петък, 14 юни 2013 г.

State capture или Game over?

... или честито на всички, които гласуваха за БСП, за да падне ГЕРБ.

State Capture (завземане на Държавата) е политологичен термин. Той описва феномени, които в България отдавна са факт. Днес не се състои State capture. Днес ни обявяват успешния край на операцията, започнала някъде в средата на 2000-та година. Или ... в началото на 80-те... 

Оглавяването на ДАНС от Делян Пеевски не е същината. То е демонстрацията. 


Не се обединихме в политически блок срещу операцията, когато беше в ход. Не я спряхме. Не излязохме на простест, когато вече се виждаше, че е успешна (например, когато групата на Пеевски смени позиции за една нощ и започна да подкрепя ГЕРБ - това беше ясен знак, че олигархията вече има пълната власт и се гаври с нас). 

Не разбрахме навреме, че интересът ни е общ, че срещу нас стои политическо-икономическа шайка с напълно безскрупулни намерения и без ограничение в стремежа си да заграбва - пари,  бизнес, институции - цялата Държава. Да контролира цялото общество по начин, по който го контролираше диктатурата. Но по-вулгарно. 

Поддадохме се на ситуационни игри. Направихме се на шахматисти, когато спортът беше MMA

Сигурно всички носим вина. Днес  чувствам това - вина, че за 6-7 години в политиката съм си чесал езика, докато Пеевски е тътрил туловището си, заедно с всичко, което то олицетворява, към ДАНС. 

Сигурно е късно. Времето не се връща назад. 

Но по-сигурно е, че ако и днес спим или се правим на шахматисти, никой няма да ни прости и няма да ни забрави. Всички, които твърдим, че представляваме честните, почтените, непредставените граждани... Днес няма леви, няма десни, либерали, зелени, консерватори. 

Има последен опит за съпротива срещу превземането на Държавата ни от мафията. Или поне срещу безнаказната демонстрация на успеха му. 

Днес 18.30 часа пред МС някой организира протестен митинг. Не ми пука кой го организира, аз съм там. 


48 коментара:

Bruce Wayne каза...

политиците се сменят, а властта вече трето правителство си остава в Цветан Василев

Анонимен каза...

А къде бяха тиквите от Герб когато се гласуваше в парламента?Къде бяха Атака и вожда им долен?Пеевски бе избран със 116 гласа. Защо позволиха това да се случи. Явно и 4 партии в парламента играят в един отбор.Някой да се съмнява в това?

Анонимен каза...

Опасявам се, че тук, а и по-принцип в Българския преход, имаме voluntary state capture!

Анонимен каза...

От общо гласували 204 депутати, 116 бяха „за”, 87 – „против”, 1 се въздържа. „Атака” не участваха в гласуването.

Анонимен каза...

Кога най-после истинската десница ще разбере, че главните и опоненти са БСП и ДПС, а не ГЕРБ?

Iren каза...

За съжаление, закриването на държавата се оказа лесно - с помощта на Европейската народна партия. Която подкрепяше креатурата ГЕРБ още от 2007-ма...

Belomore каза...

Добре казано от Радан.

Никога не трябва да се забравя кое / кои в България са абсолютното зло, Resident Evil.
Долу БКП!

Всяка свинщина трябва да има граници, пък били те и свински.

Който си няма друга работа - да бистри вината на ЕНП и креатурите.

Анонимен каза...

Това е постановка, 1-2 седмици ще ни занимават с него и ще го сменят. През това време тихомълком ще си пробутат каквото им е нужно, без никой да се усети.

Комитата каза...

ГЕРБ проправиха пътя към пропастта. Не трябва да се забравя никога!

Анонимен каза...

Те ГЕРБ си бяха там ... нали го прегласуваха, след като се събраха. Не ги четкам, щото всички ги знаем. Атака ги нямаше обаче.

Анонимен каза...

какъв ти протест, политика трябва.
и тъй като така и така ще те избираме за шеф на партията дай го малко по-сериозно.

Belomore каза...

а.б.п.ф.к. Комитин,

стига спами "интернет-интелигентски" оправдания, към този момент вече е крайно нелепо.
А и безполезно, със сигурност.

Анонимен каза...

Анонимен - много си глупав...
Тиквите на ГЕРБ нямат достатъчно гласове, да се противопоставят. А тиквите от АТАКА са за ДПС.
Вземи се образовай малко какво се случва при гласуване на някакви процедури и т.н и тогава коментирай...глупав син ръб...

Анонимен каза...

Ок, дори в тази ситуация не виждам реални предложния за общи действия с други формации.

Не оставяйте лудите да победят, поради това, че десните не можем да седнем на една маса.

Анонимен каза...

"Последните организационни промени (в сектора на сигурността - бел.ред.) и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за осигуряването на всеобхватност и координация в борбата с организираната престъпност", каза в отговор на въпрос говорителят на ЕК Марк Грей по време на редовния си брифинг, предаде БТА.

Анонимен каза...

До belomore

Не знам защо, но ЕНП ни натресе мутрата от БКП за десен. Това изкриви и без това изкривената ситуация в страната ни. ЕНП легитимра последния и най-верен гард на комунистическия диктатор Тодор Живков като европейски демократ. Ако от запад играят с червени мутри, от изток с кого да играят? Последният въпрос се оказва риторичен, нали?

Както добре знаете, руснаците пътуват до работата си с тролей, из страната си с влак, а в чужбина с танк.

Belomore каза...

И какво ще правим сега с лошото ЕНП и злата мутра?

Ще ги кълнем и корим, докато добрите либерали от АЛДЕ / ДПС завземат властта с помощта на чаровния ПЕС БСП?

И колко време така още?

Анонимен каза...

Belomore, докато поумнеете.

Анонимен каза...

Поздравявам Ви за позицията, но е много закъсняла. След като Вашия (бивш) ръководител успя да разруши дясното пространство и принуди хиляди хора да не гласуват или да гласуват за какви ли не формации, само за да не са на власт комунистите. Вижте в момента позицията на СДС - няма такава, ни дума, ни вопъл ... Колко жалко.
Дано Вие политиците разберете най-после, че хората очакват десните партии да се подкрепят а не да се конфронтират.

Анонимен каза...

Радане, достатъчно съм възрастна, за да се обърна така към Вас. Бързайте да консолидирате дясното, защото отрепките от новата тройна коалиция просто няма да Ви дадат достатъчно време за това. Те като че ли нарочно бързат да се сринат. За това, разбира се, се радвам, а те друго и не умеят. На това обаче, трябва да се противопостави разпознаваемо дясно, като единствена алтернатива. Успех!

Belomore каза...

Въпрос на дефиниция на умност.

Анонимен каза...

"А къде бяха тиквите от Герб когато се гласуваше в парламента?Къде бяха Атака и вожда им долен?Пеевски бе избран със 116 гласа. Защо позволиха това да се случи. Явно и 4 партии в парламента играят в един отбор.Някой да се съмнява в това?"

Никога не съм се съмнявала и днес го показаха! Искам да ти сложа 100+

Анонимен каза...

Аз като десен избирател мога да кажа само едно, омръзна ми това джафкане в дясно. Колко още избиратели искате да отблъснете с това си поведение? Какво още трябва да направи червената мафия от БСП и ДПС за да загърбите междуличностната си нетърпимост и не почнете да водите България в една посока заедно с останалите десни формации.

ГЕРБ са млада партия, направиха много грешки, но нима 97-2001 СДС не направи никакви грешки в управлението? Нима нямаше клеинтизъм? Нима нямаше Бакържиев, Софиянски, Антоан Николов, Божков и т.н. Който е безгрешен нека първи да хвърли камъка!

ГЕРБ са против Белене и нефтопровода, което за мен е ясен знак от коя страна на барикадата стоят! Освен това е факт, че имат и имаха одобрението на Брюксел и САЩ, т.е. с всичките им кусури посоката на развитие на България беше към западните демокрации, а не към Москва.

Ако не искате да досъсипете ДСБ и дясното направете крачка за някакъв вид обединение, общи действия или поне не се плюйте взаимно докато БСП и ДПС си преразпределят малкото останало от България.

Желая ви успех!

Анонимен каза...

"Поздравявам Ви за позицията, но е много закъсняла. След като Вашия (бивш) ръководител успя да разруши дясното пространство и принуди хиляди хора да не гласуват или да гласуват за какви ли не формации, само за да не са на власт комунистите. Вижте в момента позицията на СДС - няма такава, ни дума, ни вопъл ...."

хитро. злостов виновен, че сдс няма позиция.

Анонимен каза...

Всичко което не е синьо е червено. Друго обяснение за партия на малцинствата в коалиция с националистическа партия и голямата "социалистическа мама" няма. Рожбитв са родени, отгледани и обучени. Червнички всичките.

Unknown каза...

Вината е във всички десни партийки.Разцепиха ОДС и объркаха десния избирател.В годините назад не извадиха хора след които да тръгне народа.За най-пресен пример ви давам предстоящите избори за кмет на Варна. Къде е истинската дясна кандидатура? Няма я! Кънев, каква работа вършите , като в морската столица нямате кандидат? Кога ще се обедините? И моля ви спрете с това многословие, а свършете нещо за обединението на всички десни!

Анонимен каза...

хех, как да няма бе, има кандидатура - чавдар трифонов.
друг е въпроса що за кандидатура е въпросният.

Апостол Апостолов каза...

И каква стана тя в крайна сметка?! Избираш Орешарски, получаваш... Костов! И този път БСП май наистина отиде на кино. Най- сетне!

Анонимен каза...

„Джавкане в дясно, объркан избирател, Костов разрушителя....“Айде стига с тия ДСарски мантри. Избирателя има глава да мисли, но явно я ползва само за постригване. Иначе как да си обясним , че избирателя си избра цар, пожарникар, триадата , вярва на болни лидери, а сега е хукнал към червената снаха? Хората вярващи на медийните манипулации на пеевската империя не са десни избиратели. Каквото и да им говориш, те си искат келепира и някой да ги „оправи“. Аз пък не искам ДСБ да се обединява с прошковци, СДСто на Борис Марков, люспите преминали при последните избори към тях, партийката на божковия зет и „вся осталная сволач „, правеща се на дясна. Аз съм „костовак“, не защото сляпо вярвам в бившия лидер, а защото споделям позицията на ДСБ по енергийните въпроси напълно , искам социалната пенсия да се отдели от пенсиите за осигурителен стаж и възраст, харесвам идеята да се премахнат 3-те „най-добри години“ при пенсиониране и да се взиме целия осигурителен стаж, ценя направеното от правителството на ОДС за отстояване независимоста на Бг. За това без да съм член на партията ги подкрепям .И ще продължа ако не правят безпринципно обединение , последните избори Ви дадоха подкрепата на 100 хиляди гласа.Моля, не ги прахосвайте!

Анонимен каза...

Като избирател на СДС/ДСБ до 2009 година искам да изразя своето продължаващо несъгласие с позицията на ДСБ, визирам основно консолидацията на дясното пространство и отношението към ГЕРБ. Като ръководител на партията е време да разберете, че десният избирател е припознал ГЕРБ за дясна алтернатива, въпреки кадровата си немощ, поради: 1) ясно изразена позиция за обръщане на гръб на Москва 2) приемственост в Европа и САЩ, както по партийна линия (ЕНП), така и със службите за сигурност. Ако продъжавате да си затварят очите за този факт, рискувате да се окажете точно толкова далеч от реалността, колкото е Станишев в момента. Фактът е, че поради тази политика ДСБ има 3%, а продължава да се държи сякаш има 30%. Реалността е, че ДСБ има 3%, разберете го, приемете го и се запитайте защо! Единственият вариант е, ДСБ да заеме принципна позиция против навлизането на руските интереси, да се концентрира срещу господарите на олигархията и да спре да се фиксира и изживява като алтернатива на ГЕРБ. Радане, народът казва тежката си дума, послушай го, еманципирай се от Костов, погледни реално и направи това което чакаме всички: яростно принципна позиция срещу проводниците на руските интереси, а не срещу вота на десния избирател и ГЕРБ. Разделителната линия е единствено Русия-Запад и ГЕРБ са от правилната страна. Ако не го направиш това уви ще е края на ДСБ.

Иван каза...

Господин Кънев, кога ще има единна позиция на десните сили относно протестите?

Поздрави, Иван

Анонимен каза...

Иване,Иване само ти не си чул позицията им и думите на г-н Кънев още 1-вия ден ,че ще е на протеста.Не си чул,че Сидеров обвини "момчета костовисчета" ,че са спорили с него среднощ? Е,после се скри под масата и грабна мегафон,а ти не си разбрал? Не съм защитник на г-н Кънев,голямо момче е, ще се оправи, но въпроса ти прилича на тънка провокация. Както и мнението от 19-06-2013 в 21:48. От кога Герб е 'десен", да не съм изтървал нещо , цялото им правителство беше от деца на активни борци,областните от ДС , Боко си лъска от време на време книжката от БКП и целува портрета на Тато,каква битка с Русия като им продадоха Булгартабак, а не знаем какво ни готвят с южния поток.На тази струна ли ще свирите вече-еманципация от Костов? Вижте какво момчета,този от 20.06 да пита Гугъл, този от 19.06. да влезе в сайта на ДСБ и да чете, да чете....може да разбере каква е позицията на тези десни за Русия -Запад. Успех на г-н Кънев, ако поеме поста, ще трябва не само да разшири електората, но и да запази досегашните 3%.Щото ние сме помнещи и мислещи, трудно е с нас.

Иван каза...

До Анонимен,

Първо аз съм привърженик на ДСБ и гласувам за тях на доста поредни избори :) Второ никаква провокация няма в един директен въпрос, дори и да не бях от ДСБ - нека не бързаме с обвиненията на когото и да било. Просто моето мнение е че сините могат да бъдат много по-активни в обединението на българския народ и да се срещат с хората а не директно, да организират срещи и семинари, да загатват важни и болезнение дискусии - например електронно правителство и как това би намалило корупцията драстично и т.н

Поздрави, Иван

Злата свекърва каза...

Анонимният от 21 юни 2013, 17:06,

понеже не само вие сте помнещи и мислещи, позволете ми да припомня, че в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация "ЗА" продажбата на Булгартабак гласуваха не само представителите на ГЕРБ, ДПС и Атака, но и излъченият точно от ДСБ представител на СК, а против беше само комунистът.

От което, драги, следва, че точно тази сделка явно не може да бъде критерий ни за икономическа мисъл, ни за русофилия / русофобия, ни за нищо друго освен за всеобща жарка либоф към един мустакат банкер.

Та, както е казал народът, три пъти мери, веднъж барем се засрами, а след това пиши глупости в интернет.

Анонимен каза...

Поздравявам Ви с избора Ви за председател на ДСБ. Стискам палци, защото задачата никак не е лека. Дано на следващите избори дясномислещите сме представени.
Радост

ясминка каза...

В това поредно "превземане на държавата" не забелязвам нищо ново.В последните 60 - 70 години тя не е била "освобождавана", за да бъде превзета отново. Всъщност завършихме прехода от държавен към частен капитализъм, като капиталът не смени собствениците си - бившата номенклатура просто се превърна в настоящата олигархия. Както и да ги наричаме, това са си едни и същи хора ( и техните деца разбира се). Затова и демокрацията не може да отговори на нуждите на обществото.Докато не изкараме на светло генезиса на сегашната икономическа и политическа власт, нямаме шанс да я "преодолеем". Изборите за които призоваваш няма да доведат до нищо ново, ако преди това не се осигури пълен публичен достъп, до всички досиета на предишната и сегашната ДС. Едни избори след такова "осветляване", биха се осмислили повече от каквато и да е промяна на избирателен кодекс, закони, държавно устройство и т.н. Сегашното, както и което и да е правителство не би направило такава "глупост", без принудата на обществото. Това обаче значи, да забравиш за партийните изисквания, да си плюеш на "кариерата" и да използваш цялата си енергия и възможности. За жалост, до сега не съм виждал такова чудо, от която и да е партия или партиен деятел.
П.С. Не съм обвинител, подигравател, нито кой знае колко знаещ. Дори все още имам надежда, такъв човек да се появи на равнище по-високо от "Скат".

Търновец каза...

Belomore, с цялото ми уважение към теб, но не виждам защо трябва да се налага автоцензура относно resident evil-a съпроводен с обезболяващи - ГЕРБ? Цветан Василев беше и техен господар... доброволно.

Анонимен каза...

До 22 юни 2013, 13:42 Не знам дали се свекърва,ама верно си зла , гледаш да ухапеш без да помислиш какво има зад фактите. Сега си записвай : още в 1998г. правителството на ОДС започна процедура по продажба на Булгартабак за 370мил.лв. НДСВ свали цената на 266мил.лв. Ноооо, кой не даваше да се стигне до продажба? ДПС , драга/и , ДПС, за да задържи под свой контрол електората в смесените райони, за да изкупува на безценица манипулационните, за прави това което е правило винаги – да бъде политически брокер. Иначе това си най-калната и непрозрачна сделка в цялата ни история , бие и тази за бТК. Сега три пъти мисли и един път кажи, ще може ли мустакатия да харчи руските капитали за тютюнопроизводителите или те ще трябва спешно да се преквалифицират ? Не ми отговаряй, че ще излезеш с някое клише ,мисленето не ти е сила.

Анонимен каза...

Десният избирател избра Герб вместо ДСБ. Въпросът който трябва да си зададем е защо? Защото хората се абстрахираха от откровено ограничения кадрови потенциал и откровените тъпотии единствено поради делата, а те са: Отказ от руските проекти, стабилна финансова политика, контакти и приемане на правителството на от страна на Запада - много важно - в сферата на сигурността. Точно поради това февруарските протести инициираха свалянето на Герб, затова бе и манипулацията с бюлетините - типично в ченгесарски стил. Както изиграха Костов едно време, същото се случи и с Борисов. Защото се еманципира от руските интереси. В същия момент ДСБ гордо заяви, че ГЕРБ=БСП. Еми както виждаме приятели очевидно не е така. Радан за съжаление избра да поведе ДСБ отново към отричане на ГЕРБ. Т.е. ако в парламента влезе ГЕРБ и дясна коалиция, то не може да очакваме тези сили да работят заедно. Докато това е позицията на ДСБ и ДСБ продължава да цепи дясното пространство и играе за БСП то няма да получи отново моя вот. За огромно мое съжаление, да добавя

Unknown каза...

Вината, уважаеми дами и господа, е изцяло ваша. Не обвинявайте другите, че са "объркали" "десния" избирател. Вие сами се объркахте. Не разбрахте колко голям е залогът и позволихте на глупости да ви отклонят от правилния вот. Имало караница. САКЪЪН!"Караницата" е много, много лошо нещо! Толкова лошо, че чак е причина да го сложите като най-важен критерий за да определите за кого да гласувате. Няма платформи, няма програми, важни са изглежда незначителни подробности. Десни сте вие, ама другия път.

Анонимен каза...

Математика и политика-избори 12 май 2013 година
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Имащите право на глас български граждани са - 6 956 890
Изборна активност……………………………………….-51,33 %
За БСП са гласували – 942 541 т.е 26,60 %
За ДПС са гласували- 400 466 т.е 11,306 %
За АТАКА са гласували -258 481 т.е 7,29 %
За ГЕРБ са гласували -1 081 605 т.е 30,53 %
Какъв е обаче процентът на гласувалите за тези партии
спрямо имащите право на глас 6 956 890 :
За БСП – 13,548 %
За ДПС - 5,756 %
За АТАКА - 3,715 %
За ГЕРБ - 15,547 %
Или БСП и ДПС днес се опитват да ни управляват с
1343 007 гласували за тях,което е 19, 304 % спрямо
имащите право на глас 6 956 890 български граждани.
За какво представителство и легитимност претендират
тия другари верни и добри!
В сегашното народно събрание българските избиратели
са представени едва от 38,56 %.гласоподаватели.
Явно е,че хората трябва да разберат,да проумнеят,че
трябва да се ГЛАСУВА,за да има в Народното събрание
представители на всички съсловие на Обществото,
а не да се пасува и да рИват след това ,че сичките са маскари.
Разбера се,че трябва да се изработи максимално
справедлив изборен кодекс,но хората трябва да

Нина Симеонова каза...

Г-н Кънев, отново отивате на самоубийство. Как така ще се коалирате с Кунева? ДСБ и десните умряха отдавна. Вие отново искате да ги закопаете. Що за безумие. Като гледам кой са ви сложили за зам. председател не се учудвам,че действате така. Тия хора, които са по площадите излизат и заради вас. Опомнете се!

Анонимен каза...

Господин Кънев, предвид начина, по който се развиват събитията в страната, си позволявам един призив: давайте повече гласност на резултатите от преговорите за реформаторския блок. Вижда се, че работата върви и представители на дСБ гостуват по различни медии. Нека форматът и принципите на блока се поясняват и повтарят, ако е нужно, нека се обяснява, нека се пише, за да имат хората достатъчно информация. Нужно е.

Киро Проданов каза...

Поздравявам Ви, г-н Кънев! Играйте убедително и силно своята роля в създаването на реформаторския блок. Без да го афишираме, всички ще знаем, че това е проект на десницата и главен принос на ДСБ. Познавам предизборната платформа на ДСБ и много от моите близки и познати гласуваха на вас. Сега е време за осъзнаване на хората кой казва истината. Знам, че проектът ще успее. Защото всяка трезва мисъл по медиите е буквално в подкрепа на вашата кауза. Която ще стане цел и средство на мнозинството, убеден съм. Успех и всячески ще ви подкрепям!

Весела Герасимова каза...

Привет,
Не служа на някоя определена партия, но имам десни виждания. Не виждам обаче възможност за засилване на дясното влияние със сегашната ви позиция(на съществуващите десни партии). Според мен трябва да престанете да джавкате с Бойко и да измислите обща схема за прокарване на демократичните идеи в България. Той има доста голям електорат, а вие тепърва ще растете. Направете обща програма, за се разкара веднъж завинаги тройната коалиция от властта, във всичките и варианти. Правителството на Герб направи и изговори много глупости - да, но направи и доста положителни неща, които сега ще бъдат съсипани. МОЛЯ ВИ: Опитайте се преодолеете омразата и различията и да се опитате да намерите общи точки. Едни въпроси ме вълнуват много отдавна: Защо не може за висши държавни постове да се обявяват открити конкурси и да бъдат назначавани истински специалисти, партиино-независими? Защо не се дава приоритет първо на мерките, водещи до намаляване на корупцията и развитие на икономиката? Аз си представям една чудесна България, в която има ясни правила и строги наказания, които да важат за всички. Вярвам, че вие (десните партии) можете да постигнете много , но обединени зад обща идея - демократична България.

Анонимен каза...

G-n Kanev, moeto skromno mnenie e che za da namerite pravilnia pat triabva da si otgovorite na niakoi osnovni vaprosi ot minaloto. Te kasaiat neshta, doveli do kraha na demokratichnite sili. Naprimer Zashto v BG ne provede lustracia? Koe dovede do tova Ivan Kostov da bade nai-hulenia politik? Kakvo po-tochno iska balgarina? Dali vsichki balgari iskat edno i sashto neshto i ako ne kakvi sa razlichiata? Moga da prodalja da prodalja pone s oshte 2 vaprosa, no mislia che razbirate za kakvo govoria. I niama da vi spestia nai-vajnia - zashto DSB nikoga ne govori za ruskoto vlianie u nas, koeto ni e prevarnalo v peta kolona. Tova e taina veche samo za novorodenite...

Анонимен каза...

Г-н Кънев, след като мислите че сте политик,аз не споделям това ваше самозвание, поне се научете как да говорите и пишете. Нали сте "интелигентни". С вашитр глупави и некомпетентни мнениа и изказвания, няма да стигнете много напред, за което предполагам страстно желаете да се докопате до влатта та и вие да си напълните джобовете. Като гледам с кои се коалирате съвсем изчезва надеждата да има нормална и свястна дясна партия. Можете да съберете и всички кръжоци по сръчни ръце в София, но и това няма да ви помгне, тъй като нямате идеята, излчване и спосибност. В България няма десни партии има само леви но не в политичвския смисъл, а като човек с две леви ръце. Бсичките са леви защото произлизат от един и същи корен и произход. И вие също. Спрете да мътите главите н хората.

блиндирани врати каза...

"Поздравявам Ви за позицията, но е много закъсняла. След като Вашия (бивш) ръководител успя да разруши дясното пространство и принуди хиляди хора да не гласуват или да гласуват за какви ли не формации, само за да не са на власт комунистите.