вторник, 7 април 2009 г.

Доктор Бойко вече лекува и ... детски зъбки

Първоаприлската кампания на доктор Бойко-лечителя продължава.

Този път партия ГЕРБ лекува ... детски зъбки.


И тъй като първи април отмина, може би е време да погледнем на тези "безплатни" прегледи малко по-задълбочено:

Първо, безплатен преглед няма. Или някой го плаща на лекаря, или някой го притиска да работи безплатно. В предишния случай сякаш идеше реч за пряк натиск върху лекари, които наемат помещения в общински сгради - бивши поликлиники.

Сега обаче изглежда, че ГЕРБ-Средец са се "ъпгрейднали" и предлагат здравеопазване срещу реклама на медицински продукти. Не знам дали си дават сметка какво точно правят - искрено се надявам, че не вдяват...

Второ, съществува път, по който пациентите посещават лекар без да плащат (освен незначителна такса), а лекарят получава възнаграждение. Този път се нарича "здравно осигуряване" и звучи някак по-приемливо от "безплатни прегледи"... Добре е ПП "ГЕРБ" да ни предложи идеите си за развитие на здравното осигуряване, вместо предизборни частушки. Защото наистина започвам да се чудя дали не си го представят така и като дойдат на власт...

Трето, политическият популизъм си има граници. Отвъд тях ставаш смешен и дори жалък - в случая тези евтини трикчета работят директно за БСП, които се представят за "сериозна и отговорна" партия.

Ако евтиният популизъм не бъде преодолян, наистина остава впечатлението, че пред здравеопазването "гарантирано от Бойко Борисов" има само два пътя:

а) "Безплатно", при което лекарите се хранят със спонсорства от фармацевтичния бизнес или

б) "Безплатно", при което рекетираните лекари стачкуват, а д-р Борисов и д-р Цветанов лекуват народонаселението.

снимка - Уикипедия , автор - Иво Мирчев

Аз не знам кой е по-лошият вариант...


9 коментара:

САНДО каза...

Ето на това му викам аз социална държава - едните водят старците на море, другите преглеждат безплатно зъбките на дечицата... Комай вече построихме комунизЪма!

Радан Кънев каза...

KОментар от читател - очевидец на свинщината, който получих по мейла:

В допълнение на вече написаното от теб има и още един аспект - това е
рекетът върху родителите и то чрез децата им, защото децата, които
нямат подпис върху листчето на ГЕРБ не получават подаръче
(след
прегледа), а можеш да си представиш как биха се почуствало дете между
2 и 6 години, ако всички имат нова четчица, само то - не.

Подобно въвличане на децата в политическите борби е абсолютно
забрането, да не говорим колко е аморално!

Радан Кънев каза...

Замислям се като председател на ДСБ-Средец дали не мога да организирам безплатна мозъчна хирургия в партийния клуб?

Или безплатна лоботомия за предизборния щаб на ГЕРБ :)

Стойчо каза...

Политическо влияние срещу икономически изгоди – всъщност това не е ли класическа форма на политическа корупция?

Unknown каза...

Цветанов и той ли е "д-р"?

Димка Гичева-Гочева каза...

Аз съм "за" лоботомията.
Но-о-о-о, за съжаление, така наречените "лидери" на така наречените "десни партии" се умилкват около тези мъжаги и се надяват да управляват с ТЯХ!
Не знам какво да правим!?

Спас Колев каза...

Offtopic (но с благородна цел - подобряване на правната култура на адвокатите :D ): ЗАПСП изисква при ползването на обекти на авторско право да се посочва автора им, а Уикипедия няма как да бъде такъв. Авторите на изображения в Уикипедия (би трябвало да) са споменати в описателната страница на съответния файл. В случая това е http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Borisov-Tzvetanov.jpg), която се намира на разстояние едно кликване (върху самата снимка).

Лично съм изпросил снимката от автора на mirchev.blog.bg, та затова се чувствам отговорен. :)

Mila каза...

Е,Радане,страхотно си изчеткал точно днеска д-рБойко.Направо бях сигурна,че си му таен верен фен.Сега и аз съм зишимитяващо горда,че имам такъв виден столичен колега зъболекар като д-рБойко.А иначе глупостта и простотията е характерна с това,че ходи по хората,а не по животните.

Лъчезар П. Томов каза...

Ето ви малко реален популизъм, нищо, че сте на Средец - оправете въпроса със спирката в Гевгелийски, постарйте се да се разбере, че вие и ДСБ са го оправили и получавате още гласове и популярност с нещо истинско. Реален Популизъм, истински ПР, Благородна Полуистина - няма значение, защото РАБОТАТА ЩЕ Е СВЪРШЕНА. В момента тези хора не се чувстват политически представени, защото основният демократичен принцип - да ги питат дали са съгласни - не е спазен и защото НИКОЯ ПАРТИЯ не се е заинтересувала от погазването на правата им. Гласове се правят с дела, разгласени умело.