събота, 30 май 2009 г.

Програмата в 3 думи: Гордиевият възел на корупцията

Този текст ще бъде наистина много кратък.

Вече десет години практически всички наблюдатели и експерти знаят, че пробив в борбата с корупцията и организираната престъпност няма да има без радикална реформа в прокуратурата и извеждане на прокурорите извън системата на "съдебната власт".

Решението на задачата е ясно и от години известно.

Същевременно, последните две управления системно и упорито действат в обратна посока, като увеличават правата на прокурорите и относителната им тежест в съдебната система. С увеличената си квота във Висшия съдебен съвет прокурорите имат разширена възможност- да влияят върху избора и професионалното развитие на съдиите...

Странно или не, но на избори '09 само две формации - Синята коалиция и "Зелените" - са включили в програмата си реформа на прокуратурата...

Ние предлагаме:
- Избор на Главния прокурор от НС с мнозинство 2/3;
- Съкращаване на мандата на Главния прокурор;
- Съкращаване на мандата на ВСС и избор с мнозинство 2/3 от състава му и още - стр.7-9 от програмата на Синята коалиция.


8 коментара:

Unknown каза...

Благодаря ти, че правиш това.

Nakom каза...

Добре де Радане, има ли вариант да заложите изпълнението по точки със срокове?.И ако не изпълните една точка в срок, обществото да има право да ви търси предварително заложено наказние?.Защото всичките тия обещания са си думи, останалото - някак си винаги се размива.
Гарантирам че ако заложите срокове по точки, и съответните наказание за неизпълнението им, лично аз - дъртата комунюга (според всичките ти приятели) ще гласувам за вас.

Анонимен каза...

Nakom, принципно си прав, но темата за предизборните обещания и следизборните реалности е толкова дълга и с толкова много условности... Мисля, че за момента важното е друго - че има опит от страна на СК, за предлагане на нещо конкретно и нещо коренно различно от философията на досега управлявалите. А за контрола от страна на обществото - донякъде си е виновно самото то. Ако говорим конкретно за съдебната система, това, което заявява СК, е свързано с промяна на конституцията. Последното е толкова значимо и радикално (конституцията е "свещена крава" и сакън - да не я пипаме, въпреки, че за всички е ясно - тя не работи добре!), че, бъди сигурен, много хора ще го запомнят и после ще питат какво се е направило или не по въпроса.

Радан Кънев каза...

@ Nakom: По тази тема знаеш, че предложението ти е особено нереалистично. Пълна (а тя трябва да е пълна) реформа на правозащитната система, в т.ч. преминаване на прокуратурата в агенция на изпълнителната власт, изисква Велико народно събрание, т.е. веднъж съгласие на 2/3 от депутатите в ОНС, избор на ВНС и съгласие на 2/3 от депутатите там.

Иначе идеята за срокове и точки е отлична, но СК в най-добрия случай ще е партньор в коалиция с партия, с която имаме значителни разминавания в програмите. Т.е. ние ще можем да приложим програмата си само частично.

Ангел Йорданов каза...

"Смях в залата"
Материал под това заглавие можете да прочетете в
http://angelyordanov.blogspot.com/

e2718 каза...

Радане,
Поздрави за коректността в
споменаването на други партии,
които имат сходни идеи по темата.

Nakom каза...

Добре Радане.Убеди ме.Така и така не съм смятал да гласувам, сега ще гласувам.И на двата избора - за синята коалиция.Обещавам.
Запомни добре, теб ще държа отговорен за всичките и провали в управлението ако се добере до такова.За мен е без съмнение дори и кои министерства евентуално ще са ваши ако прогнозите от сега са устойчиви, и ти гарантирам че живот и здраве - няма да забравя всичко което си писал.И не само теб, аз ви давам гласът си, и ако се дъните както преди няма 10 години, това което ще ви залее от собствените ви блогове, никак ама никак няма да ви хареса.Паралелно ще водя и моя, познаваш ми характера и ти обещавам че ще бъда обективен, няма да пропускам това което смятам за правилно, но за всичко което смятам за неправилно ще ви давя като малко кученце в мръсна локва.Поне словесно ;-)

Радан Кънев каза...

:)

Правиш ме щастлив. Нямам нищо против да ме държиш отговорен - това искам. Да ме държат отговорен свестни хора, че гласуват за реформаторите!

Аз не знам кои министерства ще има Синята коалиция, дори не съм сигурен дали ще има, защото програмата на ГЕРБ е доста различна. Но аз самият е рева до Бога, ако някой наш представител във властта се дъни или ако пренебрегнем основните си послания - например реформа в прокуратурата или околната среда.