петък, 1 август 2008 г.

За Краваров и реформистката алтернатива - 2 част

(Продължение от вчера)


Всъщност Краваров е десен, и винаги е бил. Избиран е с бюлетините на СДС (1999г.), СДС-ВМРО (2003г.) и ВМРО-ГЕРБ (2007г.). Независимо, че винаги се е спогаждал със съветниците от БСП, и независимо от публичната тайна за сериозните бизнес интереси на ДПС в Банско, Краваров е политически противник на тройната коалиция...

Днес опозицията започва национален протест и бойкот на управлението на страната, по инициатива на моята партия, Демократи за силна България:

Искаме в този ден да покажем, че има друга България, че сме от другата страна на пропастта между управляващите и Европейския съюз … трябва да се работи за нова европейска и реформаторска алтернатива на управление.


Повече от съгласен съм с тези думи на Иван Костов. В момента тройната коалиция се е окопала в последния траншей. Нито отрича провала си, нито неспособността си да управлява страната, нито факта, че корупцията е стигнала до всяко бюро в администрацията й. Остава й само едно – да размахва чучелото на Волен Сидеров и да вика “Ние сме насрани, но нямаме алтернатива”. Парадоксално, но това е силна позиция. Силна е ако опозицията не предлага алтернатива на модела на управление, а казва “Крайно време е да махнем тези престъпници, пък да става каквото ще!”.

Отговорността на опозицията е да предложи нови реформистки идеи за управление, чрез които да направи модела “Краваров” невъзможен. Да представи на гражданите алтернатива за власт на закона, а не власт на изключенията. Нужен е нов модел за упражняване на властта и реформиране на политическата система, който да изключва възможностите за “свободно договаряне” на ушенце между бизнеса и администрацията. Тази алтернатива обаче трябва да е облечена в конкретни мерки срещу интересите на олигархиите – ангажименти за промени в градоустройствените и екологични закони, обществен достъп до информация за харченето на бюджетните средства, политически контрол върху службите за сигурност, цялостна реформа на прокуратурата и МВР.

Ако опозиционните партии са неспособни да постигнат съгласие по реформистка алтернатива, промяната на управлението ще има ограничени и краткосрочни положителни резултати, но съхраняването на статуквото ще задълбочи политическата и социална криза.


9 коментара:

Анонимен каза...

Ограничението от 4 аптеки на търговец е алтернатива на ограничението от 1 аптека на търговец? Трудно ще ме убедиш в това.

А причината за изключенията, за които стана дума, е свръхрегулацията и суеверието, че животът ще спре и ще заеме формата, определена в закона (скорошен пример е спорът за минималния капитал).

albert venn dicey каза...

Нито една от реформите, предлагани от Радан, няма да има ефектът, който той се надява.

Те предполагат, че ако едни дейности де вършат на светло и под наблюдението на обществото (каквото и да означава това) ще има по-малко корупция и некадърност.

Това е вярно, но само в ограничена степен. Също толкова вярно е, че ще политизира още повече обществени отношения, в см. ще ги отдалечи от частния контрол и ще подхвърли в контрола на партии, обществени организации и пр.
Примерът с общественото обсъждане на устр. планове по ЗУТ е красноречив.

Ежедневно се вършат хиляди несправедливости от държавата, за които обществото е съвършено информирано и които то приветства или към които е безразлично.

Например: държавата упражнява геноцид над циганите и другите малообразовани и бедни граждани като определя абсурдно висока минимална работна заплата (всяка минимална работна заплата), а хората приветстват това като един вид социална политика за бедните???

За да се промени нещо реално, трябва промяна на мненията, а това с обществени обсъждания, партии, полунезависими сдружения не става.

Не като се политизират, публицизират или обобществят колкото се може повече въпроси, а като се приватизират, дадат в частен контрол възможно най-голям брой икономически и други избори - къде да строи, какво да строи, за колко пари да наеме работници, кой работници да наеме, какъв бизнес да започне, колко аптеки да има, какви ценности да притежава, без да се страхува, че могат да бъдат национализирани и пр. и пр.

Ангел Грънчаров каза...

Защо алтернативата е наречена "реформистка"? Защо не бъде наречена, да речем, дясна алтернатива, което е много по-съдържателно и изчистено откъм смисъл.

Какво изобщо означава "реформистка" алтернатива? Ще реформираме модела, чиято същност е корупцията, мафиотизацията, краденето? Няма ли тогава хората да си кажат: техният "реформизъм" се свежда до това, че просто искат те да се разположат на държавната трапеза?

Интересно ми е защо авторът е употребил тази иначе добре звучаща дума "реформистки"? Не може ли без прилагателни?

Ще се радвам да ми се отговори на въпросите, понеже, чини ми се, са важни...

Радан Кънев каза...

Eх, аз заминавам за морето.

Може би ще имам време да ви отговоря, а може би - не.

Поздрави и до скоро

Радан

Търновец каза...

Такива като Краваров из България бол ... И ние имаме един такъв дето се казва Рашев в Търново. 1999 СДС, 2003 СДС, 2007 независим, издигнат от инициативен комитет с членове като Гранитски и Н. Овчаров ...

Анонимен каза...

Nov model na upravlenie moje da se postigne samo ako se nameriat i novi hora s novo proevropeisko mislene. No kadeti takiva hora. Vsichko shto e chitavo epo chujbina. Tyka esamo chalga i'' taka mi edobre//.

Belomore каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Интересно е, че г-н Кънев винаги заминава на море когато го попитам нещо? :-) Поне, бидейки млад надежден политик, да се опитваше да крие раздразнението си от моите въпроси и изказвания: все пак и аз съм "електорат" :-)

Ангел Грънчаров каза...

Здравейте, предлагам ви да подкрепите по избран от вас начин идеята, която представям ето в този текст: Инициатива: да напишем заедно книгата “Една чисто българска, весела и занимателна политология за простаци”.

Предварително ви благодаря!