понеделник, 20 юли 2009 г.

Време е за ...

Има време за действане, има и време за мислене.

Слава Богу, пълна заблуда - макар общоприета - е, че в ДСБ заслепени хора празнуват несъстояла се победа или пък по службогонски жаждат паразитни позицийки в политическита кабинети на ГЕРБ.

Знам и с очите си виждам, че повечето от нас гледат трезво и търсят път.

Лошото е, че малцина пишат, а verba volant - и много ценни мисли няма да останат на хартия и на тях никой няма да се опре.

С последната си статия, Теmplar прави прекрасно изключение - просто я прочетете.

Има 2-3 твърдения в нея, с които няма да се съглася, но те заслужават отделен отговор, който непременно ще напиша в близките дни, само да намеря час-два. А може би е неточно да кажа, че няма да се съглася - просто бих предложил стъпка напред, различна от тази, която би предложил Templar...

Изобщо - няма повод за самосъжаление. Когато беше време да се действа - действахме.

Сега не е зле да поразсъждаваме над действията си

11 коментара:

templar каза...

:) Ама ти вече знаеш каква стъпка ще предложа. Това е хубаво. Поне един от двама ни да е наясно... ;)

Всъщност наистина ще се опитам да си изсмуча от пръстите нещо, но не стъпка, а по-скоро стъпки - няколко подхода към определени групи хора и проблеми. Те обаче ще са само част от някаква обща стратегия, частни подходи за покриване на част от дясното поле, кьошенце от "бомбения килим", а не универсална рецепта. Всъщност още не съм дестилирал точните стъпки, а само общия принцип, че е крайно време мислейки глобално, да действаме локално, да видим фината структура на синята тъкан и да започнем да мислим и да работим поотделно и с внимание за отделните сегменти, а не на едро, за целия десебаро-седесариат.

Радан Кънев каза...

ХАХАХА очевидно ще правим едно и също. Ще предложим около 90% различни подходи.

Да е жив и здрав горският после да ни изгони, пък дано общо 10% от предложеното влезе в употреба :)

Й каза...

Прочетох мислите на Темплар в блога му и наистина си заслужават като анализ на ситуацията в дясното. За мен интересния и оптимистичен извод е, че новата ситуация ще породи конкуренция в българската десница.
Аз съм даже малко по-оптимистичен. Мисля, че до 5-6 години цит. "десебаро-седесариатът" и ГЕРБ ще изчезнат и ще се роди единна дясна партия, с която мнозина "автентични" десни няма да се припознават, но която ще се превърне в най-сериозната българска политическа сила.

Мисля, че това ще е свързано и с бъдещото разцепление на БСП. Май че Темплар беше писал някога, че БСП ще се разцепи, когато БЗНС-тата се обединят, но този път наистина очаквам БСП да се разцепи. Твърде голяма е нейната отдалеченост от електората, коалицията с ДПС й изигра най-лошата шега в сто и кусургодишната й история.

Интересно ще е в блога да се прочете как пишещите си представят бъдещето на българската десница и кои са предизвикателствата за нея в следващите 15 години. Последното сигурно не е много популярно в държава, в която е прието да се мисли на тримесечия и шестмесечия, но все пак...

Ралица Ковачева каза...

И все пак, сещам се за онази пиратска партия в Швеция, която не се определяше като лява или дясна, а се бореше за повече права на свалящите филми и музика от Мрежата. А не викаше "...боклуци" и " Кой не скача е ...". Тва е обяснението. Чакаме да чуем нещо, от което наистина имаме нужда. Просто и конкретно.

Анонимен каза...

Радан, време е и за за синтезирано и аналитично мислене,но опасявайки,се че отдавайки се на тази най-не популярна и трудна работа времето ще изтече като фин кфарцов пясък от ръцете ви.Казвам го от позиция на годините си. На Борис бих му препоръчала да не се вманиачава толкова в историята-бългаска,щото и аз искам да съм индустриалец и банкер като дядо ми и баша ми ,но за жалост реалностите са други и не без действията и бездействията на предците ни.А иначе никога, ама никога не забравям,че комунягите са ми променили живота преди да се родя и всеки ден се моля на Господ за по-добри дни за мислещите и високообразовани хора на Б--я За сега тези дни за отложени за неясно и мъгляво време.На Ралица бих казала не чакай някой да ти предложи конкретни идеи и предложения,предложи ги ти намери съмишленици и ги осъществи.Влезнахме в НАТО и ЕС,зашото такива като мен и още милиони българи от моето поколение неистово го желаехме и се стремяхме да бъдем там още много преди 1989.А и затова ви възпитавахме от малки с ценостите на западната демокрация.И нещо весело накрая,за да не изглежда,че морализаторствам,което не е мнго,много в мой стил,когато ви се хапват тортичка агнес,свирнете на Магди аз ще ви направя,с рецепта от 1942г от г-жа Алексиева дадена на баба ми.Мила

Анонимен каза...

Не ми е ясно, защо не се коментира в каква степен вота беше АНТИ ДПС-БСП-НДСВ-СДС, т.е. всички партии били във властта през последните 20г. и в каква степен беше ЗА ГЕРБ.
Имам чувството, че българският избирател отговори на бандата наречена ""българска"" политическа класа", с нейното оръжие. Както политическото пространство е разделяно и владяно от бандата, така и избирателя изостря противоречия в самата нея, като я дели на била във властта и не била.

Boyanov каза...

Ще ме извините, но не смятам за нормално да коментирам мненията на templar другаде, освен в неговия блог. Очевидно той няма желание това да става там, но аз пък нямам желание да го разваваме като шарена черга по блогарските кюшета.
Иначе съм напълно съгласен с тези, които смятат, че идейно и инструментално десницата не мръдна и на милиметър напред доста години. Надявам се, че това горещо лято ще е възкресително за мисълта и действието. Синята политическа зима продължи твърде дълго и има опасност нищо да не поникне след нея.

templar каза...

Весела Алексиева?

Валентина Иванова каза...

И аз искам рецептата за агнеските, ако може :)

А докато глазурата съхне, няколко хаотични следизборни размишления и от мен:

http://antibsp.blogspot.com/2009/07/blog-post_21.html

TheSmetisteInsight каза...

Здравейте всички.
Не знам дали си спомняте, но по изборите някъде из десните блогове се появи следния коментар. (Беше във времената, когато горещата тема беше в стил, какво ще стане ако Сульо се коалира с Пульо, който на свой ред се коялира с Атанас и аз...)
Та, умното мнение гласеше: абе, готини, защо просто не се коалирате с избирателя?

Peter Petrov каза...

Браво за препратката. Добро и логично осмисляне на ситуацията. Не ми харесва само теоретизирането на проблема.
Забравя се какви са функциите на една партия. Не видях как сините се канят да се справят с корупцията.
Първо с наследството, което оставиха - смятат ли да разследват повторно скандалните сделки от кабинета "Костов".
Второ - смятат ли да търсят персонална отговорност от своите водачи тогава - Йордан Цонев, Христо Бисеров, Муравей Радев, Александър Божков, които станаха нарицателни за корупционно поведение . Някои като последния може би ще бъдат опртавдани ...
Трето - ясно и точно да се изясни кого представят - средния предприемач, земеделски производители, чиновници в търсенето на корумпираните...