петък, 3 септември 2010 г.

За наградата на Обединените Балкански Емирства

Има един руски израз:

В жизни такая жопа, что и словами не описать.

Не успявам да коментирам по друг начин историята с шейха на Абу Даби, или може би сина на президента (!?) на Абу Даби, абе изобщо оня ... "Баровецът".

Все пак няколко души са опитали да коментират. На първо място, самите "шейхове":

We have never encountered such unprofessional way ... this has destroyed any chance of us paying any attention to any business in Bulgaria... *

После виждам Господин И и Акулата с бързи антрефилета. Едвин Сугарев още вчера е напомнил кои са участниците от българска страна ...
Няма какво да добавя.

Но ще се опитам да погледна на нещата от малко по-различна гледна точка:

Разбрахме за гафовете, за некомпетентния подход, за евтините опити да се заблуди публиката и да се "отчете дейност", както и за глупавия популизъм на управлението. И го разбрахме отдавна, не днес...
Но какво разбрахме за представите за стопанска политика, които прозират зад цялата случка?

1. Пари нема. Трябва да се доставят.

2. Откъде? Ами има нек'ви баровци там, увити с чаршафи. Къде боднат - бликне нафта. 200-300 милиона, бълха ги ухапАла.

3. За какво да им вземем парите (как да ги излъжем да се бръкнат)? Амиии... нещо ... интересно.

4. Какво е интересно за инвеститора? Амиии... аз кво гледам по телевизора? Футбол - не, не става. Ман Юнайтед и тоя сър Алекс ни вземаха хляба в тази област. Формула 1 - да бе, разбира се. Обадете се на Румен Петков и оня неговия човек. Да направят една презентация за пистата.

5. Как да им дръпнем вниманието? Обадете се на някой от ония баровци там и кажете, че Премиера иска среща. Кажете че ще изпадне далавера - пистата е почти готова, а има и още, настрана:

... той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа...

6. Аз после ще ги омая:

... след среща с шейха премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министерство на икономиката и на Българската агенция за инвестиции да предоставят информация за възможностите за партньорство в инфраструктура, земеделие, високи технологии, пазар на земя

7. После ще вдигнем писта за чудо и приказ, и ще се напълни с туристи, и те ще оставят пари, ще ходят на Созопол да се помолят, а също така и да гледат разкопки на Перперикон, да пийнат по десет наливни водки в Слънчев бряг и да си оправят зъбите.

7А. Никаква писта няма да стане, ама ще се чуе, че правим старт на "Формула 1", ще ни има по вестниците, ще се вдигне кредитният рейтинг и ще дойдат инвеститори да завършат мола в Сусурлево и руснаците ще си купуват апартаменти в Шкорпиловци, щото за тях е близо до София.

7Б. Абе кредитният рейтинг надали ще се вдигне, ама личният рейтинг на Премиера ...

7В. Абе на хората им писна от глупости, та и личният рейтинг на премиера няма да се вдигне, но ще се завъртят едни пари за предпроектни проучвания и освен това

7В'. Ще се появят едни балъци да изкупят земята около летището в Добромирци ли беше, Доброселци ли, а не - Добродушци... та ще се завъртят още едни пари и после ще има промяна на предназначение, одобряване на ПУП-ове, разрешения за строеж (абе цял живот ли Диков ше ме храни???)...

8. И нищо да не стане, поне ще е ясно, че има кой да се погрижи за тоя ш...н народ, да му реши проблема. На хората им писна от тая демокрация, 20 години само ги грабят, аз поне давам пари и ги лекувам.

Накратко - в управлението липсва идея за стопански напредък.

Какво води обществата напред, какво създава богатството на народите, какво провокира инвеститорския интерес, какво насърчава предприемаческия дух на хората...

На снимката - шейх Мохамед ибн Рашид ал Мактум (внук на Президента на Дубай?) - снимка от в-к "Стандарт", хвалебствена статия от времената на лесните пари. Замислих се, че и тогава "баровците" предпочитаха да прибират парите на "балъците" за безумните си строителни проекти в ОАЕ, а не да ги дават на балкански тарикати.

Представите за стопанска политика на тази власт в някои отношения са влошен вариант на късния Живков. И със сигурност не са представи на демократични лидери на свободна държава. По скоро на някакви ... шейхове ли са, емири ли... абе ... баща му е президента.

Идеите на кабинета на ГЕРБ за забогатяването на нацията са толкова забавни, че са чак... творчески. Леко в комедийния жанр. Може би Бойко се е замислил за пенсия за особени заслуги към изкуството, наред с Калоянчев и Стоянка Мутавофа.

Извинете. Не пенсия. Орден - награда на Обединените Балкански Емирати, пардон, тарикати.

* Всеки, който е малко наясно с етикета на бизнес кореспонденцията, разбира, че това писмо е наистина "безпрецедентно остро"


4 коментара:

Зелен Бетон каза...

Присъствието в цялата история на лицето R5 (пояснение: не Рено 5, а Румен 5ков) по принцип вещаеше, че нещо подобно неминуемо ще се случи. Най-малкото поради факта, че R5 е единият от двата всепризнати символа на безогледната наглост на българската политическа сцена (редом с Доган). И понеже няма как да избяга от себе си, просто нямаше начин да не се издъни.

Още когато името му се завъртя във връзка с моторните спортове, беше ясно, че седи там "на гюме" от името на БСП, защото там се въртят едни пари. Защо точно той – вероятно по плевенска линия нещо с Богдан Николов, но това е без значение.

За разлика от Николов, R5 не си е трошил крайниците по пистите, състезавайки се от името на България. R5 е чиста проба политически парашутист. И лично на мен, като многогодишен върл почитател на Формулата, ми беше безкрайно неприятно, че можеше да се стигне до момент, в който българското (евентуално) присъствие във Ф1 да се свързва с индивида Петков.

Но бях убеден, че дотам няма да се стигне – защото лакомията, наглостта и безотговорността ще го дискредитират далеч преди да се случи нещо реално. Както и стана. Затова съм доволен.

Неприятно е, че при така развилите се събития, дори някога да е имало реален шанс за подобна писта в България (даже да не е точно за Ф1, а за някои от "по-леките" автомобилни пистови състезания), този шанс се отдалечава. Защото потенциалните инвеститори много добре помнят подобни гафове: това, че имат много пари, въобще не значи, че са готови да ги хвърлят където и да е.

Много се надявам, че това няма да повлияе върху престижа на България като дестинация поне за мотоциклетни състезания – престиж, който е извоюван с работа, а не с наглост и партийно-олигархично самочувствие. Също така се надявам, че казусът ще послужи за повод R5 и подобните му (сигурно има и други) да изхвърчат от инвестиционните процеси в моторните спортове. Това ще е само за добро – и за моторните спортове, и за хората, които вършат действителната работа в тях, и за България като цяло.

А ако има (както се говори) някаква "топла връзка" между Борисов и въпросния R5, сега е моментът премиерът да прозре, че тази връзка трябва рязко да се охлади. И че ако не го направи ясно и недвусмислено, предстои да поема още неочаквани негативи.

Апостол Апостолов каза...

Недейте така бе, хора! Толкова ли не разбирате, че това, от което най- много се нуждаем в момента, е една писта за "Формула"?!

Lady Million каза...

Много добре казано :)

Анонимен каза...

"Boko Tikavata pravi business."
BG igralen film.
Komedia