вторник, 19 май 2009 г.

75 години по-късно...

Преди три четвърти век, на 19 май 1934г., военен преврат отстранява демократично избраното правителство на България, ръководено от Никола Мушанов.


И така ... 55 години без избори.

И още 20 години практически без свободни и демократични избори.

Като се върнах три четвърти век назад и се за сефте се замислих, че в България от '34 до днес само две правителства са избрани с демократична мотивация - гласувахме за демократично управление, а не за комунисти, царе, падишаси.

Тези две правителства - на Филип Димитров


и на Иван Костов


проведоха реални демократични реформи: премахнаха смъртното наказание, гласуваха конвенцията за правата на малцинствата, приеха законодателство за опазване на околната среда, извършиха интеграцията на България в Европа.


Днес тези две правителства са най-оплютите, най-очернените. Очернена и оплюта е самата демокрация - била виновна за "хала ни".

ГЛУПОСТИ! 75 години, от тях - 5 демократично управление. И точно тези пет години са виновни? Почти повЕрвах...

Напротив - ВРЕМЕ Е ЗА ДЕМОКРАЦИЯ и модернизация на обществото, а не за моторни резачки, баретки ала Че, национализация и носталгия по царското семейство.


На снимката - знамената на демократичните партии, свалени от власт през 1934, отново се веят заедно...

10 коментара:

И.Е. Станков каза...

Радане, не може избирателно да приемаш едни правителства за демократично избрани, а други не, само според това дали ти харесват или не. Не ставай съдник на демократичния избор, опасно е.

Последните две правитлества, колкото и кофти да са, си бяха съвсем демократично избрани от народа. Мнозинството гласува за тях. Това е реалността на демокрацията.

Радан Кънев каза...

Иво, аз добре си меря приказките, макар да ми се искаше да напиша това, което ти ми вменяваш

Ясно казвам - два кабинета са избрани с демократична МОТИВАЦИЯ на избирателите и съответно - само два са опитали демократични реформи.

Хитлер също избран по демократична процедура, но с антидемократична мотивация и програма. Без да сравнявам чичо Симо с Хитлер, мотивацията да бъде избран беше дълбоко реакционна и антидемократична. И съответно неговият кабинет не предприе нито една реформа, която да прави България по-свободна или по-демократична държава.

Бруталните примери - "скриването" на досиетата и мракобесния закона за изповеданията, промените в закона за съдебната власт. Мога да дам още десетки примери и с миналото, и особено с настоящото правителство

САНДО каза...

Напълно съм съгласен с Радан. Не само изборите трябва да са демократични, но и избраниците трябва да са носители на демократичното начало. А на повечето правителства (с изключение на двете, цитирани от Радан) началото им е доста червенко.

Не знам, може пък аз да не съм разбрал нещо, но можете ли да ми кажете кога и по каква логика бившите номенклатурчици са се превърнали в демократи? Или в християни? Или във фенове на Бийтълс?

И.Е. Станков каза...

Виждам какво имаш предвид и макар да е вярно до някаква степен, в крайна сметка е неправилно.
Не може да се вменява демократична или антидемократична мотивация на милиони хора. Демократи има сред избирателите на всяка партия.

Огромен брой от хората избрали ОДС и Костов, след това избраха НДСВ и т.н. Че бяха подведени и наивни не значи че не мислят демократично.

Аналогиите с националсоциалистите и 1933, 1939 и т.н., както почти винаги, са неподходящи и ненужни.

Арогантно е да се каже: "Само тези, които гласуват за нас са истински демократи."

А тези които гласуват за желания ви коалиционен партньор?

Nicodile каза...

Последните две правителства наистина са демократично избрани. Но са избрани по таксиджийския принцип "тая демокрация ни е*а майката, не мое'м си платим лизинга". В България демокрацията още не е ценност. Дори най-големите галфони и реднеци в Америка, Англия, Франция не поставят свободният избор под въпрос.

И.Е.Станков - нека се избере ляво правителство със свободни и честни избори. Но това правителство да си свърши работата и да не се окопава във властта. Защото цялата атака срещу опозицията от последните 4 месеца е един опит за преврат с модерни средства. Властта трябва да се избира от хората, да дава отчет на хората, да се сваля от хората. Когато тоя механизъм не работи, за демокрация не можем да говорим. Когато някой си властник каже "който не му харесва да си ходи" за демокрация не можем да говорим. Защото тоя който трябва да си ходи е той. Всеки министър, депутат, президент трябва да живее със съзнанието, че е назначен и че може да бъде уволнен. Така виждам аз нещата. Когато дойдат социалистите които ще отчитат всеки лев, всяко действие пред избирателя, ще ги приветствам (не че ще гласувам за тях)

Търновец каза...

Nicodile, не съм съгласен за таксиджийския принцип ... По абсолютно същата причина, поради която сега негодувам за безобразията на Батковците, на Герговците, на Недим Генджов-ците и т.н., през 2001 аз лично не исках да пусна своя глас и за СДС. Сега ще подкрепя Синята коалиция, но само заради хора като Радан, Темплар и още някои младоци ... НЕ и заради Костов и Надежда, които виждаме на снимките в този пост - за мен те са (няма значение дали повече или по-малко) свързани с абсолютно същите порочните модели и практики, за които е крайно време да се извади голямата метла ако искаме да ни има и да кажем, че сме нормална държава.

Анонимен каза...

Търновец, Радан не е кандидат, а темплар е на 17-та позиция в листата :) Та, за кого казваш че ще гласуваш? :Р

Търновец каза...

Знам ... а Надето е първа в листата за евродепутати, както и Костов предполагам за парламента(може би му трябват още 4 годинки спокойствие и имунитет на човека). Пак ще се гласува с отвращение явно, но дано 17-тите да станат 1-ви някой ден...

Belomore каза...

Хм, мотивацията на избирателите е доста субективен, неясен и, въобще, съмнителен критерии за каквото и да е.
Предвид това дискусията ви според мен върви в грешна, бих казал, изначално задънена посока.

На няколко пъти тръгвах да пиша нещо по същество - за "таксиджийския принцип", за усещането за "посветеност" в демокрацията, за двойния стандарт и т.н., и както тръгвах, на няколко пъти спирам и трия, защото е безсмислено - стари хора сме, няма да се убедим изведнъж в нищо, тъй като тълкуването идва от вътрешните убеждения, а тук всичко опира до субективно тълкуване на обективни обстоятелства.

Затова единствено ще споделя изненадата си, че ДСБ и СДС са управлявали през 1934-та :)))

Nakom каза...

Как бе Радане, премери мотивацията на избратителите?.Ако отвращението от кабинетите на Луканов и Виденов се наричат "демократична мотивация", то най-демократичната мотивация трябва да е избирането на Сакса, защото и тогава хората бяха отвратени от предищното правителство.И само там се повтори наличието на лица от предният кабинет във властта.Това на т.нар "десница" не си спомням да се е случвало, поне в скоро време.Явно че вашите правителства се избират само след кризи, крахове и стагнации на икономиката, мораториуми на външен дълг и прочие.Дано да не се наложи пак да ни управляват при такива обстоятелства.
От както започна да не излизаш от Дарик, пишеш такива плоски и общи неща, не мога да те позная.Преди пишеше по-добре.И не си само ти, всичките които преди нареждахте ББ и БСП, сега сте си сменили стила.