сряда, 25 юни 2008 г.

Реакциите срещу гей-парада доказват нуждата от него

През 1968 г. двама млади мъже дежурят на фронтовата линия, в очакване на възобновяване на военните действия между Държавата Израел и съседите й... Там, сред обстрела, те разбират, че искат да прекарат остатъка от живота си (с доста неясни перспективи за продължителността му...) заедно.Как го разбират - това е информация, която ще си отиде от този свят заедно с тях. Любовта между двама души е неведома за околните.

Днес, 40 години по-късно, чичо ми Алберт Моис Кордова и неговият партньор Шимон все още са заедно. 40 години съвместен живот, научна работа (и двамата са университетски професори), политически борби, надежди за мир (попарени от фанатизъм и тероризъм), провалени бизнес начинания и успешни кариери, здраве и болест, бедност и охолство, дълги години на борба с едничка цел - да не криеш любовта си в едно консервативно общество... Една възрастна двойка в заника на бурен, но щастлив живот.


Може би в Тел Авив гей-парадите (на снимката) вече са "излишно показни", след като гей-двойките няма нужда да се крият. А може би и там не са. Не знам.

Но знам, че грозната реакция срещу гей-парада в София доказа, че той е повече от необходим.

Някаква си организация БНС (поотрасналите и съвсем оглупяли скинарчета от бившето Д.Д.Д.), начело с полуинтелигента Боян Расате (известен в националистическите среди с близките си връзки със службите) обявила, че :
Повечето хомосексуалисти са престъпници, наркомани, алкохолици, носители на тежки заразни болести и извратени, особено мъжете...
и предложила по-улеснена съдебна процедура срещу хомосексуалисти (???) и педофили.

(На снимката - хомосексуалисти, коит трябва да бъдат съдени улеснено)

Някакви момчета от "Атака" пък обясняват, че публичната демонстрация на хомосексуална принадлежност нарушавала добрите нрави и ... Конституцията. (Толкова прочее за "Атака", която била станала нормална партия и други глупости...)

Честно казано, не бих обръщал никакво внимание на лицето Расате и на клетниците от младежката "Атака". В празните им бръснати глави няма място за друго, освен за омраза към различните.

Не мога обаче да подмина реакцията на одиозния Варненски митрополит Кирил. За разлика от Расате, Сидеров и други болни маргинали, дядо Кирил представлява (или поне е призван да представлява) цялото паство на вярващите православни християни. Неговите послания са насочени не към ограничен кръг фанатици, а към огромното мнозинство от българския народ. (отделно е мнението ми, че Църквата няма никакво право да се изказва по делата и кампаниите на хора, които не принадлежат към нея. Тук ще цитирам един приятел, който инак съвсем не споделя мнението ми по темата:
Църквата няма работа в общественото и политическото така, както държавата и гражданските организации нямат работа в нейните, на Църквата дела.)

Думите на митрополита...

Водени от своя дълг към обществото за нравственото му издигане, изразяваме протеста си срещу подобни публични прояви, които прокламират неморалност и се опитват да подменят изконните семейни ценности. Ние не осъждаме и не презираме тези хора, а осъждаме греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране...

... са ясен призив за ограничаване на правото на хомосексуалните да извършват публични дейности, именно поради сексуалната им ориентация, а не защото самите дейности са някак неморални или гнетящи добрите нрави. Накратко - да заявяваш любовта си към своя партньор е a priori неморално.


Именно тези реакции ме убедиха, че е нужно да се пише по темата. Убедиха ме и още нещо - че този парад не е в повече и не е излишен.

Аз съм хетеросексуален и в много отношения консервативен женен мъж. Не съм убеден в необходимостта от гей-бракове (макар да не съм запален противник) и не виждам аргументи "ЗА" осиновяването на деца от гей-двойки (а виждам много аргументи "Против").

Но съм убеден в едно: Пичове, тук иде реч именно за Конституцията

Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними.
........

Чл. 38.
Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения
........

Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин
........

Чл. 43.
(1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации

Из Конституцията на Република България.

Докато обществото ни допуска опити някому да бъде забранена публична изява, докато човек не може спокойно и пред всички да заяви кого обича, правата ни са в опасност, а законът е само на хартия. Държава, която не гарантира правата и сигурността на част от обществото, не гарантира нищо.

Очевидно е, че ЛГБТ-общността има не само право, но и пълно основание на тази проява.

Нещо повече - явно има нужда и ние да я подкрепим.


96 коментара:

Анонимен каза...

Не считам нито гей парада, нито протестите срещу него изобщо за сериозни проблеми в България и обществото, така че мнението ще си запазя за себе си. И двете прояви би трябвало да имат право на съществуване. Бури в чаша вода.

Но не подценявай Расате. Според мен е повече е от полуинтелигент. Какъв е и за какво/кого се бори не знам обаче.

Анонимен каза...

Лично аз смятам, че кой какво прави трябва да си го пази вкъщи и за това съм против гей парада също така запалено както и против опасни фашизоиди като Расате. Същото важи и за полуеротичните реклами на водка Флирт и мастика Пещера.
Освен това считам, че църквата е длъжна за протестира когато се нарушават добрите нрави и ИМА ВСИЧКОТО право да се изказва по такъв въпрос. Няма право да забранява, но след като смятат да се гологъзят в центъра на София, редно е да чуят и малко негативно мнение. Нищо няма да им стане.

Анонимен каза...

Поредния много добър коментар тук.

Анонимен каза...

Така, броих до 100 и вече е време за"обяснение на отрицателен вот" :)

Едва ли моята позиция е изненада, но все пак.

Мисля, че ти (при цялото ми не_от_вчера уважение) не си прав, а Расате, Атака и дедо Кирил (при цалото ми не_от_вчера презрение и към тримата) са по-скоро прави.

Ето защо:

Изобщо не става дума за право на събиране, сдружаване, свободна воля, личен живот и т.н.

Това, което гейовете в случая искат е да демонстрират публично своята сексуалност. А това e неморално, нецивилизовано, противоречащо на добрите нрави.

Убеден съм, че в едно културно, цивилизовано и морално общество, демонстрацията на сексуалност (каквато и да е тя!) е вредна пошлост и проява на много лош вкус и извратени разбирания и възпитание.

Изобщо не коментирам хомосексуализма като такъв (не че нямам какво да кажа, но е друга тема). Аз съм отвратен и възмутен от гей-парада, точно толкова, колкото от гологъзните реклами със сливи и дини, от "еротичното шоу", което ни спретват всяка година около Великден. Нито повече, нито по-малко. И по съвсем същтите причини.

Ако утре някой реши да организира примерно "парад на хетеросексуалните ебачи" или на "хетеро-двойките, които практикуват размяна на партньорите" пак ще съм против.

Иначе съм убеден, че всеки има свещеното конституционно право зад завесите на собствения си дом да го завира навсякъде комуто и където намери за добре, стига и двамата да са съгласни и да не е опасно за здравето им. Но правото да афишира сексуалните си предпочитания на улицата и да го натрапва на случайните минувачи не може да е конституционно.

Радан Кънев каза...

Eто тук (@анонимен 2) едно много характерно дискриминационно мнение:

Щом са гейове, ерго се гологъзят, ерго да се гологъзят вкъщи.

Аз също съм против провокативната еротика на публични места (и/или в медийни реклами, клипове и пр.), особено ако е просташки поднесена.

Аз също смятам, че просташкото гологъзене Е против добрите нрави.

Но това трябва да важи за ВСИЧКИ, а не специално за гейовете, нали?

Къде са Расате, Сидеров, дядо Кирил и бай Марин да протестират срещу рекламите на "Пещера" и "Карнобатска"?
Къде са да протестират срещу "дневното порно" по ТВ "Планета"?

Къде са когато 12 годишни деца пълнят стадионите на чалга концерти на силиконови певачки с вулгарни текстове?

Къде е законодателят да каже кое преминава добрите нрави и кое - не?

Нема ги... Ама дай ни да пЦуваме по "педалите" - така е лесно.

Радан Кънев каза...

С Templar сме писали едновременно.

И сме писали в една посока.

Тук има един деликатен момент - какво точно искат да правят гейовете на гей-парада?

Да демонстрират сексуалността си или да се борят са правото си да не я крият?

Защото когато излезеш с жена си под ръка и я целунеш в парка, безспорно декларираш и демонстрираш публично именно своята хетеросексуалност, както и любовта си към нея. И това се е наказвало със смърт в Женева при Калвин.

Когато двама гей мъже ходят под ръка, реакцията е - "Гнусно, противно, това го гледат децата". И хората не искат да е така - искат си правото да ходят под ръка. Щото не сме Женева при Калвин, затова.

dzver каза...

Не се натрапват на никой, нека си правят парад. Да се обичат хората :-)

Даже мисля да ида да ги видя.

Толкова се крият у нас, че само няколко пъти съм виждал гейове и нито веднъж лесбийки.

Анонимен каза...

И още нещо

Атака, Педе-Расате и Кирил също за граждани на тази страна и имат право на мнение, убеждение или протест, срещу нещо или някого, когото не одобряват.

Гейовете и полуинтелигентите (лумпени) са си необходими и добре-дошли един за друг, точно както ДПС и АТАКА. Затова не оплаквай първите, че се радват на внимание от вторите - те това и целят.

Убеден съм, че страшно много нормални хора мислят като мен и биха подкрепили активно с присъствие, подписка, пари... една позиция срещу разрешаването на този парад. (По причини, които изтъкнах)

Само че, вече няма как. Вече пъбличния спор е:
педерасти - (педе)Расати

Или си с едните или с другите. Като на избори в Кърджали...
Струва ми се, че това е и целта на цялото мероприятие.

Николай Павлов каза...

templar , би ли ми дефинирал "културно, морално и цивилизовано общество". Аман от клишета!
Едно от най-"културните", "моралните" и "цивилизовани" общества е немското в зората на нацизма.

Анонимен каза...

Mислех аз да напиша нещо точно на тази тема, но виждам, че ти си казал всичко, което исках да кажа аз.

Сила!

Unknown каза...

Браво! Браво! Браво, Радане!

Обществото ни е хипер-консервативно и хомофобско.

Целта на парада е не някой да "демонстрира сексуалността си" (сравнението с мъжа и жената, които се целуват на обществено място е много удачно), а хомосексуалните да заявят, че няма нищо странно или неморално в сексуалната им ориентация.

Защото потулването и изолацията на различните (цигани, турци, хомосексуални) не е толерантност, а ФАШИЗЪМ!!!

И само една забележка: говорим за хомосексуалност и хомосексуални, а не за хомосексуализъм и хомосексуалисти. В крайна сметка с теб сме хетеросексуални, а не хетеросексуалисти, нали?

Забележка 2: В момента в НС се гледа нов семеен кодекс, с който се легализира формата "граждански съюз" (не знам точното наименование). В сегашния проект той е дефиниран като съюз между мъж и жена. С това хомосексуалните двойки се лишават от ВСЯКАКВИ обществени и законови права и това е де-факто дискриминация над български граждани!

Забележка 3: Осиновяването. Предлагам ти да прочетеш това: http://gospodin-i.blogspot.com/2008/01/le-monde.html

Анонимен каза...

Как не се сети някой да сезира Комисията за защита от дискриминация, па да пернат една глоба на Расатета :) Има все пак правни механизми за защита от "реч на омразата", плюс съответните правни норми, които забраняват дискриминация на сексуална основа.

Радане, извинявай за любопитството, тази история от Израел в първо лице ли я разказваш или е цитат отнейде?

Анонимен каза...

Из Батковата газета, чтение:
(http://www.standartnews.com/news)

Загреб

Хърватският президент Стипе Месич подкрепи организаторите на гей-парад, който ще се състои в Загреб от 25 до 28 юни, съобщиха организаторите на парада, цитирани от Риа Новости.

Мероприятието на представителите на нетрадиционната сексуална ориентация, наречени Zagreb Pride, ще се състои за седми път в хърватската столица. Подкрепям всички демонстрации, които са насочени към развитието на равноправието и взаимното уважение на всички граждани на Република Хърватия, включително и вашата инициатива, която ще покаже необходимостта от установяването на атмосфера на търпимост и зачитане на човешките права на всички членове на обществото, без да се отчита сексуалната им ориентация, се казва в приветствена телеграма на Месич до организаторите на парада.

Хърватският гей-парад е най-големият подобен в региона. Сред страните от бивша Югославия подобни акции се провеждат само в Словения. През 2001 година в Белград е бил направен опит за организирането на манифестация на сексуалните малцинства, при което се е стигнало до кървави сблъсъци между участниците, полицията и радикално настроени сърби, отбелязва Риа Новости.
-
Друг е въпросът требе ли наистина да се цитира баш Риа Новости за такива общодостъпни балкански информации, ама нейсе - въпрос на навик...

Чакаме реакцията на Гоце. Уупс, той си падаше по Белград, не по Загреб...

Анонимен каза...

в Белград парада бе нападнат от ултрасите на Црвена звезда (т.нар. делиjе). Като гледам нашенските уевскари и цесекари се глАсат да последват светлия комшийски пример.

Анонимен каза...

Побойте се от Бога, богоборци! Помнете съдбата на Содом и Гомор!


Содом и Гомор — Уикипедия

http://tinyurl.com/3ebg3d

Анонимен каза...

"Но това трябва да важи за ВСИЧКИ, а не специално за гейовете, нали? "
от анонимен 2 - естествено. Естествено и аз го казах. Аз съм против рекламите с дините точно както съм и против гей-парада.

Радан Кънев каза...

@Димо - съвсем в първо лице е историята.

Лека нощ, до утре.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Не подценявам Боян Расате, дори мисля, че го надценяваме прекалено много. Не разбирам откога един бивш хигиенист в локомотивно депо и общ работник е капацитет по въпросите на сексуалността и психологията? Недоумявам как е възможно БТА и част от медиите да тиражират и преповтарят лъжите му като мантри? Незаконно, нехуманно и фашизоидно е поведението му, откъдето и да го погледнеш. Стигна се дотам, че вместо да подобрим организацията на прайда и отделим повече време за нашите членове, ние от "Джемини" трябваше да обикаляме като цветарки от телевизия в телевизия и от радио в радио, за да опровергаваме глупостите на един маргинал. В каква страна живеем?!

Анонимен каза...

Охооо, какво ги чака педалите ако знаят.Ще им се иска да не са се раждали.

Анонимен каза...

Здравей, само искам да кажа, че като публикуваш извадки от конституцията на България отностно правата на хората, не е ли редно да ги побликуваш целите? а именно, всички права на гражданите си имат своите ограничения!!!
...
чл 37(2) Свободата на съвестта и вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани

Unknown каза...

И какво неморално има в това за обичаш някого, било то човек от същия пол?

Анонимен каза...

Скъпи ми Радане, приятелю!
Познаваме се вече комай десетилетие, но за първи път, друже, говорим макар и виртуално по тази тема... Защо ли? Може би точто защото кой с кого си е негов личен проблем и то частен. И много по.важно е не с кого делиш постелята си, а какъв си като човек, като професионалист... Там, поне аз мисля така, сексуалността няма нищо общо. В крайна сметка не избираш даден лекар или юрист, щото са еди какви си, а искаш качествена услуга! така е с всичко останало в нашия живот...
Искам да ти благодаря за тези ти размишления, за трезвата ти преценка на нещата и позицията ти!

Анонимен каза...

ПАРАД - отглаголно съществително на ПАРАДИРАМ. ГЕЙ ПАРАД-.......Извинете, моля, не разбирам ЗА КАКВО точно имат необходимост да парадират!!? Или може би С КАКВО!!!!?

Unknown каза...

Събитието в събота може да е наречено "парад", но в същността си ще представлява мирно шествие.
Парад е това, за което *очевидно* обществото ни (ви) все още не е дозряло.

Анонимен каза...

Първо, дали парад иде от парадирам или обратното, няма значение.
Второ, имат за какво да парадират - с това, че са си надвили на масрафа (скрупулите / притесненията / страховете / прочие) - нещо, което в България не се случва често напоследък.
Нека парадстват и парадират хората, стига да го правят с мярка и вкус. Кому и как точно пречат?
На други не им харесва чалгата и не смятат, че примерите й възпитават положително, но следва ли да има забрана на концерти?
На трети кафявите ризи на (педе-)Расатета също не им харесват, но и те трябва да имат свобода да демонстрират, доколкото не призовават към извършването на престъпления, разбира се.

Радан Кънев каза...

Ех, Генко

Запознахме се на 70 години БМЧК.

Преди две години бяха 85 :)

Едно пълнолетие, откак се познаваме, а не десетилетие:) И наистина не сме си говорили кой с кого е. Важното да сме щастливи:)

Анонимен каза...

Факт е че педерасизма и изобщо хомосексуализъма във всяка негова форма не е болест нито и нещо нормално а е деградилал стандарт и модел на мислене и живот. Някой решава че Бог е сбъркал или нещо се е сбъркало , като се е родил мъж или жена. Някой решава че иска да има усещанията и удоволствието на другия пол, при сексуалния живот. Истината е че всеки е най-добър и задоволен когато се приема такъв какъвто се е родил. Ако днес толерираме недостатъците на западната демокрация , един от които е толерантност към извратената сексуалност, то децата ни утре какви ще бъдат. Нужно е да направим нещо по въпръса и като мнозинство от нормални и пълноценни българи и българки да изразим волята си недопускайки провеждането на какъвто и да е гей-парад или подобно нещо в страната ни. Днес нормалните хора сме мнозинство и сме такива защото това е въпрос на съзнание и християнски ценности и морал. Ако премълчим и не се съпротивим на злото, в утрешния ден ние ще сме малцинство и ще бъдем малка нищожна група преследвана от приемащите се от правителството ни закони. Ако днес мълчи и не се съпротивляваме на моралното падение на страната ни заради извратените ни разбирания за толерантност, утре ние няма да бъдем толерирани нито от закона нито от полицията нито от власта в страната ни, защото всичко ще е безвъзвратно деградирало и педерастко. Със сигурност народните представители и министри управляващи България не са гейове - имам впредвид мнозинство. Но ако ние обикновените и нормални хора мълчим, ако правителството ни с дупедавската си пред запада политика мълчи, толерира и не се съпротивлява на падението на нацията ни - утре България ще се управлява от педераси, травестити и лесбийки в буквалния смисъл на думата. ...

Анонимен каза...

Общината и правителството ни трябва да защитават , представляват и осъществяват волята на народа и гражданите на страната ни. Невярвам мнозинството българи да удобряват планираният педерастки парад но ако днес ние истинските мъже и жени на тази страна които се приемаме такива каквито Бог ни е направил като пол, ако днес ние премълчим и не направим нужното този парад на моралното падение на нацията ни да бъде осъществен, то дори и мълчаливо да не го удобряваме - то в утрешният ден нашите деца и внуци ще бъдат педераси, травестити и лесбийки, защото мълчаливо ще сме се съгласили че е нещо нормално и правилно мъж да прави секс с мъж и прочее. Ако ние допуснем този парад на падението да се осъществи, то това ще е ясна декларация за нашето и следващите поколения че е нормално децата ни да са обратни , педераси и извратени. Личното ми обръщение към всички истински мъже и жени в тази нация които живеят в столицата ни София е да изразим волята си като народ и здравомислещи хора, като всячески попречим на осъществяването на планираният педераски парад. Нека освиркванията ни към тези изменили на природата си същества да заглушат техните гласове! Нека ние публиката отстрани, ние наблюдателите бъдем много и със повече лозунги и транспаранти показващи отношението ни към педерасизма и извратеноста в пределите на тази страна. Нека им покажем и кажем че неискаме педераси и извратеняци да са пример за подражание за нашите деца! И накрая , нека си подготвим поне по две кори яйца престояли на топло достатъчно време които да изсипем на главите на родните педераси , така че да разберат че собственото им семе е също така развалено и безплодно...

Анонимен каза...

Утре, ако мнозинството реши да избием циганите или евреите или, айде, да им забраним да живеят в центъра на София, "общината и правителството" как трябва да постъпят? Препоръчвам на анонимните, които се позовават на народната воля, да прочетат какво пише в Констутицията и законите относно индивидуалните права и свободи.

Всеки има право да протестира срещу гей парада - дотолкова доколкото не накърнява правата и не нанася вреди на самите гейове. С други думи, освирквайте ги и вдигайте лозунги и транспаранти, колкото си щете, но забравете за корите с яйцата.

Ангел Станоев каза...

Радане, изложи се. Мисля, че не е нужно да ти го казвам. Стига ти само да видиш бурното одобрение на социал-либералният "господин И" - не че имам нещо против, Бог здраве да му дава.

Каква Конституция, Радане, те е подгонила? Какви са тия напълно излишни отпратки към Конституцията? Един от анонимните коментирали достатъчно добронамерено ти казва "да ги публикуваш целите", като ще го правиш, и по-точно чл. 37(2). Много се извинявам, но аз лично нямам намерение да търпя публичното афиширане на нечия сексуална ориентация - оставям изцяло настрана за каква става дума. Аз и ти, като хетеросексуални женени мъже да не сме седнали да си организираме хетеро-консервативни паради по Витошка, случайно? Що за простащина е това публично и парадно афиширане на педерастията? Как можеш изобщо да не видиш за какво точно става дума с организирането на такива паради.

За Църквата - тук директно заслужаваш една невъздържана цветиста псувня, но тъй като си сред хората, които уважавам, ще ти я спестя. Не за друго, а именно и само заради това. Митрополит Кирил е сред последните, които бих защитил, но хайде, ако обичаш, прочети още веднъж какво казва, цитирам:

"... Ние не осъждаме и не презираме тези хора, а осъждаме греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране ..."

Е, защо си затваряш очите пред това, което самият ти си цитирал, и злословиш срещу позицията на Църквата? Ясен призив за ограничаване едикоеси право на хомосексуалните - пълни глупости! Я пак прочети позицията на Църквата - става дума не за нечие право да си организира педерастката манифестация, а се осъжда "... греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране ...", което рекламиране влиза като нож в масло в текста на чл. 37(2) от Конституцията.

За мнението ти, че "Църквата нямала никакво право да се изказва по делата и кампаниите на хора, които не принадлежат към нея" какво да кажа? Много мракобесна ти е гледната точка по отношение на правата на Църквата. Кой си ти, че да определяш кой за какво има право да се изказва? Ами утре можеш и директно да им оспориш правото директно да си отварят шибаните усти? Тази част от позицията ти ли аплодира онзи господин левичарят, или нещо друго? Накъде отиваш и за каква демокрация можем да си говорим при положение, че си седнал да посочваш кой има право да си отваря устата и кой не? Ако забелязваш, дори не коментирам собствената ти декларативна принадлежност към християнството. От уважение към теб, а не че не мога да бъда дори пет пъти по-остър от думите ти.

Искаш "да подкрепим" манифестирането на педерастията, добре. Как по-точно си представяш един нормален хетеросексуален и женен мъж да подкрепи една малка или голяма група хедонисти като тези наши педали? Обясни ми, ще ти бъда благодарен.

И за финал - извинявай за острият тон, но думите ти го заслужават изцяло. Като гушнеш жена си, може и да разбереш къде бъркаш. Поздрави и приятен уикенд.

Николай Павлов каза...

Станоев, ти в кой век живееш бе? България е секуларна държава мисля, за разллика от Иран, дето аятоласите съдят "греховете" по шериата.
То според каноните и извънбрачния секс е грях, та внимавайте с жена ти да не горите долу заедно с "педерастите" :-)

Ангел Станоев каза...

В XXI век, г-н Павлов, в XXI век от рождението на Христа живея. В същият век и вие живеете, макар понякога да го забравяте, както ми се струва. От рождението на Христа, повтарям го заради Вас, за да го запомните поне за няколко дни напред, заедно с понятието "секуларна държава".

За грижата Ви благодаря много. В никакъв случай не съм светец, но много внимавам по отношение на греховете си. Бъдете спокоен за това, и още веднъж Ви благодаря за грижата.

Радан Кънев каза...

Gan,

Не съм си правил и най-малката илюзия, че ще споделиш или "пожалиш" възгледите ми по темата:) Благодаря ти за относително мекия тон - съвсем искрено.

Дълбоко убеден съм, че в случая аз съм прав, а ти не си. Затова и отстоявам и ЩЕ отстоявам позицията си в защита на правото на хомосексуалните да се борят за общество, в което спокойно да декларират връзките и партнъорствата си.

За "мракобесното" отношение към Църквата - многократно на мен са ми казвали, че не е добре да коментирам делата на църковното ръководство например, защото не съм част от църковната общност в същностния смисъл на думата. ОК, приемам тази позиция и vice versa...

Прочее, не може да се съди за позицията ми по това, кой я споделя. Твоята я споделят куп фашизирани неграмотници, но съм щастлив да знам, че ти не си такъв, нали?

Радан Кънев каза...

И още нещо:

Защо приемате по default, че гей-парадът е гологъзене, а хомосексуалните са "хедонисти".

Ами аз не започвам случайно с житейски пример постинга си... Това е пореден ужасен предразсъдък - гейовете са полуголи хедонисти, които се сношават налево-надесно с к'вот им падне. Глупости... има такива и мевду тях, и между нас.

Аз съм бил "хедонист", научил съм за себе си, че това не носи щастие. Познавам гейове, които са минали по същия път като мен и днес са консервативни членове на обществото, които просто искат да не крият любовта си, толкоз.

Разбира се, маразмът и нетолерантността тикат хомосексуалните хора към живот в затворени кръгове - както беше при комунизма, тогава ги преследваха жестоко. И това пречи на нормалния социален живот, да.

Николай Павлов каза...

Не ви личи г-н Станоев, че живеете в 21 век от рождението на Христа. Начина ви на мислене е някъде отпреди Просвещението, когато са изгаряли там едни хора на барбекю, понеже много настоявали, че Земята не е плоска и се върти около Слънцето.

Ангел Станоев каза...

Радане, друже, знам прекрасно, че ще ме разбереш. Познаваш ме достатъчно добре, за да знаеш и че думите ми няма да те бутнат от ръба, по който всички ние се разхождаме толкова безгрижно, хванати за ръце. Това, което ти казвам има единствената цел да те задържи да не паднеш сам - защото ако ще падаш и ако си решил да падаш, аз нямам намерение да идвам с теб там долу.

За какво общество се борят педалите? Педалите са отхвърлени от нормалните хора по същият начин, по който самите педали отхвърлят нормалността. Аз нямам никакво намерение да ги пържа, каквито мисли очевидно се въртят под шапката на малкия г-н Павлов, но в никакъв случай не мога да приема афиширането и парадирането на този ужасен грях. Нещо повече, бих спрял всеки, който поиска да изпържи педал заради неосъзнаването на грешката му, и от гледна точка на това съм категорично против дивашката реакция на такива като Расате. Едно малко отклонение, за малкия г-н Павлов - Расате не е християнин, г-н Павлов. Подредете малко хаоса в представите си, и тогава можем да продължим разговора с нужната учтивост.

Та, категорично против съм реакцията на тези т.нар. националисти, но не съм против напълно нормалната и дори задължителна, според мен, реакция на Църквата. В тази реакция единственият ми малък проблем е, че неин изразител е този бивш сътрудник на комунистката ДС, от Варненско-преславската митрополия. Но дори и изразената от него реакция бледнее пред твоите думи, тотално отричащи правото на Църквата да вземе отношение. Що за демократ си, ако можеш да позволиш подобна мисъл дори само да пробяга през ума ти? Как можеш да отречеш правото на духовниците дори само да си отворят устата, и в същото време да се изказваш в защита на нечие друго право? Аз ли само виждам това абсурдно противоречие, или и ти? Наистина ли си дълбоко убеден, че си прав?

Не знам кой ти е забранявал да коментираш делата на духовниците, каквито и да са те - добри или лоши. Във всеки случай аз не съм. Дали си част от християнската (не църковната, а християнската) общност - това зависи единствено от твоята собствена свободна воля. Ако имаш нуждата - ще отидеш в храма при другите. Ако я нямаш - тогава ще отидеш някъде другаде. Във всеки случай никога не бих те посъветвал да ходиш при педалите. Бих се опитал да те задържа, може би за разлика от всичките либералски социалистчета, дето те "бравосват" тук, в тази тема.

Моята позиция не се споделя от "куп фашизирани неграмотници", бъркаш. Аз не искам криминализиране на педерастията и побоища по улиците и парковете. Аз съм нормален човек, и бих постъпил единствено по два начина - 1) да разговарям и да се опитам да убедя, и 2) да отхвърля и да се дистанцирам до степен такава подобни хора, че да запазя нормалността - своята и на децата ми, ненакърнена от всичката им парадна извратеност.

Гей-парадът е именно хедонистко парадиране на сексуална ориентация - отговарям с това на питанката ти от следващия коментар. Виждал съм достатъчно педали през живота си, за да знам ясно за какво точно говоря. Познавам, например, Ватмана още от времето, когато при Ганди, в "Ла Страда" на ул. "Шести септември" ловеше който му се случи.

Поздрави, и - умната, в събота. Стой надалеч от парковете.

Николай Павлов каза...

Големий г-н Станоев, къде съм написал, че искате да пържите гейовете? Явно под вашата шапка на подсъзнанието се въртят подони идеи, та така бурно търгнахте да ги опровергавате. Коментирах начина ви на мислене, който мирише на тъмно Средновековие. Расате също не съм го споменавал и никак не ме интересува дали е християнин, тангрист или атеист. Както и не ме интерсува вие какъв сте големий г-н Станоев, но ви препоръчвам, ако държите да поставяте християнските закони над светските, да напуснете България и да се заселите на Атон.

Ангел Станоев каза...

Г-н Павлов, Вие сте наистина малък човек. Коментирате "начина ми на мислене" от гледна точка на моето "против" въпросния гей-парад. По някакъв си Ваш начин сравнявате мнението ми с глупостите, изприказвани от такива като Расате, и оттам екстраполирате тези Ваши средновековни "миризми".

От своя страна аз ясно написах, че споделям позицията, изразена от Варненско-преславският митрополит, и за още повече яснота дори цитирах онази част от нея, която напълно споделям в коментара на Радан, а именно "... Ние не осъждаме и не презираме тези хора, а осъждаме греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране ...". Въпреки тези мои усилия да бъде пределно ясна позицията ми, идвате Вие чел-недочел, и ни в клин ни в ръкав ми обяснявате как Ви миришело на Вас от мисленето ми на барбекю, средновековни клади и изгаряни хора. Е, какво съм виновен аз, че Вие сте късоглед и не умеете ясно да разбирате написаното от мен? За Ваше улеснение и в последно усилие да запазя добрия тон ще Ви цитирам още веднъж думите, които са най-близо до мен:

"... Ние не осъждаме и не презираме тези хора, а осъждаме греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране ..."

Ето, вече би трябвало ясно да виждате, че повредата не е в моя телевизор. Оправете си носа, и ако още веднъж се опитате да ми изкривите думите - директно ще спра иначе полезния разговор с Вас.

И една полезна информация за Вас, за финал - християнските "закони" са вечни и непроменими. Надживели са без промяна много такива като мен и Вас, както и далеч по-страшни от това жалко хедонистко сборище събития.

Радан Кънев каза...

Здрасти Gan

За Църквата (прав си, да оставим самия Кирил Варненски настрана) - нека си заклеймяват греха, щом смятат, че е грях. Това е нещо, което аз не разбирам - защо да е грях, че се обичат хората? Но, добре.

Но да не се обявяват срещу публични демонстрации. И да е грях, и да не е грях - не е превстъпление. Публичните демонстрации не са подведомствени на Църквата, както и един гей-атеист не може да казва какво да има в литургията и какво да няма.

А иначе... аз мисля себе си за част от християнската общност, защото постоянно се опитвам (и допитвам) да вникна във вярата.

Отношението на огромна част от водачите на повечето деноминации към хомосексуалните хора (познавам силно вярващи гейове и не им е леко) е едно от нещата, които ме спират някъде по пътя. Може би не успявам да разбера връзката.

Ангел Станоев каза...

Съмнявам се, Радане, че наистина не разбираш какво е греховното в конкретния случай. А ако все пак това наистина е така - потърси информация по въпроса, и ще видиш каква е грешката. Погледни това, например:

http://www.dveri.bg/content/view/6903/29/

По въпроса от каква общност си част - това решаваш самият ти. Но тъй като мислите направляват действията, то от думите ти, от позициите ти става ясно на другите, на страничните хора от каква общност си част в действителност.

От една страна е хубаво, че избягваш да изясниш противоречието за правата, за което ти споменах по-горе, но от друга страна не е хубаво това противоречие да остава неизяснено за теб самия. Мен ме остави, но гледай за себе си да го изясниш.

Поздрави.

Анонимен каза...

Г-н Кънев, дълбок поклон! само няколко неща ми се иска да кажа, тъй като съм част от тези, които искат да обичат партньора си, без това да бъде заклеймявано като гнусно, грехопадение, извратено и т.н. не знам дали мога да изненадам някого с това, което ще кажа, но макар с различна сексуална ориентация и аз не одобрявам/приветствам публичните прояви на интимност, били те между мъже и жени, били те между хора от един и същи пол. просто смятам, че е въпрос на възпитание и култура да не демонстрираш публично интимните си отношения с партньора. поради тази причина, много ми се иска хората, които се включат в парада, наистина да разберат, че това е мирно шествие, а не демонстация на дълги езици, например.
второ: парадът трябва да го има. независимо дали ще има насилие или не. честно казано, не смятах да отида преди да се развихрят пълните с омраза коментатори, църкви, БНС-сейци и прочие. сега съм решена, че ще съм там. за да кажа НЕ на всички, които ненавиждат различните, без да ги познават.
Още веднъж, г-н Кънев, благодаря за цивилизованата позиция!

Николай Павлов каза...

Г-н Станоев, надявам се все така да си остана малък, но широкоскроен човек, за разлика от вас - тесногръдия титан, който размахва пръст от амвона.
Все пак държа да уточня, че коментирам начина ви на НЕмислене, а не на мислене, поради простата причина, че на религиозните фанатици като вас рядко им се налага да мислят, защото всичко вече е написано в Книгата.
Моля ви да престанете да натъртвате на термина "грях", тий като той не фигурира в светския правен свят. Убийството например е наказуемо не защото е грях, а защото отнема едно от основните човешки оправа - това на живот. "Греха" на хомосексуализма кои по-точно ваши права накърнява, г-н Станоев?

Радан Кънев каза...

@Анонимен 42 за добрите думи и за трезвия поглед.

Аз не искам да уча хората как да се държат, но наистина ще е разумно парадът да бъде умерена проява, а не ексцесия и демонстрация на "хедонистично" поведение.

така би постигнал смислените си цели. Ако е форма на ексхибиционизъм, това ще отврати мнозина, които не са "хомофбски" настроени по принцип.

Ангел Станоев каза...

Амвони, тесногръдие, широки кройки, размахани пръсти, НЕмислене - Вие сте много объркан човек, г-н Павлов. Трудно ми е да Ви следя мисълта, уточняванията и тълкуванията. Мисля, че няма да бъде полезно да Ви отговарям в подобен на Вашия стил.
Бъдете здрав.

****

Радане, разбрах, че си изразявал позиция по повод гей-парада в предаване на Re-TV, което не съм гледал. Предполагам, че си изразил само и единствено личната си позиция, защото иначе май имаме проблем, ако си се изказал в друго качество.

Поздрави, и приятен уикенд.

Николай Павлов каза...

Г-н Станоев, оставете словесните еквилибристики с малките ми скромни мисли (какво ли бихте казали за Хегел в такъв случай, надявам се, че поне знаете кой е). Надявам се, че все пак понякога успявате да проследите и нечия чужда мисъл, извън собствените си НЕмисли и речите на Иван Костов.
Не ми отговорихте на пределно ясния и конкретен въпрос - кои ваши права накърнява хомосексулания "грях"? Като ви моля, да се позовете на конкретен закон, а не на Библята, Корана, Тората или някоя друга свещенна книга.

Ангел Станоев каза...

Г-н Павлов, нека да не влизаме в конфликт.
Нека да приемем, че Вие не разбирате и не приемате мнението ми, както и аз Вашето. Не се познаваме и не ме е грижа какво мислите, заради което предпочитам да не Ви досаждам с аргументите си.
Бъдете здрав.

Анонимен каза...

Здравейте г-н Кънев,

Поздравления за позицията, обявена и в Медиапул, и благодаря! Хомосексуалните хора имат нужда от подкрепата на смислени хора!

Само едно езиково уточнение за текста под една от снимките. Правилната употреба е "хомосексуални", а не "хомосексуалисти", както и "хомосексуалност", а не "хомосексуализъм". "Хомосексуализъм" внушава, че това не е сексуална ориентация, а някакво хоби, клуб по интереси или не знам точно какво. За сравнение -- казваме "хетеросексуални, хетеросексуалност", а не "хетеросексуалисти, хетеросексуализъм".

Поздравления за мнението още веднъж!

С.

Ludmil Yatanski каза...

В доста коментари се споменава Бог, както се говори и за християнски ценности. Но жалкото е, че повечето от коментирашите обявяват сами себе си за богове, като твърдят какво е позволено и какво не е. Всъщност последният авторитет е самият Бог и Христос. Макар Христос да се събираше с грешници, Той не поощряваше техния греховен живот. Напротив променяше ги. Библията ни разкрива какво Бог казва по въпроса. Това е гибелен грях. Всеки може да се бунтува против Бога, но това си има своите последствия. Ако народът ни не избере чистия, нормален, етичен живот, ще бере горчивите плодове на бунта си. Щом ние хората можем да изсичаме гори и да тровим реки, защото така обичаме и ни харесва, ще ядем отрови и ще лежим в мизерни болници. Мъчно ми е, че болшинството се бият в гърдите какви са християни, а в същото време се изплюват в лицето на своя Господ.

Ангел Станоев каза...

Поздравления за краткото Ви изказване по БНТ, г-н Ятански.

Извън това, като конкретен повод да се обърна към Вас тук, в този блог, има и още нещо - изчистете си суетата, преди да се осмелите да обсъждате "повечето от коментиращите" темата тук. И още нещо - "събираше", "поощряваше", "променяше" - сигурен съм, че Вие не сте съвременник на Иисуса Христа, за да си позволявате този начин за изразяване на думите Му. Смирете си суетата, и едва тогава отивайте да "благовестите", ако не искате да Ви приемат с насмешка хората извън "Блага вест" ООД.

Ludmil Yatanski каза...

Г-н Станоев, благодаря за поздравите, както и за съветите. Отностно граматическото време, както знаете, това е начин на израз, а не претенция за вездесъщие. Мисля, че идеята ми е ясно изразена и разбрана.
А относно суетата, бих бил щастлив да я съблека завинаги, но очевидно това ще ми струва работа през целия ми живот.
Ако ми покажете човек, който е победил суетата и е напълно свободен от нея, с радост бих се поучил от него.
Ако почитате Христос, то иронията ви към църква Блага вест е неуместна, тъй като единствено Той - Христос има последната дума.

Ангел Станоев каза...

Да, изразихте се ясно, напълно споделям думите Ви. Опасявам се обаче, че ефектът от това конкретно предаване е много, много малък.

За иронията ще ми простите. Иронията е максималното, което си позволявам като лична проява на неодобрение към католици и протестанти.

Анонимен каза...

Поздравления, на много сходна позиция съм. Мисля че и МВР си свърши работата, което ме изненадва.

Анонимен каза...

"Аз съм бъл-гей-че и расна..."

Разбира се, че ще има гей-парад. Сер-гей е много доволен, сигурен съм за това. А какво става с народа ни, със семействата ни...няма значение, важно е на бъл-гей-четата да им се даде правото да се мляскат по улицата и да могат да носят червило и перуки на работа...

Анонимен каза...

За последния анонимен да уточня: Очевидно отново навлизаме в сферата на предположенията. Очевидно е също така, че не сте посетили гей парада. аз обаче го посетих и бих могла да кажа, че нямаше мляскащи се, нямаше гологъзене, нямаше нищо от това, което сме виждали по гей парадите в западните демокрации. нещо, което ме зарадва искрено - парадът се състоеше от съвсем нормално изглеждащи момичета и момчета. ни следа от извращения, прашки, пера и глезотии. Просто Парад на Гордостта!!!

Радан Кънев каза...

Привет на всички

Нямаше ме 4 дена в София.

Gan, естествено че съм изказвал само личното си мнение и позиция, и то доста семпло:) Нито съм гостувал от името на партията, нито пък тя има изразено мнение и позиция за правата на хомосексуалните граждани.

Ангел Станоев каза...

Естествено, ама не съвсем :(
Гледах в нета третата част от предаването на Бедров, и той еднозначно те представя като ДСБ, а не в лично качество. Христев представя като БСП, а теб - като ДСБ. Както и да е, да си жив и здрав, няма аз да ти обяснявам кое е коректно и кое не е. Поразмислих доста върху това тези дни, и в крайна сметка стигнах до извода, че тези формални неща вече нямат значение за мен. Дистанцирам се, твърдо съм решил.

Третата част от предаването, а и представянето ви от Бедров може да се види тук

http://www.retv.bg/media/gallery_video_1_678_1.flv

Радан Кънев каза...

Хммм
"Двама политически ангажирани блогъри" в рубриката "говорят блогърите" или нещо подобно... плюс уговорката, че не сме представители на ръководствата на партиите, в които членуваме (прочее Христо не членува вече в БСП, доколкото разбрах).

Нищо в думите на Иван Бедров в предаването не намеква, че се изказвам като представител на ДСБ.

И СЪВСЕМ нищо в моите думи, което е единственото съществено.

Толкоз от мен по този въпрос.

Анонимен каза...

RADANE,

sam kazvash, che si strana v diskusiyata - vwz osnova na lichniya ti opit. Kak togava mojehs da pretendirash za neutralnost.
a i s polit-funkciya si se natovaril...
mojesh da se pravish na udaren i da ne mi otgovaryash, kakto v drugata tema, reshenieto si e tvoe, no ot tova problemite ne se reshavat.

ako ti ne gledash problema ne znachi, che toy ne te gleda.

ostani si s krepko zdrave,
Jorjeta

Радан Кънев каза...

Жоржета, здравей и извинявай за това, че не отговорих на предната тема.

Тук: съвсем не твърдя неутралност, каква неутралност, когато става дума за граждански права (а моята теза е именно, че за това става дума). Партията ДСБ няма позиции по темата (и изобщо в по-широк план по темата за хомосексуалността), но всеки нейн член може да има, нали? Аз имам позиция и я защитавам много преди създаването на ДСБ така и така...

Анонимен каза...

Radane,

prosti suetata mi, che ot neotgovor, zashtoto dori ne si i dlwjen.

No az ne moga da razbera za kakvi prava stava duma - homoseksualen da moje da zayavi otkrito, che e obicha edikogo si. Ami swshtoto e i za heteroseksualnite?! kakvo prechi, osven vwtreshni zadrwjki?ne znam. No kakvi po-specialni prava? A vseki sam si reshava s kogo kakvo, no zashto tova tryabva da prerastva v publishno ohulvane ili privilegirovane. Specialen statut li da imat homoseksualnite, statu na malcinstvo li, naistina ne razbiram za kakvo stava duma. Prelyubodeystvoto swshto ne e na pochit, no horata si go pravyat otkakto svyat svetuva. I pojelavat ne samo jenata, a i magareto na blijniya. I drugi primeri ima za tova shto e nravstveno i za kogo i dali lichniyat jivot sledva da ostane lichen ili da se afishira. Za sebe si strogo spazvam neprikosnovenostta na lichnata mi sfera i swm bezposhtadna kwm zyapachite na ogradata, no tobva ne e li pak lichen izbor, kakto i koy s kogo i kakvo.

Prosti mi latinicata,no nay-veche bwdi zdrav, razswdliv i dobwr za radost na blizkite si, no i na nas.
Jorjeta

Анонимен каза...

p.s. prosti suetata mi, che se OPLAKAH ot neotgovor, zashtoto dori ne si i dlwjen.

Радан Кънев каза...

Жоржета, наистина не искам да задълбавам в темата, достаъчно приятели ми се разсърдиха:)

Самият "парад" (на който никой нищо не е "парадирал") показа "какво пречи". У нас двама хомосексуални не са свободни да се държат за ръка на улицата. И това според мен е тъжно и достойно за окайване положение. Мнозина смятат напротив - чре е нормално така. ОК, различни са ни позициите...

Ангел Станоев каза...

Радане, не говори глупости и не лъжи, че "хомосексуални не са свободни да се държат за ръка на улицата" у нас. Това са пълни глупости и са долни лъжи, което не ти прави чест. Не само, че са напълно свободни "да се държат за ръка на улицата", ами си имат и собствени заведения, в които външни лица не се допускат, а имат и пълна медийна свобода, собствени предавания, почти ежедневна реклама и напълно толерантно отношение. Така че - не лъжи.

Бих те попитал за какви по-точно отнети "граждански права" на педалите си борец ти, ама вече лично за мен няма смисъл да ти задавам такива въпроси. Ти дори не подозираш какво си направил, защитнико на содомията. Не съм от онези, които са ти се "разсърдили", не. Не съм ти сърдит, тъй като няма за какво. Просто не искам да имам нищо общо с хора, с които не споделям близки нравствени ценности, и в този ред на мисли ще те помоля да си махнеш линка към блога ми от блогрола. Мислех да не издребнявам чак дотам, но се оказа, че не искам твоите читатели повече да "свързват" моят блог с твоя. Така чертата между нас ще стане още по-ясна и видима.

Поздрави, и да си жив и здрав.

Радан Кънев каза...

ОК, Gan

Неприятно ми е, но ти си съшсем ясен.

Ангел Станоев каза...

Благодаря.

Поздрави.

Радан Кънев каза...

Направих незначителна корекция на текста, добавих само един цитат:

"Църквата няма работа в общественото и политическото така, както държавата и гражданските организации нямат работа в нейните, на Църквата дела."

Той изхожда от мой приятел и силно религиозен човек. Не ми е приятно да бъда обвиняван в някакви недемократични антицърковни напъни, каквито не изпитвам. Нещата са принципни.

Анонимен каза...

Хехх, Радане хем за "десен" се определяш , хем с хомосексуалистите пееш и танцуваш, хем си християнин, хем примери с еврейското си потекло и Израел сочиш (хомосексуалният си чичо)

Боби Сандов каза...

Жалка е гледката на стотината души пред НДК в момента. Първото обединение на всички националистически партии (АТАКА, ВМРО, БНС, БНРП и Национална съпротива) е около омразата към една група хора в обществото ни. Това показва, че те не са патриоти, а шувинисти и хомофоби. Тези хора са по-скоро опасни за България. И продължават да лъжат, като казват, че 'София Прайд' настоява за осиновяване на деца от еднополови двойки. Това, което се иска, и което ние подкрепяме, е казано тук: http://www.zelenite.bg/4511

Анонимен каза...

Радане, не мога да разбера, какъв консерватор си ти и ми подкрепяш гей-паради? Какъв десен си ти? Тази позиция те праща директно в ляво-либералния сектор, при разни социалисти, зелени, либерали и прочие.

Orlin and Tsveti Raykovi каза...

Г-н Кънев, прочетох статията за гей-парада. Изненадан съм от липсата Ви на ценности, при все, че традиционно ДСБ съм асоциирал с такива, близки до моите християнски. Досега съм подкрепял ДСБ. Дотук. Моля, подайте оставка. Позициите Ви са във вреда на всички ни. Апропо, цитирането на КРБ демонстрира не само невежество, по-лошо. злонамереност.
Накратко: Чл. 37.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.
Кой е къде дефинира МОРАЛЪТ? Подлежи ли той на пре-дефиниране? От Вас, мен или група експерти?
Умолявам Ви и ви предупреждавам, че Този, които даде Сина Си за греховете ни, скоро ще дойде за да съди справедливо според Своята правда. Тогава ще е късно, моля размислете СЕГА.
С надежда, Орлин Райков

Анонимен каза...

"....са ясен призив за ограничаване на правото на хомосексуалните да извършват публични дейности, именно поради сексуалната им ориентация, а не защото самите дейности са някак неморални или гнетящи добрите нрави..." А защо трябва да има публични дейности основани на сексуална ориентация? Защо тези, които сме против сме етикетирани "хомобофи" - къде тук е толерантността към инакомислещия?! Няма такава. Те не се борят за права, те се борят да променят мнение, те се борят да се приеме хомовръзката като част от нормата за семейство - това е вид агресия. "Ние жертвите, вие фобите"! Има хора в България с подобна ориентация, но те не ни занимават с нея и със себе си на база подобен фундамент /сексуална ориентация/ - имат право да бъдат гейове, може за мен това да е грях, но те имат правото да живеят в грях. Нека не само изискват толератност, а и да бъдат толерантни - не ни занимавайте със себе си и своята сексуална ориентация. Толерантността трябва да е взаимна. Фашизоиди и пр. гамени всякакви - това, че сме срещу гей-парада, не означава, че подкрепяме подобно фашизоидно поведение, но винаги така се представя: "ние милите, жертвите..., вие жестокосърдечните"! Манипулациите са видни. СТранно - искат узаконяване на брака, при положение, че има възможност за "съвместно съжителство" - къде тук е нарушението на правата? Нее, целта е промяна на общественото мнение, на нормата. Не разбирам какви десни хора сте, след като не изповядвате тези ценности, а леви!
за да не съм анонимна - АНТОАНЕТА ГЕОРГИЕВА

Анонимен каза...

Уж не могат да се размножават, а стават все повече?!
Аз не желая сина ми да гледа тези - "различните" и техните изстъпления. Аз не искам да се правя на голям демократ. Мразя ги и считам, че трябва да бъдат изолирани от обществото. Хората нямат нужда тези гени да се продължават и множат, защото така е дадено от природата, също както е дадено да дишаме кисолород, а не серендиоксид (например). Редно е хората да проумеят, че ПРИРОДАТА е над тях, има физическа рамка и тя трябва да се спазва, по-скоро - опазва, ако не се опази, следва глобално затопляне, болести, катаклизми. Всеки опит за прескачане на природните закони ще бъде унищожителен в буквалният смисъл, не, това не е суеверие, а наука, проста, базова наука.
Разберете, че сме огрничени от условията и законите на нашата красива Планета, равновесието е крехко и трябва да се съхрани. Вашето "демократично" отношение е цинизъм спрямо законите на природата, същият цинизъм е замърсяването, безмисленото ползване на огромни автомобили и т.н. Това са все съшите вопли и мрънкане за ДЕМОКРАЦИЯ, глуспости, това е цинично, ниско, подло желание за максимално ползване на всичко, безконтролна консумация на удовлствия и ресурси. Проумейте го!

Pauli каза...

Господин Кънев, неприятно съм изненадан от публичната Ви изява и изразяване на позиция (макар и лична) в ролята Ви на публична личност.

За добро или лошо публичните личности е трудно (невъзможно) да изолират своите частни действия и мисли от организациите, които представляват. Затова ако известен в обществото човек направи или каже нещо, то неминуемо се пречупва през обществения поглед към организацията му. Само кратък пример: любовна афера на някой политик, нещо изключително в сферата на личните въпроси, по никакъв начин незаконно юридически и в същото време морално укоримо, задължително се прочита като "вижте ги тези от партията Х какви ги вършат". Спада и подкрепата за дадената партия.

Казвам горните думи с болка, като подкрепящ синята идея и десните консервативни ценности човек (в частност и каузата на ДСБ). През всичките тези години ръководството на партията и публичните изяви на нейните членове са изразявали и моята лична позиция като гражданин и вярващ човек, отстояващ ценностите на този светоглед.

За съжаление за пръв път виждам прецедент публична личност от ДСБ да се разминава, при това абсолютно диаметрално, с разбиранията ми за правилно и погрешно, с виждането защо сме обединени около общите ни ценности и защо общата нагласа в обществото, макар и мнозинствена и гръмогласна, води до упадък и повече страдание. Това е същината на изразената Ви позиция.

Разбирам, че не приемате отношението на християните към еднополовите сексуални дейности и не успявате да вникнете в същността на морално-етичната страна на проблема (защото формално-юридическата не може да каже нищо за правилността в подобни сфери), но държа да подчертая, че като новоизбран водач на партия в малцинство, макар и с правилна кауза, е жизнено важно да сте много мъдър и внимателен в изказванията и стъпките си в публичното пространство. И това за доброто на справедливата кауза, която заедно подкрепяме, дори да се различаваме в този конкретно казус. Смятам, че не съм единственият българин, живеещ в живота си християнските ценности (защото това прави един човек човека - неговият живот, а не думите, с които се самооописва) и едновременно с това подкрепящ десните ценности. Доверието ми във Вас за съжаление намалява.

Моля да приемете думите ми като положителна критика и желание да помогна на идеята, на която сте символ. В никакъв случай думите ми не целят да Ви уязвят или унизят в лично качество.

С пожелание Бог да ви дава мъдрост и успех в работата Ви за ДСБ!

Анонимен каза...

Г-н Кънев, ако не се лъжа, Вие сте от еврейски произход, което в крайна сметка ми дава отговор на въпроса защо защитавате липсата на морал и деградация на обществата в световен план. Маскирани под "различни" и "толерантност", не само в българското общество, но и навсякъде, си проправят път хора, характеристики, типове на поведение и т.н., които ще спомогнат за постигането на един резултат- разтурянето на националните държави, оглупяването на хората чрез превръщането им в консуматори, унищожението на традиционните ценности във всяко общество. Вие ненавиждате националистите, неонацистите, патриотите, ксенофобите и т.н., защото ги асоцирате с това, което се е случило с Вашия народ. Казвам "Вашия", защото знам, че евреинът си остава евреин, независимо какво име носи. Може и мен да заклеймите като бръснат глупак, който "има място в сърцето си само за омраза". Няма да се боря да Ви убедя в противното. Но знайте, че със знанията и способностите, които имам, аз ще се боря, за да спра споменатите от мен по-горе процеси, независимо колко ЛГБТ знамена трябва да изгоря по пътя. Вярвам, че има и други като и те не са малко. И колкото и такива като Вас, псевдодемократи и либертарианци- демагози, да ги окачествявате с клишетата "лумпени", "бръснати празноглавци", "Воленовци" и "Расатевци", то бъдете сигурен, че има много интелигентни хора, които не искат това, не го харесват и не го приемат. Ще се видим на барикадата някой ден!

Анонимен каза...

Педераст шибан продухан,трябва ти и на малкия остатък от твоята партийка,основана от мангала костов,вие трябва да бъдете кормени,драни и разпарчетосвани като дивеч. Искам да видя главата ти побита на кол РАДАНКЕ!
14/88!

Анонимен каза...

Този човек, изразяващ позиция, чиито единствен изход е разврат, разложение и деградация, е избран за лидер на дясна партия?! Докато той е лидер никога няма да гласувам за тази партия!

Анонимен каза...

ПЕДЕРАСТ ЕБАН, ИСКАМ ДА ВИДЯ ГЛАВАТА ТИ ПОБИТА НА КОЛ А ВЪТРЕШНОСТИТЕ ТИ ВИСЯЩИ И НА ПОКАЗ - РАДАНКЕ!!! 14/88

Анонимен каза...

А реакциите срещу убийствата доказват ли нуждата от тях бе педераст смотан???

Анонимен каза...

Всъщност не разбрах какво подкрепяте в случая. За да пишете по тази тема трябва да имате ясна позиция по въпроса какви искания имат гей хората. Защото те имат такива и те са напълно ясни - гей бракове и осиновяване на деца от хомосексуални двойки. Без ясна позиция ( каквато вие не взимате в горе написаното) остава съмнението, че пишете по въпроса само за да се харесате на някого
.

STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVERIGE каза...

КОЯ МАФИЯ УБИ - Мистериозна смърт застигна водолазите, извадили тялото на дядо Кирил
-
http://www.silnabulgaria.com/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B8/
-
КАК ПОЧИНАХА МИСТЕРИОЗНО ДВАМАТА ВОДОЛАЗИ ОБЯВИЛИ, ЧЕ ВЛАДИКАТА КИРИЛ Е ИМАЛ СИНИНИ ПО ГЛАВАТА ?
-
ПОЛИЦИЯТА - СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ИЛИ ПРОКУРАТУРАТА ВЪРШАТ ПРЕСТЪЛЕНИЯ В ТОЗИ СЛУЧАЙ С МЪЛЧАНИЕТО СИ ?
-
ДАЙТЕ ГЛАСНОСТ ДЪРЖАВНИ УБИИЦИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ?
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

Анонимен каза...

http://youtu.be/juuPX4PsvLY

Unknown каза...

Това ли е "тъмно" синьото? Това ли е десният консерватизъм, който трябва да изповядва партия като ДСБ? Боклуци като вас либерални отрепки нямат място в политиката. В момент когато България има огромен демографски проблем, не правата на уродливите гейове и лезбиики трябва във вашия фокус господин Кънев...

Анонимен каза...

Интересно авторът на тази статия дали знае, че хипофизната жлеза на хомосексуалистите е няколко пъти по-голяма от тази на нормалните хора?

Анонимен каза...

О, Исусе, прибери феновете си...
Забавно е как срещу наука, доказала се във времето, и общоприети човешки закони се изправяте с аргументи от книга писана преди хилядолетия.

Ще ви го кажа така. Аз съм не съм хомосексуална, но не ми дреме на шапката за вашите вярвания и за това какво мисли въображаемият ви приятел.
К'во ви пука на вас дали ще горя в ада? За какви се смятате, че имате право да "спасявате" душите на хората? Да не сте се взели за самия бог изведнъж? Защо, щом така върло вярвате в съществуването му, не го оставите той да съди обратните, а не вие? ВСИЧКИ сте си мислели да ебете - всички сте грешници. Кои сте вие та да хвърляте първия камък? Кой ви е дал правото, бог ли? До колкото знам, не той наема служителите в църквата. Даже някой от тях бяха педали май, а? Случая още е пресен и неотречим.
Оставете бог да съди, оставете ги да горят в ада. Какво ви пука на вас нали уж ще сте другаде?
Знам че думите ми ще побъркат много от вас, щот фанатиците не могат да приемат някой да е на различно мнение - започвайки от футболни агитки и приключвайки с една от най - противните институции в света - църковната. (разликата не е толкова голяма)
Не ме разбирайте погрешно, не отричам доброто което е направила религията, казвам просто, че е незначително в сравнение с лошото.
Зарежете науката и погледнете историята: църквата винаги е скачала с насилие срещу всяка промяна, и което е по - забавното, винаги се е проваляла. Доказа се вече, както някой спомена, че земята е кръгла. Доказа се и че се върти около слънцето. Хората правят секс извън брака, но света си е на мястото. Доказана е и еволюцията, макар много хора още да вярват в мита за сътворението. И това ви вбесява, пичове, че никой не го е еня за ваще "грехове" и "канони" и насаждане на чувство за вина и омраза между хората.
Мнозинството от вас не използват грам логика в мисленето си вървят в блажена глупост, като овчици, защото им е обещан живот след смъртта. Твари, неспособни да приемат идеята просто да изчезнат, щот егото им е твърде голямо да осъзнаят колко са незначителни на фона на вселената.
И когато един от вас видиш ли се изкаже различно от стадото изведнъж става черна овца. Вие сте овце и си имате пастир - искате така, бъдете. Но не се правете на нещо повече.
Тъжно е, жалко е да видя, че възрастни хора още вярват в детски приказки. И по - тъжното е, че искат всички други да вярват в тях.
Църквата умира, религията също и за това ви плаши всяка промяна - защото по някаква причина всяко ново откритие доказва колко абсурдна е книгата, без която не можете. Едно време Викингите са вярвали в Один, точно толкова настървено и сигурно - не сте специални. Къде е Один сега, а? Май Рагнарок го срещна. Май рагнарок ще срещне скоро и вашето божество, то с нищо не е по - различно. Приемането на обратните е още един пирон в ковчега на приятната ви илюзия. И ето тук се корени проблема с тях. Грях е синоним на Страх - даже и удобно се римуват. Всичко, което застрашава илюзията ви, трябва да бъде пречистено с огън, нали така? Па било то буквален или преносен.
Щом вие имате правото да проповядване из коментари, това право имам и аз. Ето я моята проповед:

Религията ви е остаряла идея без почти никакво приложение в настоящето. Можем да вземем доброто от нея, но винаги избираме лошото, защото дай ни на хората причина да мразим. И е по - лесно да мразим за доброто на бог, отколкото да си признаем, че мразим щот сме страхливи утрепаци, които не могат да приемат нещо различно, и не искат.
Тъжно е и е смешно, възрастни хора да дирят утеха в детски приказки. И още по - тъжно е, че някой друг плаща за техния страх.

Да да, знам, анатема и ще го ря в ада и съм твърде проста за да занимавате просветлените си мозъци с моя. - Дреме ми на репродуктивните органи за незначителното ви мнение спрямо личността ми, така че приемете една подигравателно-съжалителна усмивка от мен, когато решите да нареждате, щот едва ли ще си правя труда да ви отговарям.

Анонимен каза...

Реформистки ТЪПАК!

Анонимен каза...

Един цитат за анти-религиозните:

"[5:34] Но в синедриона стана един фарисеин, на име Гамалиил, законоучител, уважаван от цял народ, и заповяда да изведат апостолите за малко време;
[5:35] а тям каза: мъже израилтяни! помислете си добре, какво ще правите с тия човеци.
[5:36] Защото преди няколко време бе се явил Тевда, който говореше за себе си, че е нещо, и присъединиха се към него около четиристотин души: той бе убит, и всички, които го бяха последвали, се разпръснаха и изчезваха.
[5:37] След него, когато беше преброяването, яви се Иуда Галилеец и увлече след себе си доста народ; но и той загина, и всички, които го бяха последвали, се разпиляха.
[5:38] И сега казвам ви, оставете се от тия човеци и не ги закачайте; защото, ако тоя замисъл или това дело е от човеци, ще се разруши;
[5:39] ако ли пък е от Бога, вие не можете го разруши; пазете се да не би да излезете и богоборци."

(Деян.5:34-40)

Колкото до хомосексуалните, неколкократно е доказано, че това е вид психично разстройство и премахването му от списъка с психическите болести през 70-80-те години в САЩ, а после и в Европа е повече от парадоксално. И до ден днешен много специалисти са скептични към "нормалността" на хомосексуализма и се изказват негативно по отношение на "нормалността" на хомосексуалните разстройства. Много по-лошо е, че в последно време сякаш тази болест се разпространява. Имаше изследвания, които доказваха връзката между използването на редица химически вещества и безвъзвратното нарушаване на функциите на хормоналната система, а оттам и появата на редица функционални разстройства. Бе доказана също и връзката между употребата на завишени количества хормони при отглеждането на животни и потискането на мъжките полови хормони в хората, които се хранят с месото от хормонално третирани животни...
Абе луда работа! Зорлен до-разболяват хората, които и без това си имат много проблеми!

Въоръжен Пророк каза...

мазет авур йехудим гойом педеран кънев ата бен зона

Анонимен каза...

В цитираните от конституцията членове и алинеи никъде не се споменава за сексуална ориентация. Следователно, хомосексуализма освен неморален си е и противоконституционен.

Анонимен каза...

Гей-паради, шистов газ, златни концесии и т.н.са си резултат от НПО-тата, а поръчковите статии от "нормални" хетеросексуални типове нямат край! Щом си в 5-та колона, значи си предател, колкото и да си "нормален"

Unknown каза...

Май раданчо и ти си педал. Ама няма нужда да се криеш - кажи си го направо.

Unknown каза...

Да ти го вкарат отзад вече любов ли му викат. Не знаех. Явно съм поизостанал. :-D

Unknown каза...

Кой ти дреме на органите? Ама събуди го, ще се усмърди човека.

Unknown каза...

Тя и педофилията е любов и е нещо различно, ама ти нали обичаш различните неща- педофилия, некрофилия, содомия, садизъм, мазохизъм, нацизъм, комунизъм, фашизъм и какви ли не още.

Анонимен каза...

Много слабо заглавие...

Реакциите срещу фалшификацията на изборите доказват ли нуждата от фалшификация ?

Обществото е живо, когато реагира, Радане....

И още, един политик трябва много да внимава каква позиция заема по обществено наболели въпроси, и е нормално когато втвърди позицията си по тема разделяща хората, да получи много плюсове и минуси....

И последно, заглавието и анализите по-долу се обезмислят от личния нюанс, който вкарва Радан относно чичо си...Един вид умният човек разбира следната позиция на автора - каквато и да беше реакцията срещу гей парада, за мен нуждата от него е безспорна, защото имам личен пример в семейството. И всички цитирани членове и демократични ценности, които изтъква и вади наяве Радан след това губят тежест и са просто носене на вода от 100 кладенеца с цел да докаже нещо, което е вече неоспоримо за него.

След демокрацията идва анархията ! За това ли ни подготвяте, г-н Кънев ?!

Анонимен каза...

Благодаря ви истински българи! Да си отиват тези, които не обичат България!Аз не съм към политическа партия,а човек на изкуството! И гласувах за РБлок. Не говорете за "Атака" и "Расате". Всички видяхме долната ви анална перверзия в снимки- задник! И езика ви! Гнусен и жалък п...