сряда, 25 ноември 2009 г.

Защо блогувам (все по-рядко)?


Благодаря на Коцето за поканата и бързам да отговоря:


Докато отговоря, си дадох сметка, че пиша все по-рядко. Може би е логично да отговоря именно на този въпрос ...

Не е до липсата на време - никога не ми е стигало времето :)

По-скоро си давам сметка, че сериозният ангажимент с политика - и то конкретна секторна политика като председател на социалната комисия към ДСБ - пречи на коментирането. Трудно е едновременно да го правиш и да го обсъждаш отстрани. Предполагам, че в близките седмици и месеци ще огранича/намаля и други коментарни занимания като участието в "Пристрастно" и "Голямото жури" по Дарик.

Оттук насетне ще пиша основно по две (доста свързани взаимно) теми:

1) Социална политика в нейното многообразие и особено - политика за социална интеграция и
2) Коментари, свързани с човешки права, свободи и толерантност.

Тези теми бележат най-сериозното изоставане на обществото ни от Европейските стандарти и имат неподозирана за мнозина у нас връзка със стандарта и качеството на живот в страната. От друга страна - заявката на ГЕРБ за реформи в тези сфери е доста слаба и нямам очаквания от днешното правителство за подобряване на положението...

.



8 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Кънев, пишете, опитвайте се да не се променяте, щото ефектът от чисто политическата активност върху личността е обикновено злотворен, а издържат само най-силните. Като тест за това доколко една личност е силна и здрава, и също така и дали има що-годе твърди нравствени опори може да служи това доколко и в каква насока се променя една личност след като влезе в политиката.

В този смисъл моят съвет е да се опитате политическото да не задуши личностното... щото иначе се стига до жалка картинка...

Belomore каза...

Социалната политика (и интеграция) и човешките права несъмнено са много важни теми, при това в отбелязания и добре аргументиран контекст. Важни и са и анализите и формулирането на политика и послания в конкретни сектори.

Но... личното ми мнение, което може би и други ще споделят, е, че не това (само) очакват читателите на този блог.

Аз, като читатели, очаквам сериозни размисли на тема:
- концептуалните въпроси в ДСБ и десницата въобще - в настояще и бъдеще (колкото и тъпо да звучи);
- ДСБ и отношенията й със сегашната власт;
- концепцията за българското общество след сегашната власт, пък ако ще да е и след пълния й 30-годишен мандат, вкл. концепцията за десницата, политическото представителство на хората, идентифициращи се с нея и т.н.*;
- морала, пък 'ко щете и приличието, в българската политика и българското общество, доколкото такива полипсуват.

Не виждам с какво участието в социалната комисия на ДСБ ограничава възможностите за коментар по тези теми. Ако пък става дума за тясна специализация или просто фокусиране с цел повишено качество на анализа, то моля за указание, кому са "разпределени" горните въпроси съобразно комисиите на ДСБ, за да преценя струва ли си да чета :)

* Имам тегавото усещане, че в момента никой не загатва, че мисли за периода "след ББ". Нима хората допускат и, може би - въобще нямат нищо против, посредствеността и повърхностността да векуват?!
Дори и лявата плесен звучи някакси неискрено и неубедително, когато обяснява нещо за "когато", "като" и "след".

Ако някой вдясно иска нещо да се промени "след", трябва да започне да работи сега, което вече ще е със закъснение.
Не виждам такива усилия засега отникъде.

Валентина Иванова каза...

Някои някога някъде тръгнаха след този Радан: "Мнозинството от вас добре ме познава - не само мен и позициите ми. Скромно, едно от малкото неща, с които се гордея е, че в последните години съм един от хората, които успяха да разкъсат медийната завеса пред дясната мисъл в България".

Пиши за каквото искаш повече, но ние спирай да говориш и пишеш за всичко останало.

Радан Кънев каза...

Ехе мерси за хубавите думи и смели очаквания.

За нещата, за които пише Belomore - няма съмнение, че ще продължат да присъстват, мисля че горе-долу това има предвид и Валя.

По-скоро няма да остане време за доста пространни мнения по "какви ли не" теми - именно защото всеки коментатор-аматьор може да си позволи да бъде "пенкилер", но това е несъвместимо с политическия ангажимент.

Анонимен каза...

Г-н Кънев, не прекратявайте участието си в пристрастно, без вашия хумор предаването никога няма да бъде същото. А и много хора ви познават именно от там.

Поздрави.

Петко Ковачев каза...

Радане, напълно те подкрепям. Големият проблем на нормалните хора в България, които се занимават активно с политика, е липсата на дебат - и победа в дебата - по конкретни теми. Общият "дебат" (говорене/изливане на болката/надприказване/etc.) е добър от време на време. И повярвай - по-добър е на маса с бира и мезе, а не по мрежата. Но липсват политиките с които да УБИЕМ (добре де, в преносния смисъл :))) червено-догано-кобурго-бойковия милиционеркомунизъм.

Затова пиши повече за това, за което си решил. А за останалото - когато ти дойде отвътре.

Анонимен каза...

По-скоро няма да остане време за доста пространни мнения по "какви ли не" теми - именно защото всеки коментатор-аматьор може да си позволи да бъде "пенкилер", но това е несъвместимо с политическия ангажимент.

Ne ni razocharovaite g-n Kanev.

Politcheskiat angajiment na golemite politici ne se svejjda do tova da komentirat 1 ili 2 temi.
Nito pak do tova da se kriat zad politicheskoto si amploa, za da sa "usporedni na partiinata linia".

Ako ste si izbral da sledvate platno direktivite na siniata partia - tova e drug vapros. Horata ochakvaha ot vas drugo...
I vse oshte go ochakvat...

Анонимен каза...

PS

Politikata oblagodetelstva neinite aktiori.

Dano da ne ste v politikata samo zaradi tova, g-n Kanev.

Mnogo stanaha razocharovaniata. Ne badete i vie edno ot tiah./