понеделник, 16 ноември 2009 г.

... "СмазАхме го!"

.
Докато гледах първите резултати от изборите в неделя, се сетих за един виц:


Елегантен млад мъж закъснява с двайсетина минути за среща с дама. Запъхтян, се извинява - "Много съжалявам, но видях трима да ритат паднал човек и не можех да не се намеся". Трогната и загрижена, дамата пита - "И какво стана?". "СмазАхме го!" - гордо отговаря мъжът...

Е, БСП си изяде боя. Напълно заслужено. Но изборните резултати, проведената кампания, избирателната активност и до болка безплодния дебат не дават никакво основание за доволство на победителите. Особено малко поводи за гордост имаме ние от Синята коалиция. Всеки опит за показна радост от успеха на десния кандидат г-жа Фандъкова или за злорадство по повод на поредната тежка загуба и унизителния резултат на БСП ни поставят в положението на галантния кавалер от вица. Всяка загуба на БСП, разбира се, е добра новина - тази партия доказа по най-убедителен начин, че след нейно управление трева не никне и е съвсем естествено българските граждани да се стремят да я държат далеч от властта. Няма обаче поводи за радост, поне по няколко очевидни причини:

Първо, приносът на реформаторската десница за "боя" е спорен и надали ще бъде признат от победителите от ГЕРБ, а още по-малко - от медиите и обществеността. Истина е, че ръководството и щаба на ДСБ в София положи много усилия и резултатите по секции и райони потвърждават извода, че без подкрепата от сините избиратели, ГЕРБ щеше да запази кметското място, но на втори тур. Но това, което виждат зрителите по телевизията, не е толкова сложно и е съвсем ясно и без условности - ГЕРБ: 64 срещу БСП:27. Или нещо такова... но не виждат нито усилията, нито мотивите, нито политическите цели и стремления на реформаторската десница. Това ще трябва да покажем в бъдеще...

Второ, проведеният семпъл и безплоден политически дебат в кампанията не може да бъде повод за радост за никого. Втръсналите послания за "модерна европейска столица" и битови разговори за чистотата и кучетата съвсем естествено отблъснаха мнозинството софиянци от участие в тъй и тъй предрешения сблъсък. Но се видя и още нещо - отговорността на ДСБ е далеч отвъд конкретните изборни резултати. Без участието на "син" кандидат кампанията за София е лишена от съдържателен разговор и идеи за бъдещето. Десницата винаги е играла ролята на генератор на реформистки идеи и локомотив на политическата промяна в България. Въпреки намаляването на влиянието й през последните осем години, тези функции съвсем не са "иззети" от водещата партия ГЕРБ.

И трето - може би най-важно - именно по изложените съображения, представата за "единен десен блок", който е "смазАл комунистите" е неуместна и вредна за ДСБ и Синята коалиция, колкото е неуместна и репликата на кавалера от вица. Нашата политическа задача не е да си намерим място в сблъсъка ГЕРБ срещу БСП, a още по-малко - да празнуваме успехи в компанията на Волен Сидеров и семейната му партия, топяща се от дела за педофилство и отлюспвания на местни величия. Опитите на премиера Борисов да легитимират БСП като eдинствена опозиция и приказките за "тайна" или "явна" ос между ГЕРБ, Атака и Синята коалиция трябва да звучат като предупредителна камбана. И ако не е знак за реформаторската десница, ще бъде сигнал за нейните избиратели да си търсят представителство.
.

32 коментара:

Анонимен каза...

На мен лично Фандъкова ми е симпатична, изглежда доста положителен и интелигентен човек. Говори по същество, без популизъм и нападки, той и затова Кадиев каза, че му е било трудно срещу нея, защото щеше да бъде грозно да я напада в стил "Станишев". Освен това са работили добре в Общинския Съвет и изглежда се уважават от там. Според мен този който държи поста, в случая Фандъкова, нямаше интерес от много дебати, защото с си популистките изказвания щяха да я унищожат, а тя не е подготвена за такъв тип отбрана. Доколкото разбрах се е състоял нещо като дебат с Кадиев. Иначе мога за едно нещо да похваля Кадиев и то е за блога/сайта му, където си е направил труда да отговори на много въпроси, включително и доста неудобни и враждебни нападки. Така като гледам не е приложил никаква цензура, което за човек на БСП е нещо ново. Защото помня сайта на БСП от преди изборите за парламент, където освен изкуствените коментари писани от подръжници други просто не се публикуваха. Но с хубавото до там, Кадиев е човек на Р.Овч. На пресконференцията седеше до Станишев, който уж не можел да понася и критикувал. Освен това и той не знае ляв ли е или е десен, стува ми се че е десен в лява партия. Освен това по биографията му има много черни петна, същото важи и за жена му, която има бизнес с небезизвестни престъпници. Така че избрахме, по-малкото зло, което ако успее да се откъсне от "учителя си", може и да направи нещо. Едно е сигурно, че сравнена с досегашните кметове на София, ми изглежда най-читава, времето ще покаже дали е така. Междудругото някъде четох, че е съучередител на ДСБ. Май доста хора от ДСБ избягаха в ГЕРБ, дано не е от службогонство, а от желание да реализират реформи и идеите си.

Й каза...

Радане,

Бъди честен - такова нещо като Синята коалиция няма. Това е конюктурно обединение между залязващи политически сили, което не могат да се понасят едни с други. Приносът на Синята коалиция за победата на ГЕРБ е близък до нула.

Това е един мъртвороден и неуспял политически компромис на изобщо неуспялата да преживее прехода т.н. стара десница. След парламентарните избори от тази година тя политически умря. Въпрос на време е СДС и ДСБ да се разцепят или саморазпуснат (последното би било достойна постъпка).

И проектът ДСБ, и СДС отдавна се бяха превърнали в нещо като тесни социалисти. Малки, непопулярни партии с група твърди избиратели, избиращи един непогрешим вожд някога наричан новият Стамболов или българския Аденауер, всъщност ни повече, ни по-малко синият дядо Благоев. Вече не звучи като безнадеждна световна конспирация фактът, че Иван Костов не е заинтересован от силна десница. Силната десница ще оспори иначе неоспоримия му в ДСБ авторитет и в крайна сметка ще го пенсионира от политиката. За да не се случи това, Иван Костов поддържа малка, но стегната партия, която къде сама, къде с политически маневри и угодни, слабохарактерни (и както се вижда сега късогледи) лидери като Мартин Димитров минава от парламент в парламент. Тъй като обаче не живеем през двадесетте години на ХХ век, а във века на информационното общество, проектът за малките десни спартанци е обречен.

Българската десница (т.е. ГЕРБ) ще бъде отражение на българската левица - малко дясна, малко центристка, популизъм и демагогия, когато е необходимо и щипка национализъм, за да се тушира "Атака" или да се пооткрадне някой друг избирател. Остава надеждата, че все пак икономически тази нова десница няма да е така нескопосана.

Анонимен каза...

Нито един коментар, свързан с кметските избори, не обръща внимание на един очевиден и много тревожен за мен факт: близо една трета от българите гласуват за БСП, независимо какво прави тя и какъв е резултата от нейните действия. Това е смразяваща действителност, която навява мисли за безнадежност.

Боряна Пашова каза...

Здравейте г-н Кънев,
едва ли притежавам Вашия опит и компетентност по въпроса за политическия спектрум в България, а и създадох блог съвсем наскоро, но като един нескопосан критик бих желала да отправя няколко коментара към последната Ви публикация.
Като за начало, кметските избори (колкото и ниска да е избирателната активност) са предимно личностни, не партийни.
Безспорен е фактът, че опитът и знанията на Георги Кадиев далеч надминават тези на Йорданка Фандъкова, но какво според вас мотивира 20% от столичани да гласуват именно за нея като новото лице на София? Очебиен е фактът, че г-жа Фандъкова е издигната от ГЕРБ като лице със "симпатичен, интелигентен и положителен" изглед, но какво общо има нейната визия с проблемите, пред които е изправена столицата? Аз лично, докато слушах пресконференцията на ГЕРБ в неделя вечерта се сетих за песен на Годжи "Пари нема действайте". Бойко Борисов красноречиво посочи, че повечето държавни финанси са по портфейлите на бивши премиери и ръководни държавни личности и това туко виж онеправдавало неговото "бездействие". Тук мисля пак се сблъскваме с до болка познатото 'прехвърляне на топката'. Защото нека признаем, че самият той, колкото и 'красноречив' и 'простоват' да е в изказванията си, не е безгрешен и оневинен. НО все още е твърде рано за неговите кирливи ризи (а такива безпорно има).
Що се касае за Синята Коалиция... тя мисля имаше свой реален шанс за развитие .. или не? Знаете ли според мен каква е разликата между действителността преди 1989г. и след 1989г., сиреч днес: по времето на покойният Тодор Живков някои хора бяха потиснати от политбюрото, в резултат на което бяха лишени от свои права и водеха 'оцеляващ' начин на живот. ДНЕС някои (да не кажа много) хора са потиснати от финансовите обстоятелства на времето, в което живеят и също водят 'оцеляващ' начин на живот, но свободно. И в двата случая тези хора са лишени от правото на собствен избор, просто защото те не могат да си го позволят - политически или икономически. По какъв начин тогава този 'единен десен блок' е спомогнал за подобряването на живота на българина? Нима след управлението на 'десните' не поникна само трева, а цели бурени? В какъв аспект един 'син' кандидат би могъл да внесе идеи за бъдещето на София, след като столицата вече имаше 'син' кмет, но съдържателните разговори, които той водеше тогава бяха свързани предимно с неговото личностно благо? Не целя да критикувам, нито да манипулирам, моята гледна точка е независима, разсъждавам като една обикновена българка. Вие твърдите, че настоящите изборни резултати са "смазАли комунистите", но не бяхте ли Вие този, който преди време писа за равнището на неграмотност у нас? Може би сте стигнали до извода, че преди 20 години то бе поне с 20% по-ниско от настоящето. Но това бе време на закостеняли комунистически идеи, а народът потиснат, нали така? Дано настоящата кметица, като бивша училищна директорка обърне тази статистика.
А народът, който държи БСП-арите далеч от управлението е народ, който просто търси надежда в новото. Но тази надежда изглежда стихва, съдейки по процента от българи, гласували на 15-ти ноември. Затова и победата на ГЕРБ и подкрепящата я десница според мен е позорна.
Ще спра дотук, темата изглежда безкрайна. За мен винаги е интересно да чета вашите публикации.

Belomore каза...

Колко тъжно е, когато младите хора си мислят, че фразата "Пари нема действайте" е измислена от Годжи...
(не се заяждам, наистина ми е тъжно)

Анонимен каза...

Боряна, смаян съм от написаното от Вас! Младостта не само не е порок. Точно обратното – тя е надежда. Независимо от левичарски, съвсем естествени за младостта, уклони – надеждата на старите е в естествения стремеж на младите към СПРАВЕДЛИВОСТ.
А, Вие не само не сте справедлива изобщо. Вие презирате и усилията на най-близките си.
Вие пишете:
„По какъв начин тогава този 'единен десен блок' е спомогнал за подобряването на живота на българина? Нима след управлението на 'десните' не поникна само трева, а цели бурени?”
Хайде, да започнем отначало:
1. Защо не попитате родителите си какво е станало с техните спестявания през 1989-1990? Когато сте били в предучилищна възраст.
2. Кой седеше на многочасови опашки, за да Ви осигури хляба и млякото през Лукановата зима на 1990-1991? Когато сте били на 6-7 годинки? Предполага се, че родителите Ви.
3. Кой получаваше по десетина пършиви долара месечно през 1996, когато сте били на 12 години. Предполага се, че това са били родителите Ви, които тогава са се притеснявали как ще Ви изхранят и облекат.
4. Хайде, ще махнем добронамерено с ръка. Мъничка сте била. Но сега, когато сте на 25 години? Имате блог. Т.е. се предполага, че не само може да пишете, но може и да четете и може и да мислите. Което означава, че може да наваксате невидяното и неразбраното. Ами защо не направите една проста табличка по години - кой кога е управлявал и кой какви резултати е оставил след управлението си. Използвайте критерии за оценка в зависимост от Вашето образование, както и от собственото Ви чувство за справедливост.
И ако се постараете честно да осмислите изминалите години – тогава използвайте епитети, като „позорна”.
Бъдете здрава:
стелт

Боряна Пашова каза...

Господин Анонимен (последен такъв),

Вие правите много смели заключения за човек, който едва ме познава. Съжалявам за Вас. Уви ще трябва да ви разочаровам, но упоменатите от Вас точки са малко неверни за моя начин на живот, да не казвам даже нелепи за моето минало. Но както казахте, аз съм млада и неопитна, Вие може би знаете повече от мен, но за Вас поне мога да кажа, че пишете с голяма увереност за човек, който се представя за Анонимен. Аз не се срамувам от моето мнение и не твърдя, че то е правилно, просто е моя гледна точка, както многократно твърдя в коментара си. Уважавам и ценя вашия критичен поглед, но нека поне като съдим, то да гледаме от колкото се може повече перспективи, не само от личната. Като заключение.. наклонностите ми са много различни от левичарските.. те са по-скоро... независими, а въпросите ми.. плод на любопитство. За себе си знам, трябва да се уча и да трупам опит, в това няма нищо страмно, съжалявам обаче за хора като Вас, които твърдят, че могат и знаят всичко. Благодаря Би за коментара, пак казвам, критиката за мен е градивна.

P.S. Всъщност в коментара си аз говоря за песен, НЕ за фраза. Но може би думите не се четат правилно.

Анонимен каза...

Боряна,
За последно ще вляза в диалог с Вас. Който нищо не е разбрал от първия път – няма никакъв шанс да разбере от последващ опит.
1. Не правя никакви заключения за Вас, извън написаното от Вас.
2. Не правя никакви заключения за Вашето конкретно детство. Предположих, че Вие сте били като всички останали. Много се извинявам, че не съм познал. От Вашия изблик на гняв за „начин на живот” разбирам, че родителите Ви:
А) не са загубили спестяванията си през 1989-1990;
Б) за разлика от многомилионното българско население Вашето семейство не са се редило на многочасови опашки за хляб и мляко, за да Ви изхранят. Което означава, че на Вашето семейство някой е доставял продуктите в дома. Кой ги е доставял– Вие ще уточните.
В) изобщо не съм искал да обидя родителите Ви, като им определих десетина долара месечно възнаграждение. Това беше заплащането за всяка средностатистическа българска единица. Но явно, Вашите родители са извън статистиката. Което е исконната причина за Вашия гняв.
3. Изобщо не Ви критикувам. Не се взимайте насериозно. Моето беше нещастен опит за разговор. От Вашия отговор разбрах, че няма да се получи качествен разговор.
Но, пак си бъдете здрава!.
P.S. Това - за "анонимния" вече ми е досадно. Нямам никакъв проблем да Ви изпратя ЕГН-то си. Ще Ви стопли ли?

Жорко Сф. каза...

Евала Анонимен,

аз много ги знам тези "неутрални" комунисти, и все пак да не забравяме, че само мъртвия комунист е добър комунист, те хората не случайно са го казали. Не мога да разбера откъде се пръкват такива коне с капаци. Чугунени промити червени тикви, които дори не искат да се опитат да помислят. Иначе аз тогава също съм бил малък, но много добре помня 97-98, когато нямаше пари и за хляб дори, защото управляваха такива като чугунени тикви като Борянка.

Жорко Сф. каза...

Искам само да кажа, че ДСБ е елитарна партия за хора с мозък, която има изключителен експертен потенциал и цялото ми семейство винаги ще гласуваме за тях. А що се отнася до Костов, комунетата с лъжите и лайната който хвърляха години наред по него, направиха от купища лъжи истини, за балъците, който вярват на Р.Овч, Р. Петков, Гоце, Станишев, Масларова и другите червени престъпници.

Боряна Пашова каза...

Г-н Анонимен, вашето ЕГН далеч не би ме стоплило:) Благодаря ви все пак. И моля за извинение, но не съм била гневна, но най-вероятно объркана от предпоследния ви коментар. За което съжалявам. Но нека не бъдем негативно настроени един към друг, тъй като нищо не бихме постигнали. Всеки си има право на мнение, аз лично ценя Вашето. Желая Ви здраве.

Що се отнася до комунизма...
Жорко.. извинявай, ама 'комунизъм', както го разбираш ти мисля е отживелица. Защото Китай все пак не е управлявана от 'чугунени промити червени тикви' или може би бъркам? Още по-малко, че комунизъм в България никога не е имало от моя гледна точка, а аз лично го презирам като форма на управление. А тиквите Жоре ги има навсякъде, те не са само червени, а и сини, жълти, ако щеш и бембени. Ти мисли каквото си поискаш, а това за кой гласуваш си е лично твое право.

Анонимен каза...

Боряно,
Като цениш себе си и от немай къде другите, поне си защитавай позициите. Аман от недозрели. Ако обичаш, коментирай точка по точка от възраженията към позицията ти. Ако не можеш - бъди жива и здрава. И не се бутай барабар Петко с мъжете. (последното е народна поговорка, а не пореден просташки повод за феминизъм)

Анонимен каза...

Позволете ми и аз като "анонимен" - човек от народа да изкажа и своето мнение. Ето малко информация за мен, която не е част от обява за запознанства, а просто основното ниво от което тръгвам за да изградя тезата си:
На 25 години съм и през целият си живот съм живял в България. Скъпи "Анонимен" (който явно си син и то по-син отколкото Костов, Михайлова или Софиянски някога са били, нека да ти кажа, всъщност да потвърдя думите ти, че да през 80-те и 90-те България видя много тежки времена. Помня (лично аз) как съм чакал на опашка за мляко в 5 часа сутринта с дядо ми. Помня как наистина нямаше какво да се яде по магазините и тази прекрасна "Луканова зима". Помня обаче, че след 89-та до към да го наречем чисто условно 2003та времената бяха "сини". И нека те попитам скъпи "Анонимни", какво родиха тези години на прехода?! Тези години на мутри, рекет, грабежи на държавата от мнозинството държавни чиновници с власт и позиции да го правят, от българските "политици"??? Какво се случи с България - "плюеш" времената на червените и ТКЗС-тата, но тогава България имаше стопанство (чисто статистически погледнато, нали казваш на момичето да си води статистика, но ти водиш ли си я?-риторичен въпрос), родината ни произвеждаше и изнасяше селскостопанските си продукти в Русия(това, чисто географски погледнато си остава най-голямата страна в света, нали???), където хората и до ден днешен помнят доброто качество на българските домати, консерви и т.н., да не изброявам. Но да оставим миналото, нека гледаме настоящето - има ли икономика България сега? Освен да се строят бизнес сгради, високи блокове(които са лесно разрушими заради нашите "тежки климатични" условия, най-вероятно), пътища (леле, ама сега май има повече дупки от през 80-та(наистина и сега колите са повече - но например в Англия дупките са кът);( и влаковете тогава вървяха по-бързо и не изгаряха), да се губят парите от ЕС дадени за стимулиране на стопанството (да вярно, че Станишев, НДСВ и Доганчо ги изгубиха, но все пак истинският губещ е народа и в частност икономиката ни. Какво произвежда България днес освен млади, талантливи хора, които отиват в чужбина за да се реализират там - ние "изнасяме" нашата интелигенция Гражданино!!!!! През 80та, а и преди това БКП не е позволявало на своите техници, нека кажа висшисти в общ план да излизат от България и затова България се е развивала!

Анонимен каза...

Но всичкото това го изписах НЕ ЗА ДА СЛАВЯ МИНАЛОТО, а за да го припомня и да направя връзка с времето, което роди мутрите, времето, което роди крадците, обирджиите, убийците, тези, които заливат с киселина, наркоманите! Това време ГРАЖДАНИНО-АНОНИМЕН е времето на твоята синя партия, защото тя не успя да наложи законът в държавата! Тя подведе своите гласоподаватели, затова имаше толкова малко гласуващи на кметските избори. Нека не се лъжем, зад кой по-точно бихте могли да застанете-вашата партия, ако не зад Герб??? Но зад който и да се обявите Вие имахте шанс и адски много сбъркахте в управлението! Да положихте основите на една прозападна политика, но това не увеличава бюджета на средностатистическият българин! Мутрите, които създаде синята партия, крадците - те спряха да ограбват България и сега грабят българите, които са тук!
АЗ НЕ СЪМ БИЛ МАЛЪК И ПОМНЯ, ПОМНЯ ВСИЧКО И СЪМ ЖИВЯЛ ВЪВ ВАШЕТО СИНЬО ВРЕМЕ!
Честно казано не искам нито червеното, нито синьото време!Но стига съм плюл! Не можем да истрием Костов и Софиянски от историята, както и техните "дела"(визирам присвояване на имущество от всякакъв характер).
Смятам, че демокрацията е люлка на анархията! Ако това не е доказано в други демократични страни - то се доказва тук! Ако страната ни не премине в едни ръце на управление, сиреч да станем президентска република, "керванът, ще си върви и кучетата ще си лаят" и песента на Годжи "пари нема действайте" ще продължи да се пее!
Извинете ме, ако съм бил малко груб или не изцяло обективен, може би и и аз има какво да уча, но искам да завърша с едно последно нещо- нека българите си припомнят за Хан Кубрат и неговите пръчки - как като са всичките накуп, никой не може да ги счупи! Моля ви българи обединете се зад стойностните лидери и държавници (по принцип политиците, не са държавници - историята го е доказала - с пресни примери от миналото!
За да бъда разбран правилно, ще кажа, че бих искал да си давам гласа за стойностни хора, но такива няма между политиците днес! Съществуват само "потъмнели" физиономии от миналото и лица, които са наложени със силни PR кампании!
България има нужда от един човек от народа и за народа! Нямаме нужда от монархия, както и от диктатура! А от прозрачност в държавните дела и от един дългогодишен план за развитие, който ще ни бъде предложен от човека заслужаващ да управлява страната!
Това не са личностите, които са във фокуса на камерите днес! Трябват ни нови!
Благодаря за вниманието и извинете, ако съм обидил някой.

Анонимен каза...

И не съм анонимен! Това беще моята позиция и я изразих - заставам зад нея! Казвам се Цветко Китанов и съм БЪЛГАРИН! Време е да се запитате Вие какви сте?
И извинете за правописните и пунктоационни грешки.

Belomore каза...

Драги г-н Китанов,

С извинение, че немАх нерви да прочета всичките Ви думи, ще се спра само на една фраза, която ми направи решаващо впечатление:

"Помня обаче, че след 89-та до към да го наречем чисто условно 2003та времената бяха "сини"."

Вие верно ли сте живял в България в гореуказания период?

Явно споменаването на Годжи е достатъчен лакмус, прав съм бил. Мъка, мъкааа...

Анонимен каза...

Цветко Китанов: Ако бях написал пост-комунистически, това по-малко "сини" или повече бледо "червени" щеше да се разбира от Вас? (риторичен въпрос)

С Уважение

Боряна Пашова каза...

bбо

Анонимен каза...

Аз няма да бъда вежлив! Боряна, като всяко комунистическо отроче, е доста неориентирано същество по същество и то няма да коментира по същество, защото е същество зависимо и зависещо от тази зависимост. Смешно е да предполагате, че родителите и са живели с 10 долара месечно както Вие и аз. Културно е, но все пак смешно...

Второто анонимно и 25 годишно мъжко е доста по тъпо от женското.

Разбира се, аз претендирам за повече близост до систематично коментиралия анонимен и затова ще я карам по негов тертип.

През осемдесетте години България не се развиваше, а задлъжняваше на запада и то точно по линия на научно техническия прогрес. В долу-горе същите години СССР вече задлъжняваше към запада по продоволствени причини.

Керванът ще си върви, кучетата ще си лаят.

Комунистите ще мачкат критикуващите ги журналисти и качествените екземпляри от народите им ще бягат. На запад!

Китайските негумени глави ще се натискат да продават на пазара на САЩ, а САЩ ще подкрепят китайската икономика в почивките, докато пръскат пари по време на криза за пилотиран полет до Марс. На Луната вече са били да им се не знае и не им е толкова интересно :)

Всички ги чакаме с нетърпение да фалират икономчически и да рухнат технически. Както се казва в оная луда реклама "Да-да!"

Накрая и аз, подобно на Belomore, ще попитам верно ли годините от 89-та та до 2003 некъде беха сини!?

Аз съм син! Аз съм антикомунист! Аз съм страдал доста от комунистите, както и родът ми, и искам да попитам:

1.Луканов наш човек ли беше? Син ли беше? Или кучи син на червената партия?
2.Жан Виденов син ли беше или само му беше френско (синьо) името?
3.За тия, междинните, утрепки няма да питам...
4.Царят до средата ли беше син, а после червен!? Щото аз го виждам по друг начин цветово...



За правописните и пунктуационни грешки няма да се извинявам. Ще се извиня само за грубия тон, и то само на домакина на блога, не на обектите на коментара ми :(

Боряна Пашова каза...

Благодаря Ви за написаното г-н Китанов, бе удоволствие за мен да го прочета.
Уви ти, г-н Анонимен, си най-вероятно една политически ангажирана личност, може би целиш да влезеш и във властта, а може би си някъде по тресето, а може би и ти не знаеш къде си. Няма да правя груби спекулации относно автобиографията ти, би било по-културно да се въздържа. А и съм убедена, че малцина биха разбрали това, което си написал като последен коментар (да не кажа почти никой) Поздравления:)
Желая ти успех.
Съветвам г-н Китанов да се въздържи от по-нататъшни изказвания по темата. Нека, Цветко, да удостоим глупавия с мълчание. Все пак той стой зад анонимна позиция и се извинява сам на себе си :)

Анонимен каза...

Образователното ниво на нацията е спаднало рязко. Двамата 25 годишни форумни списуватели са отчайващо неграмотни. Но компенсират невежеството си с наглост.
Това са факти, които са публични и които могат лесно да бъдат проверени:
правителства на България след 10-и ноември 1989:
1. До 8 февруари 1990 Георги Атанасов БКП
2. 8 февруари 1990 - 22 ноември 1990 Андрей Луканов БКП (БСП)
3. 22 ноември 1990 - 20 декември 1990 Андрей Луканов БСП
4. 20 декември 1990 - 8 ноември 1991 Димитър Попов БСП
5. 8 ноември 1991 - 30 декември 1992 Филип Димитров СДС
6. 30 декември 1992 - 17 октомври 1994 Любен Беров ДПС, БСП
7. 17 октомври 1994 - 26 януари 1995 Ренета Инджова
8. 26 януари 1995 - 12 февруари 1997 Жан Виденов БСП
9. 12 февруари 1997 - 21 май 1997 Софиянски
10. 21 май 1997 - 24 юли 2001 Иван Костов ОДС
11. 24 юли 2001 - 17 август 2005 Симеон НДСВ
12. 17 август 2005–27 юли 2009 - С. Станишев БСП, ДПС, НДСВ
13. 27 юли 2009 - Б. Борисов ГЕРБ
Или за 20 години преход, БКП е управлявала 10 години и половина. Омразните ви сини са управлявали общо 5 години и половина.

Анонимен каза...

Здравейте, следя ви коментари от вчера и си мисля, че и двете страни не може да се разберете (в буквален смисъл) Но все пак съм човек от народа и като такъв, ще ви кажа 'анонимен', че и Боряна и Цветко, са млади хора, които изпитват нослалгия за едно по-добро време. Не мисля, че те някъде из написаното от тях говорят за правителстава в Б-я след 89-та година, защото те просто нямат значение. Двамата 25 годишни се опитват да ви обяснят (но ти 'анонимен' не си го побираш в тиквата), че който и да е бил на власт след падането на социализма е бил просто чувал с лайна. Знаеш ли защо?? Защото си е точил паричките и строил виличките, а народа е бил манипулиран и беден. В това число са твойте любими СДС-ари 'анонимчо'. Всички си спомняме както мафиота Луканов, така и мутренската физиономия на Костов и педерасткия вид на изглед както на Филипчо, така и на Жанчо и още по пък на Сергейчо. Ти май не разбираш 'анонимчо', че всички са в един кюп. Цветко е прав като казва, че нашия опечален народ трябва да се обедини, той не трябва да е нито син, нито червен, нито какъвто искаш там го оцвети. Човекът, който ще застане начело и ще изведе нацията напред наистина все още го няма, така е, но Господ да пази от такива като теб, които вече слушаме 20 години - с високите изразни средства и безсмислени думи.
"СмазАхме ги"???? хахахахах моля ви се. Ще ги смажем, когато народа има какво да яде, когато няма корумпирани политици, когато има прозрачност в държавата и когато младият човек реши да се реализира в България.
Казвам се Благой Димитров, на 42 години съм и ми е писнало от всички. Може би сега 'анонимчо' ще наплюеш и мен, че съм млад, неопитен и същество на съществуването си. IQ тест нещеш ли да ми пуснеш? Земи си 'великите думи' и си ги заври, някъде на топло, защото на мен лично ми е писнало до болка от такива като теб.

Анонимен каза...

След поредното шикалкавене на Боряна мога само да се самоцитирам.

"Боряна, като всяко комунистическо отроче, е доста неориентирано същество по същество и то няма да коментира по същество, защото е същество зависимо и зависещо от тази зависимост."

Благодаря на автора на следващия коментар за коментара по същество, за това, че е изброил и утрепките, които аз не можах, и то ги е изброил конкретно по имена, дати и поддържащи ги компартийни варианти! Имаме обаче едно леко разминаване. Годините на синьо управление аз ги броя само четири. По време на управлението на Филип Димитров управлението бе сравнително синьо, но все пак заложник на ДС контингента в ДПС. Това се оказа и препъни камъка пред първото синьо управление на страната. И пред развитието на страната в онези години, разбира се. Сигурен съм, че си спомняте разсейването на сини гласове в достатъчна степен от социалдемократите на Петър Дертлиев и оня вот на доверие, който Филип Димитров поиска от Държавна сигурност и закономерно не получи. Така синьото управление продължи само около година... А развитието на България се забави с години.

Анонимен каза...

Анонимен колега, разбирам, че те страх от хора като мен. Аз все пак ще се опитам да коментирам по същество глупостите ти, пък докъдето стигна...

Първо, млад 25-годишен не може да изпитва носталгия по време, в което не е живял. Как си е „набавил“ спомен за това време? От старите броеве на вестник „Работническо дело“ ли?

Второ, не всеки, който е бил на власт след 10 ноември 1989-та година е бил чувал с лайна, а само онези, които по-предишния анонимен е изброил по дати и т.н. Синьото управление на страната завари страна с... Абе айде да не коментирам, а пак да цитирам нещо. Нещо, написано от друг:

„Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари:

1.Месечна инфлация 300%.
2.Обезценена национална валута 3000 лв. = 1 долар
3.Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал „…под нивото на възможния минимум“.
4.Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.
5.Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.
6.Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.
7.Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
8.Прекъснати връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ.
9.Дългове към външни кредитори – над 12 милиарда долара.
10.Пълен блокаж на държавата и разгул на „бригадирското движение “ на мутрите. Власт на СИК, ВИС, ТИМ, 777 и др. такива. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха „освободени“ само назначените от БКП/БСП „бизнесмени“.
11.Банкрутирали предприятия, в това число „Кремиковци“ и „Балкан“.
12.Фалит на Банки.

Какво остави след себе си Иван Костов?

1.Месечна инфлация 0,2 % – годишна 3%.
2.Национална валута – 1.70 лева = 1 долар.
3.Валутен резерв – 3,7 милиарда долара.
4.Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане,което стана през следващите години.
5.Средна заплата 250 лв = 147 долара.
6.Средна пенсия 130 лв = 76 долара.
7.Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване из Европа.
8.Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ,както и с Европейската банка. В резултат нараснало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
9.Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара.
10.Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.
11.Бърза приватизацияна на банкрутиралата държавна собственост.
12.Оздравяване и приватизация на банките.“


АйКю тест няма нужда да ти пускам, ти вече си си го пуснал сам и резултатът е видим!

Анонимен каза...

Интересно, че намесилият се 42 годишен защитник на 25 годишните безграмотници, е подскачил като ущипана госпожица от заглавието на статията на Радан - "СмазАхме го!"".
Не бе, 42 годишния.
Радан иронизира. Или не ти стигнаха нервите да прочетеш докрай статията? Или не ти стигна акъла да разбереш Радановата ирония?
За това кой е торба с лайна и кой не е, все пак трябва да има някакви общи критерии (нали ще се обединяваме сите българи-по призива на мъжката част от 25 годишните).
За предпочитане е тези критерии да са числови. Подобни числа вече бяха показани във връзка със състоянието на икономиката. А ето и един линк, свързан пък с корупцията:

http://dimiterd.blogspot.com/2009/05/1998-2008.html

Анонимен каза...

Здравейте на всички, журналист съм на свободна практика, възгледите са ми независими. Имам само няколко въпроса към тази 'синя', 'анонимна' 'интелигенция':
1. Вие лично какво виждате във Фандъкова, освен това, че бе издигната като кандидат от ГЕРБ, Синята Коалиция и "Атака"?
2. Как ще обясните това, че 8% от гласувалите за партията на Бойко Борисов през юли, сега са предпочели Кадиев, а обратното са направили едва 1%?
3. Как си обяснявате и фактът, че тези, които са пуснали тото фиш в неделя са 100 000 над тези, които са гласували?
Моля като отговаряте, да не съдите хората, тъй като все пак те са основни гласоподаватели.
Нека също така не съдим и не славим миналото. То си е за тези преди нас пък и виждам, че никой тук, особено тези безброй 'анонимни', не е достатъчно компетентен да го прави. Нека не съдим и младите, много ви се моля, все пак те идват след нас. Нека се опитаме да ги разберем, защото те НЕ изпитват носталгия към минало време, а към нещо по-добро (както те многократно посочват), нещо, което не е задължително да е в миналото!!!
Последен въпрос:
4. Представете си съм ученик, 12-ти клас, родителите ми нямат много пари и връзки, а аз лично смятам, че съм компетентен. Но виждам, че в Б-я сега моите умения няма да се оценят и затова решавам да уча зад граница. Моля, обяснете ми (или убедете), като в 12-ти клас, как да остана и да се развивам в страна като Б-я.
P.S. Само посочвам, че тези двама 25 годишни, независимо от написаното, не обидиха никой в прав текст, което е похвално за тях. Радвам се, че все още има млади, здържани и културни хора, на които им пука за Б-я.

Анонимен каза...

Анонимний младий независимий журналисте на свободна практика,
Ще се опитам съвсем добронамерено да отговоря на Вашите въпроси по реда на тяхното задаване:
1. Нямам лично мнение за качествата на Фандъкова. Може да е добро попадение, може и да не е. Нека оценяваме Фандъкова след 2 години. По делата й да я оценяваме;
2. За да се отговори на този въпрос, са необходими познания по структурата на гласоподавателите на ГЕРБ. Но нека изкоментираме предложените от Вас числа:
2.1. на парламентарните избори 2009 в София за ГЕРБ са гласували 292,011 души;
2.2. според Вас, 8 % от тези 292 хиляди гласували за ГЕРБ са гласували за Кадиев на тези кметски избори. Или това прави 23,361 човека;
2.3. Кадиев е получил на тези кметски избори 71,453 гласа. Т.е., пак според Вас, 32.69 % от гласувалите сега за Кадиев са били гласоподаватели на ГЕРБ;
2.4. На парламентарните избори 2009 в София за БСП са гласували 69,869 душички. Ще Ви помоля коленопреклонно да ми обясните какво е станало с избирателите на БСП на тези кметски избори. Измрели ли са, че са заменени с гласоподаватели на ГЕРБ?
2.5. разликата между душичките, гласували на парламентарните избори за БСП и душичките, гласували за Кадиев на тези кметски избори е 1,584 човека. По мое мнение тази бройка изобщо не говори за преливане на гласове от ГЕРБ към БСП.
to be continued

Анонимен каза...

3. Как си обяснявате и фактът, че тези, които са пуснали тото фиш в неделя са 100 000 над тези, които са гласували?
Обяснявам си го, че хората нямат нищо против да са богати. Нищо, че са социалисти. Ако може на хазарт, че е най-лесно. Не се изискват никакви лични усилия, освен отиване до тото пункта.Няма никакво значение, че шансът (по теория на вероятностите) е минимален. Клонящ към нула.

„Моля като отговаряте, да не съдите хората, тъй като все пак те са основни гласоподаватели.”
А кои са допълнитените гласоподаватели, след като хората са основните?
Останалите Ви коментари са Ваши констатации, а не въпроси. Затова и не се нуждаят от какъвто и да е отговор. Особено коментара Ви за миналото, което не трябвало да се възхвалява. Че кой го възхвалява? И кое минало? Това преди 1989 г?

Заслужава си да се отговори само на 4-я въпрос - за дванадесетокласниците. Няма такъв установен критерии за оценка на способности, като „а аз лично смятам, че съм компетентен”.
Учене му е майката. И труд. Много труд.

Анонимен каза...

Абе, каква е тая любов на социалистите към буквата "З"?
Майор Деянов написа "збогом". А младият независим журналист пък пише "здържан"

Михаил каза...

Този коментар за десните и "приносът" им за победата на ГЕРБ (не и на Фандъкова, който и да беше, щеше да спечели така) може да бъде само ироничен.

От десните, които познавам:

1. НИКОЙ не гласува за ГЕРБ
2. Някой (мнозинството) НЕ гласуваха
3. Някой гласуваха за Дечев, като чист протест
4. Малцина (вкл. и аз) гласувахме за Кадиев (да, докарахте ме дотам, че да гласувам за комунистите), по съвсем рационални причини - http://www.kenanoff.com/blog/archives/1132

Браво на вас!

Анонимен каза...

До Михаил,

еми толкова ти е акъла, да подкрепиш протежето на Р.Овч..... Нямам думи Фандъкова е в пъти по-добре от този червен боклук Кадиев.

Анонимен каза...

Най-после някакво разумно писане срещу сините. Имам предвид Михаил. Точно описание на поведението на сините привърженици и много точно описание на проблемите на София (в блога на Михаил).
Само че и интелигентният Михаил се е приравнил доброволно към слабограмотните социалистически писачи.
Ей, хора! И барабар Михаил всред тях!
Четете ли какво е написал Радан? Или четете само себе си?
Хайде сега обратно към текста на Радан. И като го прочетете нялколко пъти - тогава посягайте към клавиатурата.
Иначе става размяна на лоши миризми и лоши настроения.