вторник, 2 ноември 2010 г.

"Мене ме нема в целата схема" или ... може би най-добрата реформа?

.

Мене ме нема във целата схема,
пара ми требва за злоупотреба.
Оставам тебе във втората цедка,
пара-ра-лей-ра, виде ли новата система?

Текстовете на "Ъпсурт" са винаги силни, трудно може българската обществена действителност да се предаде по-кратко, точно и ясно.

Горното е обаче направо гениално, защото предшества с няколко години "новата система". Пардон, "може би най-добрата пенсионна реформа в Европа". Нека погледнем какво всъщност се предлага:

1. На първо място, нищо. Това е същата система, не е реформирана. Предприети са мерки единствено за запушване на неудържимите пробойни.

2. Пробойните са запушени по най-дърварския и груб начин - чрез увеличаване на вноските и на трудовия стаж. Няма мерки за премахване на привилегиите, няма преодоляване на несправедливостта. Тежестта остава върху малцина.

Но горните две неща ги знаем, те са ясни и очевидни. Нека обаче видим какво ни обещава премиерът, когато показва "тези две черти" на оня лист хартия, който явно представлява "реформата":

Дефицитът ще изчезне през 2015г., през 2017г. ще се увеличи коефициентът за изчисление на пенсията (т.е. ще се увеличи значително размерът на пенсиите!), през 2025г. пенсията от НОИ (първи стълб) ще достигне 65% от осигурителния доход.

На пръв поглед, това са глупости. С една дума. Ако увеличението на вноската с 1.8% водеше до балансиране на бюджета на НОИ, той щеше да е балансиран през 2007 и 2008г. А далеч не беше... За годините до 2015г., стажът ще се е увеличил само с 1 година (3х4 месеца), което ще има съвсем минимален ефект върху приходите на НОИ и няма как да доведе до изчезване на дефицита. Същото се отнася и до броя лица с право на пенсия... Meждувременно лицата с право на ранно пенсиониране няма да са станали по-малко, нито вноските за тях ще са станали повече, т.е. дефицитът ще продължава да се трупа.
Увеличението на коефициента за изчисление на пенсиите през 2017г. рязко ще увеличи дефицита на фонд "Пенсии", а няма да доведе до излишък, който "тая червената черта" ни показва. Само въз основа на тези сметки, би трябвало да очакваме задълбочаващ се дефицит и нищо ново под слънцето.

Възможно ли е обаче дефицитът да бъде действително намален или дори преодолян?

Отговорът е Да, но на каква цена? Или казано по-ясно - какво ни гласи управляващата "тристранка"?

Възможно е действително дефицитът да бъде силно намален за периода 2015-2035г., при следните условия:

- Постоянно, системно увеличаване на осигурителните вноски;
- Постоянно, системно увеличаване на минималните прагове по професии;
- Постоянно системно надуване на минималния осигурителен доход за самонаетите лица;
- Поддържане на много ниски пенсии, т.е. постоянно намаляване на покупателната способност на пенсионерите;
- Системно обезсърчаване на осигурените лица, които виждат взаимовръзката "високи вноски-ниски пенсии" и все по-активно бягство от системата.

А след това ...

... се надяваме дотогава всичко да се оправи. След 2035 година отново започва да се формира дефицит ... От 2035 година да му мислят следващото правителството...

След това, приятели, ние се предполага да се пенсионираме. Да - всички в блогрола ми, 90% от тези, които четете този текст, всички ние, които ще сме изнесли огромното увеличение на осигурителната тежест, за да се закърпи "тая черевената черта". Тая черта обаче ще тръгне бързо надолу - точно тогава, когато ние ще се пенсионираме.
Ние ще сме платили масрафа, но ние, приятели сме baby-boom поколение. И тъй като вноската за лично натрупване ще се е вдигнала само с 2%, а шансове за доброволни вноски очевидно няма да ни останат след цялото изтръскване на чувала, ще получим изненадващо ниски пенсии.

Нека сме наясно - аз не съм против "солидарната" пенсионна система. Наясно съм, че първият стълб няма да отпадне от нашия модел. Но демографската картина, стопанската ни история и положението на пазара на труда налагат отделянето на средства по лични партиди, защото "солидарната" пенсия след 20-30 години ще е много по-мизерна дори от днешната.

Ние, родените през 60-те, 70-те и 80-те години - Коцето, Магда, Ралица, Илия, Христо, Иван, Веселин, Явор ... имаме днес следната перспектива:

- Плащаме пенсиите на родителите си, чиито пенсионни фондове са изпукани от добрия бай Тошо, и това Е солидарност и никой от нас не възразява;
- Плащаме задълженията на такива като Ковачки към НАП и това си е жива кражба;
- Плащаме пенсиите на нашите връстници, които не се осигуряват;
- Плащаме пенсиите на нашите каки и батковци, които се пенсионират на по 45 години и получават 20 заплати накуп по повода;
- Плащаме пенсиите на нашите връстници, които възнамеряват да се пенсионират на по 48 и да получат по 20 заплати накуп.

Последните три не са солидарност. Те са си жив комунизъм ...

И благодарение на живите кражби и на живия комунизъм, за нас солидарност няма да има. Нас ни нема, в целата схема.

И ли ни има ...

Във втората цедка ...
.

9 коментара:

Unknown каза...

Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=660516

Георги Антонов каза...

А да знаеш дали в изчисленията им за доходите от увеличаваните вноски се включва и спадналата събираемост, която ще расте пропорционално на повишаването на вноските? Един самоосигуряващ се може да издаяни само до някакъв предел, оттам нататък да му вдигат вноската на колкото си искат.

Vesela каза...

"...ще получим изненадващо ниски пенсии". Малко корекция - изобщо няма да е изненадващо. Напротив, ще получим съвсем очаквано нищожни пенсии. Ако ги доживеем.

dzver каза...

Диктатура на пролетариата. Наумили са си, че им се полагат едни пари, без да бачкат и това неминуемо ще доведе до катаклизми.

Анонимен каза...

edna malka info-ia.

Ako chovek si spestiava vnoskite koito dava vseki mesec za pensii v edna otdelna smetka, shte poluchi mnogo poveche pari za pensia ot sumata koito shte mu izplatiat kato pensii. Kakav e izvodat?
Shte ostavai na Bai Boko i na drugarEte Goce i Putin da vi obiasniat.

Анонимен каза...

"...Държавата се готви да разпродава терени в половината защитени зони. За това алармира вчера Коалиция "За да остане природа в България" при първото обсъждане на новия закон за горите в парламентарната комисия по земеделие. Проектът бе одобрен с гласовете на ГЕРБ, "Синята коалиция" и "Атака"." в. "Сега".

Интересно ми е каква е вашата и на ДСБ позиция по темата със застрояване на земи придобити чрез замяна.

Василева

Иван Христов каза...

Ало, защо не вдигате народа, ами само плачете по форумите. Какво чакате, да цъфнат налъмите? Аз ще съм първият доброволец на фронта срещу тази нафия, която ни управлява от 2001 год.

Иван Христов каза...

МАФИЯ

Любомир Попов каза...

Г-н Кънев, днес сутринта Ви попитах в ефира на К2 - ще гласуват ли депутатите от СК против ЗДБРБ и другите "изумителни" предложения на ГЕРБ свързани с него, както и Изборнияр кодекс или отново, ще заемат "мъжката позиция "възържал се"? Така и не получих отговор. До кога СК ще гласува "въздържал се"?