четвъртък, 28 май 2009 г.

Предизборна програма в 3 думи

От доста време чета и работя по програмата на Синята коалиция. Досега не бях отделял толкова време на предизборни документи.

Оказва се, че поне по 7 теми коалицията предлага уникални за българския политически "пазар" решения, изключително смели, радикални и не-популистки. Няма обаче кой да чете.

Затова от днес ще представям по един съвсем кратък текст, придружен с цитат от програмата и обяснение в три думи.

А който иска после нека каже, че "всички програми са еднакви". Не, не са. Еднакви са програмите на еднаквите партии :)


Първа част - без популизъм за заетостта.

11 коментара:

Спас Колев каза...

Аз четох и писах. Критика, щото съм маанаджия. :)

Но ще публикувам след 5 юли. В момента полза от това няма. Надявам се по времето след изборите някой да започва да работи по следващата програма и мрънкането ми да му свърши работа. :)

Анонимен каза...

Мен пък ме притесняват доста неща като слушам позициите на хората от любимата синя коалиция:

1. Притеснява ме това, че и БСП, и Сините искат поне половината депутати да са избрани мажоритарно.

2. Притеснява ме, че и Атака и Сините са срещу правото на хора с двойно гражданство да гласуват за президент и народно събрание и че са против допускането на чужденци да работят в средните ешелони на нацоналната администрация

3. Притеснява ме също, че сините, Атака, ДПС и БСП (подозрителен консенсус, а) са против разширяването на зоните Натура 2000.

4. Притеснява ме също, че сините, заедно с ГЕРБ и Атака са против хомосексуалните бракове (ДПС и БСП по-либерални партии ли са), след като западноевропейската десница в ЕС е за това.

5. Притеснява ме също, че сините, заедно с кой ли не в България е против разрешаването на ГМХ.

6. Притеснява ме също, че сините имат същото мнение за членството на турция в ЕС като Атака. А другите партии са за – това също ме притеснява – от гледна точка на позицията на сините разбира се.

7. Притеснява ме, че сините са против развитието на ядрената енергетика – единствената смислена и доказала се алтернатива на глобалното затопляне. Явно в България може да си зелен и десен едновременно... Как ли кореспондира това с отказа на сините зоните в Натура 2000 да се разширят допълнително? Нека авторите на синята програма да ми обяснят, моля!

След толкова много притеснения, много се надявам да сте разбрали дали въобще ще гласувам....

Радан Кънев каза...

@ Aнонимен - 2/3 от нещата, които пишеш, ги няма в програмата на Синята коалиция. Някои са тъкмо противоположни на позициите в програмата...

Belomore каза...

Съгласен съм, че няма кой да чете, но това не е нито неочаквано, нито ненормално. Малцина ще прочетат програмите. Не е и реалистично да се очаква, че би могло да са много. Партиите трябва сами да извлекат най-важното от програмите си и да го представят наистина в 3 думи на избирателите си.

Колкото и цинично да звучи, това е пазар, макар и на идеи, така че маркетингът е от значение - и рекламните лица са важни, и рекламните послания. Ако някой не може да представи сам на избирателите хубавото и различното в програмата си, нека чака избирателите да я прочетат...

Добре е, че Радан е осъзнал това, защото повечете политици в България не са (не става дума само за СК*).

* ц, не е Келвин Клайн :)

Анонимен каза...

Програмата на Синята коалиция е един впечатляващ документ, добре обхващащ болните проблеми на страната. Предполагам, че при силен изборен резултат написаното в този документ ще се реализира. Надеждата ми идва от факта, че през 1997-ма година същите тези хора дойдоха на власт и извадиха страната от блатото.

Анонимен каза...

Радане, казваш че нещата, които критикувам в програмата на синята коалиция ги няма в писания от теб текст, така ли? Нека ти дам два аргумента за обратното:
1. Аз и още 12 души си направихме труда да съберем, прочетем, обработим изказванията на лидерите на синятата коалиция, кандидатите за депутати и въобще публичните лица на ДСБ и СДС. После направихме това и с изказванията на всички останали политици от всички останали партии. И после ги сравнихме. Искам да ти кажа, че това е труд който продължи повече от 4 месеца и тече също в момента.
2. Точно тези резултати залегнаха в сайта glasovoditel.eu, където и ти можеш да влезеш и да провериш политическата си ориентация. А като направиш това можеш да сравниш резултатите с онова, което казва любимата ти синя коалиция и всички останали политически изроди в държавата.
Така че моля те не ми казвай дали ги има или не нещата във вашата програма - кампанията ви вече тече, до изборите има не повече от 1 седмица, а вие все още работите по програмата на синяьта коалиция - чеа това е смешно, Радане!

Анонимен каза...

четете glasovoditel.eu и вижте каяк странно съвпадат позициите на несъвместими иначе политически сили....пък тогава решете дали да гласувате въобще!

Stefan P. Petrov каза...

Имам едно предложение - дошло е време разделно, ако имате нещо да казвате - в което много се съмнявам - казвайте го от собствено име, не от позицията "анонимен", иначе мирише на платена поръчка... ама то си е такава де!

Анонимен каза...

Стефане, казвам се Георги Никодимов Младенов (за разлика от теб аз казвам и презимето и фамилията си), и не съм искал да оставам анонимен. Излишно е да те убеждавам дали това е "платена" поръчка - явно теб те интересува не дали някоий е решил да да чете какво обещават партиите и кандидатетие, а дали е сътгласен с всички глупости които обещава любимата ти партия или коалиция. Аз дадох аргументи - дай и ти твоите... Защото, ако не го направиш, започваш да приличаш на обикновен балкански тъпанар.

Анонимен каза...

Отново прочетох внимателно въпросната програма и съм съгласен с Радан, че нещата там доста се разминават със седемте "притеснения" на Анонимен. Не знам как точно са взети позициите на партиите в гласоводителя, но програмата я виждам черно на бяло, така че...
От друга страна, темите, които той засяга са само от сферите на екологията и обществото. Те, разбира се, са много важни, но има още и политика, и икономика...
От друга страна, да кажеш, че понеже има някои съвпадения по някои въпроси, между някои партии, то всички са маскари и "За Бога, братя, не гласувайте!" е несериозно. Негласуването решение ли е? Колкото и изтъркано да звучи, мисля, че трябва все пак да изберем най-малкото зло (СК+ГЕРБ), за да не се налага да търпим най-голямото зло (БСП+ДПС)!
Поздрави!
Ж. Илиев

mkprod каза...

TOVA SI E STARATA POPULISTKA STRATEGIA DA SE VNUSHI CHE: " I EDNITE I DRUGITE - VSE MARGAZI"! KOIATO OBACHE OBSLUJVA OPREDELENI INTERESI!

"NEGLASUVANETO" E SAMO V POLZA NA STROINO, V REDIZA GLASUVASHTITE PARTII KAKVITO SA BSP I DPS! NIMA MOJE DA SE POVTORI SUSHTIA SRAM OTPREDI DA OSTAVIM BSP I KOALIZIA DA SPECHELI I UPRAVLIAVA SUS 20% OT OKOLO 30% GLASUVALITE IZOBSHTO?!!
NADIAVAM SE GLASUVANETO DA STANE PO ZAKON ZADULJITELNO KAKTO E V MNOGO STRANI, DOKATO GRAJDANSKOTO SUZNANIE I BLAGOPOLUCHIE NE SA NA NUJNATA VISOTA!
DORI V AMERIKA RAZBRAHA TOVA I GLASUVAHA MASSOVO I NAI-VECHE MLADITE!