четвъртък, 23 юли 2009 г.

Непосилната лекота на управлението

Досадно и тривиално е да припомням разликата между "политик" и "държавник".
У нас има съвсем прост критерий - смелостта да се правят реформи и да се модернизира държавата. Пред всеки български политик е стоял избор - да се опита да стане държавник или да играе махленски номера. Стои и пред Бай Бойко.
Първите сигнали не са окуражаващи. Съставът на кабинета и начина на съставянето му издават махленски манталитет, самозабравяне и страх от провал. Удивително лоша комбинация.
В резултат: кабинет, зависим от "Атака" и пълен с министри без потенциал за реформи. Премиер, който мрънка и заплашва с оставка преди да е поел властта. Алиби преди престъплението...
Всички пишат за БДШНИМ. Никола го е написал великолепно (някой да се изненадва?)

А икономиката, глупако?

Трайчо.Трайков... *

––––––––––––––––––
За тези, които не знаят - "Трайчо", "Трайко", "Трайчо Костов" и "Трайко Китанчев" се използваха в младините ми като евфемизъм за "мълча си", "трая си", "скатавам се" и пр.
.

12 коментара:

petermann каза...

А и бъдеща коалиция със СК вече изглежда все по-невъзможна. Май отново ще имаме хиляди разочаровани избиратели...Последните два дни (лустрацията и присъствието на БД в кабинета) показаха каква ще е политиката на ББ през мандата Му :) (колкото продължи). Не са приятни мислите, които ме връхлитат...

Анонимен каза...

Kostov za poreden pat dokaza che politikata ne my e silna strana.Ne e dostatachno da vijdash samo golemite zheli i kayzi na darjavata, a i horata s koito moje da gi postignesh. Vsishki desebari znaehme ,che Borisov ne stava za taia rabota.

Анонимен каза...

Петърманн БД димитров доста преди изборите го гласяха за министерски пост.Кой да е разочарован от избирателите на Герб.Аз открито не понасям БД ама щом беше ясно от толквоа време не виждам какво трябва да се лае сега.А костов и ск само ще си губят гласовете от тея долни номера "ще те изкажа на другарката"!

Анонимен каза...

ьхаеаМного си критичен и много бързаш.Това е българска черта-омаскаряване!!!!!Защо тогава гласувахме???Нека да дадем шанс на правителството и после да маскарим!!!!Сигурно си идеалния и никога не ти се е случвало да грешиш.Бъди по-толерантен.Стига с този негативизъм!!
Ще бъда анонимна,защото нямам регистрация.Казвам се Румяна.

Радан Кънев каза...

Румяна, аз открай време имам лошо мнение за г-н Борисов и той - за съжаление - умее да го затвърждава. Разбира се, не съм гласувал за ГЕРБ, тъй че въпросът "Защо тогава гласувахме?" не се отнася до мен.

Но в случая коментарът ми не е негативен. Аз виждам, че Бойко умее да контролира публичните емоции и да прави политика. Успя да елиминира ДПС и да смаже от бой БСП, за което мога само да му се радвам.

Остава едно - да докаже, че умее да прави реформи и да промени държавата, да поеме отговорност и да я носи. Засега знаците са съвсем различни - Бойко продължава умело да политиканства и да играе дребнави игрички, насочени срещу 'сестринските' партии вдясно. По този начин сам и съвсем доброволно се поставя в зависимост от гласовете на "Атака". Без да съм изобщо изненадан, казвам каквото виждам.

А 100-те дни си ги има и с Божо и без Божо. Няма кой да му ги вземе.

Анонимен каза...

Какво му е на БД ? Колко гласа спечели в Бургас и колко синия кандидат и на кое място беше синия ?
Уважавайте гласа на хората.
И един съвет. С тази тема за досиетата отблъсквате младите хора.Май за последно гласувах за сините.

Анонимен каза...

И аз съм млад син, който ще стане гербер или зелен. Омръзнахте ми с тия досиета. Божидар Димитров е направил много историята да е популярна у нас. Заслужава уважение.

Анонимен каза...

До коментиращите преди мен "уж" гласували за сините

Кой ви вярва, че сте гласували за сините!

Яд ви е сега, защо гласувахте за Бойко, но е късно! И какво друго ви остава освен да се пънете и да обвинявате тези, които ви показаха пътя...късно е!
В шах-мат сте и ви е спукана работата с Бойко!
Пак ДС на власт, пак хомота...ей това е положението!

Анонимен каза...

До предишния анонимен - всеки път сините, които пишат, че се отказват от партията, ги обявявате за фалшиви и после всеки път се чудите защо гласовете ви се топят като лански сняг. Избирателите на СК са хора начетени, редовно ползващи Интернет и имайте предвид, че за изборния спад отговорност носите и вие, фанатичнодесните, а не само лидерите ви.

Анонимен каза...

"Божидар Димитров е направил много историята да е популярна у нас".

Аз като завършила история и занимаваща се с това мога категорично да потвърдя, че БД НЕ е историк. В най-добрия случай в историческите среди се води като популярен псевдо-историк. Неговите книжки-тетрадки /не че количестово и качеството трябва да са в право-пропорционална зависимост/ предизвикват най-малко иронични усмивки сред сериозните среди. Никога, никъде "творби" на БД не са ползвани, цитирани или препоръчвани от който и да е историк.В интерес на истината неговата "литература" удовлетворява само битовия национализъм на тупащи се в гърдите българи в местната кръчма. Извън това те нямат никаква научна стойност. Дори, за разлика от една Вера Мутафчиева, нямат и художествена такава.
Доказателство за неговата "историчност" са кичозните погребения, които той редовно правеше за всеки упрявлявал или не български хан и цар. "Историчността" на изровените и "откири" кости пък на предполагаемите български владетели са си истинско посмещище и гавра не само за историята, но и за владетелите.
Да не споменаваме, че той се опита да лигитимира незаконната сбирка на Черепа, че в последните си изявления говори за ревизиране на приетия Закон за културното наследство, който удари незаконните колекции и, зад който застанаха сеиозните археолози и историци.

Венета

Анонимен каза...

Цитат от изказване #7 "Омръзнахте ми с тия досиета. Божидар Димитров е направил много историята да е популярна у нас."

Има колосална неконсистентност в изказването ти. Между позицията на първото и второто изречение има драстично противоречие.


Обяснявам. Досиетата са част от историята, при това много важна. Те са част от предпоследния исторически период (последният е този, в който живеем сега) на България. Ако се интересуваш от история, както твърди второто изречение, би трябвало да се интересуваш и от тоталитарната машина за репресии и установяване на (почти) пълно подчинение -- досиетата бяха едно от средствата на тази машина. Ако пък не се интересуваш от история, което е изводът от първото ти изречение, защо се радваш на нейното популяризиране?

Най-вероятно (ако изобщо си искрен) е, че обичаш ерзац-историята, чалгаджийският вариант, шоуто, което Бездар Димитров умее да организира на посредствените патриотари.

--
ММ

Анонимен каза...

Първото впечатление от сдаване на властта : Трайчо Трайков си е много добър . Въпроса е дали ще издържи в среда на толкова посредствени други министри - "хапващият листя" във Ватикана БД и Веждито за който си спомням един филм на Канал 1 за един негов рожден ден - върха на пошлостта на днешният така наречен културен елит.
Не гледайте толкова черногледо на резултата на СК и реализацията й сега - нещата може би са предопределени декември , януари - тогава някъде трябва да е имало сгляда и договорки на Бойко с Волен и Яне .Четете интервюто на новият посланик на САЩ в Труд и ще видите къде е пресечната точка на Бойко и Волен . А иначе притисната и от дясно и от ляво СК , без да купува гласове постигна добър резултат. Идеята я има , а щом има посока ще се намери и пътя .Може би трябва малко повече медиен образ , самата идея явно не стига до всички . Яне само с медии взе 4 % , без грам идея , а каво ще се получи с медии и идея може би предстои да видим .