вторник, 6 ноември 2012 г.

Защо (и къде) се кандидатирам за народен представител


До момента три пъти съм отказвал номинации на приятели от ДСБ да бъда кандидат за изборна длъжност. Причините бяха различни, част от тях изложих в този дневник преди почти четири години. 
Те вече не са валидни, особено предвид позицията, която днес заемам. Не е валидна и най-съществената причина, която тогава премълчах: Напълно неспособен съм да участвам в политическа дейност, която включва изразяване на симпатии и намерения за партньорство с т.нар. "политическа партия" ГЕРБ. Просто няма как да гласувам за кабинет начело с Бойко Борисов... 

Този път приемам номинацията, по няколко прости причини:

1. Имам политическа амбиция и не се правя на ощипана мома. Заместник-председател на партия без амбиции да участва в парламентарната политика е нещо като автомобилен състезател без шофьорска книжка. 

2. Винаги съм поддържал позицията, че ДСБ има сили да се пребори самостоятелно за участие в Парламента. След напускането на СК от СДС съм твърдял, че това не е трагедия, а събитие с добри и лоши страни. С кандидатурата си показвам, че това не са празни приказки, а убеждение, в което ще вложа времето и силите си. 

3. От юли 2009г. съм опозиция на ГЕРБ, като гражданин на България. Нито за миг не съм се съмнявал, че тяхното управление е лошо за страната ни (и това винаги е било публичната ми позиция). Днес ДСБ е ясна опозиция на ГЕРБ и действа за консолидиране на цялата дясна опозиция. Това отговаря напълно на убежденията ми. Готов съм да се боря за доверието на тези граждани, които са дясна опозиция на ГЕРБ, защото мисля като тях. 

4. Имам самочувствието, че политическият опит, който натрупах през последните години и публичният ми образ ще бъдат от полза на ДСБ преди изборите и особено в следващото Народно събрание. Имам енергията да помогна да бъдем сериозно представени в Парламента и последователността да не изменим на принципите си в бъдещо управление. 

Уставът на ДСБ и политическата ми позиция позволяват да бъда определен за водач на листа от Националното ръководство на партията. Моето решение обаче не е такова. То е да приема номинациите от 25 МИР-София и от 3 МИР-Варна, да се явя на регионалните събрания в районите и да се състезавам за доверието на съпартийците си. Аз съм заместник-председател по предложение на лидера на партията, а не по решение на нейните членове. За да получа доверието на избирателите, първо трябва да докажа, че съм заслужил доверието на членовете на ДСБ. По този начин ще мога и сам да преценя дали работата ми до момента е била полезна (всеки се ласкае да мисли така за себе си, но дали и другите го мислят?) и дали ще бъда полезен в бъдеще. 
Ще заема мястото в листите, което събранията определят, и няма да се възползвам в никакъв случай от възможността да бъда "спуснат" с решение на ръководството на друго място или на друга позиция. Позицията ми зависи единствено от вота на делегатите на събранията.  

На изслушванията на кандидатите и на самите събрания ще кажа повече за мотивацията си за участие и за избора на точно тези райони, които съвсем не са най-лесните нито във вътрешнопартийното състезание, нито на изборите догодина.

20 коментара:

Анонимен каза...

успех !

Анонимен каза...

От сърце ви желая успех. Сигурна съм ,сте наясно какви пари ще хвърли Марешки.,но дано вече им е дошъл ъкълът на варналии.

Анонимен каза...

Успех на Вас и ДСБ!

Unknown каза...

Успех! Най-вече в опозицията срещу ГЕРБ! Никак не е лошо това, че най-после ще има истинска опозиция на ББ.

Иван Христов каза...

Г-н Кънев, искрено Ви желая успех, но не е лошо да опитате да се преборите за гласовете на тези българи, които са "навън". Какво имам в предвид, по времето на тройната коалиция, имаше открита изборна секция в Барселона, но след като ГЕРБ спечелиха изборите, тази секция беше закрита и за президентските избори не успяхме да гласуваме. Очаквам и за тези избори да бъде затворена секцията, защото мислещите българи знаят за кого да гласуват. Такива секции бяха затворени и в много други страни.

Ангел Грънчаров каза...

Аз също желая успех на г-н Кънев и го подкрепям, но с едно условие: да не си и помисля било във, било извън Парламента да се "прехвърля" към друга, по-перспективна с оглед участието във властта партия - както сториха някои други видни млади членове на ДСБ. Ако има силата да устои на такива съблазни, той ще има и моята подкрепа.

Върл противник съм на политическо-партийната миграция, т.е. на кариеризма, тласкан от безнравствени подбуди. Иска ми се да вярвам, че ще устои. Политика, която не се вдъхновява от идеални, от ценностни подбуди, не може да има моята подкрепа. Това също и важи и за отделните политици: не доловя ли в говоренето и в действането на един политик вдъхновеност от такива идеални, бих казал духовни и ценностни подбуди, в такъв политик почвам да подозирам въжеиграча, спекуланта, тариката; този е моят критерий, на който съм залагал години наред и, общо взето, не съм съжалявал.

Имам чувството, че Р.Кънев се води в политическата си активност от някакви твърди ценностни и мирогледни основания, което ми дава правото да му се доверявам. За да установя тия неща съм му правил в предишни години доста тестове или проверки, които той общо взето е издържал успешно.

България има нужда от този род политици, към които принадлежи Р.Кънев. Ако имат душевната сила да издържат и на съблазните, свързани с пари, власт и слава, те могат много да постигнат за страната. Иначе ще ги последва съдбата на ония, които си продадоха душите - и заслужиха всеобщо презрение.

За които вече никой и не си спомня. В политиката неслучайно остават само ония, които са се вдъхновявали от най-светли и възвишени идеални, мирогледни и духовни подбуди. Ще ми се да има такива политици и у нас, време е за това. Преситихме се от безобразията на ония, другите...

Бабината трапеза каза...

Радане, пожелавам ти успех! Не защото съм фен на една или друга партия. Всъщност нямам право да съм фен на никоя партия. Следя позициите, които заемаш и личното ми мнение е, че българският Парламент има огромна нужда от хора като теб.
Драго Заков

Бабината трапеза каза...

Радане, пожелавам ти успех! Не защото съм фен на една или друга партия. Всъщност нямам право да съм фен на никоя партия. Следя позициите, които заемаш и личното ми мнение е, че българският Парламент има огромна нужда от хора като теб.
Драго Заков

Анонимен каза...

Пожелавам Ви успех г-н Кънев! От Вас участието, а от нас подкрепата! Вярвам, че ДСБ има и кадрови и електорален потенциал, за да се чува гласът на истинските демократи в следващия Парламент!

Анонимен каза...

Пожелавам Ви успех и се надявам да не последвате другите,които се присламчиха нъм Куневица,или други гам обещаващи власт и пари,защото това е предателство.А веднъж предадеш ли ,може пак да го направиш.А предателите никой не обича.

Анонимен каза...

Добре ще бъде не само за избирателите от 25-ти МИР - София или 3-ти МИР - Варна.
Добре ще бъде за всички нас, ако Ви изберат!

Желая Ви успех!
Вие го заслужавате, а съм сигурна, че ще го изработите!

Анонимен каза...

От сърце те подкрепям и ти желая
успех СВЕТЛО, БЪЛГАРСКО МОМЧЕ.
Бих си пожелал да чуя истинни,
вдъхновяващи и страхотно убеждаващи
доводи в подкрепа на политическата ти кауза и вярвам, че ще съумееш да ги изложиш пред хората, така умно и
вдъхновено, че да им я вдъхнеш и да я раздухаш мощно силата, която тлее
И в тях.
Умната и твърда сила на България:
ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ!


ВЛАДИМИР МАРИНОВ ПЕТКОВ-ТРАШОВ

Анонимен каза...

От Лазо:

Успех Богро!

Анонимен каза...

Участвах в създаването на СДС през 1990г в нашия град. Затова смятам, че имам право на това мнение.Мисля, че ДСБ просто предадоха и продадоха синята идея. Мъчно ми е,че сега сините се гледат през отворена врата, но не пристъпват напред. Тръгнахте след Костов, който реши да бъде по-друг лидер. И какво? В края на краищата хората, изповядващи синята идея, се разделиха като същински ганьовци. У-у-у! и долу! започнаха да се чуват все повече. И резултатът е ясен.И от СДС /Зеленогорски/ и от ДСБ /Прошков и ..../ излязоха хора емблематични и отидоха при Кунева. Ето това говори много ясно какви "лидери" имаме.Е, аз съм вече на доста години и имам богат опит, но все си мисля, че ДСБ и СДС отдавна трябваше да седнат и да се разберат. "Бащината дружина" вече е доста намаляла, не мислите ли?

Анонимен каза...

Ако успеете да направите Костов почетен председател на партията без да го включвате в листите си ще увеличите сериозно гласувалите за вас ДСБ.

Ангел Грънчаров каза...

Яяяя, къде ги стискал някои чепикът: Костов да не е в листите!!! Та то Костов ако не е в листите някой изобщо ще гласува ли за ДСБ? И ще я има ли изобщо ДСБ ако го няма Костов в нея? Нека да помисли тоя "загрижен доброжелател" и да говори тогава, че сега е направо смешен. Разбира се, знаем кой подшушва такива мисли на подобни "доброжелатели", не сме чак толкова наивни да не знаем кому са изгодни тия мисли. Без Костов българската политика ще стане пълна клоака, същински нужник, дето разни янета и боковци се замерят с фекалии направо без целофан, замерят и медийните вентилатори, какво ли друго не правят с пустите му екскременти, ядат ги, мажат се за благоухание с тях и пр., това е положението, драги ми дами и господа, тази е истината, за жалост...

Анонимен каза...

Ангеле и тука ли се изсра?!!!

Unknown каза...

Мисля, че е настъпила последнтата възможност да се създаде една истински дясна партия. Знам, че няма достъчно време до следващите парламентарни избори, но защо беше това бързане да се издигнат кандидатите от ДСБ за парламента?
Не трябваше ли да се създаде една единна дясна листа с отдстранените от СДС лидери и то без Иван Костов. Знам, че той е личност, която сама би събрала доста гласове, но ако той остане малко по-назад в новото обединение, то би спечелило много повече поддържници, а от там и по-голямо влиание в новия парламент.

Unknown каза...

Мисля, че е настъпила последнтата възможност да се създаде една истински дясна партия. Знам, че няма достъчно време до следващите парламентарни избори, но защо беше това бързане да се издигнат кандидатите от ДСБ за парламента?
Не трябваше ли да се създаде една единна дясна листа с отдстранените от СДС лидери и то без Иван Костов. Знам, че той е личност, която сама би събрала доста гласове, но ако той остане малко по-назад в новото обединение, то би спечелило много повече поддържници, а от там и по-голямо влиание в новия парламент.

Анонимен каза...

Прошков нарани много хора.Гласувахме му доверие аз и моето семейство. Мислете и Вие дали знаете какво значи предателство и как го преживяваме .