петък, 1 октомври 2010 г.

"Танкът е тясно място"

... с този "бисер" е останал в историята един легендарен анонимен полковник. Сигурно е същият, който е казал "Тичайте от мен до другото дърво" или "Да копаете от тази ограда до обяд".

На мен обаче за танка ми е любимо.


Толкова изстрадана житейска мъдрост в три думи...

Да си премиер е уморително. Здравната реформа е трудна.

Taзи информация я имахме и от по-рано. Благодарности, все пак. Ще си спестя коментар за трогателното мрънкане на Башбакан-а ни, но си струва да се прочете текста на Коцето и коментарите под него.

За умората от управлението знаем особено много от НВ чичо Симо 2, който работеше "от сутрин до вечер", и то за първи път в живота си.

За здравната реформа подозирахме донякъде от факта, че нито един здравен министър не е изкарал 4 годишен мандат. Или другояче казано - нито един премиер не е рискувал да съхрани здравния си министър за пълен мандат (поради риска да му се наложи да прекрати предсрочно собствения си, под дружния натиск на лекари, медии и най-вече - на пациентите).

Списъкът със здравните министри е дълъг, с ясна тенденция да се удължава бързо. Общото за последните шестима, управлявали МЗ през последните девет години и кусур, е че те не са правили здравна реформа.
Те останаха свидетели на деградацията на здравеопазването, наблюдатели на процесите на изтичане на лекари и сестри зад граница за сметка на охранване на директори и членове на бордове; влошаване на медицинските грижи, за сметка на набъбване на броя на хоспитализациите в геометрична прогресия; задлъжняване на болниците, за сметка на увеличаване на печалбите на доставчиците.

Накратко - повече пари за здравеопазване, по-ниско качество и достъп. И едни все по-богати хора около системата.

Свидетели ли казах че са били министрите? Дано са били само това ...

Та общото между тях е, че познанията им за реформата са теоретични. Те не са влизали в танка, и по това съдим, че сигурно е доста "тясно място". Ама с годините, през които никой не влиза, танкът заприлича на това:


Време е някой да влезе в танка. Да се поизмори...
.

3 коментара:

Комитата каза...

Сашо Диков и Борисов вместо Дейвид Фрост и Ричърд Никсън.

Историята се повтаря като фарс.

Belomore каза...

А накрая като ФРАС! :)

Добре казано!
Също требува да се отбележи, че танкистите и артелчиците на танковото поделение явно не могат да ремонтират танкове.
Надо механик.

Димо каза...

Най-добре е танковете да дойдат. Или поне think-танковете.