четвъртък, 31 юли 2008 г.

За Краваров и реформистката алтернатива - 1 част

Когато се буди сутрин, Краваров надали знае в коя партия членува. Но със сигурност помни, че е кмет на община Банско.

След четири години като заместник-кмет (отговарящ за строителството и туризма) и два кметски мандата, той е живата история на курорта в годините на превръщането му от спокойно планинско градче в строителна площадка с размерите на Пазарджик.



За мащабите на корупцията в тази община можем само да гадаем.

Сигурното е едно – нито една от новите сгради не е построена въз основа на градоустройствено планиране, липсва общо решение за водоснабдяване, електроснабдяване и канализация. Няма пътна инфраструктура, няма мощности за отопление (в зимния курорт), няма и план за газификация. Строителството се извършва изцяло чрез използване на вратички и изключения в градоустройствените закони, чрез застрояване “извън населено място”.

Да – няма майтап.

Цялото New Bansko е издигнато по реда за строителство на хижи, заслони, планински мотели и други обекти извън границите на града. Курортът представлява едно гигантско изключение от общия правов ред, изникнало благодарение на преценката на общинската управа да приложи не нормите на закона, а неговите изключения. На какво се дължи тази отзивчивост и топлите връзки между инвеститорите и кмета всеки преценява сам...

New Bansko е само ярък пример, материален израз на начина, по който се упражнява публичната власт в България. Законите са за пред Европейския съюз. Изключенията са за вътрешна употреба. Решенията се вземат “по преценка”, след разговори на кафенце и на ушенце. Вратичките в закона дават възможност да се поддържа системата от привилегии, наследена от зрелия социализъм. Те поставят отделните граждани и фирми в неравностойно положение, незащитени от рекета на местни феодали и чиновници. Бизнес се прави с подкупи, “иначе не става”. Правосъдие се дири “с връзки” и ... отново с подкупи. Политическите решения се вземат в краткосрочен частен интерес, за сметка на перспективите за развитие и на околната среда. Съществува мълчаливо обществено съгласие, че това е моделът.


Краваров е само лицето на статуквото.

Следва в утрешния брой ...


10 коментара:

Радан Кънев каза...

Текстът е "вдъхновен" от две мнения на приятели:

http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=217933
и
http://ivoberov.blog.bg/viewpost.php?id=217291

С които не съм съвсем съгласен.

Радан Кънев каза...

Ето и коментара ми на поста на Templar:

Това им е лошото на комунягите - винаги докарват нещата "до кокала" и допускат логиката "каквото и да дойде все е по-добре".

И така са спокойни, че могат да продължат със защитата "всички са еднакви, няма алтернатива".

По тази именно причина няма да се съглася с теб - окончателната раздяла с ченгеджийското управление и червената мафия (съвсем не само в БСП и ДПС) ще стане не САМО чрез отстраняването на БСП и ДПС от власт, а чрез политическа промяна , промяна на начина на управление и на представите за управление.

Т'ва е истинско махане на комунистите. Всичко друго е задълбаване по спиралата.

albert venn dicey каза...

Ярко доказателство за безумието на ТСУ законите в сегашния им вид - да се отменят и да се въведат общи, недискреционни закони за стрителството, които да позволят свобода на строителството според пазарните принципи, не според достъпа до публичната власт и корупционното влияние.

Не е виновен тоя, който дава подкуп, за да строи - той просто се опитва да извлече ползи от собствеността си; виновна е държавата, която е приела ТСУ закони в сегашния им вид, които са рецепта за корупция и покана за рекет.

albert venn dicey каза...

Откъде ще дойде реформистката алтернатива?

Само днес Народното събрание прие три противоконституционни закона - национализира антиките, унищожи бизнеса на собствениците на повече от 4 аптеки и забрани строителството върху зелените площи в градовете.

Пита се имаше ли някой, който да гласува против и кой?

Любомир Попов каза...

Със сигурност голяма част от нещата стоят така както ги казваш, но...В началото на първия мандат на Краваров,може би първата му година като кмет, мой познат ме помоли за съдействие в случай на нужда, ако му изникне проблем в общината да се обадя и да използвам възможността си за влияние. Моят познат искаше да строи там и проучваше възможността за това на един харесан от него парцел. Тъй като имаше опит с други общини, очакваше, че ще се получи проблем. В уречения ден аз съм се въоръжил с всички телефонни номера на цялото ръководство и помощен персонал в общината и чакам да ми се обадят в случай на нужда да оказвам натиск.Минават 2-3 часа, никой не ми се обажда. Тогава реших да проверя какво става и сеобадих на моя познат. За моя огромна изненада, той звучеше твърде бодро и щастливо. Какво се било случило: отишли в отдела за регулация, казали какво ги интересува, хората се разтърчали, разпънали карти и чертежи, обяснили им какво може и какво не(напълно отговарящо на плановете на моя познат) и работата приключила за няма и 30 минути след като им дошъл реда да бъдат приети. Самият аз останах много изненадан. Нямам представа как е сега, но тогава беше така. Моят познат си построи каквото искаше, продаде си го и нито веднъж не се обади да каже, че има проблем и има нужда от моята помощ.
Има и нещо друго, което пропускаш: общините съгласно ЗУТ имат определени правомощия относно размера на сградите, за които дават разрешение. Огромните хотели и комплекси са извън тях.

Анонимен каза...

Ще илюстрирам позицията си, за да бъде съвсем ясна:

Онзи ден, когато слязох за работа, пред входната врата имаше глутница от 21 добре охранени високи кучета, някои от които дръгливи. Аз плахо ги прекрачих и се шмугнах в колата. Помислих си, че жена ми, която не шофира, трябва да стигне до спирката в това обкръжение.

Аз съм готов на всичко, за да махна тези кучета. Заради тях не мога да тичам сутрин, не мога да карам колело, нощем понякога не мога да спя.

Решенията:

1. Отрова - не ми се нрави, защото е мъчително за животните. Аз не съм садист, а просто човек, който иска да живее нормално.

2. Тояга с пирони - също не става по горните причини.

3. Огнестрелно оръжие - дори и да намеря и закупя незаконно такова:
а) ако почна да гърмя, ще ме чуят и арестуват за незаконно притежание.

б) ако намеря заглушител, ще трябва да се забъркам по-дълбоко в сивата икономика, а и наказанието е много по - тежко.

Така че казвам, че бих заменил тези огромни песове с по-дребни бездомни кученца.

Пак няма да е като в Европа. Пак няма да има цветя и деца по улицата, пак няма да може да се тича, но поне няма риск да бъдеш физически погълнат, защото малките кучета имат малки усти.

Ти ми казваш : Не, или Европа, или нищо!

Аз ти казвам: да има диви безстопанствени кучета е гадно, но ако ги има и нямаме сили да ги махнем, нека са дребните, а не големите кучета.

Радан Кънев каза...

Не, Templar:)

Не казвам "Или Европа или нищо".

Казвам, че аз не искам да си давам нервите, времето и силите за нещо, което не е Европа.

Нещо повече - няма нужда да го правя. То си става и без мен, и независимо от мен и няма нужда от моята помощ. Бързия влак нито можеш да го спреш, нито да го буташ да върви по-бързо.

Радан Кънев каза...

Албърт,

И трите закона са обикновена глупост и повтарят стари правни норми:

1) Антиките (археологическите ценности) са и винаги са били държавни. Няма как някой да ги национализира.

2) Законът до вчера не позволяваше "бизнес на собственици на повече от 4 аптеки", няма такива собственици, освен чрез скрито съучастие. Тъй че няма как да им разбият бизнеса - напротив - легализират им го с обхват до 4 аптеки:), останалите остават скрито съучастие.

3) Строителството върху зелени площи е отдавна забранено, а мораториумът от вчера е връх на популизма и простотията. Аз съм ЗА наличието на зелени територии, върху които не може да се строи, но това трябва да стане въз основа на закон и устройствен план (и а много места е станало вече и в София и в други градове).

За философията на ТСУ законите сме на едно мнение - това не е закон, а наръчник по корупция.

Радан Кънев каза...

@Любомир Попов:

Не знам, не споря. И не твърдя, че Краваров е лош човек. Той (заедно с целия ОС на Банско) е лош управник, който дава "лош закон" на гражданите.

Историята с извадката от плана и т.н. звучи добре, но явно се отнася за времето, когато се строеше в границите на населеното място Банско. От 4-5 години насам се строи единствено с ПУП за застрояване извън населено място, т.е. по нормата за изключението, а не по правилото изникна цялнов град.

За общините - именно те издават ПУП-а, макар и да не разрешават те строителството на мегахотелите. Естествено, в тези каши са набъркани, къде заедно, къде като врагове, много разбойници - земеделско министерство, общини, горска агенция, ДНСК... и най-забавното е, че законите, които уреждат дейността и компетенциите им, не са съгласувани помежду си.

Мамата си трака...

Анонимен каза...

а,а, за това си напълно прав. И аз няма да си мръдна пръста за някакви полу-градски и полу-европейски проекти. Но имак, всичко е по-добре от "На всеки километър"