сряда, 19 януари 2011 г.

Батальонът се строява...

... за последен път.


Или поне така изглежда след публичното признание на премиера бай Бойко, че записите на разговора му с Танов са автентични. Защото Борисов това направи. Призна.

Паническото искане на вот на доверие ПРЕДИ експертизата на записите показва най-малкото страх какви ще бъдат резултатите от нея. А най-вероятно - не страх, а ясно съзнание.

Аз - и тук изказвам изцяло лично мнение - виждам поне две причини този вот да не бъде подкрепен:

1) Първо, това е доверие за цялостната досегашна политика. Политика на:
- Отказ от реформи (в съдебната система, МВР, администрацията...);
- Обръщане на хода на реформите и ляв популизъм (социалната и пенсионна система);
- Хаос (здравеопазване, транспорт);
- Недемократични и тоталитарни практики в "борбата с престъпността", без всякакъв полезен ефект.

Именно ДОСЕГАШНАТА политика на Борисов го накисна там, където е - в икономическо и финансово блато, без перспектива за осъдителни присъди след шумните акции на МВР, всекидневен срив на здравната система, и като капак на всичко - омотан в собствените си СРС-та, с които щеше да прави "най-добрата антикризисна политика".


2) Второ и по-важно, правителство, което се измъква от тежък корупционен скандал с процедурни хватки, не може нищо повече да направи за страната си.
Борисов иска доверие ПРЕДИ същинския му проблем да излезе наяве - да се разбере истината по въпроса извършил ли е злоупотреба с властта си, или не е извършил.
Опитва се да блокира ходовете на опозицията, в случай, че тази истина излезе наяве.

Зад привидно смелия ход се крие страх и бягство. Да избяга от такъв скандал обаче не може дори и Борисов.

Кабинетът ще оцелее, като (полу)официална коалиция Борисов-Сидеров...


... но от тук насетне ще имаме изцяло блокирано, безпомощно правителство. Не виждам как беглецът Борисов ще може да изпълни разумните условия на "Синята коалиция". Ами той нямаше смелостта да го направи досега - в условия на широка подкрепа и комфорт. Как да го направи, докато се пъха в миша дупка?

Не, няма да стане, за съжаление. Страхът убива разума.

Батальонът се строява (в състав ГЕРБ и "Атака") за последен път.

Старото се уволнява.

Зайците ревЪт.

.

5 коментара:

Спас Колев каза...

А в следващия епизод предстои да видим как възпитан възрастен господин (макар и с дребни недостатъци на характера) ще защити публиката от простотията и полицейщината...

Някъде в Уикипедия бях попадал на тънкото разграничение между теленовела и класическа сапунена опера в американски стил - първото било дълго, но все пак свършвало, а второто още по замисъл нямало край. :/

Vesela каза...

Надявам се, че СК няма да подкрепи този вот. За да има за кого да гласувам отново.

Симеон-интереси каза...

Радане,страшно става.Ченгета се атакуват със сересета/сесерета/Те са две дружини,но са от един дол дренки/отбор/Тези,управляващите днешни ги избраха тия които не гласуваха,а отидоха да берат гъби или да ловят риби в мътна вода,която сега щем нещем ще пием безкрай.

Симеон-интереси каза...

Радане,ако правителството падне,кои ще дойдат аз не знам, а може да са пак същите и така до безкрай.Е,дано този безкрай да има край.

J каза...

Е, как какво ще стане като (ако) падне правителството?

Бачо Радан - всепризнат всичкознаец в областта на нищологията, ще дойде да соли акъл.

Синята коалицийка напоследък е твърде смешна организация. До скоро тя подкрепаше, а сега, когато нещата не са съвсем розови за кабинета, дружината "Костов" се изнася като плъх зад борда.

Бачо Радане, ами че оберете си и парсата. Вземете си Евдокия Манева, онова недоразумение Косьо Димитров и прочие гении, които хей така опозиционно преотстъпихте на Борисов в името на експертния подход.

Смешници сте и това си е.