вторник, 25 септември 2007 г.

На генералите им пречат ... хората

Генералната кампания в столицата започва под мотото "Нет человека нет проблемьi", характерно прочее за разветчици, секретчици и "вся осталная...", както обичат да казват в родината на премиера ни...

1. Чета интервюто на Бай Бойко, селския кмет на София, и какво да видя:


Чудовищно е числото от близо 1000 автомобила на ден, които се регистрират в града. Разбирате ли колко много пари трябват? Магистрала върху магистралата да се прави - няма да помогне, ако не се направи така, че другите райони на България да станат привлекателни. Дори ако трябва, може някои от държавните инвестиции в София да бъдат ограничени, за да може пустеещите области да станат привлекателни и хората да не ги напускат. По социалистическо време, помните, имаше закон за софийското жителство, за да не прииждат толкова хора.И тъй, разбираме проблемите на Бойко и техните решения:

Проблем: София забогатява и се развива. Прииждат хора (уххх, гнусно...).
Решение: а) Да спрем развитието на София, божем Павликени стане по-привлекателно място за живеене... Помня един период, когато ако нямаш роднини "в провинцията" си беше направо глад (т.нар. дефицит)
б) Да спрем хората по административен път, белким само ние се радваме на развитието...

2. Чета си и интервюто на "секретчика" Бриго:

Трябва да се търси изход и за потока пристигащи в София автомобили - това са 300 - 400 хил., които ежедневно нахлуват в столицата с автомобилите си.
..............................
Един от основните проблеми е боклукът, чистотата.И тъй, какво ни казва секретчикът:

Проблем: Има хора, които "нахлуват" в града (не коментирам смехотворната цифра), пречкат се. Консумират и изхвърлят боклук. (Прочее, крайно време е всички тулупи да разберат, че боклукът не е проблем - това са просто останки от нашата ежедневна консумация. Проблем е неспособността на властта да обработи останките).
Решение:

Това ме амбицира на базата на моя опит в организацията на една сложна материя, имам предвид работата, която съм вършил като професионалист. Управленският опит го имам. Иска ми се да дам още нещо на обществото, на моя град.


Даааа... решението в използването на "опита" от чекистките години, когато в София нямаше нито коли, нито консумация, а хората се женеха не за интимни партньори, а "за жителство"...


В интерес на истината, разбирам ги и двамата генерали. Трудно е да си кмет на голям град. Много хора "нахлуват", карат коли, паркират, ядат, хвърлят отпадъци, къпят се и ходят до тоалетната.

Ама като ВИ е трудно, като ВИ пречат хората, ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ СТЕ СЕ ЗАХВАНАЛИ, БЕ, ПИЧОВЕ?

Градът е чудовище с много лица (да, но генералите не четат Terry Pratchett), много - и то разнопосочни и конфликтни - интереси. Нужни са пътища, водопроводи, канализация, завод за отпадъци, паркинги...
Но най-вече нужно да разбираш човеците, които СА Града, и Градът Е човеци.

Ей това на мутри, секретчици и чекисти НЕ МОЖЕШ ГО ОБЯСНИ.

Мен ако питате, ето ви проблемите:


А решението...

Решението е човек, който не се плаши от факта, че в града живеят хора. Надявам се, че моят кандидат е такъв човек.

Дано не се лъжа...

2 коментара:

Комитата каза...

хехех, пропагандист.
твоят човек какви ги дроби по телевизиите, не е истина, а чете ли в блога на митко аврамов избрани цитати ;-)

иначе проблемът с "пришълците" е следният - ползват, не плащат. може би не трябва да се затруднява регистрацията им, а да се прави светкавична и задължителна. Например като дойде катун във Филиповци да отиват веднага полицаи да им сменят личните карти, хе хе хе...

Сюжет за филм.

Истинските проблеми са толкова тежки, че са въобще зад кадър...

Радан Кънев каза...

Няма да се съглася лесно, Комита, освен с едно - че съм "пропагандист". Нали видя disclaimer-а:)

Аврамов не ми (и никога не ми е бил) е достоверен източник. Ако беше останал шеф на щаба на СДС щеше да пее друга песен и това се отнася за всички като него.

"Пришълците" си плащат всичко - и данък сгради, ако имат имот тук, и колите си регистрират масово в София, и данъкът им (ДОД) се удържа от работодателя тук, ако въобще се удържа. Голяма разлика между мен и тях няма.

Ако са бедни и безимотни тъй и тъй плащат само ДДС, което отива в републиканския бюджет.

А проблемите са тежки, колкото във всеки друг голям и занемарен град с бурно и хаотично развитие