петък, 30 октомври 2009 г.

За кварталната клюкарка и достъпа до лични данни

Майка ми е споменавала една история за махалата около "Цар Асен" и "Денкоглу" отпреди петдесетина години. Кварталната клюкарка леля Х. била толкова упорита в упражняването на занятието си, че чак си подлагала възглавничка на перваза на прозореца докато слухти и зяпа. Божем да не й се натъртят лактите, че ще й се наложи да се поразмърда и току-виж нещо изпуснала - кой кого изпраща, кой с кого се задържа "на ъгъла", кой излиза от кръчмата и кой окъснява за вечеря. Такива са си те - кварталните клюкарки - и до днес...

Та представете си сега леля Х. да дойде и да ви поиска, да кажем, да ви преглежда пощата. За да ви предпази от злостроници, които биха ви изпратили писмо-бомба... Или примерно да ви се цани за секретарка - да вдига телефона, да получава факсовете, да систематизира информацията и да ви подрежда срещите за деня... Или - защо пък не - да ви гледа детето и да рови самичка в къщата ви цял ден, докато сте на работа. Все някой трябва да пази детето, нали???

Нещо такова се случва в момента.

През изминалите години, и особено седмици, разбрахме следното:

1. "Секретната" информация, събирана от службите, не се намира само в техните архиви. Има я навсякъде другаде, в т.ч. в интернет.

2. Секретната "информация" се състои от квартални клюки под формата на "справки", подготвени с цел разчистване на лични сметки.

3. "Секретната информация" не било опасно да изтича, 'щото ... нямала връзка с националните интереси(!)

Ами няма, я.


Защото - вж. т.2 - тя е по характера си лична, предвидена за лична облага на едни и изнудване на други ... личности.

Между българските ДС-секретчици и леля Х. има само една разлика:

леля Х. го прави от любопитство и проклетия. Секретчиците го правят за пари и власт. Нашите пари и власт върху нас, да уточним.

Сега искат достъп до личните ни разговори и трафик в интернет?

Тия ли бе???

Първо - реформи в сектора, ясни правила за контрол, чистка на всички свързани с ДС и с групировките на прехода.

После можем да си поговорим.

Защото - да. Някой трябва да пази детето.
.

5 коментара:

Unknown каза...

Те и сега имат достъп до личните ни разговори и трафика в интернет, само, че след съдебно разрешение (както е в САЩ, както е в западна европа, както е в цивилизованият свят). Безконтролен достъп до тези данни никой не би трябвало да има заради голямата опастност от злоупотрби. Иначе, че в ДАНС и МВР са кавартални мафиоти които работят за всеки друг само не за държавата и обществото е ясно. Мисля, че е време синята коалиция да поствя тези въпроси по-остро на политически ниво.

Анонимен каза...

След приемането (и отмяната) на придобилата печална известност Наредба 40 и опитите (не твърде успешни) за изменение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) в предишния парламент, МВР прави нов опит за достъп до трафичните данни на телеком операторите чрез технически интерфейс – с нов проект на Закон за изменение и допълнение на ЗЕС.

За отбеляване е, че в този случай МВР предварително публикува текста на проекта на сайта си, на адрес press.mvr.bg/News/news091029_05.htm. Предстои и обществено обсъждане на предложенията. Ако синята коалиция не застане и сега твърдо срещу подобен законопроект, с всички възможни средсва, просто си отива. Кой каквото има да казва по проекта, да го казва сега.

Анонимен каза...

Ако синята коалиция не застане и сега твърдо срещу подобен законопроект, с всички възможни средсва, просто си отива.

Radane, prez 1990g Ivan Kostov imashe cialata vlast. Negovata nai-goliama greshka e che ne uspia da unishtoji agenturnite izdanki i DS excreti. Pesho Stoianov mu pomogna malko v tova kakto i nekoi drugi drugari.

Mnogo sam pesimistichno nastroen i razocharovan nai-veche ot tova koeto se sluchva. No i ot tova za koeto pishah po-gore.

Zashto Ivan Kostov ne gi smacka togava - imashe medii, pari, vlast vsichko.

I tuk e vechnia vapros za roliata na demokratichnite sili po vreme na t.nar. prehod; Koi i zashto sazdade demokratichnite sili, ako ne za demokratizirane na darjavata koeto ne stana napalno...???

Ako imash otgovor na tezi neshta i iaskash da gi spodelish, davai...

Апостол Апостолов каза...

Преди години и Греъм Грийн, и Съмърсет Моъм, които били сътрудници на английските служби, открито признаха, че са изпращали н същите тези служби информация, която взимали от пресата. И плучавали парици за тези "донесения".

Може би затова нашенските ченгета така мразят Интернет- май и те черпят цялата си "секретна" информация от Мрежата, а след това я пробутват на началниците си (най- вече на премиера и президента) като нещо, до което са се докопали с много труд и рискове.

Анонимен каза...

http://www.tube8.com/share/cock-shaking/191947/