събота, 23 февруари 2013 г.

Промяна, фарс или трагедия: трите лица на протеста



А. е мой клиент и приятел. И е един от организаторите на протестни действия в София - успял човек, от 20 години в частния бизнес, който иска нови правила и бъдеще за едногодишния си син в България. Политическите ни убеждения не са еднакви, но споделяме възмущение от кражбите на Тройната коалиция и от последвалия феодалния маниер на управление на ГЕРБ. 

Това е и първото лице на протеста -  хора от всякакви социални групи, политически убеждения, професии, възраст и образование, които искат промяна. Предизвикан от високите сметки за ток, протестът беше пряко насочен срещу монополите в стопанството и мафията в политиката. Неслучайно центърът на протестите е Варна - град, превърнал се в символ и на двете явления, а през последните три години - на последиците от власт на мафията - бедността и безработицата. 

Варненци протестират срещу мафията - тя вече има и лица.

Преди седмица във Варна за първи път бяха издигнати и скандирани лозунги срещу ТИМ - икономическата групировка, която е в центъра на злощастния стопански и политически модел на морската столица. 

Второто лице на протеста е лявата предизборна лъжа на БСП и сателитните ѝ "патриоти" от коалицията про-Белене. Левицата се възползва от стопанската депресия и обедняването, за да размаха знамето на национализацията, безумните обещания за щедри държавни разходи и "ляв завой".

"Национализация или смърт" ???!

Реакцията обаче надмина очакванията на БСП - тези лозунги заличиха разликата между БСП и "Атака" и насърчиха агресивна национал-социалистическа вълна. Днес лидерът на ПЕС се опитва да "обязди" радикалния протест на хора, които горят европейски знамена... Ентусиазмът премина в страх и паника - БСП се стремят към спешни избори, ужасени от перспективата за нова, "автентична" ляво-популистка формация, която да прибере "традиционния" ляв електорат. 

Третото лице на протеста е може би най-опасното - ловките задкулисни ходове за завладяване на гражданската енергия от тези, срещу които протестът беше изначално насочен - мафията и стопанските монополи.

Кметът протестира... 
 И отново Варна държи първенството - кръгът около кмета Йорданов и средите около ТИМ окупират протестното движение по начина, по който повече от десетилетие контролират бизнеса и политическия живот в града - с комбинация от подкуп, манипулация и заплаха с пряко насилие. 
Нищо не обслужва мафията по-добре от хаотичните антидемократични послания за власт на улицата, на комитетите, забрана на партиите, отмяна на демократичната процедура и управление чрез анонимни "граждански квоти". Именно подобни граждански квоти (а всъщност - квоти на ТИМ и други сенчести субекти) прерастнаха в официални мафиотски партии и превърнаха градския съвет на Варна в свърталище на контрбандисти и сутеньори и гнездо на политически разврат. Именно тези не-партийни политически субекти направиха политиката еднозначно мръсна дума, синоним на схеми и гешефти. 

В тази обществена среда, задачата на десницата и демократите е трудна и не твърде популярна (хубавото е, че сме свикнали с това). Ние трябва да поемем две тежки задачи: 
1. Да противостоим на комунистическата предизборна лъжа за национализацията. И тази задача е не толкова трудна, защото в нея имаме силни съьзници - споменът за катастрофалните управления на Луканов и Виденов и здравият разум на стотици хиляди дребни собственици и предприемачи. 
Защото хунвейбините, подстрекавани от Станишев и Сидеров, няма да се спрат в търсенето на виновници - след ЕРП-тата ще дойдат аптекарите, хлебарите, собствениците на магазини и собствениците на крави... Национализацията не е отговор на високите цени и на монополите - отговорът са честните правила и твърдите антимонополни закони. Държавата трябва да защити конкуренцията и да пресече злоупотребата с господстващо положение - точно обратното на политиката, която ГЕРБ водеше...

2. Да се противопоставим на мафиотската лъжа за "гражданските квоти" и на влиянието на мафията. Тази задача е  изключително трудна, защото политическите партии сме компрометирани, в голяма степен - заслужено. Няма доверие, че можем да се борим с мафията.
И действително - сами по себе си, партиите нямат този ресурс. През годините те са били често инфилтрирани, купувани и поставяни в зависимост.
Личностите обаче го имат. И не анонимните фигури, които се самоопределят с особеното достойнство, че никога досега не са поемали ангажимент и отговорност - те утре ще бъдат партийци, при това твърде вероятно - корумпирани партийци. Гледали сме този филм до втръсване...
Ресурс да се противопоставят имат конкретни политици, които не се срамуват да се нарекат така, които имат зад гърба си история на публични позиции и защита на обществения интерес, показали са, че не се страхуват и не си мълчат заради тънки сметки. И няма значение колко "нови" лица са, а могат ли да гледат лицата си в огледалото.

Аз заставам пред варненци с обещание, че като техен представител ще застана срещу мафията и модела на управление. Зад гърба си имам четири поколения, които са работили в интерес на града и обществото, не са се предали и не са се продали. От началото на ХХ век родът ми работи за модернизацията и благосъстоянието на Варна, а в периода на комунизма нито един негов представител не се продаде за дребни облаги.
Зад гърба си имам и своята лична история на адвокат, публицист и политик. За десет години обществена работа всичко е публично, няма сламка, за която да се хванат и да ме притискат. Издигнал съм се със собствени усилия и с подкрепата на хора, които са работили с мен, пили са бира с мен, създали са лично доверие.
Нито веднъж като адвокат не съм участвал в схеми, нито лев не съм взел от държавата и нито стотинка не съм дал под масата никому.
Нито веднъж като публицист не съм премълчал нещо и не съм позволил тънкият интерес да насочва тезите ми. Не съм се колебал да соча проблемите и решенията, да наричам мафията и мафиотите с имената им - и всичко това е онлайн и може да се провери.
Най-сетне - за 8 години активно в политиката съм минал всички нива от доброволец в кампания, през общински председател и член на щаба до заместник председател на партия. За този период не съм се забъркал в нищо съмнително. Но по-важното е, че не съм допуснал компромис с важните си принципи и позиции.
В ДСБ отговарям за Варна от края на 2009г., и първата ми задача беше да се противопоставя на ТИМ и на сделката за "Алея първа", от позициите на правото и закона.

След по-малко от три месеца ще бъда народен представител от Варна - и тогава ще имам наистина ресурса да се боря по единствения начин, от който мафията се страхува - със силата на правилата и законодателната власт. С налагане нас нови правила, които да ограничат и в крайна сметка елиминират влиянието на сенчестата власт в политиката.
Това и само това ще доведе до нови работни места, свобода за търговия и предприемачество и високи доходи.


 . 

11 коментара:

trif's blog каза...

Бог да те пази и благослови, Радане! Дано мислещите хора не само във Варна се обединят около лидери като теб.

Анонимен каза...

Радане, хубава и емоционална публикация. Уважавам те за това, което правиш и се радвам, че най-сетне имам кандидат, който е в състояние да разговаря лично с мен, а не да поучава и да гали по главицата бедната електорална единица.

Дето се казва, гласувам мажоритарно за тебе.

Имам обаче критики към политическата сила, която представляваш. Първата е, че упущихте Варна още със спускането на компрометираната кандидатура на Добрин Митев, след което не се поучихте, а просто зарязахте града. Това, че в момента Варна е автономна област със собствено тимаджийско управление, е пряк резултат на тази политика. Истината е, че днес да си подаде оставката Кирил Йорданов, в момента няма никаква алтернатива. Никой не би се осмелил да се възправи срещу ТИМ, за да върне града в цивилизацията. Дори кандидатът за кмет, който издигнахте на изминалите избори, участваше напълно фиктивно в надпреварата и сякаш внушаваше: "моля, не ме избирайте". Предизборната му кампания беше пълен фарс. Създаде си блог, който четеше веднъж месечно, а след изборите го изостави напълно. Подобно поведение тип "ще ви слушам с половин ухо, докато ме изберете", как да го разбирам?

В по-глобален план сякаш никога не бяхте в час със ставащото в страната и постоянно вървяхте след събитията. ДСБ е дясна партия, но имаше моменти на постоянно олевяване. Ревнат някакви хора срещу ГМО, веднага излизат ваши представители да обясняват колко ще е страшно, ако се освободяло ГМО в природата. Как веднъж не се консултирахте със специалисти, които да обяснят какво всъщност е ГМО? Ревнат други срещу ядрената енергетика, вие също подемате рефрена. Отново - без допитване до специалисти по темата. Не говоря за Белене, а за ядрената енергетика въобще. Докато хората обедняваха в геометрична прогресия, вие говорехте за досиета. Да, това е g-точката на най-твърдия ви електорат, но средният българин има много по-непосредствени нужди, които никак няма да се удовлетворят, ако утре се разсекрети нечие досие. Петър Москов и Кацаров говореха за плачевното състояние за здравеопазването, но никой, наистина никой не биеше камбана за образование, наука, култура. За Бога, беше отгледано цяло едно болно, неграмотно и просто поколение! Съзнавате ли колко ужасяващо е това?

Да не говорим за плачевните ви предизборни кампании, които сякаш бяха сковавани в някаква паралелна реалност. Детински клипове, високопарно говорене, отново никаква връзка с реалността. В тази връзка ти си някаква бяла лястовица, сериозно го казвам.

Искрено ти пожелавам успех, Радане и ще гледам да се видим на оная среща, дето я беше обявил, че да се изокам и лично, макар че повече ме бива да се изразявам в писмен вид, щото на живо се смущавам. :)

Анонимен каза...

От сърце ви желая успех.

Анонимен каза...

мда, мърфиета е напълно права.
аз пък лично искам да питам какви бяха тези завои през изтеклата седмица - искаме оставка, не искаме оставка?
не е заяждане, така или иначе пак ще гласуваме за вас, само че поради липса на друга алтернатива.
както е реално от основаването на дсб до момента.

Анонимен каза...

За съжаление доста от горното е вярно, и това според са някои от основните причини опасно много да се свие електората на ДСБ. Не знам защо но някак си не можа гн.Костов да отговори на многото упреци /голяма част от тях според мен неоснователни/ отправени към тогавашното СДС.
Може би тъкмо по тези причини голяма част от дясно мислещите хора в България се люшкат вече 12г. в различни посоки,от което полза имат само разни вредители.
Трябва да се водят разговори с хората защото до изборите няма много време. А за момента преспективата за следващо управление на България никак не ми харесва.

Търновец каза...

Г-н Кънев, говорете и за Пламен Горанов! Не оставяйте историята му да потъне между редовете... и дано господ е с него и ни го върне обратно.

Александър каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Търновец каза...

http://www.youtube.com/watch?v=xhFqPIiihb0

Марияна Христова каза...

Успех!
Дано мислещите млади хора съумеят да насочат енергията си в правилната посока, без значение от политическата си принадлежност, в това време изискващо промяна.

Анонимен каза...

Желая УСПЕХ на ДСБ/СК !
Искам само да вметна,че са необходими повече действия за набиране симпатизанти-демократи в редиците на ДСБ,а има такива...Игрите на бившите комунисти няма да спрат,а напротив...ДС си пуска в действие поредните проекти,като ГЕРБ,Движение на гражданите...,АТАКА,РЗС,ВМРО и т.н.Сега са на път за създаване на "нови"партии...Нямат спиране...Затова ДСБ трябва да се удвои,утрои,за да е СИЛНА и да успее...*))) Народа доста е опростял и за това не трябват много словоизлияния,които те не са в състояние да проумеят...а действия...

Анонимен каза...

Trudna 6te bade borbata-osobeno s mafiqta i protivnicite na demokraciqta. Neznam za6to balgarina ne proumqva koi e istinskiq vinovnik za mizernoto mu polojenie, a mladite stoqt dale4 ot politikata. Pozdravqvam vi za otkritata poziciq i ot sarce vi jelaq uspeh.