понеделник, 7 септември 2009 г.

Можело, значи - част II

За много неща не ми се пише днес.

Затова просто ще пусна една добра новина:

Столичният общински съвет (СОС) гласува промени в Наредба за организация на движението на територията на СО, с които се въвежда значително облекчаване на режима на т.нар. "преференциално паркиране в Синя зона", т.е. възможностите за паркиране на жителите на центъра:

1) Ако преди беше разрешено да се паркира само в рамките на една пряка (!) пред дома, сега е разрешено по цялата дължина на улицата по адреса, както и по цялата дължина на най-близката пресечка. За повечето жители на центъра, това е около 15 пъти по-добре .

2) Допуска се издаване на винетен стикер и на лизингополучатели, а не само на собственици на леки коли.

Не е всичко, което искахме, но е много. Няма и година след началото на кампанията срещу наредбата, ДСБ-Средец и гражданите от "Зелена зона София" постигнаха основната си цел - реално право на паркиране по постоянен адрес.


Всичко това се случи по трудния, но работещ демократичен механизъм - убеждаване на нашите общински съветници в правотата на кампанията, поставяне на въпроса в СОС и пред медиите, подготовка на проект за изменение, работни групи и т.н.

След успеха на администрацията на район "Средец" и лично на кмета Маргарита Гутева да подкара ремонта на къщата на Яблански, това е нов пример, че с упоритост и убеденост работата става.

_____________
Нарочните благодарности са за общинските съветници Петър Москов и Вили Лилков, които в различни моменти бяха "острието" на кампанията и за заместник-кмета по транспорта (днес вече министър) Александър Цветков, който разбра проблема и помогна за решението му.
.

3 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за постигнатото.
Бих искал да Ви (всъщност те) предизвикам да докажем, че наситин натиска постига нещо с още един проблем. За да не съм многословен - през последните 5 години водя буквално война с всички възможни институции в София за решаване на проблема с надземните кабели в града. Писъл съм официални писма на всички възможни институции, които през годините са имали макар и малко отношение към проблема - резултате е виден през прозореца. Лонг стори шорт - последното официлано писмо, което получих е от Комисия за регулиране на съобщенията, в което се казва- да по закон проблема е наш, ние сме институцията, която изготвя актове и наказания за незаконно прокараните кабели (100% от надземните кабели в градовете, без значение кой ги е прокарал), но по закон не е наш проблем кой ще ги премахне. До момента сме написали 150 акта в София, но не е наш проблем дали виновните или въобще някой премахва кабелите - това е проблем на местната администрация. От предишно писмо до местната администрация (кмета, инспектората и главния архитект на София)се оказа, че проблема е в задълженията на райнните кметове.
Има 2 официални отговора за последните 4 месеца от райнни кметове - кмета на район Люлин - проблема не е наш, не ни занимавайте и кмета на район Средец - аз не знам на наша територия да има надземни кабели (??!!!?!?!??!? $№@@§*€%%$), моля пишете ни къде са и ще ги премахнем.
Ако приемаш проблема за такъв, нека се опитаме да направим нещо.
Ники

Павел Лазаров каза...

Поздравления и благодарности, Радане!

ki4erini каза...

"Всичко това се случи по трудния, но работещ демократичен механизъм". Малко се борите г-н Кънев! Защо въобще трябва да се борите за нещо, което сте загубили доброволно, па макар и с неясната цел да оправяте движението и паркирането? Какво стана с премахването на служебните абонаменти? Еле пък с ония смехотворни 10%? Разбрахте ли за какво се дават тези 70 лв.? За винетката ли? За друго ли? И защо тези 70 лв. са годишно? Кой, как ги изчисли и почему са точно 70? Разширихте с г-жа Гутева синята зона до баня Мадара, ама гледам там посред бял ден има места за паркиране, колкото пред блок в Люлин. Нека се потупаме по гърдите! Може пък да ни олекне!