понеделник, 28 септември 2009 г.

На западния фронт - нещо ново.

Поне там...

Не помня българската публична среда да е била толкова бедна на новини, нито българското правителство - толкова бедно на идеи. Точно десет дена нищо не ме е жегнало да го коментирам, ако изключим редовните изцепки на БДШНИМ-МБПБЧ и сутрешните "морални наблюдения" на професор Вучков. Но гледам да не се бъркам - там си е работа за специалисти.

Изборите в Германия обаче си струва да се коментират поне по две причини:

1) За първи път от 11 години ще има дясна ("жълто-черна") коалиция - и то избрана в разгара на кризата, която уж загробила капитализЪма и

2) Утвърждава се тенденцията не резултатите на двата мастодонта (то SPD на тези избори не е никакъв мастодонт), a на т.нар. "малки партии" да определят кой ще управлява най-голямата страна в Европа.

И тъй, големият победител на 27 септември съвсем не се казва Ангела Меркел, за чиято "сияйна вечер" пише Драго Иванов в "Дневник".

Казва се Гуидо Вестервеле, лидер на Свободните демократи и бъдещ вице-канцлер и външен министър на Германия.

(Все по-често лидерът на либералите ще сочи пътя пред немската политика)

Партията му получи най-високия си резултат в историята и компенсира доста слабото представяне на християн-демократите на Меркел и сериозния ръст на зелените и крайната левица (Общи резултати - тук).

И една закачка: Днес в Германия никой не коментира, че страната ще бъде управлявана от коалиционно правителство, ръководено от една жена и един гей. Коментират двама държавници със собствени качества, амбиции и размах.
Хомофобските коментари остават под интернет изданията на Балканите и в пост-съветското пространство...
.

5 коментара:

Unknown каза...

Радане, всичко много хубаво, само дето Вестервале е с определено неолиберална насоченост.

И това не предвещава нищо добро... :)

Радан Кънев каза...

Това не е съвсем точно. FDP не оспорва социалната пазарна икономика по Ерхард, а е за значителни пазарни реформи в дълбоко не-пазарната ФРГ. Пък и са наясно, че и половината от това, което искат, няма да бъде постигнато - затова искат много :)

Спас Колев каза...

@Господин И: Нищо "нео-" няма в насочеността му, ако се абстрахираш от американските евфемизми. Класическият либерализъм всъщност е по-отдалечен от социализма, отколкото християндемокрацията, да кажем.

И.Е. Станков каза...

Да, победителят е Гидо Вестервеле. Въпреки доста безличния профил на ФДП те постигнаха такъв феноменален резултат и до голяма степен заради тактическо гласуване на много традиционни ХДС избиратели, които бяха против повторение на голамата коалиция, а и не им се гласуваше за големите партии.

Като цяло резултатът не е съвсем цветущ и говори за това, че и немците вече се чудят как да изберат най малкото зло:

1. Ниска (за немските стандарти) избирателна активност.
2. Най-добрите резултати за всички времена и за трите малки до сега опозиционни партии.
3. Феноменален успех на "Левите" и трайното им устанояване като легитимна сила вече и в западните провинции. Още повече като се има предвид масираната медиина война срещу тях и фактът, че в много отношения са изцяло протестна партия.
4. Два процента за Пиратската партия или почти милион избиратели.
5. 1,7% невалидни бюлетини или около 800 хил. гласа. Това не е от неграмостност.

Все пак смятам, че е по-добре да има профилирано управление като следващото, със профилирана опозиция. Голамата коалиция не е много демократичен вариант.

Nicodile каза...

Много добре се случва с Германия. Винаги съм подозирал, че Меркел може да се справя дори по-добре ако е в идеологически по-чиста коалиция. Да видим.

А социално-пазарния модел сякаш никой не го поставя под сериозен въпрос.