сряда, 21 август 2013 г.

В защита на Реформаторския блок


Да имаш личен дневник е удобство. Позволява понякога да пишеш неща, които няма как да кажеш на пресконференция, защото са твърде остри или твърде патетични.  

Разбирам хората с близки до моите възгледи, които са скептични към Реформаторския блок. И не само защото у нас скептицизмът е норма (а и това понякога е полезно). 
Разбирам и това, че Реформаторският блок се посреща  с открита и клеветническа враждебност от очевидните си опоненти. Дори само началните социологически данни са показателни - той представлява огромна опасност за статуквото в българската политика.  

Не преставам да се учудвам  обаче на пасивността, с която сме склонни да посрещаме и атаките, и съмненията. У нас да защитиш делата си се приема сякаш за нескромност, едва ли не нахалство. По-обичайно е да мънкаме, все едно някой друг ги е свършил, да се застраховаме срещу собствени провали. Е, аз не съм такъв човек. Пиша този текст, за да защитя блока - лично, убедено, със съзнание за отговорността, която нося пред членовете и симпатизантите на ДСБ. Пиша го, защото неведнъж през последните месеци говорих за тъжните последици от сложните игри, тънките сметки и дългите пасове.
Убеден съм, че моментът изисква да се действа смело, открито, безрезервно.

Последните дванадесет години  ни научиха на един важен урок - че пасивността е услуга за тези, които стрелят по нас. Че непрекъснатото взаимно обвиняване в грехове, които именно противниците ни вменяват, рано или късно се обръща на братоубийствена война. За тези дванадесет години, българската десница загуби и лидерите си, и лидерството си като обществена сила. Загуби силата да води обществото към промени. И тъй като никой друг не се осмели, спряха и промените. И така стигнахме до 14 юни

Само два месеца и една седмица по-късно, ние изглеждаме забравили какво ни събра. Ами събра ни съвестта ни. И чувството за отговорност пред тези половин милион българи, които гледаха избора на Пеевски за шеф на ДАНС, без да имат един народен представител, който да стане и да кресне от тяхно име това, което им спираше дъха в този петък. 
Събра ни невъзможността като граждани на България да търпим това, което видимо се случва - превземането на институциите ни, на демокрацията ни и на пазара ни от мафията. Никой никому не се обади този петък по партийния телефон. Всеки написа 2-3 реда в интернет и тръгна за площада. И там бяхме всички - хора от СДС, ДСБ, Зелените, Движение БГ, "Свобода и достойнство", Синьо Единство (изреждам по ред на учредяването, неизчерпателно). "Партийни ръководители" разни, излезли със семействата си да свършат това, в което се провалиха като политици - да направят превземането на държавата от мафията невъзможно ...
(Знам, че и до днес на протеста има много избиратели на ГЕРБ. Те имат моето уважение, но този текст не е насочен към тях)

Ако в този ден бяхме казали на хората на площада, че няма да се обединяваме, защото "имаме значителни политически различия", щяха да ни ритат, докато попаднем вътре в огражденията, за да могат да ни освиркват заедно с останалите. 

И тъй като бях активен участник в събитията от 14 юни насам, а и не съм забравил какво ни срещна и събра тогава, ще си позволя да защитя Реформаторския блок от най-честите обвинения, които получава вътре в партиите или извън тях (за съжаление, твърде сходни): 

1) Режисиран проект на (някаква) олигархия: 
Това е класическа лъжа. Нито един "олигарх", независимо от дефинициите, които можем да дадем на този термин, не е участвал в най-малка степен в процеса на събиране на партиите от РБ и преговорите между тях, от 24 юни, та до ден-днешен. Няма съветници, няма посредници, няма договорки с медии, нищо. Всичко е станало пред очите ми, практически всичко - пред очите на цялото общество. 

2) Проект на Президента:
Още една обикновена лъжа. Нито блокът като цяло, нито партиите в него са в контакт с г-н Плевнелиев, с него ви съветници, официални или неофициални кръгове. Едва миналата седмица, г-н Плевнелиев организира рутинна протоколна среща с г-жа Кунева и с мен, и то не като представители на РБ (каквито и не сме), а като председатели на две извънпарламентарни партии с близък до прага резултат и активна позиция днес. Нямам никакви данни в подкрепа на твърдението, че българският президент изобщи е излязъл извън правомощията си и "акушира" политически проекти. И дано съм прав. 

3) Безпринципна коалиция с цел влизане в следващия парламент. 
Влизането в следващия парламент не е лоша цел. Не мисля, че е по-добре отново да оставим няколкостотин хиляди българи без представителство. 
Независимо от това, обвинението е несправедливо. Всички партии в блока имат много ясна и практически идентична програма в областта на правосъдието, което ги противопоставя на класическите партии на мафията в България и ясно ги разграничава от доскорошните управляващи. Сходствата са десетократно повече от разликите в областта на икономиката, администрацията, образованието и другите публични услуги, човешките права.
И най-важното: Чувството на общност между избирателите ни, на което ще се спра малко по-надолу.

4) Компрометирани "стари муцуни", които търсят оцеляване на гърба на протеста.
Това е най-традиционното обвинение, и е също толкова неверно. В огромната си част хората, които се занимават с организацията и програмата на блока, са "ново поколение" политици. Дори - вярвайте ми - често твърде ново и неопитно. Включвам и себе си. Видимо допускаме грешки, които са допускани и преди нас, видимо се изправяме пред проблеми, които ни липсва опит да решим.
Идеята за "стари муцуни", които ехидно дърпат конците, е невярна. Може би твърде невярна... Но по-важното е, че опитните политици от партиите в блока, са в огромна степен жертви на умишлено очерняне от същите тези мафиотски среди, които избраха Пеевски начело на ДАНС. И с всички възражения, които имам към управлението на НДСВ например, ми е много смешно, когато с радост цитираме един клеветник за едно, а го опровергаваме за друго. Клеветникът си е клеветник. Не го използвайте срещу Кунева, защото ще сте безпомощни, когато ви почне вас....

5) Обикновена партийна коалиция - турлюгювеч от вече загинали партийки.
Привидно вярно. Партиите вече са седем, всички са били неуспешни на предишните избори и носят тежка история от провали последното десетилетие. Няколко насрещни аргумента:
- Колкото и да са "умрели", тези партии продължават да получават гласовете на около близо половин милион души. И когато се явяваме отделно, тези хора остават непредставени;
- Идеята, че ако нариташ "умрелите" в ъгъла, ще цъфнеш от пепелищата целият в бяло се оказа изключителна заблуда. Всички опити в тази посока завършиха с провал и ново разочарование на избирателите. Очевидно е нужна консолидация, а не остракиране;
- Независимо от загубата на доверие (дължаща се в огромна степен именно на разцепленията и на пасивността пред мафиотските атаки), "умрелите" партии продължават да имат експертен потенциал, десетократно надвишаващ този на всичките 4 в 42-ото НС, взети заедно. Дори само за консолидация на този потенциал, си струва взаимодействието;
- Най-важното: Към Гражданския съвет на блока и експертните му комисии вече активно работят десетки експерти и общественици, които не са част от седемте партии. Те поемат лична и политическа отговорност именно в името на Реформаторския блок и не биха го направили за една от партиите или за някаква малка коалиция от 2-3 формации. Те са гаранцията, че става дума за нов политически субект със собствено бъдеще, лице и отговорност;

6) Потенциален съюзник на БСП и ДПС.
Тъжното е, че тази лъжа се разпространява от хора от "сините" среди и от среди в ГЕРБ, които публично постоянно "протягат ръка". Казвам го още веднъж, ясно - за нас БСП и ДПС са партии на мафията, вратите към тях са зазидани. За "Атака" изобщо не говоря...

Сега няколко вътрешни теми, болезнени за привържениците на ДСБ:

7) "Защо с Кунева/ Надежда/СДС?"
Ами въпросите в известен смисъл дават отговора. Възражения има практически към ВСИЧКИ субекти в блока, и със сигурност - към отделни силни и познати личности във всяка една от партиите. Нали сме наясно, че въпросът "Защо с Иван Костов?" постоянно се задава в другите партии?
Недоверието към политическите лидери вдясно от центъра беше култивирано дълго време. Този процес започна по време на управлението на ОДС чрез няколко вестникарски парцала, финансирани от мафиотски среди вътре в десницата и продължи неуморно до изборите през 2013г., когато даде своя плод. Това недоверие се разпространи сред активите на отделните партии и стигна до обикновените избиратели. Персонифицирането на партиите със стари лидери, по тази причина, е класическо оръжие на враговете ни.
Ако слушаме недоверието си, нямаме друг избор, освен да се явим всички поотделно и да претърпим крах, в сравнение с който май '2013 ще ни се струва триумф на демокрацията.
Напротив - в името на избирателите и тяхното доверие, ние сме длъжни публично да преодолеем недоверието си. Да направим това, което направиха Иван Костов, Стефан Савов и Анастасия Мозер през 1996г., и което даде възможност за реформаторското управление през следващия мандат.
И отново - като се абстрахираме от недоверието към политически лидери, за насаждането на което и ние имаме своята отговорност - общността на избирателите ни е единна. Като ценности, светоглед, социално положение, образование - твърдите електорати на тези партии са едно. Те винаги са искали единство, но твърде често с абсурдното условие "единство без Еди-кой-си". Надали точно на привърженици на ДСБ трябва да обяснявам колко абсурдно е това условие.

8) Защо със "Зелените", които са леви/терористи?
Ами защото не са. Прочетете им програмата. Между другото, ДСБ е преговараяла със Зелените многократно, за съжаление безуспешно, в миналото. Нищо ново.
Принципни различки между Зелените и десницата има, но те са преодолими. Общото е много повече. Пример: И ние, и Зелените искаме устройствените планове на населени места да се съобразяват с плановете за управление на защитените територии. Това се нарича законност. Чак след това може да имам някакви разлики по параметри на развитие и застрояване. Днес няма законност - има мафия...

9) Защо с Касим Дал?
Важен и труден въпрос. Първо - не е с Касим Дал (вж. т.7 - това персонифициране е оръжие на враговете ни...). А е с партия, която успя да спечели доверието на близо 50 000 български турци в непоносимите условия на политически монопол върху гласовете на българските турци, наложен с всички средства на мафията. Всеки от тези избиратели е поел не политически, а пряк житейски риск, за да се противопостави на този монопол.
Струва ли си ние да поемем политически риск (примерно от атаки от националисти)? Моят отговор е - да. Струва си, защото премахването на политическия монопол върху гласовете на българските турци е стратегическа цел за България за десетилетия наред. Този монопол души българската политика, като дава неограничена власт на една партия на мафията. Пречи на българо-турските отношения и така блокира и икономиката ни. И най-вече - сегрегира стотици хиляди български граждани и ограничава както правата им, така и възможността им да се развиват пълноценно икономически, да градят независими семейства и общности.
Това е истински национализъм - да се грижиш за стартегическите интереси на българската нация (включваща различни етноси) и да поемеш рискове с тази цел... Другото е трупане на евтини ползи под националния байрак, с цената на рушене на единството на нацията - предателство.

10 ) А в миналото как се плюехте ...
Много грешки са допускани в миналото. И  в бъдеще ще се допускат много. Но нека поне не повтаряме очевидните. Политическата конкуренция е нещо нормално, нормално е и тя да бъде на моменти изострена. След като сме се явявали отделно, нападали сме се.  Личните нападки обаче са доказано вредни.
Способността да оценяваш грешките си и да ги поправяш е важна в политиката, и ще става все по-важна, защото гражданите стават все по-наблюдателни и чувствителни. И слава Богу.

11) Ще се разпаднете...
Това зависи само от нас. Ако продължаваме да не си вярваме, може и да се разпаднем. Ако насърчаваме недоверието помежду си, също.
Ако обаче увеличаваме гражданското присъствие и създаваме нови спояващи елементи, ако изградим регионално ниво, ако създадем истинско колективно политическо ръководство - съвсем няма да се разпаднем. Други ще се разпадат, за да се присламчат. Гледали сме го и от двете страни... Засега сме на правия път. Пиша това, за да останем на него.

В заключение:

Реформаторският блок не е свенлив полу-легален проект на неколцина лидери и няколко малки партии, чрез който по терлици да влезем в следващия парламент. Такъв можем единствено сами да го направим, ако се държим по терлици.

Реформаторският блок е политическо обединение с няколко изключително тежки задачи, които изреждам според моята преценка за важността им:
Първо, да покаже на избирателите, че БСП-ГЕРБ не е единствена алтернатива.
Второ, да обедини десните привърженици и симпатизанти след дванадесет години на ерозия на дясното.
Трето, да отговори на нуждите на едно цяло ново поколение граждани, да влезе в диалог с тях, да им покаже, че има смисъл да бъдат и избиратели, а и политици.
Четвърто, да представлява събудената градска средна класа и да ѝ даде представителство.
И най-важното - да не допусне да остане "проект на жълтите павета", затворен, самовлюбен и враждебен към околните и към чуждото в себе си. Да сложи началото на устойчива коалиция/партия в дясно и център, която да представлява интересите на различни обществени, а и етнически групи от обществото, да търси баланс на регионите и мястото на България в един все по-единен Европейски съюз.

Тези задачи по терлици, със свенлива самокритика, няма да изпълним. А ако не можем да ги изпълним, сме излишни.

Сега е време да "изуем" терлиците, а и  чепиците.
След петък, 14 юни и петък, 16 август, е време за ботуши и цървули. Мафията иска война и противопоставя българските граждани един на друг. Войната трябва да си получи. Но не между гражданите, а всички срещу мафията.
.

39 коментара:

amal каза...

Отдавна чаках такъв синтезиран и обхватен коменар. Вярвам в единството на десните, което е единствения изход от сегашното мафиотско статукво.
Повтарям думите на Малкият принц-обичам розата, която не може без своите неприятни бодли.

amal каза...

Отдавна чаках такъв синтезиран и обхватен коменар. Вярвам в единството на десните, което е единствения изход от сегашното мафиотско статукво.
Повтарям думите на Малкият принц-обичам розата, която не може без своите неприятни бодли.

Георги Павлов каза...

"БСП и ДПС са партии на мафията"
Ах, колко удобно забравихме, че Борисов си е официално от СИК!

Анонимен каза...

"Напротив - в името на избирателите и тяхното доверие, ние сме длъжни публично да преодолеем недоверието си."

В името на преодоляването на недоверието, вие сте длъжни да изработите някакъв адекватен, работещ и правно издържан механизъм, който гарантира, че това, което обещавате в поста -- особено за потенциалната коалиция със съмнителни групировки от политически и друг характер след изборите -- ще се случи.

Малко е трудно да се повярва, че обединение с хора, които имат навика да прескачат от пасбище на друго според това колко е сочно, може да предложи нещо сериозно.

Анонимен каза...

чудесно, много добре.
сега да вземете да си задействате и структурите по места ли, що ли...

Анонимен каза...

Подкрепям всяка дума на Радан Кънев. Супер абсурдно е обвинението, че някакви партии се събират, само за да влязат в следващия парламент. Ами естествено, че това ще е целта на всяка политическа формация - да има представителство в законодателната власт, за да може да прокарва идеите си. Реформаторският блок има моята пълна подкрепа и се надявам, че не само моята. Определено считам, че ако има политическа формация, която заслужава да й бъде даден КРЕДИТ на доверие, то това е Реформаторският блок. Няма да им е лесно. Хората са ужасно обезверени. Просто плашещо обезверени. Но се надявам да не се отказват. Да работят и в малките градове и села. Трябва да стигнат по някакъв начин и до тези, които разчитат на по-силна социална държава. Поне до някой от тях. Трябва да работят върху посланията си и да ги направят по разбираеми за по-голяма група хора.

Анонимен каза...

Христо Марков - Г-н Кънев, половината от защитния Ви опус е класическа лъжа - и за Кунева/особено/, и за Зелените, и за Дал, но ако десните все още преглъщат др. Пръмова и Д. Вълчев с приемането на Мария Капон и партията и окончателно ще влезете в коловоза на крайната левица - http://toross.blog.bg/politika/2011/10/05/mariia-kapon-missa-komunistka-lyjkinia-ksenofobka-i-marksist.830575

Асен Кънев каза...

Защитата щеше да е по-убедителна, ако поне 1 от 11-те аргумента, се основаваше не само на партийно-партизански аргументи, а на десни политически ценности.

Анонимен каза...

Eто тук логиката ви се чупи, г-н Кънев:
"Защо с Кунева/ Надежда/СДС?
Ами въпросите в известен смисъл дават отговора. Възражения има практически към ВСИЧКИ субекти в блока, и със сигурност - към отделни силни и познати личности във всяка една от партиите. Нали сме наясно, че въпросът "Защо с Иван Костов?" постоянно се задава в другите партии?"

- значи за Костов може да се задава този въпрос, а да Кунева и Нейнски не ли?

- Костов си тръгна и заради този въпрос. Защо не го последват и горните две?

- И най-нажното: Сама по себе си ситуацията Костов да го няма в политиката, а тези двете да ги има, е политическа перверзия. С цитирания от мен пасаж в този текст се опитвате да ме убедите в обратното ли?



Калин каза...

Калин Михайлов (Чичо)

Радане, дано! Ако поне това успеете да го докарате до очаквания край, ще съм щастлив, че има някаква (пък дори и мъничка) надежда, да я оправим тази държава!
Много неща сме започвали (някои дори и заедно с теб, но не очаквам да помниш) и май нито едно не се случи така, както го искахме и мислехме...
Та, пак казвам, ДАНО! И, ако се върна отново в България, то ще е заради това, че вече има отново такива даващи надежда проекти!

nkkirov каза...

Хареса ми. Лесно е да критикуваш (плюеш), трудно е да обединяваш. Идеята за "ново СДС", като множество от различни партии и възгледи ми допада.

Belomore каза...

Идеята за "ново СДС", като множество от различни партии и възгледи (по nkkirov) сама по себе си е втрисаща и будеща реакции като черноморски бацил.
Особено в частта си за множеството възгледи.

Но.
Далеч по-важни от десносектантските ни принципи, доводи и предпочитания са приоритетите и интересите на обществото. А те (приоритетите и интересите) изискват максимално силно присъствие на РБ в следващия парламент. Защо ли - достатъчно е да погледнем настоящия и кандидатите за "нови лица".

И тук идва най-силният довод в подкрепа на РБ - дори и теоретично да приемем, че всички упреци към него са верни и основателни, дори и тогава, това пак прави РБ най-смислената алтернатива за момента.
Твърдя това въпреки бележките, които имам, и кусурите, които неизбежно откривам.

Пълно щастие няма, има определени дадености и възможности.
Хубаво е и някои крила в самия РБ да го осъзнаят.

Защото най-лесното е да бъдат убеждавани такива вече (пред)убедени като мен, ние сме лесна мишена, с атврашшением към един или друг, или с ОФ/РеФе патос, изборът ни е предопределен.
По-важни са другите, а пред тях съвсем скоро трябва да почне да се говори по друг начин, с далеч по-екзактен битов и не толкова либерално-гражданнически наратив.

Т.е. изборът комай е:
- да се кове ядрото, нагнетявайки едни и същи пределно ясни послания, иначе казано - 7, но сигурни и завинаги;
- да се кове периферията с цел разширяването й - пък да видим по-подир.

Всяко има плюсове, има и минуси, въпросът е ще има ли кой и как да взима решения, които може би няма да се харесат на всички вътре и около РБ.

Йордан Халачев каза...

Реформаторският блок с Касим Дал и Корман Исмаилов-не го приемам.Най-малкият ви проблем е,че аз не го приемам.Очаквано няма да го приемат и много други,независимо от партийните пристрастия.
Реформатори, разграничете се от ислямистите Касим Дал и Корман Исмаилов!
И без това,ви предстоят почти непреодолими лидерски проблеми,отървете се от ислямисткия проблем на Борисов.

Анонимен каза...

(Знам, че и до днес на протеста има много избиратели на ГЕРБ. Те имат моето уважение, но този текст не е насочен към тях).
Г-н Кънев, ако на протестите не бяха тези избиратели на ГЕРБ, всички вие остналите щяхте да се слеете с нормалните пешаходци в района и никой нямаше да забележи, че сте там. Имайте малко уважение към над един милион избиратели, защото непрекъснатото пренебрегване на този суверен, както правеше и вашият предшественик (за когото не еднократно съм гласувал и аз), ще доведе до това което ви се сручи и на тези избори - ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Загърбете надменността си и одъзнайте, че само заедно с гласоподавателите на ГЕРБ ще преборите комунистите и всичките им разклонения. Всяка друга кауза е безсмислена. Потърсете това, което ви събира а не това, което ви отличава(това е най-лесната задача). Но затова се иска МЪДРОСТ. Нека да видим, дали я имате.

Анонимен каза...

Всичко това е много вярно. Но тъжното е, че през този блог ще стигне единствено до тези, които са онлайн, четат, интересуват се и имат обкръжение от хора, които по някакъв начин симпатизират на Реформаторския блок. Но отново няма да достигне до селата, до малките населени места, до необразованите,до възрастните, до тези, които нямат интернет и които за съжаление са мнозинството от българските избиратели. Аз не искам да съм просто представена в Народното събрание, а и моят глас да се чува. Г-н Кънев, докато представители на Реформаторския блок не са всяка вечер по телевизиите, говорейки на най-разбираемия език, и не тръгнат по населените места, за да се опитат да достигнат до хората от първо лице, и нямат "местни активисти", и още много "и"-та, за съжаление Вашата кауза е обречена.

Анонимен каза...

обичайното.
радан пусна един постинг и повече нито го погледна, нито отговори на поне един от коментарите.

Анонимен каза...

ндаа, добре, но въпросът "Защо с Кунева и Надежда?" си остава без отговор. Тях ги разбирам, не искат да се чувстват излишни, но наличието особено на другарката Кунева-Пръмова разваля илюзията за 'реформаторски' блок.

Анонимен каза...

Ами на всички скептици и неверници мога да кажа само едно:
- щом не ви харесва РБ - направете си друг проект. Проект в който ще влизат някакви небесни неопетнени ангели, която са обичани от всички.

Само бих помолил, ако може поне 3 такива имена да посочите, ангелски ...

И в крайна сметка - като не искате да участвате, като не ви харесва, като не одобрявате - поне не пречете!!!
Успех Радан!

Анонимен каза...

Точно и аргументирано, поне според мен. Пожелавам успех на Реформаторския Блок, в който аз нямам съмнения!

Стоян Деков каза...

Искам за задам един въпрос, на който статията като че ли дава отговор - защо участва партия, която подкрепи кандитатът на БСП (Бозов) на 30.06.2013 , т.е две седмици СЛЕД изцепката с Пеевски. Какви са били общите допирни точки, които този кандиат има, за да сближи двете партии. Бозов бе лицето на ТИМ във Варна, не пускате ли торянски кон в блока така

Анонимен каза...

"обичайното.
радан пусна един постинг и повече нито го погледна, нито отговори на поне един от коментарите."

+1, все едно туитнах на @SergeiStanishev.

Убави политици, ама български, като продавачките в некой бутик на Витошка са.

Чао, г-н Кънев и успехи в начинанията.

Анонимен каза...

Пожелавам Ви успех! Тези разсъждения, макар и закъснели (в предвид на загубеното време) никак не са загубили своята актуалност. Мога само да обърна внимание на едно според мен много важно нещо. Не се обръщате към избирателите на ГЕРБ, а също и към тези на НДСВ. Това според мен е голяма грешка. И трябва да се обърнете към тях не в опит да ги превънете в свои избиратели, оставете този процес да си тече по естествен път! Но нали не си представлявате бъдещият парламент съставен само от една партия пък била тя и новият реформаторски блок? Трябва да имате предвид, че колкото и да се иска на някои ГЕРБ не е само ББ и Цв.Цв. Нито пък НДСВ само Симеон Втори. Важното е да се посочат ясно различията и да се подчертае едно. Че независимо от политиките им леви или десни, ако те нямат ясно подчертано "нагъзване" на Русия, вие сте готови на партньорство с тях или поне на нормални политически дебати. Това би допринесло много от избирателите на БСП или ДПС да се ориентират към ГЕРБ или НДСВ. А това също би било нещо много добро за България. Бъдевте истински български политици и надскочете тесните партийни интереси! Това само био засилило позициите на новия Реформаторски блок. Поздрави!

Анонимен каза...

Правим ново СДС, обединено от идеята да съборим БСП/ГЕРБ (което е едно и също според мен)
Едно дежа-вю от 96та както и г-н Кънев спомена. Как обаче ще избегнем следващото дежа-вю а именно, появата на новия Стефан Софиянски, Стоян Ганев и други не особено приятни за мен спомени.
Как утре, ще управлявате заедно с г-жа Кунева - бивш съпартиец на г-н Борисов в НДСВ? Не следва ли от това, че г-жа Кунева или споделя убежденията на г-н Борисов, или и двамата са били в НДСВ не заради някаква идея а заради чистата лична изгода, което пък поставя въпроса за морала и на двамата.
Как най-сетне ще формирате стабилно мнозинство и управление в един парламент с голямо присъстиве на ГЕРБ или БСП, когато знаете неодавнашните симпатии на г-жа Кунева към тези сили?

Атанас Дюлгеров каза...

Поздравления! И УСПЕХ!

Ангел Грънчаров каза...

Ще помисля и скоро ще изкажа и своята позиция; хубаво е, че г-н Кънев е излязъл с този текст, който заслужава да се прочете и осмисли, пък и да се обсъди, защо не? Много неща предизвикват възражения, но трябва да се осмислят в тяхната цялост - и с оглед нелеката ситуация. Не бива да се действа (и мисли) първосигнално; политиката, която не е прагматична, не поставя реализируеми цели, иначе казано, фантазьорска или сектантска политика, ни ни е нужна; смисъл особен от нея няма. Та ще се изкажа тия дни по повдигнатите въпроси непременно. Но трябва да помисля още.

Анонимен каза...

Уморени сме от оправдания и защити, а и има ли нужда от защитни речи като не си в съдът?!

Анонимен каза...

да не се заблуждаваме-всичко старо е обречено на гибел-особено ако е докоснато от Костов. Няма бъдеще тази формация

Анонимен каза...

АМАН ОТ СТАРИ КРИМКИ

Анонимен каза...

Много добре написано и добре обмислено.Имам само няколко забележки.Дясно ориентиран човек съм, но искам, вече РБ да бъде едно цяло.Всяко интервю, всяка пресконференция, трябва да бъдат от името на РБ, не от ДСБ, Зелени и.т.н.Само така ще изглежда този блок като нещо цяло, а не като съставен от отделни "кръпки".Този блок трябва да изглежда като едно цяло ново нещо.

Анонимен каза...

Много добре написано и добре обмислено.Имам само няколко забележки.Дясно ориентиран човек съм, но искам, вече РБ да бъде едно цяло.Всяко интервю, всяка пресконференция, трябва да бъдат от името на РБ, не от ДСБ, Зелени и.т.н.Само така ще изглежда този блок като нещо цяло, а не като съставен от отделни "кръпки".Този блок трябва да изглежда като едно цяло ново нещо.

Анонимен каза...

Обединението на десни партии около приоритети, изложени отчетливо в статията е политически първостепенно. Всичко останало е "от дърветата не виждам гората'.

Анонимен каза...

Оправданието е като задника - всеки го има. И сто страници общи приказки да напишете, фактите говорят:

Няма начин да седиш до Кунева и да си против енергийната мафия - напротив, вече си част от нея....

Няма начин да се прегръщаш с Каим Дал и да си против разпртеделянето на порциите в държавата - напротив, ти вече се бориш за да разпределяш порциите...

и т. н. и т.н -
Не е сложно да се разберат истинските цели на Реформаторския блок...

Каквито и глупави оправдания да си измисляте за пред електората... :)

Анонимен каза...

Г-н Кънев не искам да съм критикар, признавам ви хубавиет неща (отделихет се от сянката на Костов, съзададохет гарждански съвети пишете програма) но има реални проблеми които трудно можете да обясните и се приплъзвате по тях.
1. Отоншението ви към герб. РБ исак избори ВЕДНАГА. към моменат социолозиет дават 4(5) формации да влизат в парламента - БСП, герб, ДПс, Рб иевнтуалон - НФСБ. Рб има 7-8 процента. Вие не може да управлявает сами. В коалиця с герб и НФСб ли ще влезете или с БСП и ДПС?
2. Имате вътершни противоречия. ДСБ и синьо единство за "за" шистовия газ, а зелениет и ДБг - "против" как ще решите ттакива въпроис без никоя паритя за загуби гласове?
3. не е ясна ориентацията на ДБГ. госпожа Кунева е позвал до 1990 година името Пръмова, засичана е в кърджалиско с Андерй луканов, била е наЯхат с Андрей Миронов, стана известна чрез средите на ЦАря, когото Иван костов критикуваше за ляв. даниел Вълчев си е направо ляво орентиран. Същевременно в ДБГ има хора като найден Зеленогорски (СДС) и Прошко Прошков (ДСБ). Хорта не са наясно с ориентацията на тази партия.
4. Касим дал - доказан агент. още в зората на демокрацията му извадиха досета. две десителия стоеше до рамоот наАхмед Доган. с приемането му много се компрометирате. В програмата си вписал, че желае в личните карит на всеки българсик гаржданин да впише етнос и религия. Партията му е известна като ДПС-2. на пратика вие се превръщате в един втори Луканов, узаконявайки го.
5. Касим дал с неговата партия и СДС съвсем доскоро бяха присъдружни партии на Герб. А защо не си викнеет и Яне Янев? С какво се пречисит СДС - с това че избра Емил Кабаиванов за заместник -председател или с това че избра Румен Христов за заместинк председател?
6. Кога в историята е има десни БЗНСта?
ПСВ (първата светован война) е годината на най-гобямата криза. 1919 година 80-проценатаот парламенат заема БЗНС а останалите 20 БКП - изляцо ляв парламент
следващата голяма криза е ВСВ (втората световна) и пак имаме ляв парламент - идва т Гемето начело наБЗНС и (тя тогаав е по-гялямата партия) и Г.димитров начело на БКП. Къде ги намерихет тия десни БЗНС-та? н мозер баща й е бил ултра-ляв? Освен това то селон няма, вие с селяниет БЗНСта се обединявате.
Което ме продсеща за въпрос номер 7
КОЙ КЕ БЪДЕ ПРЕМИЕР АКО тОЗИ РБ СПЕЧИЛ ИЗБОРИТЕ- КУНЕВА? КънЕВ? ЛУКОРСКИ? мИхаЙЛОВА-НЕЙНСКИ? Р.ХРИСТОВ ЩЕ СЕ РЕДУВАТЕ? КОЙ бе ЩЕ Е прЕМИЕРът?

Анонимен каза...

Господин Кънев ще се опитам да обобщя , смятам, че навремето ОДС през 1997 защото заложи на нови ИДеи НАТО и Ес. по ирония на съдбата тези идеи се реализираах от правителствата на НДСВ иБСП.Ако изкате да успеете трябав да предложите нещо също толкова стойностно. Народа чака решение как ще се подобир неговият иномически стандарт в рамките на 4 години (един управленсик мандат). Ето защо "Планът Сидеров" усп да набере толокав много почитетатели. тъжното е, че в тоиз план имаше и хубави идеи (като например за златодобива), но човекът който ги предложи се оказа най-обикновен манипулатор и егоист. Няма да ви предлагам да парвиет същото (вес пак това бе лява доктрина, предполага се че вие сте дясна формация), но от вас се очакав да излезете, с някаква прграма за следващите 3-4 година относон външната политика, вътершната политика, финансите, праводието - какив рефорим са необхдиим, как си ги предсатявте и така нататаък. дайте повееч конкретика.

tPnino каза...

Господин Кънев не е проблем какви партии и личности са в реформаторския блок, проблем е че нямате чуваемост в провинцията. Комунягите обикалят градове и села, вие си седите в София. Идете сред хората както в първите години на демокрацията, а не събирайте само ваши членове в партийните клубове.

Анонимен каза...

Господин Кънев, обяснете как няма да с съобразявате в РБ нито с Герб нито с Тройнта коалиция, ако влезеет в парламента. та нали досега нито един социолог не ви дава дори 10 процента, някои дори смятат че блока няма мине 4-те процента. А вие искате избори веднага в този момент - значи няма накъде да растете като проценти! Как ще стигнете 51 процента? това е въпрос от които и госпожа Кунева бягаше навремето, а сега бягате и вие. Не ни отговаряйте с царското "Като му дойде времето", народът показа среден пръст на Царя, монархията от 70 процента слезе на 1 процент!

Анонимен каза...

Г-н Кънев, ясни са обвиненията към РБ, очаквана е и защитата ви. Несъмнено тя има солидни пробойни и вие го съзнавате. Всички ваши симпатизанти ще се отнасяме с подозрение към Кунева и приближените й политически номади, вечно очаквайки предателство от тях. Ако тя наистина има сериозно политическо влияние (за жалост), то това не е вярно за Касим дал и сие. Трудно е да се оправдае по какъвто и да е начин легитимирането чрез РБ на тази втора, етническа партия. Добре знаете, че това е в нарушение на Конституцията, което беше очаквано за БСП в случая с ДПС, но е силно озадачаващо (меко казано) за РБ. За да обедите "десните" хора в България, че всички партии в РБ изповядват наистина "десни" или поне национално-отговорни идеи, трябва да създадете такава Програмна декларация, в която да се третират точно въпросите, по които "съмнителните" партии или ръководителите им са демонстрирали недопустими позиции. Ясно е, под какви принципни позиции, свързани с енергетиката искаме да видим подписа на Кунева, нали? Под кои други, верски, образователни или свързани с отношенията ни с Турция очакваме да видим подписа на К.Дал. Ще намерите ли фундаментални десни принципи за развитието на икономиката или социалното подпомагане, под които да се подпишат Зелените? А какво ще правите сза обща позиция за шистовия газ? Зная, че ще е трудно, но все пак РБ трябва ДА СЕ ОБЕДИНИ ВЪРХУ ОБЩИ ПОЗИЦИИ, но не само удобните и лесните такива, но и проблемните. Впрочем, нищо не пречи например зелените да не подпишат идеята за проучване (поне) запасите от шистов газ - НО ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЯСНО И ПРОЗРАЧНО.

Lincoln Madison каза...

Toll Free Numbersare an essential tool for any industry. With the right techniques, toll free numbers can be used to improve company sales and even generate effective sales leads.

Анонимен каза...

Thank you, this blog has added to my knowledge obat buat sakit maag It's perfect