петък, 15 август 2008 г.

"Адвокат на дявола" или ще се промени ли нещо, ако взема да мразя американците?

Нещо не се разбрахме...

Аз пиша за българския национален интерес и българската равносметка от конфликта в Осетия, те коментират за Гуантанамо, Панама и Джигашвили.

Иван Бедров, например, пише за моралните аспекти на българската позиция. ОК, коментирайте при него за Гуантанамо...

Ще се опитам да бъда адвокат на дявола и да кажа нещо, което не мисля, та да видя ще се променят ли нещата:

Парадигма 1-ва: Русия и САЩ са еднакви

Парадигма 2-ра: Сателитите на Русия и САЩ са еднакви

И сега да видим. Една от тези велики сили е:

1) Двукратно окупирала България (втория път успешно, за 50 години)

2) Двукратно обявявала война на България и нахлувала през Дунава (втория път успешно, първия път сме я размазали в Добруджа)

3) Трикратно (!!!) спонсорирала и организирала преврати (два успешни, един - не) в София

4) Двукратно организирала въоръжени метежи (неуспешни) в България

5) Свалила законен български монарх и предложила собственото си пияно мекере за заместник

6) Предложила "Финландски вариант", т.е. приемане на нейния държавен глава за български княз

7) Двукратно насърчила агресия от страна на съседна държава (първия път неуспешно, втория твърде, твърде успешно...)

8) Допринесла максимално за сърбизацията на вардарска Македония в мир и война

...........
...........
...........

Независимо от (грешните) антиамерикански начални парадигми, аз няма да променя нито един от изводите си.

Това е то, пичове, говорим за българския национален интерес, а не за някакви грузинци и американци.

И хич не ми пука коя е главата на орела:


(llustration by David Simonds, The Economist), благодарение на Иван Бедров.


28 коментара:

Анонимен каза...

Свалените монарси са двама (от общо 4 при Третото царство). Окупациите също са повече, дори да не броим Светослав Игоревич - Захарий Стоянов коментираше някъде руските настъпления от началото на 19 век и последвалите кланета.

Nicodile каза...

Американската политика има своите черни страници, но е абсолютно нелепо да ги сравняваме с "братята освободители", които напоследък освободиха и една суверена държава.

Путинова Русия прилича на як гимназист, който не само че обира джобните петокласниците с бой, но после и обвинява същите тия петокласници в най-различни престъпления. Не мога да разбера как е възможно демократичният Свят да реагира толкова вяло и страхливо на руската агресия.

Радан Кънев каза...

Да, двама са... Нарочно не писах за 1946г., защото според мен БГ монархията е била обречена и без съветска окупация, пък и нещата са облечени в референдум и т.н.

Окупациите - също си прав. По различни критерии могат да са 7-8...

Радан Кънев каза...

Nicodile, естествено, че си прав. На демократичния свят много му се иска да "предостави" Кавказ на една предсказуема и умерена Русия, защото - създаден в голяма степен от същата "освободителка" - Кавказ е непредсказуем и радикален.

Е, ако не друго, Саакашвили показа, че подобно "предоставяне" крие огромен риск.

И все пак, темата на постинга ми е друга - дори да приемем, че САЩ и Русия са сравними, да приемем, че няма "демократичен свят", да отхвърлим свободата на словото като лицемерна догма и да навлезем в дебрите на тоталната Realpolitik... толкова повече трябва България да е против руските попълзновения в южна посока.

Радан Кънев каза...

Ето чудесен коментар от руската преса, който има много да ни каже на нас, 'Задунайци'-те :
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=142489&srcpos=2

Nicodile каза...

Съгласен съм - дори и при тези условия - ако по някакъв начин забравим за моралните измерения на Русия и запада, Русия в сегашния си вид (а и в почти всеки от предишните си видове) е вредна и опасна за източна Европа. Този факт е добре известен в Полша, Чехия, Унгария, но кой знае защо е все още под въпрос в България.

Ангел Грънчаров каза...

Радан Кънев каза: "Нарочно не писах за 1946 г., защото според мен БГ монархията е била обречена и без съветска окупация, пък и нещата са облечени в референдум и т.н."

Референдумът от 1946 година е противоконституционен: Търновската конституция не предвижда референдуми като механизъм за промяна на формата на държавата. Това един юрист трябва да го знае и да го отчита...

Също не е ясно как така монархията след войната да е била обречена при огромния авторитет на Цар Борис Трети сред народа. Не бива да екстраполираме днешното възприятие на жалката мижитурка Симеон върху онова историческо достойнство на българската монархия, което можем да открием в миналото...

Jankovski каза...

ПРИВЕТСТВАМ И РАДАН КЪНЕВ,И АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ ЗА ВСИЧКО ,КОЕТО ПУБЛИКУВАТ,НО МНОГО МЕ Е "СТРАХ" ДА НЕ СЕ ОБАДИ ОТНОВО TАВАРИШЧ JFA И ДА ЗАЯВИ ,ЧЕ НЕ "В И Ж Д А Л" НИКАКЪВ СМИСЪЛ ВЪВ ВАШИТЕ ПИСАНИЯ,ОСВЕН В СОБСТВЕНИТЕ СИ КЪРМЪЗЪ БЕТОНИРАНИ АЛАБАЛИЗМИ ОЗАГЛАВЕНИ "А ВИЕ ЗАЩО БИЕТЕ НЕГРИТЕ?!?"

albert venn dicey каза...

Realpolitik ли предлага Радан Кънев?

Според мен правилната политика в международното право (доколкото въобще има такова нещо като международно (публично) право - в това отношение съм uелзеанец), е пълното отричане на гибелния и глупав принцип на НАЦИОНАЛНОТО САМООПРЕДЕЛЕНИЕ. Никой народ, етнос, група от хора не може да претендира за правото на самостоятелна държава само поради факта на своето съществуване.

"Освобождението" от турското "робство" може и да е една от големите грешки в нашата пол. история. На мен идеите на Т. Икономов за Българо-Турция например ми се струват интересни.

albert venn dicey каза...

@ А. Грънчаров.

"Референдумът от 1946 година е противоконституционен: Търновската конституция не предвижда референдуми като механизъм за промяна на формата на държавата."

Е, и? Търновската конституция е фактически съборена много отдавна. Новата власт мълчаливо я е отменила, като я е заменила със своя. То и Американската декларация за независимост и самото съществуване на ам. държава е "нищожно" и "незаконно" според английското право и единствената причина, поради която САЩ "съществува" за Англия и последната не счита първите за бунтовници, изменници и престъпници е Мирният договор от 1784 г. - т.е. прерогативен акт на краля.

Ангел Грънчаров каза...

albert venn dicey, аналогията Ви между актовете на дошлата на съветските щикове и с държавен преврат "народна власт" след 9 септември 1944 г. и Американската революция е изцяло негодна. Да не искате да кажете, че Американската революция е сравнима с "Деветосептемврийската"? Недейте така, това е смехотворно. :-)

Противоконституционните актове на нелегитимната власт след 9 септ. 1944 г. са нищожни от гледна точка на правото и закона. Разбира се, за ония, за които законността нищо не значи, те са "в реда на нещата". На това му се вика правен и исторически нихилизъм. Поради подобна нагласа българското общество пребивава в състояние на перманентно беззаконие. Закон у нас, уви, е станало самото беззаконие.

Европа заяви твърдо, че така повече не може да продължава. А ние, жертвите на това състояние, какво ще кажем?

dzver каза...

Никой не им се противопоставя, защото имат атомни бомби и ужасно много самолети, танкове и друго оръжие. При война на западния свят с Русия, в цяла Европа няма да остане камък върху камък.

Всъщност единствената все още работеща система за борба срещу великите сили е с партизански движения.

albert venn dicey каза...

@ А. Грънчаров

Въпросът е кога съдебната власт трябва да признае едно революционно/превратаджийско правителство - каквото е и това на американските революционери, и на деветосептемврийците. И кога старият правен ред е съборен и е установен нов. За да бъде нещо противно на закона, трябва да се запитаме: "на кой закон", "законът, установен от коя власт". От чисто позитивистична гл. точка.

Ангел Грънчаров каза...

albert venn dicey, всяко нововъведение в правото трябва да се опира и да се хармонизира със същестуващия правен ред.

"Революцията" ви от 9 септ. 1944 година е преврат, осъществен благодарение на стъпването на съветския ботуш у нас. "Правото" на московските мекерета, ерго, е "право" на националното предателство, на произвола, на беззаконието, на насилието, на узурпацията, на историческия волунтаризъм, на грубата сила.

Ако произлязлото от тази вакханалия на безправието ви изглежда като "право", то очевидно Вие съвсем не разбирате що е право...

Анонимен каза...

Mnogo xora po sveta otkrito mrazqt USA.Zabavnoto e 4e molbite za zeleni karti za USA ne spirat.Ne6to pove4e s vsqka godina se yveli4avat.Dosega az li4no ne sum 4yl nqkoi da napira da xodi v Rysiq(jelae6ti sigyrno ima no broq im ne iavno golqm za6toto daje ne e obekt na presata)Moskva moje i da e nai-skupiq grad v sveta po novi danni no Moskva ne zna4i Rysiq.V provinciqta e pla4 i skurcane sus zubi.Toky 6to gledax reportaj na roiters po YouTube kak ryski voinici se vuzxi6tavat na dobrata ostanovka v koqto jiveqt gryzinskite im kolegi.Daje nqma da si pravq tryda da sravnqvam zaplatite v USA i Rysiq!Ta pred alternativata gol i bos no rysnak nqma kak da ne izbera "lo6" no dobre jivee6t amerikanec.

Ангел Грънчаров каза...

Понеже много ми хареса горното изказване - оценявам го като съвсем разумно - го превеждам на кирилица, за да се чете по-лесно. Ползвам се от случая да попитам автора му съгласен ли е да го публикувам в своя блог с малък мой коментар?

Много хора по света открито мразят САЩ. Забавното е, че молбите за зелени карти за САЩ не спират. Нещо повече: с всяка година се увеличават. Досега аз лично не съм чел някой да напира да ходи да живее в Русия (желаещи сигурно има, но броя им явно не е голям защото даже не е обект на пресата). Москва може и да е най-скъпия град в света по нови данни, но Москва не значи Русия. В провинцията е плач и скърцане със зъби.

Toky-що гледах репортаж на Ройтер по YouTube как руски войници се възхищават на добрата остановка, в която живеят грузинските им колеги. Даже няма да си правя труда да сравнявам заплатите в САЩ и Русия!

Та пред алтернативата гол и бос, но руснак няма как да не избера "лош", но добре живеещ американец.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Да се прави аналогия между свищината състояла се след 9.9.44 еи която и да било революция е крайно неуместно.

9.9.44 не е революция.Компартията по това време е с обща численост 8000 , от които повечето се покриват тук и там.Показателно за националния характер е явлението "политическа преориентация",което става масово и за около година време комунистите се увеличават до 300000.

albert venn dicey каза...

@ А. Грънчаров; Б. Иванович

Девети Септември не е революция и никъде не съм твърдял, че е. И причината е много проста - много от политиките, действията и идеите (и като казвам много имам предвид поне 95%) на новата власт са просто продължение на идеите, практиките и политиките на "демократичната" власт отпреди.

Не говоря за политическото насилие, терора или свободата на словото, а за авторитарните и "прогресивни" идеи в икономиката. Ценовият контрол преди войната не е по-различен от този през 70те години на века например - с разликата, че е съществувал Върховен адм. съд, който е придавал известна сигурност на индивида.

Да не говорим за интерниранията, които като практика са поне от 1906 г., или за правото на властта да разтурва "противни на обществения порядък" организации, или за възможността да започнеш работа или нова професия без разрешение на властта (наредбите закони след 1934 г. в някои отношения не са по-различни от съветската система на прописката). Да не говорим за "настяняването" на млади специалисти на работа. И пр. и пр.

Но разбира се, тезата ми нямаще нищо общо с какъвто и да е спор за моралните, идеологическите и пр. основания нито на деветосептемврийския преврат или Американската революция, нито с Южнородезийската декларация за независимост.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Алберт,
Съществената разлика между комунизма(народната демокрация) и истинската демокрация е в това,че първото се базира предимно и единствено на идеология.Времето показа,че тази идеология е несъстоятелна,както от икономическа,така и от човешка гледна точка.
Демокрацията от своя страна се основава на ценности.Има голяма разлика между ценност и идеология.Бих казал,че демокрацията е най-ценната придобивка за човечеството.Демокрацията по-първо е свобода на избора и съобразяване с другомислещите.Вашите практически с времето са доказали,че не зачитат свободата на мнение и не само това,а всякога са правили необходимото да я отнемат.Това не е правилно.
Колкото до девети септември,там нещата са ясни.Въпросните управляващи(царското семейство) е пропъдено от страната.Партиите,които старателно започвате да обгрижвате с приятелската помощ на другаря Вишински,са същите партии,които са ваши съюзници преди девети.Тези партии стават съдружници с вашите,не от голяма любов към комунизма,а именно поради демократичния си харакер и отношение към случващото се тогава.Има само едно общо между вашата партия и демократичните партии от времето преди девети и това е позицията по отношение на националсоциализма.Съвсем нормално е,която и да е демократична партия да е противник на подобен тип идеология.Причините,които карат същите тези партии,имам предвид партиите съучередители на ОФ,да се обърнат срещу вас са,че във вашата партия те виждат същото нещо срещу,което сте се борили преди заедно.

Време е да се промените.Ще видите,че хубаво.Днес демокрацията е по-различна от тази през 1906-та и никой няма да тръгне да ви интернира.Ако някой се реши да прави подобно нещо,това може да значи единствено,че е като вас,но просто не е от вашите.

Радан Кънев каза...

@Балтазар: Колкото и е далеч от темата, не мисля, че Албърт е от туй, което наричаш "вашите" :)

Отделно, съм безкрайно далеч от неговата (на Албърт) теза, че всеобхватният политически терор, режисираните процеси, национализацията на градската "едра" (20м2 магазини) и колективизацията на земеделската земя са продължение на практики от предишния режим...

И за да се върна на темата - още по-малко съм съгласен, че отказът от суверенитет и предаването на политическото ръководство на държавата в ръцете на Кремъл е продължение на практики от Третото царство (недъзите на Третото царство и Кобургската династия са съвсем отделна тема).

Продължение на практики с огромно значение е външната политика на Русия (царска И съветска) към България (и към Грузия, и към Румъния, и към Полша...)

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Съгласен съм,че нищо от споменатите от Радан неща не е продължение на каквато и да било практика от преди 9.9.44г.Колкото до политическите репресии спрямо техните,за които Алберт споменава,мога да кажа само,че те са част от цялата картинка по онова време.Изключително вреден за демокрацията подход,който води само до ожесточаване на замесените страни.Но какво да се прави,горе-долу по това време Фердинанд затваря и университета.

Аз си мисля,че все пак Алберт е от "тях"(комунистите,които гледахме на Бузлуджа).

albert venn dicey каза...

Да те ожили оса не е приятно, особено в буквалния смисъл.

Не, че е необходимо с оглед на това, което съм казал, но за неразбралите:

Не приравнявам моралните, философските или идеологическите подбуди или светогледи на американските революционери, южнородезийските превратаджии, деветнадесетомайските превратаджии и деветосептемврийските им следовници, камо ли пък на действията на горните след завземането на властта.

Това, което коментирах, бе тезата на А. Грънчаров за противоконституционния характер на референдума за формата на държавно устройство през 1946 г. Става възпрос за ФАКТИЧЕСКОТО установяване на нова власт и нов правен ред и за тезата, че прилагателното "незаконен" винаги има смисъл само в определен правен ред.

Този въпрос е занимавал особено активно теоретиците пред първата половина на 20 век и през 60те и 70те години от същия век във връзка с новопоявилите се от бившите колонии държави и превратите, често съпътствали политическия живот на последните.

П.П. "Наш'те", "ваш'те", "техните" - виждам, че някои хора добре оперират с местоименията, но това не е достатъчно за рационалното мислене.

Анонимен каза...

Аман от американски мекерета в тази държава! Русия е № 1 - братя славяни, за разлика от идиотската Америка!

Анонимен каза...

http://www.novayagazeta.ru/data/2008/59/04.html
Прочетете статията на Павел Фельгенгауэр. Много точно е анализирал руската политика по отношение на Грузия, а тя не се различава от тази спрямо другите бивши соц-страни, да не говорим за тези от някогашното СеСеСеРе...

Анонимен каза...

Радане, доста назад във времето се връщаш.
Ако ще провеждаш суверенна Реалполитик в България, замисли се в момента какво става. Чии чужди военни сили (ще) окупират България с договор?
Откъде идва и бруталния натиск срещу (за съжаление) демократично избраните ни прездент и правителство? А дали те са за бутане, вече е друг (реторичен) въпрос. Според мен обаче изцяло вътрешен.

Радан Кънев каза...

Иво,

100-120 години не е много назад, особено ако показват трайна и непреклонна тенденция. Назад наистина е Светослав Игоревич...

По твоите въпроси:

1) Наличието на военни бази е естествено за страна, която е член на голям отбранителен съюз. Липсата на стабилна обвързаност с отбранителен съюз е довела България (и куп други държави, например Грузия и Сърбия) до много нещастия... та не виждам тук лошото. Моля те не влизай в сравненията с Варшавския договор... съдбата му е негова оценка, той е използван само за да държи членките си вътре...

2) За вътрешната политика. Съгласен съм, че САЩ пипат дървено в българската политика, има елементи на намеса. Не съм съгласен, ама хич, че това е срещу днешните управляващи.

Анонимен каза...

Слагането на чужди, далечни велики сили не води до добро. Грузия е последния пример. Много хаир видяха обикновените грузинци от това да има улица Дж.У.Буш в Тбилиси. Демокрация сега! И много им помогнаха отдалече, когато руснаците ги сплескаха. Много, наистина много гадно е да си пионка в игра, която съвсем не се отнася за теб. А още по лошо - агент-провокатор.

А базите нямат нищо общо с НАТО.

Анонимен каза...

Добър старт