сряда, 24 април 2013 г.

Ден в памет...


Днес е Международният ден в памет на жертвите на Арменския геноцид. 

Ден, в който е добре да си дадем сметка колко крехко е съжителството на различни етноси, религии и култури и колко бързо настъпва насилието, когато дадем път на враждата. 

За мен темата за човешките права, респекта и толерантността никога не е била служебна и формална. Нищо не е даденост - свободите трябва да се защитават всеки ден от силна държава, здрави институции и отговорни политици. 

Преди 102 години, в българското Народно събрание, група опозиционни депутати искат да се забрани на арменските бежанци да купуват земя. Срещу тях се изправят прадядо ми Никола Кънев и вътрешния министър Никола Мушанов:

“... Ние тук, в тоя парламент, сме подчертали и сега аз подчертавам, че българската нация не само че е толерирала всички народности и всички вери, но смята за своя национална гордост да прогласи в територията на царството пълна свобода на всички народности и вери. С това ние се гордеем. Това е един принцип, прокаран в нашата конституция...”
(Никола Кънев, депутат от Варна)

“ ... Аз няма защо да ви говоря, често пъти сме го повтаряли всички, че, ако нашата страна има известна цена, по-голяма цена, отколкото много други народи, то е, защото ние можем да им търпим и произхода, можем да им търпим и религията...”
(Никола Мушанов, министър на вътрешните работи)

Днес виждаме, колко са били прави: Век по-късно арменците са важна част от българското общество, от нашата култура, икономика, търговия и образование. Защитата, която са получили от българската държава в края на XIX и началото на XX век, се е отплатила стократно за сто години. 

Днес е ден за памет не само за престъпленията и техните жертви, но и за опасностите, които стоят пред нас като общество. 
И за смелостта и вярата в човешките права, които преодоляват тези опасности. 

Българското общество има достойна история на защита на човешките права и на просперитет на различните общности, в съвместен живот. Варна е един от тези примери на богатство и култура, създадени от хора с различен етнос и вяра, част от българската нация. 
.

8 коментара:

Спас Колев каза...

Хех, а аз преди няколко дни чух един бивш министър-председател да се хвали, че не бил пуснал едни други бежанци в България.

Би ли коментирал това или не искаш да демонстрираш излишна гъвкавост на възгледите? :D

Анонимен каза...

Ех Спасе, Спасе.. Ще ти дойде акъла някой ден, надявам се...съмнявам се..

Апостол Апостолов каза...

Ще цитирам Търновската Конституция: "Всеки роб, прекрачил границите на България, се превръща в свободен човек."

Каква красота!

Анонимен каза...

що бе, нека коментира за косово.
може и спас да отговори според него дали е била добра идея да се пускат бежанци в страна в разгара на хиперинфлация.

Анонимен каза...

така, след като минаха вече изборите ще има ли някакъв коментар в блога?

tomys каза...

Радане,спри месото и всички вегани ще са с теб

Bogdan каза...

На мен пък ми хареса публикацията, даже много. Поздрави

Деана Петрова каза...

ИЗборите отминаха ето правителството е на прага ни искрено се надявам да има промяна