четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Откъде идват парите за пенсии?

Философията на пенсионната система е общо взето ясна:

При липса на сериозен натрупан резерв в пенсионните фондове (отделна тема - защо няма резерв), средствата за пенсии се набират чрез осигурителните вноски на днес работещите/осигуряващите се лица. Пенсионната система се крепи на връзката между размера на осигурителния доход и пенсията.
Но:
Парите за пенсии и за здравеопазване не достигат и начин да се попълни липсата им е, да се вдигнат акцизите на цигарите и алкохола...

Предложението на финансовия министър е доста несъстоятелно. То обвързва размера на пенсията с консумацията на цигари и алкохол и съответно - акцизите върху тези стоки.


Разбираемо и споделено е желанието за намаляване на осигурителните вноски, но то не бива да става с цената на разкъсване на връзката между постъпления в НОИ и размер на пенсиите... Именно това беше и подходът на Масларова - намаляване на вноските чрез поемане на част от тях от държавния бюджет. (Това не доведе до увеличена събираемост и излизане "на светло" на повече осигурени лица)

Очевидно пенсионната реформа трябва ПЪРВО да реши въпроса с участието на по-голям дял от населението в осигурителните системи.
.

7 коментара:

albert venn dicey каза...

Пенсионната система е една голяма схема на Понци, дофинансирана с данъци.

Спас Колев каза...

То връзка не е имало, за да бъде разкъсвана. НОИ винаги се е финансирало частично с данъци, различни от осигуровките.

А и няма значение дали данъкът е върху труда на сега работещите (осигуровка) или върху потреблението (акциз). И в двата случая приходът и разходът са независими един от друг, откъдето идва нестабилността на схемата.

plamenj каза...

Че пенсионната система, не само в България е сбъркана, е ясно. Но за никого не е тайна, че бюджетът се пълни с данъци, нали така? При това положение е напълно състоятелно, да се предположи, че ще има увеличение на пенсиите само тогава, когато пригохите в бюджета са стабилни.

Unknown каза...

Do Plamen,

Ne znaia dali go osaznavate, no edna darjava s ikonomika, koiato ne proizvejda pochti nishto i e na kolene, ne moje da ima palna kasa.
Ikonomicheskite zakoni poveliavat stimulirane na proizvdstvot, a ne stimulirane danacite (akcizat e vid danak za info, samo).
Ta taka - dokato firmiite na majorchetata vnasiat plodove i zelenchuci ot chujbina i vi gi prodavat sas 100 i poveche% nadcenka niama da ima selsko stopanstvo.
Za proizvodstvo - da ne govorim. Che tam primerite shte vi zariat.

Pomente che niama razvita darjava s neraboteshta ikonomika. I vmesto drugarite ot GERB da razchitat samo na akcizite za da napalniat bjudjeta, neka da pomisliat kak da se reshi varposa s lipsat na proizvodstvo i ootricatelen targovski balans.
Taka che ne se ikzavaite nepodgotveni i ne slushaite (gledaite samo teUevizia i radio) a se iinformiraite malko poveche.

dido каза...

проблем е и демографския срив и безпътието на младите хора и мафиочалгаполит ценностна система

plamenj каза...

@ christo,

Уви, не си уцелил. Говориш на икономист, какъвто ти не си.

praslava peicheva каза...

vsichko tova koeto izbroihte kakto i redica dr problemi sa prisyshti za bg...kazvam go, no tova e gorchivata istina