четвъртък, 21 август 2008 г.

Oще за Кавказката равносметка

Нещата придобиват някакви контури:

1. Грузия явно ще бъде член на НАТО. (Със или без отцепническите територии. Прочее, те надали й трябват, но е трудно да се справи с вътрешния натиск на около 200 000 бежанци от етническите чистки в Абхазия... )

2. НАТО е единно за сефте от Косовската криза. За България това е повече от важно...


3. Русия тотално изчерпа ресурса, който Германската енергийна зависимост и Френската военна "независимост" и даваха последните 10-ина години. Оста Париж-Берлин днес се превръща от средство за руски шантаж в агент на мощен натиск с/у руското имперско бълнуване.

4. Санитарният кордон се превърна в телена мрежа.

И ... един дребен детайл:

5. Българският външен министър, о.з. съветник на държавния глава (с извинение), срамежливо спомена в личния си блог, че е загубил доверие в матушката:

Русия загуби доверието, че може да бъде честен брокер (???) в решаването на замразените конфликти. Тя не само стана страна в Южна Осетия, но и показа, че разбира и се доверява единствено на силата, с която демонстративно злоупотреби. Абсолютно неприемливо по всякакви стандарти е оправданието, че се използва военна сила за защита на руски граждани.


Ужас, другари...

Матушката вече не е "честен брокер". Само това да беше, българската равносметка щеше да е добра...

Какво хвана руският цар и самодържец в мътните кавказки води?


Ами ... златната рибка Кокойти:


Да му е честита. Да си я чува със здраве. Само да не му се наложи и Кокойти да сваля с чеченски наемници, че тези кавказки главатари са малко досадни съюзници...


13 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

А бре, байно, ти не е зле де попрочиташ и световна преса. Кой ти каза че, Грузия щяла да стане член на НАТО? Анжгела Меркел заяви, че Грузия "един ден със сигурност ще стане член на НАТО". А кога ще е този ден? Я, байно, се разходи из днешните френски и немски вестници в нета пък прочети нещичко по въпроса.

P.S. И вземи изпълни барем едно обещание към ДСБ - Средец, че следите остават - нали знаеш?

Анонимен каза...

Анонимен,

Толкова могат десебарчетата. Остави ги да се грижат за 200 000 бежанци на Грузия. Дъ съ разплачиш просту!

Belomore каза...

Таваришши, пропуснали сте да попитате, защо в ДСБ "Средец" бият афроамериканците?!
Аз мисля, че подобен подход е просто недопустим - как така ще пише тоз' Кънев за Грузия, че и за батюшка - цар, пардон - президент, пардон - премиер, а пък в клуба на ДСБ "Средец" никой не е помел пред входа?!
Ама, моля ви се, другари, вземете немедленно мерки!

Комитата каза...

Беломоре, защо провокираш? Там бият хиндубългарите а не афроамериканците ;-)

Анонимен каза...

Belomore,

Отлично скачаш на амбразурата. Като от руски филм за войната си.

Логично е човек да пита след като аджеба г-нът Кънев се пъне, мисли и ражда "гениални" мисли в областта на световната политика, което си е негово право, що не вземе да си припомни обещанията, с които е засипал ДСБ - Средец, което пък всеки има право да узнае.

Няма нищо лошо в препоръките да четеш европейска преса, а не само рубриките на "Дневник", както и е хубаво да заемаш един пост не само, за да галиш суетата си (ах, тази суета).

Господине Белогьол,

Амбразурата е Ваша отново.

dzver каза...

всички безуспешни ментални напъни са с автор "анонимен".

Анонимен каза...

Както споделих в коментара си на предходния анализ относно раносметката за кризата - отговорът за членството на Грузия в НАТО е твърде преждевременен

Анонимен каза...

Много са ми смешни напъните анонимен - неанонимен.
Значи появява се някой си, който се кръстил "Дзвер" и казва "Ама ти си анонимен, драги! Може би "Дзвер" смята, че той е хич биля неанонимен след като е намерил оригинален прякор? Въх, въх!
Освен това не е никак ясно защо човек трябва да си прави труда и да се регистрира, за да бъде обявен за неанонимен. Явно обаче, че когато свършат аргументите, единственото средство е "Ама ти си анонимен бе, гадняр такъв!". Добре, ще се подписвам някак си.

Ваш Митьо

Радан Кънев каза...

Драги Митьо,

Аз наистина не обичам да отговарям на анонимни коментатори, особено когато от висотата на анонимността си правят лични забележки за суетата и т.н. и т.н.

Прочее, благодаря ти за загрижеността за организацията на ДСБ-Средец, както и за напомняннето, че съм в дълг към нея (или по-точно към хората, които са изразили определено доверие...).

За следите знам, scripta manent... И затова толкова обичам интернет - ако не си пълно перде, та да изтриеш всичко :)

Аз френска преса чета (и в днешната преса не видях нищо, което оборва тезите ми), но предпочитам да цитирам материали на български.

Unknown каза...

Еще пару слов о государе-императоре:

http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/08/1968.html Чехословакия август 1968

Моят брат Ян (Карел Гот пее за Ян Палах)

А нашите братушки на брокера нищо ново не са научили, но и нищо старо не са забравили. Как да не се сети човек за старите вицове "съветското джудже - най-високото джудже на света" или "съветският слон - първи приятел на българския слон":

Back In The USSR! или илюзиите на лявото

2008
Русия въвежда засилен миротворчески контингент в САЩ
..

Руската война - най-мироопазващата война!

Руската дипломация - най-голям учител, приятел и брат на българската дипломация!

Граждане, чего вы? Сударь император благоволил соизволить....

Анонимен каза...

оздравления! Най-после един коментар, с който съм напълно и безрезервно съгласна! Колкото до напъните чистата позиция на Радан да се прехвърля върху някакви партийни фронтове и клубчета ще кажа само, че ме развеселяват. Моралните и човешки ценности, като свободата например са вечни, а партийните/котерийни/ заблуди доста преходни, надявам се.

Анонимен каза...

Да си добавя и п-то, демек, оздравления да се чете поздравления!