вторник, 4 декември 2012 г.

АЕЦ референдум: Какво тежи на везните?


Веднага казвам това, което всички знаете: Не съм експерт по темата, няма и да стана. На 37 е късно за ядрена енергетика, професионален футбол и още няколко професии, уви. 

На референдума, обаче, ще гласуват предимно хора като мен - които не разбират техническите детайли и не могат да вникнат в експертния спор, колкото и да им се иска. Съществуват обаче прости и  разбираеми аргументи да се гласува с "НЕ", и именно тях искам да споделя. Аргументи, които противопоставят фалшивата медийна реалност на "безалтернативната нова АЕЦ" (леле колко ми напомня на безалтернативната ГЕРБ) на ... здравия разум и отговорността. 

1) Икономическата полза от нов АЕЦ е бошлаф от късния соц. (когато с 6 действащи блока се радвахме на режим на тока, а "АЕЦ по АЕЦ = парафин с конец" беше популярен виц). Нито една развита и богата държава не разчита на експорта на електричество за благосъстоянието си.
Експортът на електричество няма никакво отношение към заетостта, образованието, социалния баланс - т.е. никакъв принос за подобряване на качеството на живота ни. Единствените ползи са за тънка прослойка от привилегировани фирми (често наричани просто "енергийна мафия"), близки до Русия и БКП.

2) Изграждането на нова мегацентрала ще заличи всички жертви и усилия на 2-3 поколения българи, вследствие на които беше изплатен огромният дълг на късния Живков режим. Нашето  поколение (което вече плати огромнио сметки и има още много да плаща, най-вече по демографски причини) и следващите няколко поколения ще бъдат натоварени с нови огромни сметки.
Няма никакво основание да  вярваме, че токът от нова АЕЦ ще е евтин - напротив, токът ще е много скъп, и още по-скъп за вътрешния пазар, за да компенсира ниските износни цени. Никакви ползи за семействата и промишлеността, следователно. Единствените ползи ще бъдат за .... тънка прослойка от привилегировани фирми, които ще извършват строителство и поддръжка....
Парите, които могат да бъдат инвестирани в здравето и образованието на 2-3 поколения и в модернизацията на стопанството и администрацията, ще потънат в централата.

3) Отпадъците! Всяка европейска държава е длъжна сама да съхранява ядрените си отпадъци. Няма държава, която да трупа отпадъци за поколенията, с единствената цел да изнася електричество - нито една. И това не е случайно - рискът от съхранение на отпадъците е изключително дългосрочен и на практика неизследван практически (какво са 50 години опит при хиляди години срок на съхранение?!). Разноските са огромни днес, а какви биха били утре или след 50 години? Какви биха били рисковете и разходите на внуците ни?
Има още нещо - специфично българско - сигурни ли сме, че искаме за ядрени отпадъци да отговарят хора с етиката и отговорността на ... познатата ни  .... тънка прослойка от привилегировани фирми... 

Ако забелязвате, в този кратък текст не засягам трите основни теми - екологичния и сеизмичен риск и остарялата технология; националната сигурност и енергийната зависимост; безогледната корупция до момента. За тях можете на прочетете на сайта на Инициативния комитет.  Говоря само за икономика и отговорност пред следващите поколения, за връзка между мегаломанския проект и качеството на живота на нашето и следващите поколения.

Всъщност, изборът на 27 януари е изключително прост и лесен:

На едната везна е икономическият просперитет, качеството на живот и сигурността на поколения българи.

На другата везна са единствено интересите на енергийната мафия.


 Само не разбирам защо при тези алтернативи, моята позиция да бъде "въздържал се". Моята позиция е "НЕ" на енергийната мафия.
.

.

13 коментара:

Анонимен каза...

Единственото ми съображение да се въздържа, или по точно да не гласувам въобще е, че не искам с моя глас да придавам легитимност на едно пошло предизборно мероприятие на БСП/БКП.

Симеон-интереси каза...

Адмирации,г-н Кънев!Само такива мнения са нужни на хората за да разберат,че трябва да кажат НЕ на нова атомна централа.Мафията трябва да бъде обуздана!

Анонимен каза...

Съгласен съм с г-н Кънев, но няма да гласувам, защото 23 години си играят с моя глас както им е угодно.

Анонимен каза...

И аз съм за бойкот на това активно мероприятие, наречено референдум. Или предлагам следната стратегия: следене на активността в деня на референдума и гласуване в последния час, но само ако активността се окаже висока.

Радан Кънев каза...

Разбирам желанието за бойкот. Естествено е човек да не иска да се "омърси" в делата на енергийната мафия - именно тя предизвика референдума.
Имайте обаче предвид, че бойкотът ще доведе до неестествено висок процент гласове "ЗА". Тълкуването на мафията ще бъде, че това е реалното съотношение в обществото, т.е. голямо мнозинство от българите искат АЕЦ Белене.

Това ще легитимира както позициите на енергийната мафия, така и мераците на тези и следващи управляващи да крадат още и да загробват икономиката.

Радан Кънев каза...

Затова и единственият вот, който реално ще накърни интересите на енергийната мафия, е с "НЕ".
Висок, дай Боже - преобладаващ отрицателен вот, дори и при невалиден референдум, ще сложи край на заблудата, че българското общество е единно зад измамата и ще охлади мераците на "енергетиците".

Анонимен каза...

Категорично подкрепям всички аргументи на г-н Кънев. Мисля, обаче, че тактиката на г-н Анонимен от 05.12.2012, 12:39 е най-продуктивна. Ако има опасност много хора да гласуват, тогава трябва да кажа моето "НЕ".

Анонимен каза...

Разбрах, че са сабрани 700 000 подписа "ЗА". Това е значителен потенциал! Разбирам желанието ви да им се покаже на "загрижените за България "енергетици", хората не са толкова глупави,но имам сериозни опасения за правилността на предлаганата от Вас тактика. Резултатите при една висока активност ще могат да бъдат интерпретирани и в двете посоки. При много голяма неактивност СЪЩО. Т.е. Ако се приеме, че всички негласували и са ПРОТИВ резултатът може да е не в полза на мафията а точно обратно. "Само една жалка част от 3те(4те) милиона избиратели се хвана на въдицата на ..." При невалиден резултат не е въпроса какво ще е съотношението , а как ще се интерпретира ОТ МЕДИИТЕ!
И нещо далеч по важно. До сега е ясно че от 1,5 млд похарчени за АЕЦ поне 200 или 300 млн са отишли в тези фирми като ПЕЧАЛБА!!! Те имаг огромен интерес (и потенциал)да продължи това. Мислите ли, че дори да има една победа със 100 - 200 хиляди, няма да се намерят доводи , че "значителна, макар и по-малка част са по-осъзнати... " и т.н. ? Срещу ОГРОМНИЯ интерес и ПАРИ трябва да се противопостави един неориентиран (невеж) и неактивен избирател. Каква тактика да се избере е важно не само за сега, но и за в близко бъдеще, защото от такива интереси няма да се откажат лесно. Нито фирмите, нито вързаните с тях партии, нито заслепените от партийна преданност зомбита подписали "да". Мисля, че за момента гласуването на този референдум може да го лигитимира, та дори и да прехвърли отговорността за огромният утрешен дълг и ограбването върху "н.в. избирателя".

Анонимен каза...

Извинявам се, за множеството правописни грешки в горният пост допуснати поради бързане, неподходяща оптика :( и ... Все пак предполагам, че пропагандирането на позицията "няма да гласувам, защото така гласувам против!" е по-добра.

Анонимен каза...

Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете. Важно не как голосуют, а кто считает голоса.

Йо̀сиф Висарио̀нович Ста̀лин

Комитата каза...

Да вземете анонимните да се порегистрирате? Малко уважение към автора?

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" каза...

"3) Отпадъците! Всяка европейска държава е длъжна сама да съхранява ядрените си отпадъци. Няма държава, която да трупа отпадъци за поколенията, с единствената цел да изнася електричество - нито една. И това не е случайно - рискът от съхранение на отпадъците е изключително дългосрочен и на практика неизследван практически (какво са 50 години опит при хиляди години срок на съхранение?!)."

Радан, поздравления за информираността.
Остава и другите от ДСБ-Инициативния комитет да го знаят. Търсих думата "отпадъци" в материалите на този ИК, но НИКЪДЕ не я намерих.

Петър Пенчев

Анонимен каза...

Засега се спасихме от строежа на АЕЦ Белене.
Ядреното лоби обаче няма да се промири и ще търси постоянно начини за успее да строи нови ядрени мощности.