понеделник, 25 февруари 2013 г.

Крачки напред


Последните два дни, въпреки хаоса около сформирането на "инициативни комитети" на протестиращите, донесоха няколко добри новини: 

1. Протестите стават все по-масови, което отнема инициативата на атакаджийските шпицкоманди и дежурните политически мошеници. 

2. В протестите се включват хора от малкия бизнес, които са по принцип по-умерени, загрижени за правилата и частната собственост, не са склонни да приемат революционни хунвейбински идеи. 

3. Протестиращите изоставиха лозунгите за национализация и фиксацията единствено върху ЕРП като символ на монополите. Протестът се насочи и срещу публични монополисти като топлофикациите, ВиК дружествата, НЕК... 
3А. Все по-често протестиращите споменават двете свещени крави на последните две правителства - ТИМ и Лукойл. Вече е ясно, че мафията произвежда бедност и безработица.

Хората срещу мафията, а не "гражданите срещу политиците"

4. Днешният протест в София насочи енергията си към една от основните (може би главната) язва на обществото - правосъдието и отказа на БСП и ГЕРБ да го реформират. 

Сега политическият коментар

В новия си вид, около 60% от  исканията на протестиращите съвпадат  с по-стари, а и със съвсем актуални позиции на ДСБ: 
- Програмно правителство и продължаване на работата на Народното събрание; 
Правителството трябва да е експертно и да наложи правила и законодателни инициативи, ограничаващи злоупотребите на монополистите и фирмите с господстващо положение. По този начин то не само ще облекчи гражданите, но и ще върне доверие в правилата и институциите. 
- Спешни мерки (мораториум) за пресичане на разграбването на защитени територии в очертаващия се период на безвластие.
- Съгласие в следващия парламент за необходимостта от сериозни промени в Конституцията.
Тези промени трябва да включват избирателните райони, избирателната система, броя на народните представителни, но най-вече - промяна в правосъдието и местната власт
- Кратък следващ парламент и избори за ВНС. 

Нашите задачи (подчертавам, че това е лично мнение, което ще отстоявам пред партията си):
- ДСБ трябва да предложи мандата си в "парламентарната рулетка" за експертно програмно правителство. 
Ако президентът не възложи мандат на СК, значи играе с ГЕРБ/БСП/ДПС против интересите на гражданите. 
- Кабинетът трябва да е експертен. ДСБ/СК няма доверие от избирателите през '2009 да съставя правителство. Ние ще съставим следващото правителство след изборите '2013, но това е съвсем отделна тема. 
- В политическите си позиции, ДСБ трябва, дори с цената на противопоставяне от най-радикалните протестиращи срдеди, да защити частната собственост и демократичните правила - по-подробно за това писах преди ден и половина

През последните години, ние първи посочихме всички проблеми, които днес взривяват обществото ни:
- Убийството на семейния бизнес; 
- Разцвета на монополите в различни икономически отрасли (енергетика, храни, обществени поръчки, строителство...); 
- Енергийните монополи и енергийната мафия; 
- Местната политическа мафия, най-видима във Варна, но все по-силна навсякъде. 

Посочихме и резултата от тези проблеми: Стопанска депресия, фалити на малкия и среден бизнес, безработица, бедност. Посочихме и множество експертни решения, които днес са на улицата, а утре ще бъдат на масата в Министерски съвет. 

Днес е време да поемем отговорност да защитим позициите си на избори, а утре да наложим нови правила във властта - в управлението и във Велико народно събрание. 

.

14 коментара:

Belomore каза...

"През последните години, ние първи посочихме всички проблеми, които днес взривяват обществото ни:
...
Посочихме и резултата от тези проблеми:
..."

И дотам.
Успешно заехте позата на киселата Касандра, която сега има пълно право да каже "ние нали ви казвахме".

Конграчулейшън!
Само дето:

а) никой не си го спомня, щото, за огромно съжаление на презиращите популизма, в политиката има значение не само какво казваш, но и как, кога и на кого. С други думи - Светльо Малинов да стяга вътрешнопартийно обучение или да си хвърли дипломата;

б) не излязохте с ясно формулирани предложения за това, как да се преодолеят проблемите и да ги популяризирате, като определени неамортизирани хора да ги повтарят до запомнянето им.
Сега всеки човек би си спомнил, че ВНС под път и над път искаше Яне, но не и за конституционните тезиси на ДСБ (дори и аз не ги помня, сори, а още по-малко присъстваше ли абревиатурата ВНС в тях);

в) не намерихте сили да започнете с промените в собствените си редици - казвам го като редови участник на политическия пазар, предлагащ малък наръч гласове (собствения + облъчваните от мен близки) срещу скромното очакване за адекватно и уважаващо публиката поведение.
Със сигурност вече е късно обаче.

И тук въобще не става дума за споменатия от marfieta под друг постинг, но забравен от всички Добрин Митев. Кой беше този, питам аз - политиканстващият повече от необходимото човек на вече средна възраст, видял целия преход със собствените си очи?
Какво значение има той днес?

Съзнавам, че точно ти си човекът най-малко заслужил горните въпроси, но сам си поел нелеката задача да бъдеш и customer point of contact :)))

А крачки напред в протестите лично аз за съжаление не виждам - по-скоро, шетайки се напред назад по стъргалото, поне спряха с марша по, образно казано, Московска...

No news - good news, дет' се вика.

Анонимен каза...

Ще съставяме правителство през 2013?
абе не знам какво пушите, но явно е добро.
иначе да допълня беломор - какви са тия реплики за редуциране на броя на депутатите?

Belomore каза...

Продължавам, за да изпадна аз на свой ред в ролята на кисела Касандра :)

Още преди време бях писал тук, в този блог - оставете жалния поплак за липсващите реформи, щото хората - прави или не, като чуят реформи и се хващат за кобура. Някой трябваше да обясни с думи прости и ясни каква е целта и крайната файда на реформите, а не колко страшно е като не се правят. Буквално бях писал (мързи ме да търся):
След като хората не искат реформи за благоденствие, обещайте им благоденствие чрез реформи.

Върти се сега плочата с програмното правителство. По друг начин ще се да звучи, ако вече имаше програма със стъпки и конкретни хора, набрали инерция - не че тази щеше да е програмата и тези хората, и такова правителството.

И за да не си остана на кота Касандра, най-добросъвестно минавам към графа "Мнения и предложения на граждани":

Не мисля, че сега е добре да вадите сърфовете, тази вълна просто не е вашата.
С изключение на Варна, разбира се, където всеки нормален човек и политик трябва да помогне на Джанго да разкъса оковите си. Само че междувременно и местните протестиращи първо трябва ясно и еднозначно да решат кой им е по-голям душманин - ЕнергоПро, Конституцията, пропорционалната система или Киро Хамелеона и стоящият зад него местен правов ред.

Единственият смислен лозунг, под който можете да застанете е краткото и ясно "Върховенство на закона". Това е, от което се нуждае България сега, а не от нова Конституция, нека първо калпавата Конституция да проработи, а после да я усъвършенстваме. Това е и пресечната точка на интересите на всички групи, които е възможно да ви подкрепят.

Нещо като - ако импровизирам в перифразата:
Imperfecta lex, sed lex.

Ти самият от толкова време пишеш тук за прозрачни и ясни правила, това не е нещо ново за теб (не би и могло, чисто професионално).

Новото би било не само да ги пожелаете, а да формулирате ясно и точно как ще се появят и спазват същите тези ясни и точни правила и кой как ще има конкретна полза от тях.

Толкоз :)

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Кънев, уморих се да Ви подкрепям. Как за толкова години не оправихте медийната си политика , сайта на ДСБ е тромав, късно се въвеждат и без това малкото изяви на знаковите лица.Защо не направихте един свободен форум в който да има спорове и ругатни, но младите да се информират има ли живот в партията Ви.Вярно, казвахте ги всички тези неща, но колко Ви чуха? И защо позволявате на Сидеров,Станишев и кой ли не да краде идеите на ДСБ , да ги представя за свои,да ги изопачава до крайност за да бъдат неприемливи? Поддържам Ви защото сте умни,с визия за бъдещето,с ясни ценности, но понякока интелигентността и възпитанието пречат. Г-н Костов изяснавайки влиянието на Мариците в цената на тока,в няколко интервюта каза "Не може константа да влияе...." Колко от протестиращите знаят какво е константа? Не казвам,че хората са прости, забравили са, не е термин от ежедневието им.Моля Ви, не давайте мандат за каквото и да било правителство, колко човека ще разберът,че го правите в името на бързо стабилизиране на страната? И откъде сте сигурни,че няма да понесете негативите на бъдещото правителство? От сега вървят обработка от типа на "Костов е алчен за власт, няма да е във следващия парламент и бърза..." Моля, мислете за своите избиратели и за разширяване на електората си, време е да покажете не само ум ,но и гъвкавост, идват решаващи избори. Ами ако не влезете в НС, кой ще представлявате тези 80 -100хиляди ?

Анонимен каза...

Заставам зад (или в случая под) думите на Беломоре и човекът, писал след него.

И още нещо. Виждам, че редовно си пишеш в блога. Отделяй и малко време, за да отговаряш на коментарите в него. ;) Съвсем искрено и от сърце го казвам.

Анонимен каза...

член на ДСБ от Русе,от създаването му:
Нека за изборите да покажем лицата на "монополите".От опит знам,че когато се говори по "принцип" хората не приемат казаното на доверие

Анонимен каза...

Радане, кажи притежава ли Иван Костов едни 12 % от един ТЕЦ.
Защото много го овърта като говори по този въпрос. И гласецът му един неуверен, не какъвто го познаваме.

Анонимен каза...

Господин Кънев, пишещите тук са много прави: отговаряйте на форумците. иначе ставате като Мартин Димитров, в чийто блог пишехме, но той не благоволяваше да отговаря. Просто неговите хора поддържаха блога. Вие сте доста активен и отговорен човек, но не виждам обратната връзка, Вашето мнение по размишленията на пишещите.В дни като тези е много важно да знаем отговорите на проблемите ни "от първа ръка".

Анонимен каза...

Аз също се присъединявам към писалите преди мен, че ДСБ има нужда от по- гъвкава политика обърната и към най- простия човек.Аз от 89 год гласувам на всички избори( без президентските Гоце- Сидеров) за СДС, после ДСБ и изобщо за тази формация зад която е Костов. Сега пак така ще гласувам, но много ми е трудно да убеждавам околните че трябва да гласуват за вас. Защо печели Бойко- ами слиза близо до хората.Не казвам да елементаризирате политиката или да обещавате реки от мед и масло, но трябва посланията ви да стигат до всички хора. Сега единственият, който по интервюта даваше план как да се излезе от кризата беше пак Иван Костов, но колко хора го разбраха.
С най- добри чувства към Вас-- Радост Славова

Иван Христов каза...

Подкрепете с подписа си петицията до главния прокурор на РБ в откритото писмо на Едвин Сугарев.
http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev

Анонимен каза...

10% ЩАСТИЕ ПЛЮС 10-те искания на протестиращите граждани!

Президентът на РБ да поиска от Народното събрание Декларация за подкрепа
и съгласие за изпълнение на следните 10 предложения от протестиращите граждани:

10% плюс за доходите, като компенсация на увеличението на ток-вода- топло разходите, чрез увеличаване на държавния дълг, както е в целия културен свят (без сиромахомилски дянковщини). Така РБ няма да бъде първа по без бюджетен дефицит (прощавай Евро!), но няма да е и последна по доходи на гражданите.

1. 10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.
2. 10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013.
„Швейцарското правило“ да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите.
3. 10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013.
4. 10% гражданска квота (10% нови лица, кандидати за депутати) в съществуващите партии чрез Декларация от всяка отделна партия от Парламента.
5. Конституционен контрол върху медиите за недопускане на подстрекателство с антиконституционни призиви за промяна на държавното устройство.
6. Приемане на Закона за образованието от съществуващия парламент. Чрез извънредно („спиране на часовника“ за седмица). Парламентът ни дължи това усилие.
7. Студентките с извънредно финансиране за отглеждането на до три деца. Едногодишен мораториум върху повишаване на таксите за студенти.
8. Приемане на Закон за взаимоспомагателните каси и приравняването им с другите кредитни институции в полза на малкия бизнес до 1 септември 2013.
9. Постигане на реално задължително основно образование чрез тестова проверка.
10. Отказ от влизане в Шенгенското пространство. Щом не ни искат, отказваме да влезем. Това ще ни предпази от реалната афро-азиатска емигрантска вълна към РБ.

Анонимен каза...

до горния анонимен - обърка нещо блога. тези тези са достойни за соц партията
1. какво помага това увеличение на мин. заплата освен вдигане на инфлацията? плюс - откъде пари?
2. абсолютно същото.
3. какви проекти и откъде пари за тях? или общите приказки са най-лесни.
4. не съм чул партиите да забраняват влизане на нови хора в тях
5. свободата на медиите всъщност включва и даване не трибуна на всякакви идиоти
6. и десет закона да се приемат - няма да помогне. прилагането им се иска, прилагането...
7. е това направо си значи всичките стотици вузове да получат огромен набор студентки
8. тук следващата логична стъпка е връщане на член 1
9. единственото смислено искане
10. отказ от шенген, влизане обратно в сив и варшавският договор? предлагам да разгърнем войски в чехословакия - така и така сигурно ще поискате и силна армия
иначе радан кънев очевидно няма никакъв интерес към блога, дайте д го обърнем на форум - поне някаква работа да свърши.

Радан Кънев каза...

Извинявам се на всички читатели, които очакват моите коментарри... Чета внимателно, коментарите ми идват и директно на личната поща.

За съжаление времето ми е наистина твърде ограничено, а не допускам други хора да пишат от мое име, за разлика от повечето политици.

Всичките ми текстове са споделени във Фейсбук - и на личната ми страница, и на тази на Записките. Там участвам активно в коментарите, така че - заповядайте.

И съвсем искрено благодаря за интереса и коментарите.

Анонимен каза...

е очевидно никой от присъстващите няма фейсбук профил и няма намерение да си прави.
затова вземете пуснете един форум към дсб-варна - безплатни форуми дал господ, та да има къде да си пускаме и ние глупостите.