петък, 17 септември 2010 г.

А какво, по дяволите, е реформа ???

"Реформите" задръстиха публичното пространство. Особено кавичките около думата.

WTF??? - питат повечето хора, или "За какво, по дяволите, ми говорят ПАК???" - на прост български.

В този кратък и почти сериозен текст ще говоря за стопански реформи. Защото социалните реформи са друга, безкрайна тема. И се нуждаят от години, за обсъждане - десетилетия за провеждане...

1. Реформа е да си смениш Смядовския радиатор с клас А инверторен климатик.

Смядовският радиатор:


Toй е е 2.5 kW. Опитва се да топли стените, пода, съседите и децата на градинката под блока. Неуспешно. За да има някакъв ефект работи без спиране, няма термостат. Сметката за средностуден зимен месец за едностаен апартамент, празен 16 часа в денонощието, е около 250 лв. Изпитал съм го на джоба си...

Реформа е да отделиш средства / вземеш заем, за да го замениш със система, която има по-малка мощност, стократно по-добра ефективност и в крайна сметка да намалиш сметките си напаловина, а може би и с 2/3.

Инвестираш в промяната, правиш известни жертви, в резултат печелиш пари и комфорт.

2. Как разбират реформите от БСП?

Те биха ви взели парите за да ви купят климатик и биха ги дали на завод за Смядовски радиатори, за да насърчат родното производство. Впоследствие биха обложили инверторните климатици с акциз и биха ви осигурили енергийни помощи за покупка и ремонт на Смядовски радиатори.

3. Как разбират реформите от ГЕРБ?

Нека няма и капка съмнение - "дясното" си е по-добре от "лявото", без майтап. ГЕРБ биха обложили Смядовските радиатори с акциз, от съображения за енерийна ефективност. Междувременно биха събрали парите за климатици и от съображения за бюджетна стабилност биха спряли временно вноса на климатици. Парите междувременно остават във фискалния резерв, за да крепят дефицита в прилични рамки.

4. Как разбират реформите от "Атака"?

Те помнят, че наистина беше време, когато човек плащаше на Държавата, за да си купи радиатор, кола или апартамент. И чакаше съответно половин, десет и тридесет години, през което време Държавата строеше почивни станции с тези пари. След това взимаше външни заеми, за да покрие тези дребни липси ... И искат това време да се върне, най-вече почивните станции. И да осъдят "сините" че са откраднали парите за радиатор, които са били изхарчени около 10 години преди Волен Сидеров да стане главен редактор на "Демокрация". ..

А кои бяха "сините"?

Ами тези, благодарение на които примерът с Държавата, която ни взима пари за климатик, звучи смешно.
.

4 коментара:

Belomore каза...

:)))
Доста добро онагледяване, няма спор!
Обаче, ако бях лош, а не като чичко Ленин, за да си почешем клавиатурите, можех да допиша следното:

5. Как разбират реформата "сините"

Сините не биха ви взели парите за климатик, но биха направили така, че единствено фирмата на свакото на когото трябва, да внася инверторни климатици със сериозна надценка. За да развие бизнеса, фирмата на свакото (за когото години по-късно става ясно, че е бивш сътрудник на службите) получава складова база на цени по данъчна оценка, платими на изплащане с компенсаторни инструменти, купени на 8 % от номинала, плюс обществена поръчка за доставка на климатици на петорни цени.

Междувременно Смядовският завод е приватизиран от офшорка на или РМД, водено от бившия директор на същия завод (или сина му - бащата по правило комунист, а синът с близки познанства с мутри) за цена от 1 лв. и съответните "взятки" с обяснението "еми по-добре не можем, поне реформа все пак да става".

Част от завода и наличните материали се продават на секундата за скраб, а почивните станции на завода на морето и в Родопите се продават на фирма на 19-годишната дъщеря на горепосочения бивш директор.
Дъщерята и оценителите на завода си купуват климатици.

Колкото до останалата част от завода - тук следват няколко варианта:

А) няма останала част - всичко се продава за скраб на занижени цени на приятелска фирма, която препродава, а в завода следват уволнения и фалит.
Препродалите скраба си купуват климатици, а бившите работници и служители предават смядовските радиатори за вторични суровини и минават на дърва.

Б) читавото се отделя и започва собствено производство на конвекторни радиатори ново поколение с умерен успех. Междувременно обаче капиталът на дружеството е минал през 28 трансформации и увеличения и никой вече не помни какво е било в началото, а заплатите на останалите на работа 1/3 работници са все същите като преди началото на операцията.
Виж изречение второ от вариант А.

В) ненарязаното на скраб продължава известно време да произвежда непродаваем продукт, който се трупа във взетия под наем бивш склад на завода, междувременно продаден като обособена част от предприятието. Местните шефове на НАП / Булгаргаз / подобни известно време забравят да си потърсят парите за осигуровки, газ, други.
Само Е-ОН се опитват нещо, ама - пардон, не би, най-вече щото в схемата още няма Е-ОН.
Периодично се провеждат протести на работници, които са против затварянето на завода, а кметът обяснява колко е важен за общината. Фирми около завода обаче си печелят добри реални пари, тъй като се плащат само наемът на склада и рекламата в местната кабелна телевизия, собственост на баджанака на някой от горепосочените.
Накрая пак отиваме на вариант А).

Г) сравнително скоро оцелялата част е продадена на ДеЛонги за ХХХ лв., от които 75 % по сметки извън България и остават необложени.

Д) други - моля за предложения, има много мегдан.

Горното, разбира се, не го пиша сериозно, макар че за много хора картината изглежда като в не-най-добрите сценарии и вината не ще да е само и единствено в тях, ограничения им умствен капацитет и заговора на руското посолство.
Последните две по принцип не се оспорват.

Но съвсем сериозно смятам, че не е нито достатъчно, нито продуктивно "сините" да продължават да обясняват, че всичко хубаво се дължи на тях (дори и да е така, а по-скоро е така), щото преди не-знам-колко си години направили еди-що си, а другите са едни-такива, забравяйки, че в нечии други очи заслужено или не самите сини изглеждат не много по-добре.

И че минаха толкова години откакто държавата спря да взима парите за климатиците, че догодина ще имат право (ама няма) да гласуват и хора, родени през 1993-та (егати!), които са били на 4 г. през 97-ма, а пък политически орден с пенсия за заслуги и запазено място на коктейла за Трети март дори Веждито няма да раздава.

Надявам се да не бъда разбран погрешно. Ако съм, здраве да е!
И мъдрост, вяра, надежда и любов :)

templar каза...

Много яко! Новият Тед! (нали така се казваше оня дето обяснява с думи прости).

Какво би направил обаче ЕС?

*Ще гласува 90 млн. Евро по програма "Енергийна ефективност"
*Ще създаде бюро на програмата с 17 души персонал
* Половината бюджет ще отиде за реклама. Ще пусне конкурс за авторско изкуство на тема "Радиаторът", семинар "Климатикът - моята европейска перспектива - за мен, за теб, за тях", фестивал за нискобюджетно авторско кино за творци от страните на ЕС, фотоконкурс "Евроклимат 10" с награда екскурзия до Брюксел.
На дебат в "Червената къща" ще се съберат всички активисти от споменатите програми, заедно с депутати и представители на бизнеса за да дебатират законодателни инициативи за стимулиране на потреблението на климатици.

* Ще се създаде специална подпрограма към МТСП за обучение на роми, помаци, казълбаши, татари, гагаузи и каракачани за монтиране на климатиците

* Ще гласува директива за поетапно спиране на производството на Смядовски радиатори до 30 март 2016г.

* Останалата част от бюджета (ok. 20 млн) ще се раздава под формата на грантове за енергийна ефективност в размер на 20 % от стойността на климатика, но не повече от 200 BGN. За да се възползва от грант по програмата домакинството трябва:
- да има месечен дохдод под 200 лв. на член на домакинството
- Да обитава жилището от поне 5 години
- Сградата да има енергиен паспорт, съответстващ на две евродирективи.
- Да не са кандидатствали по друга европейска програма през последните 3 години
- Да докажат, че демонтираните радиатори са предадени на метало-претопяващо предприятие сертифицирано по ISO 90001 за чисто производство, като документът бъде заверен в МОСВ.
- Закупените климатици да бъдат внесени от страна - член на ЕС, транспортирани от превозвач от страна - член на ЕС, опаковани в амбалаж, който отговаря на европейските изисквания (доказва се с документ, заверен от ЕКОБУЛПАК), а в самия климатик поне 40 % от частите да са произедени в страни от ЕС.
- Грантът за домакинството да бъде получен под формата на кредит от една от 6-те одобрени банки партньори.

Сумарните разходи на едно домакинство за ползване на грант по европейската програма ще възлизат на 19,8% от стойността на климатицит.

От грантовете ще се възползват 3 семейства, след това програмата ще бъде замразена поради липса на казълбаши, които да монтират климатиците, което изискване е императивно.

Ще се разкрие крупна далавера на самоковски бизнесмен, сменил три партии и близък до Цецка, който боядисвал с бяла боя роми, обличал ги в каракачански носии и фиктивно ги пращал да се учат да монтират климатици, а всъщност им давал по 20 лв и с останалите пари си направил спа-център в Белчин бани.

Belomore каза...

СкраП, не скраБ, разбира се, петък вечер на работа не е атестат за качествен правопис...

На Templar почивката явно му се е отразила добре на евро-креативността :)))

Апостол Апостолов каза...

Много духовито! И май много вярно...