четвъртък, 28 май 2009 г.

Предизборна програма в 3 думи - без популизъм за заетостта

"Ще работим за запазване на работните места"

Мантрата е задължителна, особено в условията на тепърва развихряща се криза. За първи път от доста години нито един българин не е сигурен за работното си място. Защо не излъжем - изберете нас, и ще наложим мораториум върху съкращенията (???)

Не става.
Структурата на българската икономика и особеностите на растежа от последните години не го позволяват:

1. Невъзможно е да се съхранят работните места в строителството, в търговията с недвижими имоти и обслужващите я дейности, в зависими от сектора индустрии (например - циментови заводи).

2. Невъзможно е да се съхранят много работни места в индустрията, докато тя е над десет пъти по-енергоемка от средното за ЕС (например - в металургията и отчасти химическата промишленост).

В програмата на Синята коалиция няма популизъм от този тип. На страница 34 четем:

Досегашната структура на заетостта не може да отговори на предизвикателствата на кризата, затова бюджетни разходи за нейното съхраняване са неефикасни.

Предложенията в 3 думи:

1. Търсене на нова заетост вместо "съхраняване" на вече загубеното;

2. Насърчаване на гъвкав пазар на труда, ориентиран към малките, семейните и иновативните фирми, защото те, а не министърът на труда, ще намерят новите ниши за развитие.

3. Защита при неизбежните съкращения, в това число т.нар. "обучение за занаят", за което ще стане дума в следващия ми постинг по темата ...


Конкретните мерки ги има в програмата, пък и съм готов да ги обсъдя в коментарите под този текст.



7 коментара:

Анонимен каза...

Чудя се дали да пиша критика към този твой текст - в предишната си публикация твърдиш, че 2/3 от нещата които съм написал при сравнението между програмите на всички по-значими партии и неприятното съвпадение на позициите им не е вярно. Аз като автор на сайта glasovoditel.eu е постарах да събера данни за всички пратии и претендирам да познавам този проблем повечко от теб.... Освен това в 40 годишния си живот съм написал повече от 15 партийни програми и лесно "фащам" приликите и разликите - знам че авторите на тези документи се опитват да бъдат уникални в творчеството си, но рядко успяват... Така е и сега - не зная, Радане, колко партийни програми си написал, но ако нещата които критикувам в сегашния ви документ, не си ги споменал в програмата, това значи че вашата партия (респ. коалиция) е ПРОТИВ, а не ЗА тях... Кажи например къде в програмата ти пише нещо гей-браковете, ядрената енергия, разширяването на НАТУРА 2000, ГМО и други подобни нещица, които са опхределящи за идейната ориентация на една европеийска партия.
Второ, можеш ли да ми кажеш защо сините (светло- и тъмно-) вече трудно се ползват с подкрепата на типичните десни партии в Европа. За САЩ да не говорим - там СДС има по-топли връзки с демократите, отколкото с републиканците - защо се случи така, имаш ли обяснение? Защото аз имам - при това от първа ръка - все пак тук живея....

Радан Кънев каза...

За яснота:

Аз не съм и не претендирам да съм автор на тази програма. Имам участие в около 5% от нея :)

За останалото ще отговоря утре.

Й каза...

Тук често са ставали дискусии на различни теми, свързани с Израел и еврейството, поради което си позволявам да повдигна тази тема извън характера на дискусията.

СОС с гласовете на ГЕРБ, СДС и ДСБ взе решение да прекръсти една от софийските улици на името на проф. Богдан Филов.
ОЕБ "Шалом" и Посолството на Израел вече протестираха според мен с основание. С гласовете на десницата една софийска улица получава името на отявлен нацист и почитател на Хитлер (справка дневника на Филов) и на човека, който подписа от името на страната Тристранния пакт и по този начин вкара България в една коалиция, предизвикала най-кървавата война и геноцид в човешката история.

Горе-долу по същото време на сградата на Синята коалиция се появи некролога на друг фашист - Иван Дочев, ръководител на Съюза на българските национални легиони и пряко отговорен за антиеврейските погроми в Пловдив.

Радане,

Одобряваш ли политическото поведение на собствената си партия в СОС?

Смяташ ли, че историческата идентификация на днешната десница трябва да е свързана с лица от миналото, които са били привърженици на фашизма и нацизма?

Това ли е "новата" идентификация на Синята коалиция?

Ще бъда благодарен ако получа конкретен отговор не непременно в твоето качество на политик.
Благодаря ти предварително!

Peter Petrov каза...

Г-н Кънев, програмата е добра, но мирише на ръкавели,цигарен дим и много кафета...
Колкото и странно да Ви звучи, програмата е обърната повече към интелектуалците не към бай Гочо, бай Дочо и съседът им бай Цанко.В синята коалиция продължава практиката "Напред и на юруш". Всеки знае повече от другия, а горните трима средно статистически българи ще отидат пак и ще гласуват за сигурното и разбираемото - хубавите думи на БСП, макар и лъжливи или за онзи страшния дето же наказва всички, които крадат...
Къде ви са в програмата просто обяснени нови решения на батаците в селското стопанство, къде са ви предложенията към излъганите учители и най-сетне какво предвиждате за науката и иновациите, в енергоспетяващите технологии и програми за всеки обитател на панелките в "Люлин" и "Тракия". А хората това правят...

Анонимен каза...

До петър Петров - аз съм един от горините трима средно статистически българи и със сигурност няма да гласувам за БСП - не защото много пъти са ме лъгали (мен не са - никога не съм гласувал за тях, нито никой от семейството ми), а защото знам да чета програми и знам какво да очаквам от политиците.

Радан Кънев каза...

@ Й: Категорично не подкрепям решението на СОС за кръщаване на улица на проф. Филов. Няма да коментирам сега, 8 дни преди изборите, но ще коментирам обилно "като му дойде времето".

Аз съм наследник на един от 50 000 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, които г-н Филов е подписал да товарят по ешелоните...

e2718 каза...

До първия коментиращ - автор на
glasovoditel.eu - чудесен сайт,
добра идея, добра реализация.

Трябва да се популяризира повече.