сряда, 12 юни 2013 г.

Oтговори


Номинацията ми за председател на Демократи за силна България предизвика вълна от лични и политически въпроси, както и някои заключения, които дават  направо и отговорите. 

Това е повече от естествено. Моментът е много труден за всички ни. От моята гледна точка, е особено труден за мен. Съзнавам, че дължа отговор на всички въпроси и ще го дам. Тъй като не мога да се срещна с всички, ще го направя тук, в интернет - в този дневник, във Фейсбук страницата и в личния си профил. Предполагам, че повечето хора, които търсят отговор, имат достъп и до трите места, две от тях са напълно отворени. 

Сега мога да кажа следното: 

1. В нощта след изборите заявих, че на другия ден ще дам оставка от НР на ДСБ. Така и направих, заедно с цялото ръководство. 

2. Вярвам, че това е единственият правилен ход. Същевременно не мисля, че това е повод за пълно оттегляне от политиката. След загуба се дава оставка. Това е принцип. После може да се търси ново доверие или не. Това е избор. През 2007г., г-н Костов избра да търси и получи ново доверие от ДСБ. През 2013г., взе друго решение. 

3. Решението старото ръководство, заедно с водачите на листи, да има единна номинация за нов председател, беше взето единодушно. Предложението за такава процедура не е било мое. 

4. Действително, сам предложих кандидатурата си. Винаги съм правил така - от 90-те години, когато съм заемал ръководни изборни позиции в младежката структура на БЧК. Смятам, че така е правилно. Никога не съм се крил зад чужди номинации и аргументи. 
Не се чувствам неудобно от това - да се кандидатираш за председател на партия, която току-що е загубила представителство в НС, има слаби позиции в местната власт и проблем с държавното финансиране и една година до избори с 6% бариера, е отговорност, а не перспектива за лесна кариера. 

Очаквам въпросите Ви в коментари - тук и във Фейсбук. Ще отговоря на всички, които имат връзка с мен и с бъдещето на ДСБ и десницата. Ще трия обиди към други лица, коментари на хора, които не симпатизират на ДСБ и твърде дълги анализи и препоръки - има време и за тях. 

Въпроси и отговори. Толкова. 

59 коментара:

Unknown каза...

Няколко въпроса:
1. Всяка партия се бори да управлява, за да изпълни своята програма. В този ред на мисли как виждаш следващите 4 изборни години в стратегия и тактика?
2. Самостоятелно, обединение или коалиция с други десни партии?
3. Как виждаш идеологията на ДСБ - консервативна, християн-демократическа или народна партия?
4. Кога би поканил в екипа си?

Радан Кънев каза...

Това са въпроси, на които трябва да отговори новото ръководство - със или без мен в състава си.
Моето мнение:
- ДСБ в момента не успя да осигури дори представителство. Далеч сме от стратегия за участие във властта. Това минава през частичен успех на Евроизборите.
- Бариерата за Евроизбори е 5.88%. Тя засега е непосилна за ДСБ самостоятелно, а и за различни формати на коалиции. Нужно е нещо повече - кауза, която да обедини непредставените десни избиратели.
- ДСБ трябва да запази самостоятелността си, дори и в рамките на по-широк десен формат. Тя при всяко положение ще придава по-скоро консервативен елемент. Моите убеждения с т.нар. прогресивен консшерватизъм и вярвам, че това е най-близко и до позициите на избирателите ни.
- Ще отговоря на този въпрос супер конкретно, но по-късно.

Анонимен каза...

Как ще се отървете от имиджа на надменен 'елитарен' клуб? За пример цитирам коментар към публикация във Вашия фейсбук профил от днес, който намирам за доста отблъскващ.

цитат:
Vladimir Dechev Denchovski Borislav Ankov на последните избори точно се пребрпихме тези, с трицифрен коефициент.
23 minutes ago via mobile · Like · 2

Анонимен каза...

Здравейте!

Аз бих желал да попитам дали партията ще остане в ЕНП, както и дали ще продължи да залита към неразпознаваем от модерните млади хора консерватизъм. Под модерни и млади визирам такива, които имат високи доходи, свободни професии, добро образование и не желаят да слушат за християнски ценности, църкви, хомофобия и консервативни традиции. Една част от тези хора гласуваха за Зелените или не гласуваха, въпреки че ДСБ би бил 1вият им естествен избор.

Иван Чолаков каза...

Възможно ли е да направите преглед на платформата на ДСБ отново?

Смущаващо за мен е, че не виждате свободата като върховна ценност. Смятам, че има недоразумение в тълкуването на свободата като свобода за олигарсите да грабят.

Възможно ли е преди Евроизборите да отворите такъв дебат в ДСБ?

Радан Кънев каза...

1) Твърд противник съм на имиджа на "елитарен клуб". Той не е създаден от лидера на ДСБ, а от отделни но шумни симпатизанти. Нужно е стилът на новото ръководство да бъде много различен.

2) ДСБ най-вероятно ще остане член на ЕНП, въпреки многото основателни резерви. Това обаче съвсем не значи, че е или ще бъде партия на дълбокия консерватизъм - тя и сега не е такава.

3) Балансът между свобода и отговорност, права и правила е много важен елемент от консервативния светоглед. Този дебат винаги се е водил в ДСБ и ще продължава.

С оглед на евроизборите обаче според мен и трите теми са твърде дълбоки. Нужна е проста, ясна кауза на хората, които не приемат лъжливата дилема между БСП и ГЕРБ. И обща дясна платформа на база на тази кауза.

Анонимен каза...

Ако това, което пишете е вярно, то тогава партията със сигурност има проблем с публичния си имидж и това, което е комуникирала дълго време - дълбоко закостенял консерватизъм, елитарност, откъснатост от избирателите, ретроградност дори. Съвсем без лоши чувства Ви пиша това. Успех!

Анонимен каза...

1. откъде изкопахте бдф
2. какво значи прогресивен консерватизъм - дървено желязо или нещо по-лошо?

Радан Кънев каза...

1. БДФ е партия, част от СДС, която поне аз добре познавах, т.е. не сме я копали. Тя беше изключително коректен и активен партньор в изборите. Моята оценка е, че има слаба подкрепа, но няма и претенции за огромна (за ралика от други партии със слаба подкрепа)

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_conservatism
Можем да говорим дълго по темата, но за момента не е приоритет. Но не е дървено желязо

Анонимен каза...

няма нужда от заяждания към другите партии, там изборите показаха кой каква подкрепа има.
радвам се на бързите отговори - защото по време на предизборната кампания нямаше никакви тук.
следващият въпрос - кога ще се появите онлайн. говоря за цялостното представяне на дсб.
фейсбук не е опция, а последните събития в щатите направо си го демонстрираха и като вредно.

Анонимен каза...

Г-н Кънев, какъв коментар бихте направил на следното мое твърдение: Когато това правителство бъде свалено от власт чрез протести от улицата, които задължително се организират и водят от ДСБ, тогава това сваляне ще има смисъл. Тогава, и само тогава ДСБ окончателно ще се утвърди като единствената дясна алтернатива на всичките производни на БКП.
Томи Томев.

Анонимен каза...

мой коментар - твърдението е забавно и доста, хмм, далеч от реализация и смисъл.

Красимир Стоянов каза...

Три въпроса:

1. Не мислите ли, че само-идентифицирането на ДСБ с "дясното" или с консерватизма (пък бил той и "прогресивен") само излишно свива електората на ДСБ, вместо тя да се стреми да бъде платформа на всички хора в България с анти-тоталитарна, анти-авторитарна и анти–олигархична нагласа?
2. Какви позиции следва да заеме ДСБ според вас към понятието "социална справедливост“?
3. Не е ли проблем за Вас, че коалиционният партньор на ДСБ в последните избори и до ден днешен продължава да се самоопределя на сайта си като наследник на Бълагарските Национални Легиони - една открито нацистка организация? Не би ли било честно да се признае, че влизането в коалиция с БФ бе груба политическа грешка, струвала много гласове на ДСБ измежду либералните, модерно ориентирани симпатизанти на партията?

Emil Dimitrov каза...

По какъв начин набирате членове и симпатизанти? Мислите ли, че партията се отнася сериозно към това?

Личните ми впечатления са по-скоро отрицателни, а мисля че въпросът е важен, особено сега.

Радан Кънев каза...

Към Емил - съгласен съм. В това отношение е нужна бърза промяна, може би чрез централизация на процеса, който върви доста мъчително през повечето общински организации.

Николай каза...

А какво лошо има в консерватизма и християнските ценности? Една част от десните партии в Европа все още не се срамуват (за ужас на други) да се наричат христиндемократи.

Unknown каза...

Според мен въпросът е какво е мнението на ДСБ относно еднополовите бракове - доколкото знам ХДП на Меркел е против, както и какво е мнението за изучаване на религия в училище?

Николай каза...

Е то само подкрепата за еднополовите простотии и липсва на българската десница и съвсем ще заприлича на карикатура.

Комитата каза...

Голяма част от отговорите на тези въпроси са тук:

Интервюто на politikat.net с Радан Кънев

Спас Колев каза...

"Моите убеждения с т.нар. прогресивен консшерватизъм и вярвам, че това е най-близко и до позициите на избирателите ни."

Без да коментирам личните убеждения, имам няколко въпроса по втората част на това изречение:

1. Склонен ли си да провериш вярването си емпирично? (Защото аз вярвам, че ръководството на ДСБ има илюзорна представа за избирателите си, което е сред причините да ги губи постепенно.)

2. Как виждаш консолидацията на промодернизационните кръгове, за която говореше тези дни, при положение, че голяма част от тях не споделят тази идеология?

Радан Кънев каза...

@Спас Колев:
Аз самият дълго време съм застъпвал тезата, че повечето избиратели на ДСБ са либерално настроени. Напоследък имах досег с подробни социологически данни и анализи, които ме убедиха, че поне днешните 100 000 гласа са умерено (подчертавам умерено) консервативни.

Радан Кънев каза...

По отношение на консолидацията, за която и двамата говорим - не мисля, че тя е по силите на ДСБ самостоятелно. За съжаление... Може би през 2004/5 е пропуснат такъв шанс, но това е било безвъзвратно.
ДСБ има задача да съхрани и развие наличните си избиратели, а широк реформаторски блок може да консолидира подкрепата на тези над 10, може би и 15% от българите. И то само ако има много ясна достоверна и изчистена кауза.

Радан Кънев каза...

@Николай и Димитър:

Не ми се влиза в теоретизации. Иначе има много голяма разлика между християндемокрация и консерватизъм.

Личната ми позиция е, че обществото ни е адски далеч от възможността дори да се говори за еднополови бракове. Същевременно е нужна правна уредба на фактическото съжителство (както между лица от различен, така и на по-късен етап - от един и същи пол). Липсата на подобна уредба създава множество правни проблеми и казуси на въпиюща несправедливост. Пресиленият морализъм в случая и дълбоко неморални последици.
Важно е да подчертая, че това е лична позиция, в ДСБ можете да срещнете и по-консервативни, а нарядко - и по-либерални.

Анонимен каза...

Привет, смятате ли, че е добре в ДСБ, да се привличат доказали се специалисти и общественици. Защо ДСБ не търси правилните хора, които се борят на професионалното поле. Би било редно да го правят от позицията на някаква трибуна и да се усеща че сте подкрепени и професионално. Тези микро-общества в изчезващата средна класа са мощен извор на съвестни хора, които носят със себе си голяма подкрепа. Къде са лекарите, учителите, инженерите, архитектите, музикантите..... специалистите които ще покажат как да се оправят нещата в България. Това би спомогнало за по-успешно разработване на програмата на ДСБ. Благодаря и успех.

Анонимен каза...

1) Виждам, че по-горе се споменават някакви четири години подготовка - не мисля, че има гаранция, че следващите избори ще са след 4 години, както сам казвате тези за европарламента са след година, няма да е чудно да има и парламентарни преждевременно, не рискувате ли да ги изгубите в самосъжаление и близане на рани? Как очаквате да обедините хората "под знамената си" и не трябва ли вече да правите стъпки в тази посока?: )
2) Новата българска политическа история показва, че изхабяването на политическите лица става изключително бързо, не се ли притеснявате да не се окажете в ситуация на т.нар. typecasting - електоратът да ви припознае като второстепенен политик и да откаже да ви подкрепи за по-голяма роля каквото и да става?
3) Знаем клишето, че политиката е изкуството на възможното - ако не може да очаквате, както сам признавате подкрепа за осъществяване на самостоятелна политика, т.е. такава от порядъка на 50% и повече процента, трябва да припознаете по-малкото зло и да сте склонни да се коалирате с него. Мисля, че отношението ви към ГЕРБ в последните 2 години помогна повече на БСП, отколкото на вас. Имам чувството, че предизборният ход - яростна опозиция на управляващите, които и да са те, прилаган от всяка опозиционна партия в последните 20 години, трябва да отиде в историята. Ако се налагаше сега да избирате между подкрепа на БСП или ГЕРБ, какво бихте избрали?

Отговорът - нито едното, честно казано на мен не ми харесва, гласувах за Вас, т.е. дадох ви доверието си да управлявате, но ако не можете да го направите сами, по-добре да е в коалиция с някой, макар че да си опозиция явно в България е възприемано като по-печелившо от гледна точка на дълголетието, но на тези избори мисля, че тази стратегия бе опровергана.

Николай каза...

Радане, споменах християндемократите, понеже съм останал с впечатлението, че симпатизираш на Ерхард и неговата концепция за социално пазарно стопанство. Социалният елемент там се базира тъкмо на християнските ценности, концепцията за обществото, като едно голямо семейство и така

Анонимен каза...

Г-н Кънев, имам следният въпрос, който възникна в мен след като прочетох съвместната книга на Иво Инджев и Георги Котев "Ядреналин". Искам да знам каква е Вашата позиция относно твърденията на Георги Котев, че в АЕЦ Козлодуй незаконно се използва рециклирано ядрено гориво от 2004та година насам, с което не само държавният бюджет е ощетен с милиарди, но и се рискува безопасността на централата. Прави ли Ви впечатление, че в последната 1 година там имаше 7 аварии, които енергийната мафия замаскира като планови ремонти/спирания. Също така се интересувам какво бихте направили в случай, че Георги Котев е прав.

mirchev каза...

Съгласен ли сте с мнението, че чаканото голямо дясно обединение минава през разпускане на ДСБ и СДС?

Анонимен каза...

ей го на - можеше в блогът да има линк към видео интервюто.
бе накратко - следя само два официални сайта на дсб - централен и локалният тук и ъпдейтите са много редки.
@мирчев - това разпускане е стара мечта на много хора и е абсолютно безсмислено.

Unknown каза...

Благодаря, че се допитвате до "седящите в нета"! Досега , май никой не го е правил!
Харесва ми, че сте интелигентен, уравновесен, аргументиран и спокоен!
Всички тези качества са в плюс на завидното Ви дар слово, така че Ви желая успех!

Raymond Blitzfucker каза...

Здравейте,

Радвам се, че имах възможност да гласувам за Вас във Варна.
Ето и моите въпроси:
1) Как смятате да туширате вече появилите се твърдения/мантра ,че Иван Костов продължава да дърпа конците в стил Доган? Ясно е, че за мнозина симпатизанти Костов ще си остане като първороден грях и това ще продължи да ги държи на дистанция.
2) Какви са вижданията за преливането на гражданската активност на хора като Вас и Деница Сачева в политическа подкрепа? Говоря за работата ви с ЛГБТ общността, Явор Гечев от "4 Лапи" беше с Вас във Варна и тн. Подобна дейност носи много grass root activism и реална политика, но май не води до урните.
3) Нови лица в ДСБ? От къде ще дойдат, кога?

Благодаря за вниманието.

Raymond Blitzfucker каза...

@ Димитър Димитров - Синята коалиция гласува против напъните на БПЦ да вкара религия в училищата.

За еднополовите бракове - Радан се е изказал по-горе, но и Костов беше отговорил същото преди предните парламентарни избори в една серия от клипове, в които отговаря на питания на хората.

Raymond Blitzfucker каза...

Още един въпрос за г-н Кънев - може ли да дефинирате "умерено консервативен"?
От наблюденията ми в социалните медии, доста голяма част от по-младите избиратели не се чустват конмофортно да с етикета "консервативен".

Анонимен каза...

ЗА или ПРОТИВ младежка организация в ДСБ?

Анонимен каза...

Повтарям въпроса си. Моля отговорете.
Г-н Кънев, какъв коментар бихте направил на следното мое твърдение: Когато това правителство бъде свалено от власт чрез протести от улицата, които задължително се организират и водят от ДСБ, тогава това сваляне ще има смисъл. Тогава, и само тогава ДСБ окончателно ще се утвърди като единствената дясна алтернатива на всичките производни на БКП.
Томи Томев.

Радан Кънев каза...

На последния въпрос: Съдържа толкова много "Ако", че няма как да отговоря.
Какви протести ще има в България и кой ще ги води в момента никой не може да каже.

Радан Кънев каза...

"смятате ли, че е добре в ДСБ, да се привличат доказали се специалисти и общественици."
Разбира се. ДСБ през 2004/5 можеше да се похвали точно с такава организационна основа, но това са и хора, които трудно се задържат в чисто партийна клубна среда.
Надявам се да възстановим тази мрежа, чрез клубове не на териториален принцип, а именно по професии, занятия, политически позиции и интереси.

Радан Кънев каза...

"...не се ли притеснявате да не се окажете в ситуация на т.нар. typecasting - електоратът да ви припознае като второстепенен политик ..."
Не се притеснявам, но знам, че има точно такава опасност. Това ще стане, ако новото ръководство на ДСБ се захване с коментарни дейности и анализира какво се случва около него. Обратно - ако се научим да задаваме темите, да създаваме новините във важни направления, ще преодолеем опасността.
2. Иначе - изборите няма да са след 4 години, най-вероятно. Все пак не очаквам да са преди европейските, така че нашият хоризонт за моемнта е пролетта на 20014.
3. Важно е да обединяваме хора зад ясна и нова политическа кауза - тогава можеш да влезеш в различни коалиции, защото е ясно какво защитаваш в управлението - опредлена промяна, която няма да се случи без теб. Българската политика е нетрайна - нека не гадаем с кого ще се наложи да се коалираме след години - може и да е напълно нов субект ...

Радан Кънев каза...

"...Искам да знам каква е Вашата позиция относно твърденията на Георги Котев, че в АЕЦ Козлодуй ..."

Нямам претенции да разбирам от всичко. По тази тема имаме много сериозни експерти и говорители в ДСБ.

Радан Кънев каза...

@mirchev: Не, не мисля, че ако ДСБ и СДС се саморазпуснат и от това ще се роди нещо ново и стойностно. Не виждам никаква причина саморазпускането да помага.
Ако стойностни политици застанат начело на сериозни и нови каузи, с идеи за промяна, насочени към бъдещето, ако увлекат зад тях досегашните си привърженици и привлекат нови - тогава всичко е възможно в т.ч. и големи успехи. Не знам как саморазпускането ще помогне, наистина ...

Радан Кънев каза...

@ Raymond:
1) Toва с дърпането на конците наистина си е мантра без реално съдържание. Една партия или предлага нещо ново, или не. Чии са новите идеи е без значение. Ако успее - гради доверие. Ако не успее - запада.

2)Това преливане е много трудно и често не е възможно. Понякога подкрепяш определени каузи заради принципите си, а не защото печелиш кой знае колко гласове. Ако цялата партия обаче установи трайни отношенияп на взаимодействие и подкрепа по конкретни теми и позиции със сериозни организации, тя може да спечели идентичност, подкрепа и ключови активисти, които идват от гражданския сектор. Оттам - и обществено доверие и гласове. Това е доста бавен процес, не за една кампания.

3) ДСБ има много "нови лица". Но те сами по себе си не са решение - НДСВ, ГЕРБ, Атака - все даваха нови лица на Парламента. Ама налагаха стари правила и модели на упражняване на властта.
Затова говоря за нови правила и нови каузи. Новите лица могат да бъдат успешен инструмент, ако имаш каузите. Но не са кауза сами по себе си.

Радан Кънев каза...

"Умерено консервативен" означава най-малкото че:
- не вярвам в революционната промяна
- държа на правилата и институциите и вярвам, че те трябва да бъдат променяни, а не просто хората
- вярвам, че важните промени настъпват и са устойчиви, когато и обществото се е променило достатъчно, за да не ги отхвърли като чуждо тяло
- ценя опита и познанието от миналото (в т.ч. чета и много история...) и силната традиция и вярвам, че от тях тръгва промяната

Радан Кънев каза...

Против младежка организация, за младежки клубове.

Анонимен каза...

Здравейте, имате ли интерес към връзки на ДСБ с консервативната партия във Великобритания в сферата на образованието и външната политика?

Unknown каза...

Здравейте г-н Кънев,

бърз преглед на гласовете за ДСБ на последните избори в някои избирателни секции на територията на ЕС показва, че гласуващите за ДСБ са на второ място след тези гласуващи за Герб.

Как смятате да подържате връзка с емигрантските общности и в частност с хората които ви симпатизират (отговор "по интернет" би ми се сторил прекалено общ).

Смятате ли за нужно да се води специална политика на партията към потенциалните избиратели извън България?

Само като информация, върти ми се спомен за "офанзива" и на НДСВ и на Герб спрямо българите във Виена...бяха се раздавали пари за създаване на нещо като клубове или подобни структури, дори ако не се лъжа Герб бяха платили за организиране не Студентския празник за студентите в града.

Не казвам, че и аз искам такова отношение, напротив, просто отбелязвам.

Благодаря!

Unknown каза...

не мога да разбера какво искате да кажете и моля за разяснение,Ваш коментар от днес:

3. Важно е да обединяваме хора зад ясна и нова политическа кауза - тогава можеш да влезеш в различни коалиции...и н.н.

каква е тази нова политическа кауза

Анонимен каза...

каква е разликата между младежка организация и младежки клубове?

Анонимен каза...

Ще задам въпроса си по друг начин. Готовили сте да поведете протестите за сваляне на правителството, ако то провежда политика против интересите на България и българските граждани?
И много Ви благодаря,че поехте ангажимента да отговарятв на въпросите ни.
Томи Томев.

Анонимен каза...

и въпрос - кво правим с новия шеф на данс?

Анонимен каза...

""...Искам да знам каква е Вашата позиция относно твърденията на Георги Котев, че в АЕЦ Козлодуй ..."

Нямам претенции да разбирам от всичко. По тази тема имаме много сериозни експерти и говорители в ДСБ."

Г-н Кънев, след Вашия отговор си направих труда да направя кратко търсене в Гугъл и така и не намерих позицията на сериозните експерти (и в частност, на г-н Иван Иванов) по въпроса. За сметка на това ми изскочиха 3 поста от блога на Георги Котев по адрес на ДСБ и съвсем се почувствах недоволен от развитието на ситуацията. Добре известно ми е, че ДСБ е против АЕЦ Белене и за построяването на 7ми блок на АЕЦ Козлодуй. Но искам да знам позицията на партията относно това дали има далавери в Козлодуй, или няма. Дали имате стратегия и конкретно решение как нещата да станат прозрачни и да има контрол над безопасността на АЕЦ Козлодуй и използването и поръчките на ядрено гориво. Признавам си, че и аз като Вас не разбирам от енергетика, но засега поне инстинктивно имам доверие на Георги Котев. Затова за мен е важно да знам конкретната Ви позиция. Ако желаете забавете отговора Си по въпроса с 2-3 дни, допитайте се до експертите, но нека има яснота и за мен, и за Вас, и за останалите читатели на блога Ви.

Илия Илиев каза...

Ако искаме да ни подкрепят повече хора, трябва да забравим за споровете консертватори ,либерали християндемократи и т.н.
Имаме един комунистически парламент, един самотен президент и демократична опозиция извън парламента . Всички срещу депутатите на мафията , без да губим енергия в спорене помежду си . Подкрепа на президента когато я заслужава , той е много по-близо до нас отколкото до ГЕРБ . Трябва да "подпишем" пакт за ненападение с другите извън парламента и да атакуваме по всякакъв начин депутатите на мафията . Вижте примера на Васко Гюров , ако не ни канят в телевизиите, ще ги чакаме пред сградите им.

Анонимен каза...

Тук се говори много за идеология, за евентуални коалиции, а малко за маркетинг. ДСБ може да има най-добрия продукт и най-добрия екип, но кой знае за това? А след като узнае, трябва и да предприеме действие - имам предвид да гласува. По-активен маркетинг, поне според мен, щеше да осигури влизането на ДСБ в парламента.
Въпросът ми е ще предприемете ли нещо в тази посока?
Според мен инвестицията в силна партийна структура и маркетинг, вкл. по-добра комуникация със симпатизантите ви, е по-переспективна, отколкото евентуалните коалиции.

Анонимен каза...

Г-н Кънев,

Според скромните ми впечетления масово хората, които са анти-БСП настроени възприемат ДСБ като часто от статуквото и смятат, че играете в полза на БСП (изключвам ДСБ симпатизантите, от които съм и аз самият). До голяма степен това се дължи на анти-ГЕРБ реториката, която дори и в момента продлъжавата да използвате (не лично вие). Това определено дразни хората (в случая няма никакво значение дали казвате истината за ГЕРБ или не) и няма да ви помогне да привлечете нови симпатизанти от дясно. Личното ми мнение, е че в ДСБ трябва да се забранят всякакви коментари по отношение на ГЕРБ и да се наблегне на позитивна кампания с ясни и конкретни послания какво искате да постигнете и как ще стане това. Говорейки против ГЕРБ хората виждат само едно... поредната хиена, която иска да откъсне парче от най-голямата дясна партия (колко са десни ГЕРБ е друг въпрос) и да помогне на БСП да спечели. Може да звучи абсурдно, но доста хора дори обвиняват ДСБ, че всъщност вие сте довели БСП на власт, защото отцепихте гласове от ГЕРБ (за мен е ясно че за ДСБ гласувахме само най-твърдия електорат, който няма как да гласува за ГЕРБ, но...). Трябва да промените мнението на хората и да разширите обхвата на симпатизантите си извън най-верните. Това определено няма да стане с нападки към ГЕРБ. В конкретния момент на протестите против кабинета на Орешарски това дори не трябва да ви минава като мисъл. Сега целта е съвсем друга и конкретна. Много по-важно е да се свали това правителство. Това може да означава дори да работите заедно с ГЕРБ (и с президента), защото имате обща цел . Надявам се да имате желание да чуете мнението на един ваш истински симпатизант и ще се радвам на кратък коментар по темата, ако имате възможност.

Поздрави!

Анонимен каза...

1890-1894 разложението на политическите нрави достига до краен предел. Видния държавник Петко Каравелов е вкаран в затвора, от където се обръща с писмо към свои съмишленици. В писмото той заявява, че в България има нужда от повече морал в политическите нрави. Въз основа на този негов призив заедно с Ал. Консатантинов П.Славейков е други видни интелектуалици и възрожденци оосновава Демократическата партия.

Marta каза...

Съгласна съм с гореказаното . Консерватизма не отговаря на съвременните ценности.

devane каза...

Бихте ли разговарали с партията на Светослав Витков. Много мои познати гласуваха за нея. Аз лично нямам нищо против самата им партия, но така и не ми стана ясно те как са позиционирани в политическото пространство. Единственото за което говореха беше за промени в сферата на образованието, което принципно никак не е лошо, но не мога да се ориентирам само по това какви са.

Анонимен каза...

Г-н Кънев, поздравления за избора Ви за лидер на ДСБ. Живея в Англия и на изборите гласувах за ДСБ, което не беше лесна работа, защото сме с малко дете и 5 часовата опашка си беше изпитание.

Радващо е, че вчера отчетохте като голям провал резултатите от изборите и съвсем логични бяха оставките, които подадохте тогава. Въпросът е, че сигналите, които изпратихте вчера и днес с първите си интервютa начело на ДСБ, не показват да сте разбрали грешките си.

1. За новия десен блок/коалиция/партия или както ще го наречем.
Крайно време бе да започнат стъпки в тази посока, и е похвално, че от самото начало заявихте, че няма да си приписвате водеща позиция в този блок. Защо тогава започнахте да поставяте някакви условия на тези, с които ще преговаряте? От позицията на какъв го правите? Та ДСБ току-що претърпя най-големия си провал откакто съществува! След като бяхте избран, получихте поздравления от партиите вдясно, сред които бяха тези на Кунева, СДС и ГЕРБ. Защо веднага сръфахте СДС? Кому беше нужно това?

2. Отношението към ГЕРБ.
Защо затваряте вратата към тях още от сега? Какво се опитвате да постигнете? На всеки средно интелигентен е ясно, че ако в следващото управление не участва ГЕРБ, ще участват БСП и ДПС отново. Като се конфронтирате с ГЕРБ, наливате вода в мелницата на комунистите.. Мислите ли, че тези които сега са на улицата, не разбират отлично каква е същността на ГЕРБ? Въпреки това да сте чули скандирания срещу тях? Не, и това не е случайно. Каквото и да си говорим, в момента герб са най-голямата партия и вие не можете по такъв начин да ги отсвирите. Длъжни сте да преговаряте с тях - не разбира се да се коалирате предизборно. Или дори да не преговаряте, сте длъжни да заявите готовност за това. Не може една 3 процентова партия да се държи по този начин с една 30 процентова. Най-малкото защото от тези 30 процента поне 10 са гласували за тях, защото не искат комунистите на власт.

Ако наистина сте си направили правилните изводи от последния провал, трябва да промените високомерното говорене от позицията 'ние сме най-големите демократи'. Смирете се и потърсете контакт с всички, които потърсиха контакт с Вас. В противен случай ще продължите да се самоизолирате от всички и най-накрая ДСБ ще се превърне в изчезваща политическа секта. Другите партийки ще намерят общ език помежду си, а вие ще си останете само с тези, с които се явихте на последните избори, и на които никой не им помни вече заглавието.

Очаквам като Ваш избирател реално отваряне към другите партии, по-малко високомерни интервюта и реална работа по обединението вдясно.

Успех!

Анонимен каза...

Надежда всяка ми отнехте,
отново да се доверя на вас,
с Меглена Пари Ба поехте,
към неродена, но нечиста власт.

Анонимен каза...

Г-н Кънев,
моля Ви да ни информирате каква ще е позицията на ДСБ/нова десница в новия парламент, след надяваме се скорошните избори. Ясно е, че там със сигурност ще са ГЕРБ, БСП и ДПС. Изборът на огромна част от избирателите Ви зависи от този въпрос. Коалиция с ГЕРБ или коалиция с БСП? Отговорът коалиция с никого е неприемлив, това е само продължение на политическата агония. Моля за Вашия прям и достоен отговор, без демагогия и шикалкавене!