понеделник, 13 юли 2009 г.

Tрудно ...

Пиша статия за вестник "Седем".

Какво, защо, дали и изобщо WTF.

Никога не ми е било толкова трудно да си изчистя главата от плявата, та да остане смисълът.

Едно нещо прави впечатление - тези, които искат реформи, гласуваха за Бойко. Не се знае Бойко иска ли реформи. Никого не е лъгал - не е казвал, че иска.

(Снимка: Куриер Италия България. Използвам я за илюстрация. На много неща ...)

Дали ние не ги излъгахме, че той иска?

.

14 коментара:

Unknown каза...

Девойката зад Стоян Денчев да не е Мис България?

Belomore каза...

А какво държи в ръцете си същата, хм, "девойка"???

Николай Павлов каза...

Повечето от гласувалите за Боко, даже не знаят какво значи "реформа" :)
Искали са просто да "маанат ония там и оня Доган, дето много краднаха" :)

САНДО каза...

Абе едни и същи хора гласуват веднъж за тези, веднъж за онези... За тях изборите са един вид тото - ще им се да ударят щестицата. И затова пускат бюлетината, пък каквото дойде. А на въпроса "Защо бе, джанъм, гласува за еди-кой-си?" най-честият отговор е "А защо не? Нали живеем в демокрация!"

Анонимен каза...

Логиката е следната: Народът иска да спре корупцията, ЕС ще пусне парите ако има реформи, Бойко Борисов ще бъде принуден да прави реформи от ЕС, за да пуснат парите (значи е спряла корупцията)

templar каза...

Когато пиша, че избирателното право на циганската общност тук и сега е безмислица, която поражда 0% политика и 100% корупция и мафиотщина, както и когато казвам, че трябва да има образователен и имуществен ценз, всички ми скачат че потъпквам демокрацията и свещените права на Пенчо, Генчо и Атанас да бъдат равни.
И тези критики към мен са съвършено уместни и правилни.

Когато обаче същите тези граждани на Европейския съюз, на които Бог е отредил да са равни с нас, на 6-тата ракия обилно гласоподадат за някой бабаит от покрайнините, веднага започваме да се цупим и да се чудим дали все пак да не им окачим рибешки гръбнак на портата...

В края на краищАта, това е гласа на обичния народ, даден по всички правила на демокрацията и като бонус в този случай: възправил се срещу всички правила на недемокрацията, които се опитаха да ни пробутат руско-турските освободители. При това този глас е пределно категоричен и ясен - тури Бойо на престола на рода Дуло.

Според мен добрия тон и правилата изискват да дадем шанс на това правителство, каквото и да е то, ако ще да е на ГЕРБ, Атака и РЗС без нас.

Моя собствен председател обясни по компютъра, че е станал антикомунист някъде през 1975 - 76,когато осъзнал че марксизма е гола вода. Това значи, че през 56-та, когато комунистическите танкове мачкаха в Унгария, през 68-ма, когато комунистическите танкове мачкаха в Прага, както и в целия период до 76-та, когато по-качествените българи бяха пращани в концлагери и изселвани, политикът, когото аз най-много (всъщност единствения когото) уважавам не е бил еволюирал да разбирането, че комунизма е човеконенавистна изродщина,на последно място заради несъстоятелността на икономическата му доктрина. (Казвам това, защото ми се ще някой в щаба да беше прегледал и спрял този "отговор".)

По същата логика допускам, че момчето от МВР-то може би ще еволюира от момче на системата в някой, когото да уважавам, и съм склонен да уважа народеца и да му дам шанс да опита.

Пък ако нещата си тръгнат по старому... тогава ще вадим боздуганите. Ама нека първо да видим какво ще стане. ;)

Й каза...

Радане,

Темплар,

Разбирам разочарованието и го споделям, но от друга гледна точка.
Обикновено след избори се започва със СВОЯТА равносметка, а не с тази на другите. Ще рече - защо загубихме на първо място, а после всичко останало. Така е и честно, и коректно.

Аз лично съм противник на историите за "народеца" и пр. Който иска да живее в демократична държава като демократ, трябва и сам да е демократ. Не е демократ никой, който обижда народа, защото не е избрал тези, които му/ви/ни се струват единствено правилните. Единствено правилните да помислят къде и в какво бъркат вече осем години. Иначе няма да стигне и за един общински съветник в СОС.

Радан Кънев каза...

@ Й: Безспорно с това започвам.

@ Templar: При дадените обстоятелства, вотът за Бойко беше съвсем разбираем и не е нужно да се обяснява с неграмотност. Съвсем не гласуваха за Бойко неграмотните.

Въпросът, който зрее из главата ми е доколко ние допринесохме част от грамотните да гласуват за Бойко, а не за нас. И първият ми отговор е - до доста.

А дали Бойко ще потърси коалиция или ще се изпъчи в поза и потърси подкрепа именно на РЗС и Атака е за мен предостатъчно шанс - той шансът си го има, негов си е и си го е заслужил.

Радан Кънев каза...

А артефактът в ръцете на девойката на снимката е по-съществен елемент дори от мултака Денчев и другото същество и от техните светУщи тоги.

templar каза...

И аз това казвам. От много отдавна не се бях възхищавал на българския народ. Нистина логично и грамотно гласуване. Може би не съм разбран добре, защото често си позволявам да критикувам "народа". Не и този път. Тъкмо от уважение към народа (а не толкова към Бойко) трябва да дадем шанс и да подходим открито и добронамерено. Все пак ние сме тези, които настояват за демокрация, а огромния резултат на Бойко е плод на тази (наша като заслуга) демокраци.

За мен нямаше начин мотивираните към гласуване да не изберат ГЕРБ, а да подкрепят нас. По редица обективни и субективни причини. Големия противник на омразното статукво, при това предизвестен победител е ГЕРБ. И тъй като тези 20% допълнителни "нови" гласоподаватели гласуват не "за" тоя или оня, а "против" статуквото, логично е да използват за това като инструмент предизвестения победител над статуквото.

Ние, малките просто не участваме в раздаването на тези избори. C'est la ВИФ ;)

templar каза...

Всъщност, главното, което исках да кажа преди да се омотям в логорея е, че дори и да бяхме положили усилия да обясним на грамотните своите съмнения към Бойко (митологични и проблематични в много отншения, можехме да постигнем по-нисък резултат за ГЕРБ, но не и достатъчно по-висок резултат за нас. И като цяло днеш нещата щаха да са страшни - с по-ниска активнос, при която да няма мнозинство и да влязат Лидер и НДСВ. Пък ние щяхме да сме честни на борда на потъващ и обречен кораб (сюжет за гоблен с д-р Михайлов, Димо Ненов и Антоанела Пондева:) Мисля, че постъпихме много отговорно и себеотрицателно.

Радан Кънев каза...

Напълно защитима позиция, Теmplar.

Логиката е тази и всички инволвнати я следвахме. Въз основа на известен анализ на резултатите бих могъл и да приема, че е била правилна, но съвсем не бих изключил и обратното.

Като за начало е много интересно какво ще стори Бойко.

Belomore каза...

С ясното съзнание, че несъгласието ми може да бъде разтълкувано като критика, каквато не желая и не съм в позицията да отправям, предвид че сте вършили (Радан и Темплар) работа по тези избори, докато аз съм пцувал султана пред компютъра / телевизора, но в качеството си на ваш гласоподавател (на единия в буквалния смисъл) ще отбележа, че доводът и логиката за себеотрицанието и отговорността може да изкласи в синдром "НДСВ". Знаете как протича заболяването.

Не се заблуждавайте - едва ли съм единствения да мисля, че резултатите (висока активност + убедителна победа за ББ) имаха малко общо с поведението на СК - или поне с действията, като изключим бездействията. Тук, разбира се, можем безсмислено да спорим, но СК беше част от фона на тези избори и дори всички опити на шумкарите да променят това не успяха.

Имах късмета миналата седмица да се откъсна малко от нездравата работно-ежедневна среда и да изкарам известно време сред "народеца", дето вече уточнихме, че не е точно "народец". Слуховете за неговата простотия, ограниченост, неспособност да разпознае правилния месия и т.н., при всичките си основания, са силно преувеличени.
Жалко, че точно това лице (за мен - далеч от висотата на предизвикателството като лични качества) успя да спечели джакпота, но съм съгласен с мненията по-горе, че място за изненада и тюхкане няма. Никой друг не пожела да направи усилието да надскочи себе си, вкл. и СК. А ББ надскочи себе си - с чия помощ предстои да разберем.

И ако се върнем към статията на Радан - да, трудно е думата. Трудно ще бъде за търсещите добрия вкус и нормалността в обществото през следващите години (нямам предвид икономиката), независимо от вариантите за развитие - провал на ГЕРБ, което най-вероятно би довело до окончателен разпад на държавата, негов успех, който пък рискува закрепване на интересчийския чалга-реформизъм, или нещо средно, което ще доведе до кой-знае-какво.

Затова по скромното ми мнение, работата по създаване на усещане за алтернатива пред нормалните хора - грамотни или не, селяни или аристократи, трябва да започне съвсем скоро, за да няма после пак въпроси "Къде живея?"*.
Защото големият успех на ГЕРБ беше равномерното проникване навсякъде - сред всички обществени групи, вкл. това, че най-накрая някой наби канчето на шумкарите и в селата, спрямо които имат толкова много грехове!

* цитат по памет от блога на Нервната акула

templar каза...

Статията в Седем е великолепен анализ. Формулирал си много точно критичните моменти, които напоследък ми убягват в еуфорията от плюещата кръв червена мастия.