvetne na apatichnia BG elektorat.

Радан Кънев каза...

"Голям шлем" е добре казано.

Путин-Първанов взеха голям шлем, т.е. демократите и в двете страни са ... валат.

Ангел Грънчаров каза...

Аз също писах доста по тия теми в блога си, но явно, кой знае защо, дори ми се открича проста принадлежност към това малцинство... Впрочем, точно поради такива маниери то, малцинството ни де, става все по-малко и малцинствено, оредява все повече... жалко е, но много хора от тия среди страдат от невероятна грандомания... казвам го като психолог...

Радан Кънев каза...

Aнгеле,

Ако това е упрек към мен, че не съм те включил в линковете към този пост, повярвай ми, че това има много просто обясение - аз просто не чета блога ти.
Иначе съвсем не ти оспорвам убежденията и принадлежността към "малцинството"

Поздрави

Ангел Грънчаров каза...

Не, упрек няма, просто те информирах, осведомих те, че съм писал и аз по тази тема. А иначе интересът ни един към друг е взаимен - и аз не те чета :-)

Ангел Грънчаров каза...

Понеже ми се виждаш на моменти доста фалшив, така звучиш, честно ти го казвам, приятелски. Е, някой сигурно харесват това: примерно новият собственик и новите редактори на в-к СЕДЕМ...

Радан Кънев каза...

Мислех, че не ме четеш... Аз не бих могъл да коментирам блога ти, познавам те от форумите и коментарите под други блогове.

Все едно - новия собственик на "Седем" не го познавам и нямам желание.

В момента редактори са сякаш Иво Беров и Рени Нешкова. Стари приятели, не "нови".