четвъртък, 4 април 2013 г.

Fear of the dark или защо, по дяволите, са изборите?


Животът на войника е наистина труден, а понякога - съпроводен с реални опасности...

Това е цитат по памет от "Мълчанията на полковник Брамбъл" на любимия ми Андре Мороа. Действието се развива в окопите на Фландрия в разгара на това, което още наричат "The Great war"

Защо го казвам... защото - да - има рискове. В политиката те са доста по-скромни от тези във войната, но по-сериозни от тези в спорта, например. А когато спортуваме, не участваме само, ако ни е гарантиран успехът. Даже изобщо не обичаме такива състезания, и никак не уважаваме тези, които ги обичат. Това ни прави честни и достойни хора, джентълмени. 

Властва убеждението, че предсрочните избори през май '2013 са без особено значение - резултатът щял да бъде такъв и такъв, няма да се състави правителство, или пък ще се състави еди-какво-си, което няма да изкара. Ще има нови избори на лято, наесен, догодина... и тогава да видите каква ще стане тя. 
Тънки сметки, дълги пасове, сложни комбинации, интриги. Големи играчи, хитреци, шахматисти. Българската политика винаги е страдала от излишък на тарикати на различна възраст и с различно IQ, както и от остър дефицит на смели хора. И не е чудно, че днес мнозина си правят сметката "Те тези избори така и така са загубени, ама като се провалят следващите ... и като се върнем на бял кон...".  

Аз не разсъждавам така. В спорта, в политиката, в професията си (която понякога си е жива война...). Не се скатавам и не уважавам скатавките. В политиката да се откажеш от борбата е особено сериозна грешка, по една много важна причина:

Тези избори не са за нас. За нашите планове за живота, мечти за кариера, амбиции и честолюбие (нашата суета е в най-добрия случай просто инструмент на демокрацията, но не и нейна цел). Те са за проблемите на хората - за липсата на работа, за липсата на честност и правила в обществото и икономиката, за злоупотребите и цените на монополите, за разпада на държавните институции
Своите планове можем да отложим. Можем да отложим и единството на десницата. Но не можем да отложим решаването на проблемите. И никой, никой избирател няма да ни чака. Казано с други думи - конете не живеят дълго, и белият кон умря

В България има стотици хиляди осъзнати граждани с десни убеждения, които не могат да траят ГЕРБ на Борисов. Част от тях пострадаха лично от управлението му, други видяха правата на своите съграждани погазени, трети изпитаха културна и етична нетърпимост към начина на управление. Всички видяхме как се оядоха олигарсите и как се окръглиха доволните им физиономии, докато затваряха магазин след магазин и цех след цех. От крайните квартали на малките градове, безработицата стигна центъра на Варна и София. Почука на нашите врати

Аз знам, че повечето от тези стотици хиляди не ми вярват. И още по-малко ми вярват след като разбраха, че случката от  1 април 2013г. не е била шега. Но аз ще се боря за доверието на всеки един от тях през оставащите 40 дена, ще изрия улиците, ще споделя позициите и програмата си с хиляди. Ще пием кафе с Варненските избиратели през деня, ще пием бира вечер, ще стисна ръката на всеки от тези десетки хиляди варненци, които не искат да бъдат поставяни пред избора БСП или ГЕРБ.  Ще проведа личен разговор с всеки, за да прецени сам - заслужавам ли доверието му, имам ли сила и смелост да стана народен представител, имам ли последователност и честност да устоявам на изкушенията след това. 

На 13 май съм ви обещал да вляза в Парламента и да хвърля едни скъсани обувки.

 Ще го направя - заради всичко, написано по-горе, а и за рождения ден на сина си. Ще спазя и другото си обещание - за кабинет на Борисов няма да гласувам.  Пак по същите съображения. 

В името на тези стотици хиляди, с тяхната и с Божията помощ, ще успеем. Аз ще успея благодарение на приятелите в София, които не спят, за да ми помагат в интернет, и тези във Варна, които днес търкат обувки вместо мен. Днес ще благодаря само на един, на когото му беше най-трудно - Яворе, благодаря ти за подкрепата през тези три дни, и през следващите 40. На 13 май - на всички останали. 

Да, рискове има. Ние в уредени мачове не играем, че да знаем резултата. А ако работите ви изглеждат на зле, не ми прехвърляйте спасителните пояси на страха и сложните лични планове. Джентълмените - и това е вече съвсем друга история - умират прилично облечени. 


20 коментара:

Анонимен каза...

"Своите планове можем да отложим. Можем да отложим и единството на десницата."

Простотията не позволява да бъде отлагана! Това обстоятелство предопределя изхода изборите в България, затворена своевременно в балканския си бурка(н). И Радане, имайки предвид това малко смела е заканата ти за старите обувки. Или трябва да си извадиш някакъв пропуск за парламента - преса, продавач на кюфтета, знам ли какъв...

Анонимен каза...

е, добре, както и преди съм казвал да видим - щом ще има кафе или бира.
само дето пак не виждам нещо по-конкретно, а фейсбук НЕ ползвам и не виждам що да си отварям само заради изборите.

Анонимен каза...

Защо вашата и на БСП антиГЕРБ риторика е еднаква ?

Анонимен каза...

Защото по колко различни начина човек може да каже, че има пожар? В случая е важно не това, че и едните, и другите съобщават за пожара, важното е, че се предлагат различни начини за потушаването му.

Анонимен каза...

бе по-интересният въпрос е дали радан ще си спази обещанието за срещи с избирателите, които да вземе да обяви тук.

Анонимен каза...

Защо не помня да съм те виждал някъде до сега?

stanley каза...

Кой е Явор? предполагам, че не Дачков.

Анонимен каза...

в началото на века в една друга партия, която не гледа с добро око на частника(особено на малкия) казвах и давах съвет - ПАЗАРИТЕ, това е най-важното за България. Не ме послушаха, Белене тръгнаха да правят и етномодел за Европа. Сега когато прочетох, че Вашият дядо е строил Аспаруховия мост, корабостроителници и е развивал идеята за силна морска държава(което включва най-вече ТЪРГОВСКА морска държава) си давам сметка колко сме се отдалечили от реалността и живота не само в света, но дори и в нашата история! Ще ми се г-н Кънев да сте духовен и идеен продължител на своя род. ОТ ПАЗАРИ и ТЪРГОВски позиции се нуждае тази държава, за да може да тръгне всичко напред, а не от данъци, либерализации, стабилност и прочие безсмислици. А пазарите винаги са били основен ДЪРЖАВЕН приоритет. още от създаването на държавната Холандска източноиндийска компания. ПАЗАРИ, ПАЗАРИ, ПАЗАРИ....в цял свят! Пазара ще ни покаже всичко от пътя до всичко.

Анонимен каза...

Бих перифразирал леко думите на предишния коментиращ - от пазари и търговски позиции се нуждаят хората в тая страна, а не държавата. Държавата се оказа в нашия случай много лесна плячка,не можем да оставям прекално много в нейните ръце, докато не я ремонтираме и нея и себе си из основи. А иначе аз с обърнах към ДСБ, когато осъзнах, че в цялата камарила от психиатрични случаи е останала само една партия - такава дето все още е политическа партия, а не централа за зомбиране на избиратели и разпределение на ресурси. Далавери, грабчо, предполагам тия работи се случват навсякъде, но е време да се усетим, че чрез внушението да се заплесваме по тия неща ни подхлъзват да ги разглеждаме само по отношение на наистина неудобните, в полза на най-сериозно виновните за тая ситуация, в която се намираме. Страх ме е, че има и някакъв задкулисен план, който ще ни вкара в нещо като диктатура, от всякъде мирише на това, агенти и къртици пъплят във всички организации и като гледам само ДСБ успява да се опази поне вътрешно. Виж неуспялото синьо единение нямаше как да се отрази - още, когато този председател на това ново тяло взе да говори за обединение с ГЕРБ стана ясно, че се мъти номер - жалка работа. Отговорност на нас - хората, е да ги усещаме тия неща и да не се влияем от тях. В случая дори вече не мога да избирам дясно или ляво, налага ми се да се осланям на ДСБ, защото поне не ме кара да си загубя разсъдъка - каквито и компромиси да правя като гласувам за тях, те поне ще са компромиси, а не налудничаво разделяне с реалността.

anton каза...

Много хубаво написано, ББ ни докара до тук, а сега като гледам и Германия която го поддържа и като най-силна икономика в Европа също е тръгнала по нашия път. Икономиката им за първи път след толкова години се е запътила към стагнация.

Магдалина каза...

Много силни думи. Понеже те познавам, знам, че всичко написано е вярно. Както, и че няма да се спреш, какво и да стане на тези избори :)

Анонимен каза...

Възхищавам Ви се и Ви желая късмет! Ще продължа да гласувам докато ДСБ се явява на избори, защото това за мен е верния път!

Анонимен каза...

Пожелавам успех и имам голяма надежда,че много умни хора ще са на наша страна !

Анонимен каза...

Двама гледат лекоатлетика по телевизията. Единият пита: "Тези защо бягат?"
Другият авторитетно му казва: "Не знаеш ли? Първият ще получи награда."
"Това за първия го знам, аз питам другите защо бягат."

Анонимен каза...

Пожелавам успех разбира се и ще направя каквото мога за да помогна на каузата за спасение на свободата и достойнството на предприемчивия човек. На негов гръб се правят всякакви експерименти, даже невъзможни такива, той все още неможе да се наслади на свободно пазарно общество ,за да развие таланта си. Това което прдлагате като мерки за развитие на страната е добро,трябва според мен да се обърне още по голямо внимание на административно бюрократичен терор, да се предложат по смели реформи в държавното управление, да се направи институционален преглед, да се освободи пазара на труда от всевъзможни ограничения, да се намали данъка върху труда, да се въведе конкуренция във всички сфери включително и здравеопазване и НЗОК и прочие и прочие. Бих дал само един съвет на вас и ръководството ви, ядосайте се! У нас не е важно ,оказва се, какво казваш а как го казваш. Хората са обременени и въздействието е по силно когато имате по темпераментно говорене. Силните идеи ще въздействат по дълбоко, последното участие на И.Костов при Диков го доказва.

Анонимен каза...

Симпатизант съм на ДСБ, но защо не извършихте лустрация, когато имахте цялата власт? В бившите соц държави отдавна я извършиха и затова там има радикални промени. Нищо няма да можете да направите, докатп явно или тайно властва старият апарат. Партиите се сменят по сценарий и са като кукли на конци, но кукловодите са едни и същи.

Анонимен каза...

А бе ПУТЮ , за къде си тръгнал с тия мафиоти от герб.
Сега искат вот на недоверие, какво значи това? Цецо и друьжина с цецка бойкоп и фифдосова да те доят! Не ти ли стига

Анонимен каза...

Хубаво. Имате концепции и знаете как да промените държавата за по-добър живот.Ама как да станат промените от партия на костов?! Съберете се интелигентните, можещите и направете своя партия. костов е провален, разберете го.Той е комунист, нищо, че все за "десен" се пише! Важно е да го знаете!Разпилявате потенциала си напразно!

пожарни врати каза...

Всеки знае как да промени държавата ни, но в действително виждаме какво става. Нима само на думи сме силни и когато трябва да видим резултати нещо се губят!?Това,което пишете..." В България има стотици хиляди осъзнати граждани с десни убеждения, които не могат да траят ГЕРБ на Борисов. Част от тях пострадаха лично от управлението му, други видяха правата на своите съграждани погазени, трети изпитаха културна и етична нетърпимост към начина на управление. .....' но поне те направиха нещо по съществено и видимо, намалиха дълговете ни и хората от другите държави започнаха да ни забелязват с добро, а сега!?

Unknown каза...


elazığ escort
erzincan escort
burdur escort