събота, 13 март 2010 г.

Кокошо дупе...



... Извинете ако е неблагозвучно.

Така казваше баба ми. Не ѝ пукаше много за благозвучието. На 15 години си тръгнала от Добрич (тогава румънско) за София (все още българско) в търсене на по-добър живот. Наричаше нещата с имената им. Това:


... наричаше "отворил си устата кат' кокошо дупе". (Снимката е на Красимир Юксеселиев, Дневник, цялата галерия е тук). Георги Данаилов, далеч по-поетичен от баба ми, нарича този тип поведение "притеснен тепигьоз".

От цялата ревлива история за мен само едно остана наистина интересно:

"Моята прогноза, която кореспондира с казаното от мен през септември, е че поради самия модел на българската икономика, кризата ще е по-дълбока и ще продължи по-дълго"

Изобщо не коментирам жалките измъквания по авджийските теми. Не коментирам дори наглостта да говори за 'икономически досиета' докато всички знаем приятелите, спонсорите и съветниците му. Не коментирам дори 'самия модел', който е дело именно на спонсорите, приятелите и съветниците му и срещу който тоя дума не е обелил осем години.

Ама Гоце, sorry.

Трябва да си много тъп, за да разбереш, че българската криза ще е дълбока, през ... септември 2009г. Средно Ентелегентните знаеха къде отиваме средата на 2008г. По-умните още през 2006г. знаеха до какво ще доведе строителният балон, 2007 беше очевадно... Структурните проблеми на икономиката ни бяха тайна само за управляващите комунистически чутури.

А сега Гоце се прави на загрижен и компетентен по въпросите на кризата. Дето я е схванАл през ... септември 2009г.

.

4 коментара:

Георги Антонов каза...

Очаквах да споменеш нещо и за желязния аргумент България да излезе на дефицит: "защото ние и без това вече сме на дефицит." Но вместо да бъдел контролиран, той идвал "под натиска на обстоятелствата". Този човек е опасност за всички живи и неродени български граждани.

mariyand каза...

Много глупости изговори президентът Първанов!
Едно не мога да схвана - как го направихме президент първия път...

Анонимен каза...

До Мариян - Отговор на въпроса Ви би трябвало да може да даде "бат' Петьо" (и тогавашните му съветници), който една вечер в ефир се "из.ра на метеното", размахвайки папка ("досие" според него) на Богомил Бонев. На другата сутрин рейтингът му се беше свил наистина като "кокошо дупе" и той (а и много българи) загуби една спечелена битка. Защо направи това и кой го посъветва.... това едва ли някога ще разберем.

Belomore каза...

Хе-хе,
"кокошото дупе" е нерядко използван израз и на моята баба, нищо че географски е от коренно противоположен край на България.

Та за нея емблематичен пример за К.Д. е г-жа Емилия Масларова - още с появата си на обществения хоризонт някъде през първата половина на 90-те. Макар че спомената особа си е К.Д. откъдето и да я погледнеш, дори и да мълчи...