вторник, 14 юли 2009 г.

Вторият път - като фарс...

Интересното е, че у нас за трети път има "Landslide victory" на партия, която се представя за реформаторска и не-комунистическа.

1997г. - ОДС печели над 130 мандата в Парламента.

2001г. - НДСВ печели 120 мандата.

2009г. - ГЕРБ печели 116 мандата.

Че е фарс, нямам съмнение.

Остава ми висящ въпросът - повторение (като фарс) на кое управление да очаквам - на реформите на Костов с всички реални и въображаеми кусури, или на олигархичната червена реставрация на чичо?

Изявления в стил "Нека ВСИЧКИ ме подкрепят" и "Управление на малцинството на база меморандум" идват като припомняне, че новият премиер се е учил от Тато и от чичо-king на политика.


Важно е да помним, че винаги има поне два пътя и лидерът сам решава кой да поеме.

P.S. Дотук е писано на 14 юли.
Днес вече се знае, че Бойко е поредният български политик (и добър ученик на чичо си Симо), който си измисля нови форми и правила на демокрацията.

.

20 коментара:

Ангел Йорданов каза...

Защо ГЕРБ и коалиция са несъвместими неща? Защото лицата, които стоят зад партията на мутрите ГЕРБ не са способни да водят нормален диалог, не са способни да работят коректно при равноправни условия. Те са си самодостатъчни, те са богоподобни, те са богоизбрани...Истината е, че зад идиотското им поведение се крие неистовото желание за избиване на комплекси.

Belomore каза...

Гледам цифрите и си мисля - ако наистина има някаква цикличност или поне скрита логика в числата, то след края на мандата на Доктора на науките, неговорещ и един чужд език, ще има пак някаква коалиционна полюция, след което ще дойде 2011-та (ако не е по-рано), когато някой ще спечели ок. 110 мандата.
Въпросът е кой?
Предложения? ;)

Belomore каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Belomore каза...

Ууупс, сори, криви сметки - 2017та...

Търновец каза...

Ами те последните двама месии се родиха доста след като изгряха на хоризонта предшествениците им ... тъй, че знае ли се кога и какъв нов заек може да излезе от шапката :)

Сините със сигурност трябва да престанат с това делене на онея там Пенчо, Генчо и Атанас и ние с ценЗа ако искат да постигнат нещо повече.

Unknown каза...

Имам едно притеснение, че ще ни изнудват да ги подкрепяме, в противен случай ще почнат приказки, че СК гласува с ДПС и БСП - изпитан трик на ББ от СОС.

САНДО каза...

Глупавото в случая е, че всички печелят изборите с един и същи електорат, който въобще не се съобразява с предизборните програми. Та, поради тази причина едва ли Синята коалиция загуби изборите заради сходството на праграмата й с тази на ГЕРБ. В друга страна обаче с... хм... други "електорални традиции" подобни съвпадения в дясното пространство със сигурност биха били избегнати, защото станат ли много маймуните, клонът неизменно се чупи, а на власт идва левицата.

Анонимен каза...

За СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ще остане дилемата,нито да подкрепи ГЕРБ,нито да не ги подкрепи!Ако в първият случай ги подкрепи,освен че ще лигитимира Властта на Мутрата,но няма и да разполага с Никакъв ресурс на влияние.Между впрочем РСЗ и АТАКА са готови!Ако във вторият случай Не подкрепят Герб,Мутрата ще има чудесни основания да каже,че,,Иван Костов докара Комунистите,,!Имаме време само да гледаме...haralanov.blog.bg

Unknown каза...

Радане, всъщност нямаш свлачище (landslide) :)

За сравнение погледни резултатите от изборите в Обединеното кралство в статията от Уикипедия:

Навсякъде се говори за МНОЗИНСТВО от еди си колко.

В нашия случай ГЕРБ изобщо няма мнозинство...

Радан Кънев каза...

Илия, при чиста пропорционална система всичко близо до мнозинство е мащабна победа (наистина нашата е вече леко "мажоритарна")

Но си прав - батето Бойко НЯМА мнозинство.

И.Е. Станков каза...

Абсолютно не съм съгласен с поста. Звучи като, ама защо ни изядохте бонбоните.
Знаеш добре мнението ми за Бойко и лакейското поведение на Сините към него още от Неделчо Беронов насам, но в случая ГЕРБ постъпиха по най-принципният начин.
Няма абсолютно нищо недемократично в правителство на малцинството, много по-недемократични са разни безразборни коалиции с цел стабилност във властта и по-обезпокоявано крадене. От тази гледна точка не виждам и паралелите, които правиш със Симеон, той без нужда се коалира с ДПС. Някакви паралели с Живков поне засега са наистина странни.

Фактът е, че Борисов учудващо извади много сериозни корпоративни и нео-либерални кадри, които просто правят М. Димитров да изглежда като братовчеда от село с неговото провинциално "експертно" ИПИ. Просто няма нужда от него.

Радан Кънев каза...

Иво, тук не става дума за демократичност.

Демокрацията изисква кабинетът да получи 121 гласа, този ще получи 162 сигурно или нещо подобно.

Става дума за елементарни принципи на функциониране на демокрацията и представителното управление, които се прилагат по целия свят и сигурно не е случайно, че се прилагат. Кабинет на малцинството е крайна мярка за временен изход от безнадеждна ситуация, а в 95% от случаите управлява кабинет на мнозинството. У нас днес има чудесни условия за кабинет на мнозинството, има и богат избор от партньори, съвсем не само СК.

Бойко си играе махленски номера и това е за сметка на много неща - само след месец ще започне да мрънка и да се оплаква, а съвсем няма да му е времето.

Знаеш моето мнение - коалиция във формат ЕНП ме отблъсква като идея. Наблюдавам как Бойко върви към де факто коалиция с "Атака" и няма да се учудя след 5-6 месеца да стане де юре - има доста знаци в тази посока от половин година насам. Яд ме е, че нашите лидери не отчетоха тези знаци и упорито легитимираха Бойко.

А сравнението с Чичо и бай Тошо го правя по друг повод - това отговаря на постоянни напън на нашенските политици-тарикати да заобиколят правилата, да са нещо специфични, да стане по "другия начин" ...

Радан Кънев каза...

А за стопанските кадри на ГЕРБ няма никакво място за чудене - при политически силния винаги има експертен потенциал, той идва сам, именно корпоративните среди търсят да го предоставят. (Учудващо е колко малко експертиза успя да събере Тройната коалиция - но това е специфика в поведението на БСП още от БКП-времената.)

Проблемът е в съвсем друг тип кадри - и то не експертни, а именно политически. Има ли хора с желание и воля и способности за реални реформи в МВР, прокуратура, данъчна администрация, местна администрация, второ ниво на местно самоуправление.

Засега - ядец. Но не се знае - ще видим.

За здравеопазването се говори за шефа на Военна болница - опазил Бог. Тази болница е емблема на хаоса, непрозрачността и прахосничеството в БГ здравеопазване - тя цица от три бюджета едновременно, ограничава достъпа на пациенти, взима пари от пациенти и се опитва - в тежък конфликт на интереси - да създаде собствен здравен фонд, за да установи крепостен контрол върху всички военнослувещи и семействата им.

Но това е отделна тема.

Belomore каза...

Сравнението с б. Тошо е съвсем уместно, като гледам първото голямо назначение на новата власт - леля Цецка. Показното народнячество (по-близо до масите) е същностен белег и на б.Т. и на El Chicho.

Тук фарсовият елемент беше повече от застъпен. Само като се сетя как, вече избрана, обясняваше за "нашия лидер" това, "нашия лидер" онова... Герджиков (барем професор беше) с подобните му царесловоблудства ряпа да яде. Достатъчно плюх по женицата при Бедров обаче, за да продължавам тук :)

За ИПИ-ЮПИто Мартин също няма какво да говорим. Един Бисер Боев (тарикатстващ от години) барем е на "ти" с много аспекти на бизнеса в България, вкл. микропроблемите му на ежедневна база, докато за Мартин не съм убеден, че и понятие си има с какво се сблъскват хората в живота.
Но това пък въобще не е по темата.

Peter Petrov каза...

Г-н Кънев, според мене идва ерата "ала Костов", но без Славчо Христов и Данчо Ментата. Ще има болезнени реформи и гонка на престъпниците от БСП , Брокерите и ДПС. А защо не и на някои активисти от "Синята коалиция" и РЗС ?!
Б.Б. е силов политически играч и ходът му е ясен - иска да кара влака сам. Другите играчи нямат никакви полезни ходове. Това е положението май...

Радан Кънев каза...

@ Peter: aко сте прав, че " ...идва ерата "ала Костов", но без Славчо Христов и Данчо Ментата...", то на "другите играчи" не им и трябват полезни ходове.

Имаме нужда тъкмо от "болезнени реформи и гонка на престъпниците" - който го уреди е добре дошъл, а останалите да си търсят ниши за съхранение.

Боя се, че сте прекален оптимист.

Анонимен каза...

Не ви ли омръзна от болезнени реформи?! 20 години всички партии правят болезнени реформи, докато водачите им се качват в Мерцедеси и БМВ-та! Кога най-сетне ще се появи едно социално управление! 20 години крайнодесни мерки! Аман!

Nakom каза...

"богат избор от партньори, съвсем не само СК"

Това са Атака, РЗС и още кой?.Има го богатият избор.

"Демокрацията изисква кабинетът да получи 121 гласа, този ще получи 162 сигурно или нещо подобно."

Демокрацията???

"болезнени реформи и гонка на престъпниците"

Имаме нужда не някой да гори вещици, а някой да започне да вади от руините тази срутена държава.Аман от разчистване на сметки.

Радане, няма да ти кажа колко се забавлявам на посраните мутри на Костов и Марто Биберона.Заслужаваше си да гласувам за тях, само и само да видя две неща
1.Как мааха гащи все едно че са взели 239 мандата
2.Как Костов сам се самоуби след като отказа да подкрепи официално герберите, като разбра че няма да влиза в изпълн.власт.Това беше окончателното ви политическо самоубийство.Закопахте и СДС.Това отдавна трябваше да се случи.

Радан Кънев каза...

@Nakom: Дали някой се е самоубил това предстои да видим - според мен е прибързано това твое заключение.

СК подкрепя кабинета на ГЕРБ без никакви представители в изпълнителната власт, но няма да подкрепи предварително политиката на този кабинет, и това е повече от нормално - първите знаци са отказ от основни реформи, може би отказ от реформи въобще.

БиБи върви към де факто коалиция с "Атака", което за мен не е никаква изненада - достатъчно е човек да погледне последните 15-ина текста, които съм тагнал с "Бай Бойко" - ясно се вижда залитане в посока риториката на "Атака" от много месеци насам...

Радан Кънев каза...

А кабинет "ГЕРБ+Атака" прави политическия пейзаж насила интересен...