понеделник, 8 август 2016 г.

"Здравият разум се бунтува"



“Здравият разум се бунтува… политическата машина отново победи реформаторските елементи. Но обществото ни просто не може да понесе тези нива на корупция, икономиката няма да издържи. Тревожа се за бъдещето, за съдбата на вашето поколение…”

Думите са произнесени по повод на поредното корупционно назначение на митнически началник, организирано от корумпиран партиен апарат. Назначение, призвано да осигури партийно финансиране и да затвърди феодалното положение на местния партиен елит. Но това не е България от XXI век, а Ню Йорк през 70-те години на XIX век. И думите са казани на бъдещия американски президент Тиъдър Рузвелт, тогава на 14 години, от баща му - един от водачите на прогресивното крило на Републиканската партия. 


И все пак, въпреки разстоянието от близо век и половина и няколко хиляди километра, едва ли нещо може по-точно да опише резултатите от отминалия политически сезон в България. Партийно-политическата “машина за избори” отново победи опитите за реформи, корупцията отново възтържествува при управлението на публичните пари, а на съдебната реформа беше сложен край, без дори да се направи опит за лечение на най-тежките язви на правосъдието. 

Бих казал обаче нещо повече. През първата половина на 2016г. окончателно се изчерпа моделът на управление на страната, наложен през последните десетилетия. Модел, който успешно предаде държавата и нейните институции в ръцете на корумирани партийни “елити” от различни партии и превърна парите на българските и европейски данъкоплатци в бащиния на политически разбойници. Модел, който успя да установи толкова силна хватка върху съд, прокуратура, полиция, регулатори, данъчна администрация и целия публичен сектор, че и днес изглежда без алтернатива. Поради което и продължава да получава на избори гласовете на голямото мнозинство (от малкия процент българи, които все още гласуват). Отново липсата на ясна алтернатива отказа мнозинството от гражданите да участват в политическите решения (и тук бих си позволил прогнозата, че циничният опит на същите “елити” да задължат българите да участват в избори няма да се увенчае с успех…). 

Защо казвам, че моделът се изчерпа? По две причини. Първо - икономиката не издържа тези нива на корупция, точно както Рузвелт старши е предрекъл преди сто и четиридесет години. И второ - светът се промени твърде много, и не в наша полза. 

1) Изчерпа се моделът на правене на външна и европейска политика без национални цели. Поне 15 години, България прави външна политика на принципа - безогледно послушание пред силните, срещу което те си затварят очите за корупцията вътре в страната, тупане по рамото от НАТО и ЕС, докато другата ръка пълни джобовете с руски пари. Властта краде вътре в страната, а навън оставя “началниците да се разбират”, без формулиране и защита на разумен национален интерес. Особено показателна в това отношение е европейската ни политика, която отдавна е обект на присмех сред по-опитните дипломати в Брюксел. Българските правителства никога нямат позиция по спорни въпроси, като услужливо изчакват позицията на Европейската комисия и на Германия, за да ги последват. Единственият проблем възниква, ако Меркел и Юнкер са на различни мнения. Тогава се налага нашите лидери да се навеждат в две посоки едновременно, което е трудно гимнастическо упражнение. 
Настанаха обаче времена на избор. Кризата в Украйна, мигрантската вълна от Близкия изток и Северна Африка и затягането на личния режим на Ердоган в Турция налагат ясна политика в национален интерес. Досегашното огъване във всички посоки вече просто не върви. И не е случайно, че премиерът ни изглежда видимо несериозно през последните месеци, докато се опитва да се хареса на ЕС, САЩ, Русия и Турция едновременно. В днешния кризисен свят това просто вече не е възможно… А опитите на Президента и външния министър да наложат по-ясна политическа линия срещат твърдия отпор на “политическата машина”, която е свикнала да се издържа едновременно с европейски фондове и руски рушвети, да разчита на американците за националната сигурност и на руснаците за поддържане на домашните медийни монополи… 

2) Не стоят различно нещата и с публичния сектор. Трайната политика на модела е имитация на реформи, съчетана с партийно превземане на всички административни позиции и зависими от властта работни места. Провеждана непрестанно от 80-те години насам, тази политика доведе до разруха на администрацията и цялата публична сфера. От десетилетия, работа в държавния апарат, държавните и общински фирми, образованието, науката, здравеопазването, все по-рядко се получава по лични заслуги, а все по-често - по партийна вярност и принос към партията и нейните изборни резултати. Излишно е да казвам, че това прекършва мотивацията на хората да се квалифицират и развиват в професионалната си сфера, гони способните и пълни важните постове в институциите с некадърни, но отдадени на политическите си задачи партийни секретарки. И въпреки, че хората с лични качества са все още мнозинство, особено на по-ниски позиции, структурите на властта са вече обърнати не към нуждите на гражданите, а към интересите на трите “системни” (по Цветан Цветанов) партии - БСП, ДПС и ГЕРБ. Видимо е, че в тези партии вече има малцина, които се надяват да променят тази порочна система, за сметка на огромно мнозинство от защитници и строители на “машината”, която задушава обществото ни. 

3) Моделът  отхвърли личните заслуги, усилия, образование и труд като основно мерило за издигане в обществото. И това по особено болезнен начин се пренесе върху българското образование. Заслепени от преследване на делегирани бюджети и управление на обществени поръчки, ръководителите в образованието - от директорите на училища до висшите кадри на министерството, забравиха целта на образованието - създаване на грамотни и професионално квалифицирани млади хора. Непрекъснато се свалят критериите за получаване на тройка и съответно - диплома, както в средното, така и във висшето образование. Но сваления критерий на оценяване не превръща тройкаджиите в грамотни хора, нито дипломираните в добри професионалисти по специалността си. Мотивацията за усърдие и усилие се убива в ранна възраст, и това е без съмнение най-опасното престъпление на корумпираната власт, защото обрича бъдещи поколения без всякаква вина за греховете и кражбите на “елита”. Не е чудно, че повечето будни семейства намират начин да изпратят децата си да учат в чужбина. И така провалът в образованието се превръща в основен двигател на демографската криза…

4) За отказа от промяна в правосъдието няма да пиша много. По тази тема има съгласие в обществото. Има обаче и обратно съгласие в парламента. Докато над две трети от българските граждани искат радикална съдебна реформа по румънски модел, три четвърти от българските политици - независимо от кой елемент на “машината” произлизат - са обединени за да спрат такава промяна. Защото прочистената съдебна система може да прочисти останалите обществени институции. А именно прогнилите институции са хранителната среда на “елита”. 

5) Всичко описано, в крайна сметка, проваля шансовете за ускорено икономическо развитие. Липсата на правила, неработещата администрация, затъващото образование и над всичко - политическата корупция, спират и външните, и вътрешните инвеститори. Казано просто - няма кой да поеме риск и да вложи пари и труд в нездрава среда. Съответно - няма кой да създаде нови работни места и да осигури конкуренция на пазара на труда, която да повиши доходите на работещите българи. Колкото по-затънал в корупция и местен феодализъм е някой регион, толкова по-бедни и несигурни са хората в него. Липсата на шанс и алтернатива прогони цели области на страната в чужбина, а в други останалите хора са зависими от единичен местен работодател, който може да си позволи мизерни заплати и непоносими условия на труд. Примерът с миньорите в Ораново, които предават ботушите си по наследство и работят в непрестанна опасност за живота срещу заплати под хиляда лева, за съжаление съвсем не е изолиран… 
Тази икономическа реалност неизбежно прави държавата твърде зависима от все по-трудно достъпни европейски фондове и непрекъснато финансиране през дългове. Без ускорено развитие на икономиката, дълговата спирала е близка и неизбежна перспектива. 

Пиша всичко това, не защото съм черноглед човек, даже напротив. И не защото то не е известно. Не съм анализатор и нямам такива планове за живота си. Пиша го защото съм убеден, че обществото ни има и нужда, и вътрешни сили за радикална промяна на този модел. Защото този начин на управление е  изчерпан и вече опасен за нацията ни. Защото без промяна на политическия модел няма как да изградим здрави институции и здрава икономика. 

За такава промяна трябва да се изкоренят два елемента на модела. Първият е “политическата машина”, която се интересува само от избори. И подчинява на изборния резултат всичко - назначения, обществени поръчки, европейски пари. Машината, заради която работим и плащаме данъци не за доброто на семействата си, а за благото на управниците си. Вторият е заместването на качествените, предвидими и независими републикански институции със стихийната воля на едноличния лидер. И не, не говоря само за Бойко. Той не е чак толкова различен от Сакскобургготски и Първанов, че да му отделяме специално внимание. Проблемът е, че едноличата воля на лидера и сплетните на приближените му не могат да заместят силните институции, които следят за общия, а не за личния интерес. Да, демокрацията иска “силни” лидери и народът им дава властта, съвсем не само у нас. Но републиката има и силни защитни механизми. А у нас те са смачкани и потъпкани. Решенията по всички въпроси се вземат не в независими и професионални регулатори и администрации, а в партийни кабинети или на дивана на лидера. И естествено обслужват не общия национален интерес, а дребните сметки на партийните апарати и на антуража на партийните водачи… 

И да, през първата половина на 2016, светът полудя и се пусна по пързалката. Животът ни от десетилетия не е изглеждал толкова несигурен и непредвидим. Но е връх на глупостта и цинизма новите заплахи да се използват като аргумент против промяната. Напротив - точно те правят промяната наложителна. Защото моделът на партийните машини не може да се справи с новите рискове и заплахи. Да си спрял и да гледаш как къщата ти пада, не е стабилност, а ступор и безотговорност. Разумът изисква действия, а не паника, инициатива, а не бягство от решения. 


Тиъдър Рузвелт е победил “политическата машина”, въвел законите срещу монополите и наложил личните качества и заслуги като основен критерий за назначение. И с това е останал в историята. Постигнал го е тридесет години след онзи паметен разговор с баща си. Е, България няма толкова време. 
Здравият разум трябва да се разбунтува, още сега. 



27 коментара:

Анонимен каза...

Абе, лъжливо овчарче и крепител на коалицията, ти ли ще се бунтуваш бе, нещастник? Кой даде заема на Бойко? Кой си замълча за Кордовска и тефтеря? Кой вкара ПФ в боцевата коалиция? Не стига, че си толкова глупав, че те изпързаляха Цветанът и Рапона, ами и още пишотиш глупости. Бегом обратно в кантората, политиката не е за твойта уста лъжица. Дори за коментатор не ставаш.

Анонимен каза...

Радане, трябва ви и друга стълб освен "съдебната реформа", за да имате задоволително представяне на изборите. За да спечелите 10% и в малките градове. Щото хората, чак като им блъснат детото, и осъзнават колко ни е кофти съдебата система. Дайте малко и с намаляването на ДДС-то, другите данъци. Ето в Румъния не само съдебна реформа, а ДДС‌ от 19% и отделна ниска ставка за храните. Надигнете малко повече глас и против Лукойл и цената на дизела, дайте го малко по-народняшки!

Христо Максимов каза...

Приятно съм изненадан, че до този момент има само един отрицателен или подигравателен коментар. Също езикът е сравнително сносен. Много по сносен от този на Караянчева, която изпада в нещо като транс когато говори за ДСБ, а най интересното е че тя бива канена в БНТ точно заради нейните тиради, които са едни същи където и да се появи. (Между другото "шизофренията" произлиза от Д-р Михайлов, защо не отделите един коментар за неговото озлобление срещу почти всички но особенно срещу ДСБ. Иначе неговия подбор на думите е почти гениален.) Бих желал да прочета вашият коментар за мандата на Плевнелиев, защото мисля, че той е едва ли не е единствения мъж в българската политика и е атакуван несправедливо с едни и същи клишета без конкретно съдържание, които много приличат на опорни точки.
Поздрави

Недялко каза...

Тук виждаме един анонимен празноглав голословен плювалник, един анонимен доброжелател и господин Христо Максимов, който е взел думите ми от клавиатурата ми. Изглежда не искаме промяна, не искаме реформи, щом най-последователните радетели за реформи не получават всеобща подкрепа, а разни анонимни Калитковци пишотат простотии.

Анонимен каза...

Голословни простотии пише единствено лузерът "Тиъдър" с поразяващата фейсбук уста, а плювалник си само ти, бакалския.

Естествено, че лузърите като вас от половинпроцентовата агитка на ДСБ ще скачате като ви казват колко сте зле, но дълбоко в сърцата на сърцата си знаете, че критиките са точни и че загубата ви е пълна, затова ви тресе този силен дупебол.

Фактите за "работата" на "риформиста" ясно говорят за недалновидност, нечистоплътност и политическо късогледство с висок диоптър.

Кънев изгони зелените и Убавото Наде от РБ заради офиса на Божидарчо Пернишки на Раковска 134. Ходът се оказа обаче не особено пИчеливш, може би зелените и Гаражната нямаше да го хлъзнат с правителството както го хлъзнаха Пръмова и Лукарски.

Хобитчето излъга няколко пъти, че ДСБ няма пари в КТБ, затрая си като павилион за номерцата на Кордовска, с които с мои пари платиха масрафа на Ваньо К. и Цв.В., не гъкна за "правните" врътки на Цецо и не, не беше само "загубения" тефтер. С тая си високоморална и нацьоналноотговорна позиция, Кънев излезе завинаги от групата на почтените политици. За нас, нормалните гласоподаватели между него и цвъко нема вече разлика.

Знамето застана по матросовски на амбразурата на финансовия гений Влади от Свищов през февруари и му картбланш да тегли 16 милиарда БЕЗ НИЩО НАСРЕЩА, освен един гол пост за Москов и няколко по-дребни за роднини и приятели. Сега Влади си строи вила за милиони, а ние плащаме.

Големият "Тиъдър" преглътна и манипулациите и фалшификациите на "референдума" на Крадналиев и на общинските избори през октомври. Найс.

Изявите му във "вишата политика" след като Горанов му върза кънките бяха още по-нелепи и смешни. Опита се да прави "сделка" със Сопола, за да замаже липсата на подкрепа от ГЕРБ - с красив резултат - Зидаров му размаза реформаторския сурат с онова гласуване през ноември. От прословутата "опозиционна" поза със знамето нагоре дори мен ме обзема онова силно неудобство, дето иде когато гледаш тъпанарски чужди издънки.

Можем да сравняваме Раданът на българската политика, реформа и интелектност по некадърност само със съветниците на Фил Димичроув-Кеннеди или с Жан Виденов. За съжаление и двете сравнения не са в полза на реформиста. Дори Станишев имА по-успешна политическа кариера от тази на Кънев, която, иншалах, ще приключи с края на сегашното НС.

Такъв задръстен измекяр на дребно не сме виждали комай откак Александър Йорданов джиткаше винце в Полша. Нищо чудно, че дори Анестезиолога отсвири Кънев набързо и то така, че смелият и почтен Радан дори не посмя даже да го натири от партийката. Йоруелкъм, Пепи. :)

Елементарни селяндури като Цецо, Боко, Гоце, Сопола и Влади Зидаров оставят "Тиъдър" далеч назад да диша лунния американски реголит. В Европа никой не го е чувал, дори на оня смотаняк Малинов му е неудобно да казва на глас от коя "партия" е. Цецо, откърмен като комунист и атеист, ходи да се моли с Обама, не носителя на христиенски ценности Радан.

Както Костов едно време пусна мафията на светло и потопи СДС за едни мижави 10%, така Кънев този път даде на Боце пари да изкупи политиката около него. Срещу нищо за избирателите си.

Колкото по-бързо се оттече тоя "радетел", толкова по-добре за реформата и за държавата. Делата му го чакат.

Анонимен каза...

записки на уморения от "реформи"

Ще се опитам да префразирам някои от тезите на автора. Разбира се трудно може да му се противоречи. Големият му проблем е обаче че той се "бори" със симптомите не с причината на "болестта". А болестта е ясна на всички - в България липсва реформаторска партия. ДСБ - е "реформаторско копие" на лидерската партия на Борисов. Реформаторския блок полека се превръща в "придатък" на ГЕРБ. Причините ... мисля че авторът добре ги разбира:

2000те така наречени "демократичните формации" .

1) ... . Основният лозунг на 1989 "Долу ..." си остава основният рефрен на ДСБ и реформатори. Когато дойдат на власт или малко се отличават по корумпираността си от червените (правителството на Костов) или сами се забъркват в мрежите си на безидейност и сложни манипулации и интриги (реформаторите в правителството на ГЕРБ). Няма национални цели - освен да живее НАТО и ЕС долу Русия.

2) < пълни важните постове в институциите с некадърни, но отдадени на политическите си задачи партийни секретарки.>. Ако наистина ГЕРБ прави това той го е усвоил добре от правителството на Костов...

3) През краят на 90те цели институти се оставяха без финансиране, професори и научни сътрудници стрябваше да продават моливчета или да напуснат страната. Училищата бедстваха, властта си затваряше очите пред престъпността и наркодилърите които завладяваха училищата... Наука и училище се градят векове ... рушат се от глупци за няколко години.

4) Недей, защото всучи са в кюпа. Спомняш ли си един министър който "пречупи гръбнака на престъпността" (Костов) и ... затова беше сменен от същия този Костов... какво ще ми предложеш по-различно от командира.

5) ... само че не е голямо откритие. Както винаги "Долу!" ама въпросът който "демократите" никога не докосват е ... "какво да се направи". Не мислите ли господин "реформатор" че промяната трябва да започне от вашата партия и вас самия?

Анонимен каза...

записки на уморения от "реформи"

Извинявам се за повторния постинг. Първият ми излезе сам на части

Ще се опитам да префразирам някои от тезите на автора. Разбира се трудно може да му се противоречи. Големият му проблем е обаче че той се "бори" със симптомите не с причината на "болестта". А болестта е ясна на всички - в България липсва реформаторска партия. ДСБ - е "реформаторско копие" на лидерската партия на Борисов. Реформаторския блок полека се превръща в "придатък" на ГЕРБ. Причините ... мисля че авторът добре ги разбира:

"През първата половина на" 2000те "окончателно се изчерпа моделът на" така наречени "демократичните формации" "на страната, наложен през последните десетилетия".

1) "Изчерпа се моделът на правене на" ... "политика без национални цели". Основният лозунг на 1989 "Долу ..." си остава основният рефрен на ДСБ и реформатори. Когато дойдат на власт или малко се отличават по корумпираността си от червените (правителството на Костов) или сами се забъркват в мрежите си на безидейност и сложни манипулации и интриги (реформаторите в правителството на ГЕРБ). Няма национални цели - освен да живее НАТО и ЕС долу Русия.

2) "Трайната политика на модела е имитация на реформи, съчетана с партийно превземане на всички административни позиции и зависими от властта работни места. пълни важните постове в институциите с некадърни, но отдадени на политическите си задачи партийни секретарки". Ако наистина ГЕРБ прави това той го е усвоил добре от правителството на Костов...

3) "Моделът отхвърли личните заслуги, усилия, образование и труд като основно мерило за издигане в обществото. И това по особено болезнен начин се пренесе върху българското образование. " През краят на 90те цели институти се оставяха без финансиране, професори и научни сътрудници стрябваше да продават моливчета или да напуснат страната. Училищата бедстваха, властта си затваряше очите пред престъпността и наркодилърите които завладяваха училищата... Наука и училище се градят векове ... рушат се от глупци за няколко години.

4) "За отказа от промяна в правосъдието няма да пиша много..." Недей, защото всички са в кюпа. Спомняш ли си един министър който "пречупи гръбнака на престъпността" (Костов) и ... затова беше сменен от същия този Костов... какво ще предложеш по-различно от командира.

5) "Всичко описано, в крайна сметка, проваля шансовете за ускорено икономическо развитие" ... само че не е голямо откритие. Както винаги "Долу!" ама въпросът който "демократите" никога не докосват е ... "какво да се направи". Не мислите ли господин "реформатор" че промяната трябва да започне от вашата партия и вас самия?


Юрий Александров каза...

Напълно съм съгласен с написаното в статията, но… Хюстън, имаме проблем! Още от 1990 г. на всички нас ни е ясно, че повечето от българите, не искат реформи. Дали заради страх от новото, дали заради национален манталитет, дали заради чисто атавистично подозрение към модерността, възприемана като заплаха за традиционни взаимозависимости и т. н. Или пък просто от безотговорност и южняшка леност. Дано след четвърт век българите малко са поумнели, ама надали…

Анонимен каза...

уморен от "реформи" до Юрий Александров

" повечето от българите, не искат реформи ..."

Не знам защо мислите така. Това че хората не гласуваха за СДС през 2001 не означава задължително че те не искат реформи. Всъщност гласуването през 1997 показа точно обратното.

Има една случка която ми се е запомнила. Един път по френската телевизия през 2000 показаха филм за насилствената проституция в България. Един баща от село в русенско разказваше как малолетната му дъщеря е била отвлечена докато се е връщало от училище. Спомням си къщата му - приличаше на дупка с нещо подобие на мебели. човечеца седеше на масата и плачеше...

Как бихте обяснили на такъв човечец - че трябва да иска реформи, че трябва да гласува за Костов, че Костов "не знаеше" за масовият бандитизъм в държавата ... след като чуждите журналисти знаеха ... или че на Костов просто не му пукаше ... или това беше неговата реформа ...

Американците го казват по-добре - вижте къде отиват парите и това ще ви каже какво става. Парите при Костовата приватизация отидоха при най-големите бандити, "купуваха" цели заводи за стотинки и ги разпородаваха по части, ставаха богати за дни и изхвърляха хиляди "зад борда". Тогава се зароди "новата политическа система" - на беззаконие, бандитизъм и политическа корупция.

Големият проблем на "реформаторите" е че те се "извисяват" над "масите" ... те са по-умните, те все виждат нещата по-добре .. те са по-... Масите са там долу, ... те не разбират, не искат реформи. Проблемът с това е, че когато реформаторите се "извисят" в една демократична държава толкова много ... обикновенните хорица като този човечец от русенско са тези които трябва да ги разбират и поддържат ... иначе процесът който започва се казва свободно падане ... много "боли" след такъв процес.

Борисов може да не учил в Кембридж и може да няма аристократично поведение, но той се научи да говори на тези хора с език който те разбират. Това е което "реформаторите" така и не се научиха да правят. "Там долу ... тези които не искат реформи ... тези които ..." това е език на някой празноглав елитарен човек си мисли че се е издигнал над масите ... не на политик.

Протестите по-миналата година показа че народът е "жив" иска промяна иска реформи ... само че няма партия или даже един политик в тази държава на когото да вярват ... всички политици са по-извисени за да отговорят на такъв процес. Или нека го кажем честно ... няма политици или партии които могат адекватно да реагират на желанията на хората за реформи.

Анонимен каза...

"Протестите" 2013 бяха платени. Участниците всичките направиха по некоя далаверка - кой грантче, кой къщичка, кой пост в парламента. Затова хомункулусчетата като Раданчо ще видят вече власт, колкото я видя и Костов.

Юрий Александров каза...

До Уморения:

Плез 97-ма повечето от българите гласуваха да им се вдигнат стопените заплати, а не за реформи в държавното управление. Нямам време да Ви отговоря на дългите писания, нито затова, как хората просто излязоха с-у Орешарски инстинктивно, нито, как правителството на Костов (с всичките му минуси) спаси държавата от тотален крах...

Анонимен каза...

уморен от "реформи"

до "неуморимия" Юрий Александров.

Когато в едно западно общество някой загуби избори той казва "хората казаха какво мислят". Когато в България това стане "хората гласуват само да им се вдигнат заплатите".

Наистина ли мислите че ако в една нормална държава станеха такива далавери като тази с "Балкан", корабостроителния във Варна и хиляди други хората щяха да гласуват пак за "реформите на Костов"... е разбира се че нямате време за отговор.

Тук не е въпросът да давате отговор ... въпросът е че дискусията в "реформаторските" среди я няма, тя се убива ала СДС в зародиш. Това вреди само на ... реформаторите. А колкото до протестите преди две години ... оправданието Ви звучи просто като циничен опит да се избегне от отговора... имаше деца които се самозапалваха ... това не беше действие срещу някого а срещу цяла система.

Ivan Hristov каза...

"Приех, защото отвътре ще мога да въздействувам много по-силно за промяна на нещата.“ Като декларация това изглежда много убедително. Такива хора често казваха: „Нищо няма да постигнем, докато стоим отвън. Нищо не зависи от нас. Ние сме оставили властта на мекеретата и се чудим, че не върви. Ако всички влезем вътре, ако всички се озовем на важни и командни места, тогава бихме могли да влияем върху цялата политика.“В същия дух дълго време се агитираше, че всички безпартийни трябваше да влезем в партията, защото това беше пътят да получим отговорни позиции.И ако на пръв поглед това оправдание изглежда смислено, човек трябва да е много глупав, за да го повярва. Първо, властта изискваше от приобщилия се другар да играе, строго спазвайки нейните условия. И второ, веднъж озовал се на стълбата, новият властник загубваше не само чувствителността си спрямо правдата и неправдата, но и развиваше във висша степен инстинкта за самосъхранение, т.е. с всички сили се стараеше да се закрепи на поста си и да отиде по-на-горе. В най-добрия случай човек можеше да разчита на известна толерантност от страна на новия началник, който понякога си спомняше бунтовническото кафеджийско минало.Колкото и да ми е тъжно, трябва да приема факта, че огромната част от тези бунтовници всъщност, както Парамуна се бе изразил, се бяха бунтували за собствен кокал. В момента, в който го получиха, бунтът свърши. "
Колко актуално звучи този откъс от "Задочните репортажи" на великия Г.Марков

Ivan Hristov каза...

Радане, основната ти грешка е, че заложи на куци коне (КуКунева и Лукавски) и по тази причина не можа нищо да направиш по отношение на Рапоня. Да не говорим за поведението на Москов. С такива приятели-врагове не са ти нужни.Много е важно да не настъпиш пак мотиката, но като гледам, май пак си дигнал крак.

Ivan Hristov каза...

@Анонимния, пак си забравил да си пиеш хапчетата, недей така бе човече, вредно е за здравето!...

Анонимен каза...

Ванка, това с хапчетата се изтърка още когато баща ти и майка ти не са се познавали по библейски. Измисли нещо ново, например опитай се да коментираш тъжната и нелепа политическа кариера на Вашето Знаме в сегашния парламент.

Реално, Гъзът се показа като пълен неудачник, неспособен на нищо в политиката, който се продаде много по-евтино дори от Лаборанта.

Затова единственото, което му остава в бъдеще е да пише за икономедиата и други подобни грантаджийски кл.зет-и, щото и за адвокат едва ли някой ще го цани. Кой иска да загуби и после да чете за делото си във фейса?

Наздраве, неудачници

Анонимен каза...

Радане, написал си прекрасен текст, всичките ти тези са безумно верни, само не мога да разбера, ЗА БОГА, какво продължаваш да правиш в коалиция с Кунева, КАСИМ ДАЛ и подлогите на Боко СДС и БЗНС? Защо не тръгнахте по пътя на радикалната опозиция. Разбери, че докато сте в разкрачено положение, се самоубивате. Казвам ти го като дългогодишен син избирател, който бе безкрайно разочарован, че ДСБ влезе в коалиция с комунистически и турски агенти, но бях обнадежден през декември, че можете да тръгнете по нов път. Е, не го направихте и сега за хиляди като мен алтернатива за пореден път НЯМА.

Анонимен каза...

Абсолютно съгласна с последния пост на Анонимен! Замисли се, Радане, как искаш хората да потърсят убежище от ГЕРБ при теб, след като при теб са червената кукувица и турски подлоги?!

Анонимен каза...

Раданке, радо, не оставяй радикалните опозиционери да търсят разочаровани убежище в Герб, стани още по-радикален опозиционер от сега, развей Знамето на бунта пред парламента.

Обещавам да те гледам на камерите.

И да гласувам да станеш вице-перзидент, ако някой се навие да те вземе.

Айде, шуте, дерзай, забавлявай ни още повече!

Анонимен каза...

Смешно и жалко е да се коментира с необосновани подмятания, измислени квалификации, мерене на мускули и проценти и прочие коментари на ниско ниво. Неосъзнатите ви приказки издават не просто вас, но причината за проблемите в цяла България. То не е стремеж да постигнете нещо, то си ви идва от вътре глупави българи - да българите могат и да не са идеални. Думите ви не се различават от обикновения и класически расист, невежа, мутра и прочие...в крайна сметка лумпен.

Анонимен каза...

Радане, тиодоре, титане, какъвто си смарт, интелиджънт, еджюкейтид и въобще отворено гъзе, що не рънна за президент бе? Такъв дизапойнтмент. Да не би да се снисваш с надеждата Боцко да те предложи за общ кандидат на управляващите? Хехехехе.

Unknown каза...

Искам да номинирам (тук,понеже не знам къде другаде )за кандидат-президент Посланик Илиян Василев!

Unknown каза...

Искам да номинирам (тук,понеже не знам къде другаде )за кандидат-президент Посланик Илиян Василев!

Анонимен каза...

Жорка, това, дето си го "номинирал", доносникът Сашо-11 ли беше?

Ivan Hristov каза...

ок анонимен, ясен си ми кат бял ден. Не споменавай майка ми и баща ми, които отдавна са покойници или това е твоята анонимна опорна точка. От такива умни анонимници страната ни е на такова дередже. Сигурно си от другата страна на бариерата и затова те е страх да застанеш честно и открито с името си, а тролиш.

Анонимен каза...

Ванка, забележи колко си тъпо добиче - на реални факти можеш да отговориш единствено с тъпанарски и остарели клишета като "хапчетата", "опорни точки", "тролиш". Явно си мухлясал десебар, от тия вмирисаните старчоци, дето слушате "генерал" Атанаско Атанасков как говори глупости по събранията и му ръкоплещите. Едно време вашите аналози много обичаха да викат "млади сме, много сме", сладурче цайсато.

Тука няма опорни точки, има ясни факти: плешивото хомункулусче, българският Тиъдър, изпързаля избирателите си. Защо така бе, къневчета, ви изпързаля Радан? За малко пари? От голяма глупост? Или по поръчка на работодателя си?

Да повторим, за позабравилите, какво свърши Раданът досега:

* Изгони хубавото Наде и зелените от РБ, и вкара вътре ердоганисти и продажници като Лукарски. Още се чудим защо.

* Излъга ги че няма да се съеши с Боце, после доволно легна в коалиция с Боце и Гоце

* Това не му стигна, на големия "антикомунист" Радан, ами взе, че покани и "патриотите", отбор известни ченгета. Да питам ли защо - или отговорът е ясен?

* Преглътна изплащането на депозитите на мошеници, лапали корупционни лихви по 10-15 процента от КТБ. Дали защото един от мошениците му е бащичко в ДСБ или има още по-сериозни мотиви?

* Излъга, че "честната" и "почтена" маргинална партийка ДСБ няма пари в КТБ, пък тя имала. Ма той не знаел, пък те били там за лихвите, докато неговата партия плюеше Цв.В. Бетер мангалите е това.

* Затрая си като п.тка за шашмите, с които Цвъко отърва оня с тефтера от съд. Защо?

* Затрая си като п.тка, когато Боце отърва Цвъки от присъда със СМС-ки. Порке?

* Даде на Влади Свищовски 16 милиарда, да си ги харчи - и Влади Свищовски изкупува държавата за Боко и на твоя сметка. Гордееш ли се?

* Продължава да подкрепя откачалката-анестезиолог, който е.а мамата на това, което остана от здравеопазването, за да "спести" пари за Боце. "Пестейки", направи още една административна шапка над големите болници и яде от нея. А Раданката си трайка, защо ли?

* Издъни се жестоко със "съдебната реформа" - нито един от "партньорите", на които стана подлога, не го подкрепи. Местан открито и жестоко се подигра с радановата политическата импотентност.

* Откак е в еднолична "опозиция", единственото, което прави е да плещи глупости на ангро по блоговете.

Смешни сте и вие, и "лидера" ви.

Раданка, оттичай се, че адвокатската кариера и тя замина, а едва ли ще има кой да те сложи в Конституционния съд.

Unknown каза...

Здравейте
няколко пъти жертва на измама по отношение на заем пари между индивида и дори заради това й изчезване синът ми Джон
Най-накрая намерих добро сърце човек, който е m заем пари, исках продължение на много години и благодарение на него може да реализира мечтата си и ми дългове
I е nothings заплати като прясно и в 72 часа вече имам пари за моя сметка
може да се наема Бог
Предлагам също да всичките си финансови проблеми
Аз ще оставя своя имейл контакт му и той ще ви помогне romariobouchard@gmail.com
и Заклевам ви, че ще бъдат изпълнени с 100/100
Благодаря ви за вашето разбиране.